Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Ne postoji ni gram sumnje da je mogao da se proda i da se unovci debelo. 
A politika koju podrzava, kao sto rece neko gore, procice lose na prvim slobodnim izborima. Radikali su imali najvise podrske godiunama pa nisu mogli da naprave vlast dok picousti nije promenio odelo.

• Like 4

14 minutes ago, freethrow said:

Dopuštanje ekstremizama, fašizama, šovinizama, revizionizama i nasilja pod maskom "političkih stavova" nas je dovelo dovde. Ne može postojati uvažavanje političkih stavova koji su samo maska za prethodno pobrojano.

9 minutes ago, robespierre said:

U svakoj evropskoj demokratiji postoje političke partije koje u određenoj meri zastupaju neke od tih političkih stavova. Ja želim da živim u takvoj državi, a ne u državi gde će mi misaona policija komitetski određivati šta će ko da misli. 

Npr u Nemackoj se vec godinama apeluje da se zabrani AfD kao neonacisticka stranka. Nije zabranjena i sad ima dosta dobre sanse da dodje na vlast (ok, to zavisi najvise od CDU).

Italija, Francuska su vec manje ili vise u tim vodama. Posledice ce biti jezive. 

U pitanju je tzv. paradoks tolerancije: da bi izgradio drustvo koje je tolerantno, moras biti netolerantan prema onima koji to guse. 

• Like 7

Zar nisu  u Holandiji takvi neki već na vlasti? Kakve su posledice? Verovatno minimalne do nikakve, jer postoje ustav i parlament koji kontroliše šta ludaci mogu da rade. Ako ne valjaju i krenu da prave pizdarije smeniće ih neki umereniji već na prvim sledećim izborima, znam da za nas iz Srbije taj koncept zvuči gotovo neverovatno, ali ipak. Mislim, priča je u startu deplasirana jer je u Srbiji upravo varijanta AfD na vlasti, i jedino zašta koriste svoje retrogradne stavove je za nezabeleženu pljačku. 

Edited by robespierre

Ipak moram da se uključim jer posrćeš..iz nekog razloga prenebregavaš činjenicu da SRS: a) JESTE bila vlast i b) kao politička organizacija vršila progon ljudi i kršila ljudska prava.
To je pravni osnov da se zabrani u postupku pokrenutim pred Ustavnim sudom. Zabrana postojanja i delovanja predviđena ustavom i zakonom. Nažalost,sve je ostalo deo paketa "nedočekanog 6.oktobra"

Poređenje sa nemačkim i holandskim ekstremistima ja stoga degute. Ovi naši su realno počinilii zločine.

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 8

3 minutes ago, Drug Crni said:

Ipak moram da se uključim jer posrćeš..iz nekog razloga prenebegavaš činjenicu da SRS: a) JESTE bila vlast i 2) kao politička organizacija vršila progon ljudi i kršila ljudska prava.
To je pravni osnov da se zabrani u postupku pokrenutim pred Ustavnim sudom. Zabrana postojanja i delovanja predviđena ustavom i zakonom. Nažalost,sve je ostalo deo paketa "nedočekanog 6.oktobra"

Poređenje sa nemačkim i holandskim ekstremistima ja stoga degute. Ovi naši su realno počinilii zločine.

Sad sam proverio, u pravu si, učlanio se u SRS sa 23 godine 1997. tako ima tri godine iskustva delanja u okviru stranke na vlasti (vlada narodnog jedinstva).

Ja ni jednog momenta nisam sporio da treba zabraniti crni trio stranaka. Stvar je u tome da će Šarović sutra da osnuje/učlani se u novostvorenu stranku desnice i ja mislim da takva stranka ima pravo da postoji.

• Like 1

34 minutes ago, robespierre said:

Zar nisu  u Holandiji takvi neki već na vlasti? Kakve su posledice? Verovatno minimalne do nikakve, jer postoje ustav i parlament koji kontroliše šta ludaci mogu da rade. Ako ne valjaju i krenu da prave pizdarije smeniće ih neki umereniji već na prvim sledećim izborima, znam da za nas iz Srbije taj koncept zvuči gotovo neverovatno, ali ipak. Mislim, priča je u startu deplasirana jer je u Srbiji upravo varijanta AfD na vlasti, i jedino zašta koriste svoje retrogradne stavove je za nezabeleženu pljačku. 

Ustavi i parlamenti i njihove varijacije su smešna prepreka za desničare i fašistoide, čak i u zemljama sa tradicijom parlamentarizma. Bilo tako 1920, tako je i 2020tih. Kao da odlučiš da pustiš pacove u kuću i da kažeš nema veze imamo dve mačke i Džek Rasela koji će ih brzo isterati, ali oni imaju pravo da uđu i da vide. Nemaju jebiga, nego ih treba humano pobiti pre nego što se probiju do dvorišta. Kada pojedu i mačke i Džek Rasela, posle je kasno - ili se seliš ili ćeš i ti biti pojeden ili otrovan.

Umereniji, btw, ne smenjuju više nikoga nigde. Ljudi su suviše podložni uticajima medija i suštinski glupim retorikama...

• Like 5
  • Thanks 1

48 minutes ago, robespierre said:

Ne znam za Holandiju, ali AfD najavljuje masovne deportacije, oduzimanja cak i drzavljanstava itd. Sta im je tesko ustav da promene?

Vec se vide za ovako kratko vreme posledice Trampovog drugog mandata, a bice ih jos (opet masovne deportacije, ukidanja prava na abortus, dalje urusavanje obrazovnog sistema itede)

Da ne duzim, sve ovo sto drug @freethrow kaze iznad

• Like 4

14 minutes ago, freethrow said:

Ustavi i parlamenti i njihove varijacije su smešna prepreka za desničare i fašistoide, čak i u zemljama sa tradicijom parlamentarizma. Bilo tako 1920, tako je i 2020tih. Kao da odlučiš da pustiš pacove u kuću i da kažeš nema veze imamo dve mačke i Džek Rasela koji će ih brzo isterati, ali oni imaju pravo da uđu i da vide. Nemaju jebiga, nego ih treba humano pobiti pre nego što se probiju do dvorišta. Kada pojedu i mačke i Džek Rasela, posle je kasno - ili se seliš ili ćeš i ti biti pojeden ili otrovan.

Umereniji, btw, ne smenjuju više nikoga nigde. Ljudi su suviše podložni uticajima medija i suštinski glupim retorikama...

Pa dobro, ali onda lepo recite mi nismo za demokratiju i nismo liberalni, nego se zalažemo za neki vid diktature. Ja prihvatam i takav stav, samo to nije vizija države u kojoj bih ja voleo da živim.

Bertrand Rasel, koji je inače za vreme Prvog svetskog rata bio u zatvoru zbog širenja pacifizma i kome je iz istog razloga oduzeta katedra, 1945. sa govornice britanskog parlamenta poziva da se a-bomba baci na Moskvu dok Sovjeti još uvek nemaju nuklearni arsenal. Tako mi otprilike izgleda ovo preventivno delovanje protiv svega s desna koje biste da sprovedete. 

A čovek koji ti udara lajkove živi u državi u kojoj slobodno funkcioniše jebeni Nacionalni front već pedeset i kusur godina, nije li to golema ironija. 

• Like 1
  • Thanks 1

A sve ovo zato što je Šarović rekao čovjeku kojeg je intervjuisao da ostaje pri stavovima iz prošlosti, a bio je dobar do tad i šerovala se njegova emisija sa Jovom Bakićem.

Da ne dodje do zabune, ja se slažem sa vama, ali Šarović i advokat Ninić kao bivši radikali trenutno najviše rade od sve opozicije. Plus bih uvijek glasao za takvu desnicu, nego desnicu Nestorovića, Zavetnice i ostalih

Edited by Henry Chinaski
  • Like 4

39 minutes ago, robespierre said:

Pa dobro, ali onda lepo recite mi nismo za demokratiju i nismo liberalni, nego se zalažemo za neki vid diktature. Ja prihvatam i takav stav, samo to nije vizija države u kojoj bih ja voleo da živim.

Bertrand Rasel, koji je inače za vreme Prvog svetskog rata bio u zatvoru zbog širenja pacifizma i kome je iz istog razloga oduzeta katedra, 1945. sa govornice britanskog parlamenta poziva da se a-bomba baci na Moskvu dok Sovjeti još uvek nemaju nuklearni arsenal. Tako mi otprilike izgleda ovo preventivno delovanje protiv svega s desna koje biste da sprovedete. 

A čovek koji ti udara lajkove živi u državi u kojoj slobodno funkcioniše jebeni Nacionalni front već pedeset i kusur godina, nije li to golema ironija. 

Sve je to ok, ali ne bi trebalo imati tolerancije za netoleranciju. To nema veze sa slobodom govora niti bilo cega drugog. Sloboda, bilo koja, kao konstrukt je ogranicena slobodom drugih. 

Zato oni koji ogranicavaju slobodu drugih mogu da se zabrane i to je demokratski.

Cak mozemo reci da je takav stav inherentno liberalan jer liberalno drustvo nije moguce sa ekstremistima u njemu.

Edited by McLeod
  • Like 4

55 minutes ago, freethrow said:

Ustavi i parlamenti i njihove varijacije su smešna prepreka za desničare i fašistoide

Jbg sad, ispada da se ti zalažeš da se desnica u suštini zabrani. 

Takvi stavovi em nisu demokratski em su osuđeni na propast. 

A ovo pričam kao levičar/levi centar. 

Nije problem zabraniti SRS i SNS kao osvedočene kriminalne tvorevine niti lustrirati njihove sadašnje i nekadašnje funkcionere. 

E sad, lustrirati i svakoga ko je ikada bio njihov član je korak dalje, koji je već filozofska debata, u smislu do koje mere prihvatamo kolektivnu odgovornost i po koju cenu je treba sprovesti. 

Ali pokušavati zabraniti svaku desničarsku opciju pod sumnjom da će skliznuti u fašizam je ludilo. 

I bio bi autogol nezampaćenih razmera da se oko toga lome koplja dok se borimo za bazičnu vladavinu prava. 

• Like 6

31 minutes ago, McLeod said:

Sve je to ok, ali ne bi trebalo imati tolerancije za netoleranciju. To nema veze sa slobodom govora niti bilo cega drugog. Sloboda, bilo koja, kao konstrukt je ogranicena slobodom drugih. 

Zato oni koji ogranicavaju slobodu drugih mogu da se zabrane i to je demokratski.

Cak mozemo reci da je takav stav inherentno liberalan jer liberalno drustvo nije moguce sa ekstremistima u njemu.

Molim te mi objasni kako onda Francuska već 50 i kusur godina sasvim demokratski funkcioniše sa strankom kakva je Nacionalni front. 

S druge strane Atlantika, Rokvel je davao intervju za Plejboj. Onda je neko procenio da je postojanje nacističke partije u Americi ipak too much. 

Sve je stvar društvenog dogovora, ali ti u svakoj demokratiji imaš rekao bih oko 10% tvrdokornih nacionalističkih glasača kojima moraš da dozvoliš mogućnost da imaju svoje zastupnike u parlamentu. Njihovo ućutkivanje bi samo dovelo do još gorih posledica efektom opruge. 

1 hour ago, Henry Chinaski said:

Da ne dodje do zabune, ja se slažem sa vama, ali Šarović i advokat Ninić kao bivši radikali trenutno najviše rade od sve opozicije. Plus bih uvijek glasao za takvu desnicu, nego desnicu Nestorovića, Zavetnice i ostalih

Problem sa Šarovićem je što je on, po sopstvenim rečima, ostao veran ideologiji originalnog SRS-a. Imam dovoljno godina da se dobro sećam kako je ta ideologija uticala na Srbiju (namerno ne pominjem region), i kao je to rezultiralo dubokim mutnim rekama i kako oće noga da boli pred smrt...što se mene tiče, interesantno je gledati Šarovića jer on daje uvid u ono što nemamo prilike često da vidimo, ali politika koju zastupa je krajnje problematična.

Edit - da li nekome treba zabraniti rad zbog stavova iz prošlosti? Mislim da ne - ako u Nemačkoj nije zabranjen rad AfD-u ili u Italiji i Austriji sličnim partijama, čije su (pomalo razblažene u odnosu na ideološke pretke, doduše) ideje dovele te države do najnižih tačaka u njihovoj istoriji, ako u jednoj Francuskoj postoji Nacionalni Front, odgovor se sam nameće. Postoje drugi načini da se stanovništvo obrazuje, to nije posao političkih partija...ali, to je već druga tema.

Edited by implant
  • Like 6

Mislim da ovde treba napraviti razliku između desničara i fašista. Da ne ulazim u šetanje po celoj planeti, evo dve grupe stavova koje zastupaju partija X ili Y:

X: Srbija je država srpskog naroda, što treba da piše u ustavu. Smatramo da svako ko je Srbin ima pravo na pasoš Srbije, ali to ne isključuje mogućnost da državljani budu i pripadnici drugih naroda.

Y: Srbija je država srpskog naroda, što treba da piše u ustavu. Svi Srbi ovog sveta treba da dobiju pasoš Srbije, a tamo neki Ištvan, Vjekoslav ili Hasan mogu da ga dobiju malo sutra, pa makar ovde živeli deset generacija. Strancima šipak.

-----

X: SPC je povlašćena u Srbiji, ali to ne isključuje slobodu za katolike, protestante, muslimane, ateiste i sve ostale.

Y: SPC je povlašćena u Srbiji, a katolici, protestanti, muslimani i ateisti mogu da se pokrste ili da pakuju kofere.

-----

X: U službenoj upotrebi je srpski jezik, ali Mađari, Albanci tid. mogu da se školuju na sovm jeziku, da imaju medije i slično.

Y: U službenoj upotrebi je srpski jezik, a Mađari, Albanci i ostali mogu da ćute na svom jeziku.

Pretpostavljam da se vidi da su i X i Y desničarski stavovi, ali ovi pod Y malo smrde na nešto što je propagirao jedan Austrijanac sa čudnim brkovima.

• Like 5

53 minutes ago, robespierre said:

Molim te mi objasni kako onda Francuska već 50 i kusur godina sasvim demokratski funkcioniše sa strankom kakva je Nacionalni front. 

S druge strane Atlantika, Rokvel je davao intervju za Plejboj. Onda je neko procenio da je postojanje nacističke partije u Americi ipak too much. 

Sve je stvar društvenog dogovora, ali ti u svakoj demokratiji imaš rekao bih oko 10% tvrdokornih nacionalističkih glasača kojima moraš da dozvoliš mogućnost da imaju svoje zastupnike u parlamentu. Njihovo ućutkivanje bi samo dovelo do još gorih posledica efektom opruge. 

Evropljani su, cast izuzecima, pickice.

Ako nema SRSa glasace za DSS.

Bitno je da taj rezervoar bude na tih prirodnih 10% a ne raste a rasce ako se fasizam neguje kroz institucionalne stranke.

1 hour ago, robespierre said:

Zato što Nacionalni front nije počinio zločine,nije huškao na rat koji je proizveo nasilne deportacije,etnička čišćenja,nehumana postupanja,masovna ubistva i nije kršio ljudska prava (po osnovu nacionalne,verske i druge pripadnosti),a SRS jeste.

Stvarno ne verujem da ne možeš da vidiš razliku. Počeću da verujem da nas zajebavaš

55 minutes ago, Drug Crni said:

Zato što Nacionalni front nije počinio zločine,nije huškao na rat koji je proizveo nasilne deportacije,etnička čišćenja,nehumana postupanja,masovna ubistva i nije kršio ljudska prava (po osnovu nacionalne,verske i druge pripadnosti),a SRS jeste.

Znaš li ti uopšte biografiju ovog krmka ... da mi veprovi oproste ...

aaaa.png.jpg?itok=tmbFejkq

• Like 2

Svako sektašenje u okviru opozicije kojoj je jedini zadatak da smeni diktaturu je čista podrška parizeru. Ovo sa Šarovićem je sad već prevršilo svaku meru. Čovek nije ni u politici nego radi kao novinar na K1 i smeta Vam i kao takav. Ništa onda sedite kući i čekajte da se pojavi novi Đinđić. Mi ćemo nastaviti da se borimo sa onim što postoji i bori se protiv ove nakaradne vlasti.

Onda lepo ne glasajte ni za opoziciju jer je Aleksić bio u koaliciji sa SNS. By the way, evo nekadašnje uzdanice "opozicije" Lekića na Happy botuje za Ruse 🙂

• Like 5