Jump to content

Recommended Posts

Posted
59 minutes ago, 033zero330 said:

Svakako se obrušio na početku leta, tu je bilo kritično.

Pa ne znam bas dal se obrusio na pocetku leta. Po grafikonu na FR24, spustanje sa oko 700ft/min (sto je vrlo lagano spustanje), poceli su 2 minuta nakon poletanja i vec su bili u poziciji "niz vetar", a pri tom nije bilo porasta brzine sto ukazuje na kontrolisanu radnju.

Posted (edited)
On 2/17/2024 at 9:06 PM, ters said:

I postoje oni koji bi za njega "strateski" glasali... Jer nikako ne mogu svariti bilo kakvu saradanju sa "proevropskom" opozicijom koja by the way to 80% nije...

Nije ovo bas najjasnije - oni koji bi strateski glasali za NS su isti oni koji bi glasali za zajednicku listu na kojoj bi bila i ta NS. Oni koji nisu za saradnju sa proEU opozicijom imaju Nestorovica i ekipu.

Poenta strateskog glasanja je bila da antiSNS opcije dobiju maksimalan moguci broj odbornika, a ne glasanje za ponavljanje izbora ili za SNS vlast u Beogradu.

Sto se tice Gajica, nema tu nista cudnog, NS i jeste umerena opcija za antizapadne antiSNS birace (meni licno jesu gadni, ali necu sad da se pravim da je realnost drugacija nego sto jeste i da takva opcija nema uporista medju glasacima). Svi ti proPutin i proruski stavovi kod nas su samo drugacije pakovanje prkosa/inata/otpora prema "bogatom zapadu", nema tu neke velike ljubavi ni prema Putinu ni prema Rusiji. Uopste, kod kog to naroda preovladava neka iracionalna ljubav prema drugim narodima ili drzavama - toga nema, ali zato ima mrznje i neprijateljskih osecanja, pocev od Jermenije i Turske, Turske i Grcke, arapskih zemalja i USA, Irana i Izraela, siita i sunita, Poljaka i Rusa.

Edited by goldberg
Posted

Avion je grčko vlasništvo, uzeto na nekakav lizing, ja to ne razumem, pa sad ko plaća štetu?

Verovatno RS, a čitala sam da je grčka posada.

Izvor je naravno tviter, nepouzdan, ali taj profil pratim i nije fulao do sad.

Posted
20 minutes ago, Helena said:

Avion je grčko vlasništvo, uzeto na nekakav lizing, ja to ne razumem, pa sad ko plaća štetu?

Jeste iznajmljen avion i letelica je bila sa stranom posadom i jeste njihova greška u proceni da imaju dovoljno piste. Nije ništa manja, ako ne i veća, kontrole leta, tornja, koji nije smeo da dozvoli da sa te piste krenu u poletanje. Svi su imali sreće.....

• Like 1
Posted

Prema informacijama na koje sam naišla, jbg na Twitteru pa ne znam koliko je sve to pouzdano, greška je pilota. Kontrolni toranj ga je navodno upozorio da je na pogrešnoj intersekciji, ponudio taksing na intersekciju na kojoj je trebalo da se uključi na pistu, ali je potvrdio da može poleteti odatle. 

Srećom se sve dobro završilo po putnike i članove posade, inače je mogla da bude slična nesreća kao na aerodromu Tenerife 1977. godine. Tada je pilot jednog od aviona outright ignorisao kontrolni toranj i poleteo bez konačnog "zelenog svetla" od istog...

Posted (edited)
35 minutes ago, Helena said:

Svaki avion u komercijalnom saobraćaju mora da ima osiguranje, što je i ovde slučaj. Air Serbia je iznajmila avion sa posadom, što se naziva wet lease, tako da je Marathon Airlines dužan da obezbedi novi avion, a po svoj prilici i posadu ukoliko dva mamlaza popiju suspenziju, što je gotovo izvesno. U slučaju ovakve vrste najma, onaj ko je dobio novac ima da im rodi avion sa sve pilotima.

13 minutes ago, Constantin said:

Jeste iznajmljen avion i letelica je bila sa stranom posadom i jeste njihova greška u proceni da imaju dovoljno piste. Nije ništa manja, ako ne i veća, kontrole leta, tornja, koji nije smeo da dozvoli da sa te piste krenu u poletanje. Svi su imali sreće.....

Naprotiv. Evo najnovijeg teksta sa Tango 6, gde piše da je kontrola leta više puta pitala da li su sigurni da mogu da polete: https://tangosix.rs/2024/19/02/analiza-kako-je-doslo-do-ozbiljne-nezgode-embraera-195-na-er-srbijinom-letu-ju324-kontrola-letenja-tri-puta-pokusala-da-upozori-posadu/

Kontrola je sve uradila profesionalno. Ona ima ovlašćenja da dozvoli ili zabrani poletanje, ali ne i da proceni performanse aviona i da li može da poleti u datim uslovima. To odlučuje posada, koja ima poslednju reč. Kontrola je pitala da li su sigurni da mogu da polete sa te pozicije, i to tri puta, ali ukoliko imaju zeleno svetlo za poletanje odluku može da donese isključivo onaj koji je za komandama.

4 minutes ago, DameTime said:

Prema informacijama na koje sam naišla, jbg na Twitteru pa ne znam koliko je sve to pouzdano, greška je pilota. Kontrolni toranj ga je navodno upozorio da je na pogrešnoj intersekciji, ponudio taksing na intersekciju na kojoj je trebalo da se uključi na pistu, ali je potvrdio da može poleteti odatle. 

Imaš sve na Tango 6: https://tangosix.rs/

Ovo je jedan od retkih domaćih portala gde vesti pišu profesionalci, mada je ovo što navodiš kao informaciju sasvim tačno.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1
  • Thanks 2
Posted
43 minutes ago, DJ_Vasa said:

Svaki avion u komercijalnom saobraćaju mora da ima osiguranje, što je i ovde slučaj. Air Serbia je iznajmila avion sa posadom, što se naziva wet lease, tako da je Marathon Airlines dužan da obezbedi novi avion, a po svoj prilici i posadu ukoliko dva mamlaza popiju suspenziju, što je gotovo izvesno. U slučaju ovakve vrste najma, onaj ko je dobio novac ima da im rodi avion sa sve pilotima.

Naprotiv. Evo najnovijeg teksta sa Tango 6, gde piše da je kontrola leta više puta pitala da li su sigurni da mogu da polete: https://tangosix.rs/2024/19/02/analiza-kako-je-doslo-do-ozbiljne-nezgode-embraera-195-na-er-srbijinom-letu-ju324-kontrola-letenja-tri-puta-pokusala-da-upozori-posadu/

Kontrola je sve uradila profesionalno. Ona ima ovlašćenja da dozvoli ili zabrani poletanje, ali ne i da proceni performanse aviona i da li može da poleti u datim uslovima. To odlučuje posada, koja ima poslednju reč. Kontrola je pitala da li su sigurni da mogu da polete sa te pozicije, i to tri puta, ali ukoliko imaju zeleno svetlo za poletanje odluku može da donese isključivo onaj koji je za komandama.

Imaš sve na Tango 6: https://tangosix.rs/

Ovo je jedan od retkih domaćih portala gde vesti pišu profesionalci, mada je ovo što navodiš kao informaciju sasvim tačno.

Hvala, u pravu si. cenio sam da je logično da kontrola leta može da im zabrani poletanje sa piste za koju nemaju odobrenje, a da je logično i to da i u kontroli znaju da Embraer nije Harrier. Uostalom, na tu dužinu staze samo ATR 42 može da poleti, čak je i rizično za ATR 72, Dužina piste za ovaj avion, potrebna za poletanje je 1970-2179 m, u zavisnosti od modela.Azbuka...

• Like 1
Posted
17 minutes ago, Constantin said:

Hvala, u pravu si. cenio sam da je logično da kontrola leta može da im zabrani poletanje sa piste za koju nemaju odobrenje, a da je logično i to da i u kontroli znaju da Embraer nije Harrier. Uostalom, na tu dužinu staze samo ATR 42 može da poleti, čak je i rizično za ATR 72, Dužina piste za ovaj avion, potrebna za poletanje je 1970-2179 m, u zavisnosti od modela.Azbuka...

Kontrola nema ni ovlašćenja ni znanja da im to naredi. Možda su ovi imali praktično iskustvo, ali to se u avijaciji ne računa. Ima niz parametara koji utiču na poletanje, o čemu mogu da pišem večeras ako treba. Pošto u mnogim stvarima postoji i margina za grešku, verujem da je nesuđeni Tom Kruz s time računao, ali se debelo prevario.

• Like 2
Posted
25 minutes ago, DJ_Vasa said:

Kontrola nema ni ovlašćenja ni znanja da im to naredi. Možda su ovi imali praktično iskustvo, ali to se u avijaciji ne računa. Ima niz parametara koji utiču na poletanje, o čemu mogu da pišem večeras ako treba. Pošto u mnogim stvarima postoji i margina za grešku, verujem da je nesuđeni Tom Kruz s time računao, ali se debelo prevario.

Ako gledamo filmske scenarije, prošao je i uspeo da poleti. Par sijalica, manje više... Ko će da igra pilote u NG, Biković i Trifunović?

Svi iz tog aviona da slave 18.2. kao drugi rođendan...

• Like 1
Posted
2 minutes ago, shonke said:

Ako gledamo filmske scenarije, prošao je i uspeo da poleti. Par sijalica, manje više... Ko će da igra pilote u NG, Biković i Trifunović?

Kako reče neko na TV, pre 2 godine, na isti dan, isto ili slično se desilo rapima na Tesli....slućajnodt...ne verujem, pametnome dosta :18:

• Ha-ha 1
Posted

Praštajte, prekinuću nakratko priču o nezgodi na aerodromu jednim interesantnim istraživanjem. 

Gligorić, V., & Obradović, S. (2024). Active rejection or passive indifference? Mixed-methods evidence on national (dis)identification. Group Processes & Intergroup Relations, 0(0). https://doi.org/10.1177/13684302241229981

Much of the research on national identity investigates its negative aspects through the form of nationalism. However, what happens at the opposite end of the spectrum, when someone does not glorify the national ingroup but actively rejects it?

Across two studies conducted in Serbia (Ns = 349 and 554), we investigated national identification and disidentification, their antecedents, and consequences. We found no evidence to distinguish between (low) national identification and disidentification. Regarding antecedents of national identification, we found that self-stereotypes (positive and lack of negative) were the most important contributors, followed by right-wing social ideology.

Regarding consequences, low national identifiers endorsed wider identities (e.g., European, world citizen) and had higher intentions to migrate. Most strikingly, low identifiers blatantly dehumanized ingroup members, even more so than high identifiers dehumanized (high-status) outgroups. In analyzing qualitative data, we contextualized the quantitative findings by showing that low identification is mainly articulated as a mismatch between self and ingroup prototype, consequently leading to dehumanization. We conclude that low national identification can have detrimental effects, but that more research in the non-Western context is necessary to properly understand this phenomenon.

Zaključke u kraćoj formi prenosim sa LinkedIn objave jednog od autora :classic_smile:

What we found:

-No evidence to separate national identification and disidentification in Serbia
-National self-stereotypes are the strongest predictors of national identification (even stronger than right-wing ideology)
-Lack of national identification was related to two grave outcomes: migration intention and 🔺INGROUP🔻 dehumanization. This is the first case of ingroup dehumanization (that I know of), and these findings deserve more attention

• Thanks 1
Posted

@Eddard Dehumanizacija osoba sa kojima deliš neku "grupu", npr. nacionalnost. Dehumanizacija se najčešće vrši nad drugim grupama (outgroup dehumanization), npr. kad Srbi dehumanizuju Albance, Hrvate i sl. Zato je ovaj nalaz interesantan. 

• Thanks 1
Posted

Pa nije to nista cudno niti nepoznato. I rekao bih da kada bi  bilo dovoljno onih koji bi Vuciceve pristalice smatrali za Orkove Srbija napokon krenula napred. Samo sto takvih nema ni 10%.

Posted

Ja sam ovo razumeo kao da bivaju dehumanizovani oni koji se ne identifikuju sa nacionalnim. Jel ima nekih konkretnih primera šta podrazumeva taj vid dehumanizacije? 

Posted

Participants also completed the measure of blatant dehumanization in which they were presented with a representation of the human evolution (from apes to modern humans), and were asked to indicate how much members of each of the groups (Africans, Europeans, Germans, Serbians, Bosnians) advanced in the evolution, using a slider from 0 to 100 (Kteily et al., 2015). We used Bosnians and Africans as similar or lower status groups, and Germans and Europeans as high-status groups. Given that lower scores on the slider indicated more dehumanization, we reversed the scores. In this way, higher scores indicated more dehumanization. All target groups scored relatively low on dehumanization (medians in parentheses): Africans (16), Bosnians (14), Europeans (5), Germans (3), and Serbians (8).

Posted
53 minutes ago, Eddard said:

Ja sam ovo razumeo kao da bivaju dehumanizovani oni koji se ne identifikuju sa nacionalnim. Jel ima nekih konkretnih primera šta podrazumeva taj vid dehumanizacije? 

Ja sam shvatio suprotno - oni koji nisu deo krda vise dehumanizuju krdo nego sto krdo dehumanizuje krdo koje nije njihovo.

• Like 4
Posted
5 hours ago, shonke said:

Ako se ovaj događaj pojavi na televiziji u Air Crash Investigation (ili Mayday, što je drugi naslov iste serije), glumiće ih nižerazredni kanadski glumci kojima je krajnji domet statiranje u kukuruzu ili u reklami za deterdžent. Doduše, ovde dosta govori čuvena scena sa Batom Stojkovićem, koja bi mogla da se preradi:

5 hours ago, Constantin said:

Kako reče neko na TV, pre 2 godine, na isti dan, isto ili slično se desilo rapima na Tesli....slućajnodt...ne verujem, pametnome dosta :18:

Ovi iz Dubaija su ipak malo bolje procenili pistu i avion i uspeli su da se izvuku, premda je to isti mentalni sklop. Taj je naprosto imao sreće da je uspeo da nekako podigne avion i jedva poleti, pri čemu je iskoristio i 'rezervu' piste, da se tako izrazim, a ovaj majmun od juče nije uspeo ni toliko, pa je sredio nešto opreme plus avion. Ne znam koliko se isprave onakve popravke, ali pošto je to skupa zabava, avion će po svoj prilici završiti kao ambalaža za pivo.

Posted
40 minutes ago, McLeod said:

Ja sam shvatio suprotno - oni koji nisu deo krda vise dehumanizuju krdo nego sto krdo dehumanizuje krdo koje nije njihovo.

Zli jezici bi rekli da su autošovinisti ipak u sobi sa nama.

Posted
16 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ovi iz Dubaija su ipak malo bolje procenili pistu i avion i uspeli su da se izvuku, premda je to isti mentalni sklop. Taj je naprosto imao sreće da je uspeo da nekako podigne avion i jedva poleti, pri čemu je iskoristio i 'rezervu' piste, da se tako izrazim, a ovaj majmun od juče nije uspeo ni toliko, pa je sredio nešto opreme plus avion. Ne znam koliko se isprave onakve popravke, ali pošto je to skupa zabava, avion će po svoj prilici završiti kao ambalaža za pivo.

Ne znam Vaso za mentalni sklop pilota, ali mi je prosto neshvatljivo da se kontrola leta oslanja samo na ličnu procenu pilota. Nisu oni samo analitičari i "skretničari". Stvarno ne znam kakva su im ovlašćenja, a što se tiče poletanja ipak je njihova poslednja.....ok je ako su propisi takvi, ali meni je neshvatljivo da im dozvole da polete "sa trotoara" kao da voze "kukuruzara" za zaprašivanje...110 putnika, 110 života. .... + posada ?

Posted
39 minutes ago, Constantin said:

Ne znam Vaso za mentalni sklop pilota, ali mi je prosto neshvatljivo da se kontrola leta oslanja samo na ličnu procenu pilota. Nisu oni samo analitičari i "skretničari". Stvarno ne znam kakva su im ovlašćenja, a što se tiče poletanja ipak je njihova poslednja.....ok je ako su propisi takvi, ali meni je neshvatljivo da im dozvole da polete "sa trotoara" kao da voze "kukuruzara" za zaprašivanje...110 putnika, 110 života. .... + posada ?

Nažalost, tako je, a evo i zašto: em nemaju ovlašćenja tom po pitanju, em nisu ni na koji način kvalifikovani, pri čemu ovo drugo utiče na prvo. Naime, na beogradski i svaki drugi aerodrom sa frekventnim saobraćajem sleću avioni svih proizvođača i tipova. Osim letačke dozvole, piloti se kvalifikuju i za određeni tip aviona, što se zove type rating, pa je nemoguće imati stručnjaka na zemlji koji bi držao u malom prstu performanse svega što sleće i poleće ili držati u tornju celu ekipu kvalifikovanu za svaki tip.

Ako ovo prevedem u veštinu, to znači da pilot koji je kvalifikovan za npr. B737 može da upravlja samo tim avionom, a u drugom tipu bi morao da upozna dosta toga kao i njegove performanse. O kontroloru ne treba onda trošiti ni reči. Kontrola jeste pitala pilota tri puta da li je siguran da će poleteti sa te tačke, što su uradili propisno i u skladu sa procedurama. Naime, oni propisani minimumi su uzeti kao prosek i imaju marginu za grešku, ali nije nemoguće ni da avion poleti sa kraćim zaletom ukoliko mu to dozvoljava težina i ostali faktori.

Kada su u pitanju faktori za poletanje, ima ih podosta, a računaju se pre poletanja. Evo jednog kratkog spiska da vidiš o čemu se radi:

https://www.boldmethod.com/blog/lists/2021/09/9-factors-that-will-increase-your-takeoff-roll/

Da bi se sve ovo uzelo u obzir, moraš da imaš kvalifikacije za određeni tip aviona i da na osnovu toga izračunaš parametre. Zbog toga kada ulaziš u avion možeš videti pilote kako nešto računaju i pišu jer se najtačniji proračuni prave pred samo poletanje. Sve ovo ne bi umeo da uradi ni pilot kvalifikovan za drugi tip, a o kontroloru da i ne govorimo. Kontrolor može da kaže pilotu mnogo toga, ali ne i kako da upravlja avionom, u smislu kako da tehnički odradi bilo koju potrebnu radnju. Očigledno je da su ovi u tornju bar iz prakse znali da mu je pista kratka, ali ako pilot tvrdi da nije, oni tu ne mogu ništa, a možda su mu i poverovali jer zaista ne znaju niti su dužni da znaju performanse bilo kog aviona, baš kao što i mi kao vozači nismo dužni da znamo kako se šteluju ventili ili menja disk na kočnicama, već to prepuštamo mehaničarima. Na brzinu mogu da navedem sledeće pravilo:

91.3 Responsibility and authority of the pilot in command.

(a) The pilot in command of an aircraft is directly responsible for, and is the final authority as to, the operation of that aircraft.

Ovo boldovano znači tačka, kraj ili doviđenja u ovoj situaciji. Ako je dobio instrukciju da može da poleti jer su pista i nebo slobodni, dao gas za poletanje i započeo manevar, onda je sve ovo bila gotova stvar. Kontrolor ima pravo da mu dodeli pistu sa koje će poleteti, ali ne i da mu kaže kako će to tehnički izvesti.

S druge strane, i pilot ima odgovornost ako napravi glupost. Za neke stvari su nadležne samo vazduhoplovne vlasti, tj. onaj ko mu je dao dozvolu, ali i onaj ko ga je zaposlio, dok za veće probleme u igru ulazi i pravosuđe.

Pošto je dosta podataka čak i javno dostupno na Flightradaru24, mislim da će posada moći da razmišlja o tome da li će upravljati biciklom ili skuterom za dostavu girosa kada ih poslodavac bude šutnuo.

• Like 3