DameTime Posted May 24 Posted May 24 Quote ๐ญ๐ฎ๐ฏ๐ฟ๐ฎ๐ป๐ฎ ๐ฑ๐ฒ๐น๐ผ๐๐ฎ๐ป๐ท๐ฎ ๐ฆ๐ฒ๐ผ๐๐ธ๐ผ๐ด ๐ธ๐๐น๐๐๐ฟ๐ป๐ผ๐ด ๐ฐ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐ฎ ๐ ๐ฎ๐ฟ๐ธ๐ผ๐๐ฎ๐ฐ ๐ ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐๐๐ผ๐ฟ๐ ๐๐ผ๐บ๐ฎ ๐ธ๐๐น๐๐๐ฟ๐ฒ Dobili smo dopis od Opลกtine Velika Plana kojim nam se nalaลพe da ๐ ๐ฟ๐ผ๐ธ๐ ๐ผ๐ฑ ๐ผ๐๐ฎ๐บ ๐ฑ๐ฎ๐ป๐ฎ ๐ป๐ฎ๐ฝ๐๐๐๐ถ๐บ๐ผ ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐๐๐ผ๐ฟ๐ถ๐ท๐ฒ ๐๐ผ๐บ๐ฎ ๐ธ๐๐น๐๐๐ฟ๐ฒ u Markovcu, koje koristimo od 2020. godine za potrebe kulturnih i obrazovnih aktivnosti. U tom prostoru organizujemo: โ rad biblioteke โEkatarina Pavloviฤโ, sa fondom od nekoliko hiljada knjiga, โ kreativne radionice za decu, mlade i odrasle, โ filmske projekcije i pozoriลกne predstave Tokom prethodnih godina, uz podrลกku meลกtanki i meลกtana i simpatizera iz ลกire zajednice, ureฤivali smo zapuลกtene prostorije, opremili sanitarni ฤvor, obnovili sve prostorije na spratu, zapoฤeli ureฤivanje dvoriลกta. Deo programa je finansirala i sama Opลกtina, o ฤemu je redovno obaveลกtavana. ๐ญ๐ฎ๐๐ฒฤ๐ฒ๐ป๐ถ ๐๐บ๐ผ ๐ถ๐๐ผ๐๐๐ฎ๐ป๐ธ๐ผ๐บ ๐ฑ๐ถ๐ท๐ฎ๐น๐ผ๐ด๐ฎ i ฤinjenicom da se, bez prethodne komunikacije, ๐๐ฟ๐ฎลพ๐ถ ๐ถ๐๐ฒ๐น๐ท๐ฒ๐ป๐ท๐ฒ "๐น๐ถ๐ฐ๐ฎ ๐ถ ๐๐๐๐ฎ๐ฟ๐ถ" pa i uspomena i planova, koje smo ovde godinama gradili. Pozivamo sve graฤane koji podrลพavaju rad SKCM-a i protive se ovakvoj odluci, da svojim potpisom ๐ฝ๐ผ๐ฑ๐ฟลพ๐ฒ odgovor na dopis. ๐จ ฤ๐ถ๐๐ฎ๐ผ๐ป๐ถ๐ฐ๐ถ "๐๐ธ๐ฎ๐๐ฎ๐ฟ๐ถ๐ป๐ฎ ๐ฃ๐ฎ๐๐น๐ผ๐๐ถฤ" ๐ฑ๐ฎ๐ป๐ฎ๐ ฤ๐ฒ๐บ๐ผ ๐ผ๐๐ถ๐บ ๐ถ๐๐ฑ๐ฎ๐๐ฎ๐ป๐ท๐ฎ ๐ธ๐ป๐ท๐ถ๐ด๐ฎ ๐ฝ๐ผ๐ฝ๐ถ๐๐ถ๐๐ฎ๐๐ถ ๐๐๐ผ๐ท๐ฒ ๐๐๐๐ฎ๐ฟ๐ถ, ๐ฎ๐น๐ถ ๐ถ ๐ฝ๐ผ๐๐ฝ๐ถ๐๐ถ๐๐ฎ๐๐ถ ๐ผ๐ฑ๐ด๐ผ๐๐ผ๐ฟ ๐ป๐ฎ ๐ถ๐๐ฒ๐น๐ท๐ฒ๐ป๐ท๐ฒ. ๐จ๐ธ๐ผ๐น๐ถ๐ธ๐ผ ลพ๐ฒ๐น๐ถ๐๐ฒ ๐ฑ๐ฎ ๐ท๐ฒ ๐ฝ๐ผ๐๐ฝ๐ถลก๐ฒ๐๐ฒ ๐ลพ๐ถ๐๐ผ, ๐๐ผ ๐บ๐ผลพ๐ฒ๐๐ฒ ๐๐ฟ๐ฎ๐ฑ๐ถ๐๐ถ ๐ ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐๐๐ผ๐ฟ๐ถ๐ท๐ฎ๐บ๐ฎ ๐ฏ๐ถ๐ผ๐๐ธ๐ผ๐ฝ๐ฎ ๐ฑ๐ฎ๐ป๐ฎ๐ ๐ผ๐ฑ ๐ผ๐ฑ ๐ญ๐ญ ๐ฑ๐ผ ๐ญ๐ฐ๐ต.๐ Odgovor SKCM-a moลพete podrลพati potpisom ovde:https://docs.google.com/forms/d/1HflRO6gvl0CLhR77UTK66SXRlwdjpMSWTJXu83c5PKU/edit#settings ย
JohnnyDragon Posted May 24 Posted May 24 Leptejebo, jel ovo moguฤe? ย https://www.facebook.com/share/r/14E1LK2EQEn/ ย Svega ima zaista...
DJ_Vasa Posted May 24 Posted May 24 44 minutes ago, JohnnyDragon said: Leptejebo, jel ovo moguฤe? ย https://www.facebook.com/share/r/14E1LK2EQEn/ ย Svega ima zaista... ย Udbaลกkog pacova ล aroviฤa treba jednostavno ignorisati. Ex-radikal se buni protiv dojuฤeraลกnjih pajtaลกa, ali sigurno nema dobre namere.
JohnnyDragon Posted May 24 Posted May 24 (edited) 29 minutes ago, DJ_Vasa said: ย Udbaลกkog pacova ล aroviฤa treba jednostavno ignorisati. Ex-radikal se buni protiv dojuฤeraลกnjih pajtaลกa, ali sigurno nema dobre namere. Njega znam.Udbaลก nije, veฤ zatucan, a mene viลกe zabrinjava ovaj omladinac. I njegovi stavovi iz 19 veka. Deli vrednosti sa ล aroviฤem u tom pogledu. Edited May 24 by JohnnyDragon 2
DJ_Vasa Posted May 24 Posted May 24 3 minutes ago, JohnnyDragon said: Njega znam.Udbaลก nije, veฤ zatucan, a mene viลกe zabrinjava ovaj omladinac. I njegovi stavovi iz 19 veka. Deli vrednosti sa ล aroviฤem u tom pogledu. ย OK, ล aroviฤa ne znam, a slaลพem da klinac ima takve stavove. Oฤigledno je da je i neka 'naลกa' verzija onih iz ฤacilenda jer je u ลกkolu iลกao tek da ne bi sedeo kod kuฤe. Dugotrajno uniลกtavanje ลกkole i proseฤno nizak IQ su neลกto protiv ฤega se tek treba boriti. 2
DameTime Posted May 24 Posted May 24 Ne znam da li sam skoro proฤitala tekst koji me je ovako potresao. ย Ubijanje za fotografiju: ล ta se krije iza jedinog snimka smrti u ratu u Jugoslaviji ย Quote Donosim dio iz zapisnika koji sam dobila: โDana 6. ili 7. maja 1992. Goran je pozvan u kancelariju naฤelnika u kojoj su se nalazili naฤelnik policije Dragan Veseliฤ, ฤorฤe Ristaniฤ i Enver zvani ล ok. Tada mu je Veseliฤ prenio da ฤe imati vatreno krลกtenje, a potom je ฤorฤe Ristaniฤ objasnio kako je u Brฤkom svaลกta uฤinjeno i da to treba ispraviti, a zatim je njemu i Enveru rekao da ih ispred zgrade ฤekaju dva novinara (Srฤan i Bojan) koji ฤe slikati kako njih dvojica ubijaju dva muslimana i da ฤe te fotografije koristiti kao propagandni materijal, โkako muslimani ubijaju Srbeโ, a zatim ฤe ispred stanice gdje je postavljen prazan mrtvaฤki sanduk kao oplakivati ubijene Srbe, ลกto ฤe isti takoฤer fotografisati. Jelisiฤ dalje navodi da je Enver iz sobe br. 13 izveo dva njemu nepoznata Boลกnjaka, koje su zajedno odveli do zanatskog centra i tom prilikom je jednog ubio Goran iz ลกkorpiona, a drugog Enver iz automatske puลกke, ลกto su novinari fotografisali. Zatim su se vratili pred stanicu do praznog sanduka i pridruลพili se djevojci po imenu Violeta, koja je plakala i kukala za navodno ubijenim Srbima.โ ย Quote Midhat je uvjeren da je fotografiranje bilo dogovoreno. โInaฤe ne bi mogli dobiti pristup takvim prizorima. Da nije bilo dogovoreno, one sekunde kada je fotografirao, Jelisiฤ bi ga ubioโ, kaลพe ย Quote Mustafa nije znao niลกta viลกe o tatinoj smrti od onog ลกto je objavljeno u medijima. Ali se pita: je li mu otac ubijen baลก zato ลกto je tu bio fotograf? Moลพda bi bio svejedno ubijen neki drugi dan, a moลพda ne bi nikada. Neki su puลกteni iz policijske postaje. Mnogi su odvedeni u logor Luka. Neki su pobjegli iz logora. Mnogi su muฤeni i onda ubijeni. Ne bi volio da mu je otac muฤen, draลพe mu je da je brzo ubijen.ย โAko je fotograf platio ubojstvo, za mene je isti kao Jelisiฤโ, kaลพe Mustafa. ย Smrad je, naravno, pobegao iz Srbije i tvrdi da nije platio kako bi mogao da fotografiลกe ubistvo. 6
uncletima Posted May 24 Posted May 24 On 5/23/2025 at 3:49 PM, Volter said: (VIDEO) Kosovski policajac hvatao za vrat i maltretirao maturanta u Kosovskoj Mitrovici, spasili ga graฤani ย https://n1info.rs/vesti/video-kosovski-policajac-hvatao-za-vrat-i-maltretirao-maturnata-u-kosovskoj-mitrovici-spasili-ga-gradjani/ ย Osim sto ste, Bilu digli spomenik, Srbe za gusu hvatate, vas se zivot promenio kako? Ne jebe vas vise neki, Pera, vec vas guzi ล alja. Sjajno, zar ne?
Rex Posted May 24 Posted May 24 1 hour ago, DameTime said: Ne znam da li sam skoro proฤitala tekst koji me je ovako potresao. ย Ubijanje za fotografiju: ล ta se krije iza jedinog snimka smrti u ratu u Jugoslaviji ย ย ย ย Smrad je, naravno, pobegao iz Srbije i tvrdi da nije platio kako bi mogao da fotografiลกe ubistvo. ย Hvala ti. Proฤitao sam ga ฤim se pojavio i od tada ne mogu da prestanem da mislim o tome. Toliko me je pogodio tekst da sam iscimao moje veze u medijima da bih doลกao do tih nekih starijih fotografa (ja sam istih godina) pa sam ฤuo kako se svi nezvaniฤno slaลพu - da, platili su onom nesoju da pred njima ubija ljude da bi to snimili. Mislim, ja se seฤam ratnog perioda vrlo dobro, bio sam svesna osoba, svoj ฤovek. Ali, istina je ลกto kaลพu (to sam zakljuฤio davno pre) da nije isto kad proลพiviลก rat, kad sediลก u rovu ili kad moraลก da beลพiลก od kuฤe i kad si pored rata, kao mi u Srbiji ลกto smo bili. Jeste, druลกtvo nam se raspalo, jeste, veฤina nas je tokom devedesetih svakog meseca iลกla na sahrane vrลกnjaka - ลกto od metka, ลกto od heroina, ลกto od ratiลกta, ali to nije isto kao kad ti neko zakuca na vrata sa ลพeljom da ubije tebe i celu tvoju porodicu. ย No, da ne duลพim, najgore od svega nije ลกto su mi obojica tih starijih fotografa sa kojima sam priฤao rekli da to jeste taฤno, nego ลกto su obojica mrtvi ladni govorili da je to bila redovna pojava, da se to stalno deลกavalo, ali i da nije bilo rezervisano samo za srpsku stranu. Ima sliฤno svedoฤenje u ovom tekstu o tim vojnicima, ali me je sve to, taj ฤlanak i ti razgovori, sve me to toliko pogodilo da danima ne mogu da doฤem sebi. Pa eto, bar znam da sa nekim delim utisak i hvala ti ลกto mogu da podelim. Mnogo teลกko. Mnogo, mnogo teลกko. 7 1
MeanMachine Posted May 25 Posted May 25 (edited) 19 hours ago, JohnnyDragon said: Leptejebo, jel ovo moguฤe? ย https://www.facebook.com/share/r/14E1LK2EQEn/ ย Svega ima zaista... ย Verujem da je on zatucan po pitanju lgbt-a, ali stoji da je usaid davala pare na projekat koji je tipa sadnja banana u Oslu. ย Sto se tice zelene energije, ako si poslusao jos jednom sta on kaze nije on protiv toga vec da zelenu energiju bratija vide ko nacin da okrenu velike milione jos x puta i da obican svet moze da sanja dozvole. ย Npr zasto nam je dozvoljeno da budemo samo prouseri a ne nekakvi mikro proizvodjaci? ย Ti ako imas fin krov i imas kintu da investiras mogao bi fino da zaradis ali ne elektrodistribucija ti nudi samo umanjenje racuna i cini mi se da imas problem ako proizvodis vise nego sto je odredjen limit. ย Dakle jasno je da vlasti boli djoka za zelenu energiju vec samo vide nacin da se razni kumovi okrenu svoje milione jos ko zna koliko puta. Edited May 25 by MeanMachine 2
Volter Posted May 25 Posted May 25 (VIDEO) Graฤani u bari na ulici u Niลกu zatekli prepariranog krokodila - policija izaลกla na teren ย https://n1info.rs/vesti/video-gradjani-u-bari-na-ulici-u-nisu-zatekli-prepariranog-krokodila-policija-izasla-na-teren/
Leo Posted May 26 Posted May 26 20 hours ago, srlepajce said: ๐ Sta god uradili kada se pribizi kraj rezimu, nece promeniti cinjeicu da su on bili vazan sraf te masinerije 13 god. To pranje pred sam kraj nece proci. 6
DJ_Vasa Posted May 27 Posted May 27 Nova: Evropa neฤe priznati pokradene izbore: Vuฤiฤu stiglo upozorenje iz Pariza i Berlina ย Izgleda da su Strazbur i Brisel bili joลก korisnije akcije nego ลกto se moglo pretpostaviti. Ovo ลกto je navedeno u vesti je snaลพan udarac reลพimu jer bi lako moglo da se desi da bude izolovan ukoliko bi se nastavilo sa registrovanjem biraฤa koji ลพive u trafikama i na banderama, a bez toga ฤe biti teลกko. Ostaje da se radi na terenu jer u mnogim mestima misle da je studentski protest prop'o, da AV liฤno gradi puteve i od usta odvaja za sve ลกto nam 'daje'. 10 3 2
berti Posted May 27 Posted May 27 https://www.threads.com/@pojacaj_ton/post/DKIF2jUMH3k?xmt=AQF0BlYtMpeyoFT4jNXHG7ZdnQmP4LzIPEF0DJy9b9vSOQ
mrd Posted May 27 Posted May 27 Hoฤe li stanovnici ัะฐัะธะปะตะฝะดะฐ dobiti boraviลกte u pionirskom parku, da glasaju?
DJ_Vasa Posted May 27 Posted May 27 Iako je vest koju prenosim ลกtura, ฤini se da je palo jedno dobro ribanje: ย Brnabiฤ sa ambasadorima Kvinte o REM-u, ali i o primeni preporuka ODIHR-a ย Mislim da razloga za optimizam ima jer u saopลกtenju nema uobiฤajenih floskula da je sastanak bio uspeลกan, veฤ samo ลกta je rekla, a nema niลกta ni o reakciji druge strane, pre svega u smislu pohvala. 5
berti Posted May 29 Posted May 29 https://www.instagram.com/reel/DKNGKP0s3kO/?igsh=MTVpbTl5bWUxb2dvMw== Odavno neลกto lepลกe nisam video 2
NMX Posted May 29 Posted May 29 Uz realne ลกanse da napravim piฤvajz postujuฤi ovo, priliฤno taฤan tekst i solidno otreลพnjujuฤ za veฤinu stanovniลกta koja ฤeka daย potlaฤeni ustanu ย โSocijalaโ neฤe oboriti reลพim ย izmeฤu ostalog: ย Quote ako je socijalna kriza tako izraลพena i toliko velika, kao ลกto tvrde kritiฤari, zaลกto do sada nije proizvela logiฤan ishod โ nezadovoljstvo veฤine stanovnika i promenu vlasti? Postoji li neki razlog โ recimo strah, represija ili klijentelizam โ koji spreฤava stanovniลกtvo da masovno glasa protiv Srpske napredne stranke? Ili je moลพda pogreลกna premisa (polaziลกte) kritiฤara? Da li bi bilo korisno, zarad sigurne pobede nad naprednjacima, stati na loptu i analizirati polaznu premisu. Na primer, da li siromaลกtvo doista dramatiฤno raste, da li nejednakost ugroลพava temelje druลกtva, da li su plate mizerija, da li srednja klasa nestaje? Posmatrajuฤi aktuelnu situaciju, oฤigledno je da ne postoji kritiฤna masa socijalno ugroลพenih i nezadovoljnih graฤana, odnosno da je viลกe onih koji se ne ลพale na nivo ลพivotnog standarda. ย Ako je tako, onda je pitanje treba li i dalje podrลพavati โiluziju zajedniฤkog prosperitetaโ i igrati na kartu socijalne krize ili je to gubitniฤka opcija za promenu vlasti? โSocijalaโ moลพda nije najefikasnija โslavinaโ za izlivanje nezadovoljstva na ulice i alatka za promenu vlasti. Moguฤe je da bi to postala tek ako preteฤa ekonomska kriza i recesija ugroze radna mesta, smanje zarade i klijentelistiฤke apanaลพe (kao ลกto se dogaฤa u Maฤarskoj). U Srbiji postoji sijaset drugih razloga โ neustavno delovanje predsedniฤke vlasti, korupcija, uniลกtene institucije, partokratija, eutanazija pravne drลพave, guลกenje medija โ zbog kojih treba menjati vlast, ลกto potvrฤuju aktuelni protesti studenata. ย Pisalo se naveliko u poslednjih par meseci. Narodu nije dovoljno loลกe (kao recimo 05.10.) da bi ลพrtvovao svoje dupe i glavu pred hordama ubica ove vlasti. 5 1
McLeod Posted May 29 Posted May 29 pa ovo je sve tacno, ali ne znam (ili sam propustio) ko i igra na tu socijalu? Studenti sigurno ne, ovde takodje nisam primetio da neko to pominje 1
NMX Posted May 29 Posted May 29 1 hour ago, McLeod said: pa ovo je sve tacno, ali ne znam (ili sam propustio) ko i igra na tu socijalu? Studenti sigurno ne, ovde takodje nisam primetio da neko to pominje ย Ne igra niko. Nego mi je generalno opลกti utisak da narod ovde debelo precenjuje opลกte stanje druลกtva, ekonomije i socijale (sve ovo mahom uprkos a ne zahvaljujuฤi AV) i oฤekuje da se podigneย kuka i motikaย i zbaci tlaฤiteljske lance i krene ka boljem sutra... A studenti svakako ne jer korupcija, partokratija, uniลกtene institucije... 2
Recommended Posts