Jump to content

Vojska

Klotzen

Recommended Posts

• 7 months later...
  • 2 months later...

Brate samo sto su izasli avioni 5-e generacije dolaze kineski avionii 6-te. Je li se vi zajebavate. Mnogo sam vjerovao u ozbiljnost ovog foruma, sada nesto mislim da sam zestoko promasio uz svo duzno postovanje za drugare forumase. Cuj kineski avion 6-te generacije. Pa oni nemaju avion 4-te generacije.

16 hours ago, Koca Popovic said:

Brate samo sto su izasli avioni 5-e generacije dolaze kineski avionii 6-te. Je li se vi zajebavate. Mnogo sam vjerovao u ozbiljnost ovog foruma, sada nesto mislim da sam zestoko promasio uz svo duzno postovanje za drugare forumase. Cuj kineski avion 6-te generacije. Pa oni nemaju avion 4-te generacije.

???

Kinezi stancuju 4generaciju i 5generaciju ko blesavi, ne znam odakle ti ideja da nemaju avion 4generacije.

6generacija se smatra manje vise 5generacijom ali sa nekonvencionalnom aerodinamikom, u sustini svi predlozi su supersonicno letece krilo delta tipa samo sto naprednija 6generacija nema rep konkretno americki NGAD i F/A-XX dok evropski 6gen lovci smo videli ali samo ko makete i oni ipak imaju rep. Npr britanski tempest:

Dva kineska koja su pre neki dan letala nemaju rep. I to su prvi koje vidimo u letu. Americki NGAD demonstator je poleteo 2020 ali pitanje sta je tacno bilo u pitanju. Sad je prilika da opet leti i da ga napokon pokazu. Inace ovi kinezi vrlo moguce da ce "spasiti" ngad jer su Ameri ohladili od istog jer skup a Musk pljuje lovce on hoce dronove. Sad ako Kina razvija klasican lovac 6generacije koji nije jeftin (pogotovo ovaj sa tri motora) onda ce valjda i Trump biti u fazonu moram i ja sa imam nesto tako.

Edited by MeanMachine

Ako sam dobro shvatio ne radi se o performasama u vazduhu. Danas sam citao na nekom portalu da je npr SU-57 bolji od F-35 po letackim performansama. Ali da bi se kvalifikovao u sljedecu generaciju moras biti nevidljiv i da imas senzore koji te cine nadmocnijim. Tako da je SU-57 kvalifikovan kao unapredjena 4-ta generacija. I sad ti pricas o 6-toj generaciji kod Kineza. Izvini brate ali ova prica o 6-toj  generaciji ne drzi vodu. 

Postoje dva koncepta razvoja avijacije za 6. generaciju. Prvi je da su letačke osobine nebitne da avion treba da je stelt i nosi što više oružja. Drugi je da treba da bude manervabilan što više.

SAD i Kinezi rade na obe verzije dok ostali guraju drugu verziju. No neće ni jedan od njih u operativnu upotrebu do 2030 mada ja bi rekao do 2035.

17 hours ago, Koca Popovic said:

Ako sam dobro shvatio ne radi se o performasama u vazduhu. Danas sam citao na nekom portalu da je npr SU-57 bolji od F-35 po letackim performansama. Ali da bi se kvalifikovao u sljedecu generaciju moras biti nevidljiv i da imas senzore koji te cine nadmocnijim. Tako da je SU-57 kvalifikovan kao unapredjena 4-ta generacija. I sad ti pricas o 6-toj generaciji kod Kineza. Izvini brate ali ova prica o 6-toj  generaciji ne drzi vodu. 

Rusi forsiraju ono u cemu su najbolji a to je aerodinamika i upravljivost. Dakle oni su radili Su-57 da bude ko čigra ali stoje losije sa senzorima. Sto se tice odraza to je vec vrlo upitno jer reci da Rusi ne znaju nista o tome je smesno, pa Lokid nije mogao da napravi efikasan program za proracun odraza dok nisu se dokopali naucne knjige iz CCCP koja se bavila matematikom odbijanja radio talasa.

Tako da matematika stelta a bogme i materijali za isti nisu nesto novo vec prilicno stara prica.

Sto se tice Kinezi mnogo se podcenjuju. Setimo se da su Ameri isto tako podcenjivali Japance koji su imali najbolje lovce u prvoj polovini rata na Pacifiku a bogme i brodove.

Kinezi imaju ogromnu elektronsku industriju pa ne zaostaju za Amerima ko Rusi u senzorima,  a veliku prednost Kineza u odnosu na Ruse i Amere cini to sto nemaju monopol proizvodnje lovaca.

Rusija ima samo Suhoj, Amerika samo Lokid. Kina ima AVIC i SAC.

Edited by MeanMachine

Pa nrcr biti da Rusi i Ameri imaju po jednog proizvodjaca aviona. Kod Rusa imas jos dva proizvodjaca, Mikojan i Jakovljev Problem je novac. Ameri imaju npr Nortorp Thruman ili tako nesto, ima ih jos ali sam zaboravio. Ovo sto sam citao neki dan tvrde isto sto i ti. Po ovima ovdje posebno su bitni senzori i odraz. Ako sam dobro razumio Su-57 ima  slabiju stelt tehnologiju da bi dobio bolje manevarske karakteristike. I nema ih bas mnogo.

35 minutes ago, Koca Popovic said:

Pa nrcr biti da Rusi i Ameri imaju po jednog proizvodjaca aviona. Kod Rusa imas jos dva proizvodjaca, Mikojan i Jakovljev Problem je novac. Ameri imaju npr Nortorp Thruman ili tako nesto, ima ih jos ali sam zaboravio. Ovo sto sam citao neki dan tvrde isto sto i ti. Po ovima ovdje posebno su bitni senzori i odraz. Ako sam dobro razumio Su-57 ima  slabiju stelt tehnologiju da bi dobio bolje manevarske karakteristike. I nema ih bas mnogo.

Kod Rusa MiG je komi jedino sto moze da ga odrzi u zivotu je nekakav naslednik MiG-31 jer bi to se uklopilo u vrlo slabe proizvodne kapacitete samog MiG posto taj avion bi bio radjen u malom broju pa nije problem mali kapaciteti, a Jakovljev odavno ne pravi lovce sad pravi putnicke avione. Inace sa erom mlaznih motora Jakovljev postao irelevantan kao proizvodjac lovaca za crvenu armiju.

Kod Amera pored Lokida lovce prvi jos samo Boeing ali 4generacije. Inace Boeing je u ogromnim problemima sto se tice civilnog programa pa pitanje da li uopste ima sredstava da ulaze u nekakav nov lovac.

Nortrup ne pravi lovce ali ima ogromno znanje i za njih vazi da je to kompanija koju vode izenjeri za razliku od drugih proizvodjaca vojnih aviona. Posto je Nortrup dobio ogroman posao da pravi nov bombarder pa malo verovatno da se uopste bakce sa lovcem 6generacije.

Dok Kinezi imaju dva izuzetno konkuretna proizvodjaca lovaca koji se stalno nadmecu i obe imaju lovce 5generacije (CAC je napravio preko 200 J-20 a SAC krece da pravi J-35) doduse izgleda da je sad drzava im podelila uloge za 6generciju, CAC pravili veliki lovac 6generacije a SAC pravi manji lovac 6generacije. Ali opet obe kompanije su u znatno boljem stanju nego npr Boeing.

Napravio sam gresku ranije AVIC je koncern avio industrije Kine koga cine CAC, SAC, XAC a i drugi.

Edited by MeanMachine

The Economist na temu kineskog i američkog vazduPLohovstva:

China’s air force, called the PLAAF, is on a similar trajectory. Its most advanced warplanes are probably not as state-of-the-art or stealthy as America’s. But having once struggled to develop high-quality jet engines, China now produces models that are near the calibre of those from NATO countries, says Brendan Mulvaney of the China Aerospace Studies Institute, a US Air Force think-tank. China is also thought to churn out stealth fighters faster than America does. And the weapons carried by Chinese aircraft have improved dramatically. China is often ahead in areas where America has failed to invest, says John Culver, a former CIA man. He points to the range, speed, sensors and anti-jamming capabilities of Chinese air-to-air and anti-ship missiles.

The most striking progress by China has come in the area of hypersonic missiles, which fly and manoeuvre at more than five times the speed of sound. Such weapons have forced countries to rethink their defences. Earlier this year Jeffrey McCormick of America’s National Air and Space Intelligence Centre told Congress that China had the world’s leading hypersonic arsenal. America is testing faster and more accurate missiles, says Mr Mulvaney. But China has already deployed multiple hypersonic-weapon systems.

With other arms that rely on newer technologies it is often difficult to judge who is ahead, not least because they are rarely tested in public. But the Australian Strategic Policy Institute, another think-tank, publishes an annual critical-technology tracker measuring high-impact research across countries. Its survey in 2024 found that China ranked top in six out of seven crucial defence-related areas: advanced aircraft engines, drones and collaborative robots, hypersonic detection and tracking, advanced robotics, autonomous systems and space-launch systems. America was ahead only in small satellites.