Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

4 hours ago, MeanMachine said:

@ters

 

Odakle ti ideja da je Amerika smanjila vojni budžet?

 

Kad je bio Klinton budžet je bio oko 300 milijardi danas je skoro 900 milijardi. Skok nije pratio skok BDP za razliku od Kine ili Rusije. Ni jedna od te dve zemlje ne troši ni približno koliko je trošio cccp na vojsku ako gledamo BDP Kinezi su na 2 posto BDP zvanično čak i manje ali je procena 2 posto jer nisu svi vojni izdaci uračunati u vojni budžet.

 

Zvuči čudno ali eto ni Rusija ni Kina ne trče trku u naoružanju problem je što su Ameri mislili da su 90te večne i sad ne mogu da se snađu pa im deluje da je nova trka počela. 

 

Amerika je smanjila vojni budzet kao procenat svog BDP-a - i trend smanjenja traje jos od 1967.

2000. je bio na istorijskom minimumu dok se nije desio 11. Septembar... nakon toga je 10-tak godina rastao i onda su opet radili na smanjenim izdacima za vojsku narednih 10 godina... 

 

U.S. Military Spending/Defense Budget 1960-2024 | MacroTrends

 

A ne moras gledati statistike - pogledas najpoznatije proizvode USA i Rusije - i vidis iPhone, Teslu, Space X, LLM  sa jedne strane, i Kinzal, Sarmat, Armatu sa druge strane...

 

Evo ja trazio po internetu... Ne postoji ni  Ятелефон, nema Большая языковая модель koji je napravila Putinova Rusija... 

 

 

 

Edited by ters
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Mnogo gubitaka Rusija ima ovog proleca, verovatno su prevazisli brojke iz Bahmuta. Posle Avdijivke su osvojili jos neka bliska sela kada su ih sravnili sa zemljom i to je uglavnom to.

 

Najveci problem Ukrajine trenutno je nedovoljno Patriota i drugih sistema kojima bi mogli da zastite nebo, kao i artiljerijskih granata.

 

Sa tim u ravnotezi i dolaskom F16, ovaj rat je zavrsen za Ruse, samo kad bi Zapad to isporucio.

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, McLeod said:

Mnogo gubitaka Rusija ima ovog proleca, verovatno su prevazisli brojke iz Bahmuta. Posle Avdijivke su osvojili jos neka bliska sela kada su ih sravnili sa zemljom i to je uglavnom to.

 

Najveci problem Ukrajine trenutno je nedovoljno Patriota i drugih sistema kojima bi mogli da zastite nebo, kao i artiljerijskih granata.

 

Sa tim u ravnotezi i dolaskom F16, ovaj rat je zavrsen za Ruse, samo kad bi Zapad to isporucio.

 

F16 ne baš ali znatno više ozbiljnog pvo bi itekako značilo. Problem je što Ameri nikako da pošalju pomoć.

 

Ukrajinci pišu da su Rusi počeli da koriste češće x69 rakete to mu dođe nešto ko storm shadow I da iste su veći problem od x74 i x101 jer ne znaju da sledi napad za razliku od x74 i x101.

 

Kažu da je velika termoelektrana gađana sa x69 raketama.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Mislim da te napredne rakete nisu toliki problem niti ih ima toliko, sve se desava zbog toga sto nemaju dovoljno pvo. Prosle godine nisu inali ovakav problem jer nisu morali da ih imaju toliko blizu fronta, nisu raketni napadi Rusa sada jaci, jednostavno nema dovoljno odbrane.

Link to comment
Share on other sites

Povećanje patriot baterija nema smisla dok ne povećaju proizvodnju raketa za iste. Mi u principu i ne znamo koliko Patriot lansera su Ukrajinci dobili. Znamo za onu bateriju od 8 lansera i znamo da je Nemačka isporučila nekoliko Patriot sistema. Problem je u toj reči sistem. U SAD vojsci Patriot sistem se sastoji od 4-6 baterija a svaka baterija ima 6 lansera. No teoretski sistem može da ima i jednu bateriju sa 2 lansera što se i sumnja za ove Nemačke isporuke. Na jednom drugom mestu sam naleteo da je procena da ukraina ima između 3-5 sistema koji verovatno imaju samo jednu bateriju od kojih neke imaju 2 a neke više lansera. Da kažemo da sigurno nema više od 20 lansera ako svaki dan ispale samo jednu raketu to je na mesečnom nivou 600 raketa. Proizvodnja u SAD je prošle godine dostigla 500 mesečno u Lokidu (rade na povećanju na 650, do 2027). 2021. su proizvodili pola od toga tako da ako sevne lova od države može ovo da ide gore ali treba vremena. Postoji i proizvodnja PAC-2 raketa ali je ovo par desetina mesečno osim ako nije povećavano odkad je rat počeo. Dakle sličan problem kao i sa HIMARS, džaba da šalju više lansera kada nema dovoljno džebane.

 

Ono što mogu jeste da pošalju više radara i komandnih vozila kako bi se napravilo što više autonmonih sistema. Mislim da su sistemi sa dva lansera odlično rešenje da odu na front odrade zasedu i povuku se dok su baterije sa više lansera više za obezbeđenje gradova u pozadini. Takođe treba da uvedu strožije standarde za gađanje patriotom kako bi se ograničila potrošnja raketa.

 

Rusi nemaju aviona u beskonačnost, čim im obore 2-3 za kratko vreme prestaće na neko vreme. Samo neka zapad dostavlja municiju za patriote pa kada budu imali više raketa nego što im treba nego povećavaju broj baterija. Sada će stići i Francuski Aster30 tako da će to da dopuni Patriot sistem. Takođe vidim da SAD "prodaje" HAWK sistem srednjeg dometa koji će moći da odmeni Patriot u pozadini na nekim mestima. U principu ove stare sisteme ne treba potceniti jer sve ima svoju ulogu pogotovo ako postoje veće rezerve raketa za njih.

 

Rusko bombardovanje nije tako efikasno kako se Rusi hvale, ima snimaka i sa ogromnim promašajima tako da je veliko pitanje, kao i za svo ostalo njihovo oružje, koliko je to precizno. Ako svaki dan bacaju desetine bombi a prikažu nam par videa nedeljno onda je jasno koliko su precizni. Takođe sa takvim bombardovanjem da je efikasno došlo bi do ogromnih lomova kod Ukrajinaca i napredovanje ne bi bilo 100m dnevno nego par kilometara dnevno.

 

60 milijardi koje SAD želi da odvoji za Ukrajinu nema tačnu namenu nego su budžet za sve što Ukrajini treba. Dakle mogu da šalju i Patriot baterije ako žele.

 

Ono što je najzanimljivije ovih dana je izjava Stoltenberga da su vojne mete u Rusiji legitimna meta za Ukrajinu. Ovo neki tumače kao dozvolu da se koristi zapadno oružje za gađanje meta u Rusiji no videćemo da li će do toga doći. Storm Shadow po aerodromima kod Rostova i Krasnodara bi naneli ogromne gubitke Rusima.

 

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sistem u PVO označava jedan lanser sa pratećim radarima, komandnim vozilom i vozilom za prevoz i pretovar "municije" ...

 

Baterija u PVO i artiljeriji ima (uglavnom) 6 sistema - lansera - orudja uz prateće gore navedene.

Tri baterije čine diviziju.

Link to comment
Share on other sites

Tako je kod Rusa, tačnije divizion. Kod amera je drugačije :

 

In the U.S. Army, the Patriot System is designed around the battalion echelon. A Patriot battalion consists of a headquarters battery, which includes the Patriot ICC and its operators), a maintenance company, and between four and six "line batteries," which are the actual launching batteries that employ the Patriot systems. Each line battery consists of (nominally) six launchers[citation needed] and three or four platoons: Fire Control platoon, Launcher platoon, and a Headquarters/Maintenance platoon - either a single platoon or separated into two separate units, at the battery commander's discretion.

 

Obzirom da je sistem modularan obično se taj termin odnosi na bateriju ali mi i dalje ne znamo koliko ta baterija ima lansera. Sistem je zaokružena celina koje je sposobna sama da dejstvuje a broj lansera u principu nije propisan. Ameri praktikuju po 6 ali mislim da Ukrajina ne koristi tako, osim možda baterije kod Kijeva.

 

Edited by Klotzen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, HAMMER said:

niko ne pominje francuske legionare koji su usli u ukrajinu.

dje je kronos da se zabrine?

 

O čemu je reč ? to bi trebalo da bude breaking news svuda u svetu a ne vidim nikakve vesti o tome.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Klotzen said:

 

O čemu je reč ? to bi trebalo da bude breaking news svuda u svetu a ne vidim nikakve vesti o tome.

Baš sam isto hteo da pitam. Legionari su pod komandom Francuske armije, valjda bi bilo neke vesti o ovome.

Link to comment
Share on other sites

Slična priča je bila pre par meseci. Na kraju je 100 francuza poginulo prilikom uništenja hotela u Harkivu. Još jedna bajka za dizanje morala Rusa. Verovatno se ta priča odlično primila pa sad kreće nova epizoda.

Link to comment
Share on other sites

videh na nekoliko mesta. prebacuju 1500 ljudi dok poljaci spremaju vece grupe. 

izmedju redova f16 ne moze da nosi AA rakete dugog dometa (meteor). izgleda da samo gripeni mogu da ih nose. jel mogu ovi piloti koji se obucavaju na f16 da pilotiraju gripenima?

Link to comment
Share on other sites

F-16 može da nosi AIM120C raketu koja ima domet 105 km. To je sasvim dovoljno da se obaraju ovi SU avioni koji nadleću liniju fronta. No prvi zadatak koji će oni da rade je uništavanje ruske PVO za šta su idealni jer mogu da nose sve vrste raketa za taj posao. To će naterati Ruse da pomere svoj PVO na 100-150km od linije fronta što će omogućiti Ukrajinskoj avijaciji da krene masovnije da koristi JDAM bombe. Prošle godine je krenula proizvodnja D-3 (i C8 koji je sličan) modela ove rakete za koju se sumnja da će imati domet od 160-180km. Obzirom da je nova teško da će je dati Ukrajincima ali ko zna, možda i nju vidimo.

 

Tu naravno onda stupa na scenu i eventualno meteor pa se zato i piše o Gripenima. Ako bi Gripen mogao da priđe frontu na 100km to znači da bi bio smrtna opasnost za svu rusku avijaciju koja je 100km blizu fronta. No treba imati na umu da je meteor relativno nova raketa i pitanje je koliko bi ih Ukrajinci dobili.

 

Ukrajinci treba da razmišljaju pored Gripena na još neki model aviona jer ako Tramp pobedi na izborima i nastavi sa pro putin politikom to će ugroziti upotrebu F-16. Možda da vide sa Francuzima ili Nemcima oko njihovih aviona jer Gripena nema tako mnogo niti imaju veliku proizvodnju da iznesu rat kao glavni avion.

Link to comment
Share on other sites

bbc

 

The head of Ukraine's military has warned the battlefield situation in the east of the country has "significantly worsened" in recent days.

Fierce battles are ongoing in a several villages in the eastern Donbas region.

Gen Oleksandr Syrskyi said Russia was benefitting from warm weather - making terrain more accessible to its tanks - and making tactical gains. In his update posted to social media on Saturday, Gen Syrskyi explained the situation on the eastern front had deteriorated as Russia intensified its armoured assaults. Gen Syrskyi said without fresh aid and sophisticated weapons Kyiv would be unable "to seize the strategic initiative" from the numerically superior Russian forces.

Link to comment
Share on other sites

reuters
 

China is backing Russia's war effort in Ukraine by helping Moscow in its biggest military buildup since the Soviet era, providing drone and missile technology, satellite imagery and machine tools, senior U.S. officials said on Friday.

The Russians have likely used machine tool imports from China to increase its ballistic missile production, the officials said. They cited Dalian Machine Tool Group, one of China’s leading machine tool manufacturers, as one company supplying Russia.

In 2023, 90% of Russia’s microelectronics imports came from China, which Russia has used to produce missiles, tanks and aircraft, the officials said.

They said that Chinese companies such as Wuhan Global Sensor Technology Co, Wuhan Tongsheng Technology Co Ltd and Hikvision (002415.SZ), opens new tab are providing Chinese optical components for use in Russian systems, including tanks and armored vehicles.

In addition, Russia has received military optics for tanks and armored vehicles that Chinese firms iRay Technology (688301.SS), opens new tab and North China Research Institute of Electro-Optics manufacture, they said.

The officials also said China has provided Russia with drone engines and turbojet engines for cruise missiles, and that Chinese and Russian entities have been working to jointly produce drones inside Russia.

Chinese companies are likely providing Russia with nitrocellulose to make propellants for weapons, helping Russia rapidly expand its capacity to make key munitions like artillery rounds, they added.

The U.S. officials also said China is helping Russia improve its satellite and other space-based capabilities for use in Ukraine, increasing the Russian threat across Europe. And they said the U.S. has information China is providing imagery to Russia for its war on Ukraine.

Link to comment
Share on other sites

On 4/12/2024 at 11:52 PM, HAMMER said:

niko ne pominje francuske legionare koji su usli u ukrajinu.

dje je kronos da se zabrine?

Brinem se da Imperija nece stici da zavrsi SW Death Star pre ovog lasera  sto je najavljen za 2027.

Mozda se i Kralj Artur pojavi i vozdigne Camelot, a i Isusa najavljuju ovija dana za povratak.

 

:default_coffee:

Link to comment
Share on other sites

docice i 27ma. zovot ce da tece. ono sto nece da stane ili da se smanji je mrznja prema fasistima koji su porusili ukrajinske gradove. kulminirace i zavrsice se lose po ludake koji su se latili maca u doba interneta.

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, HAMMER said:

docice i 27ma. zovot ce da tece. ono sto nece da stane ili da se smanji je mrznja prema fasistima koji su porusili ukrajinske gradove. kulminirace i zavrsice se lose po ludake koji su se latili maca u doba interneta.

Doba interneta je zadnjih 30+ godina - nije nedostajalo ludaka koji su se latli maca u tom vremenu.

:default_coffee:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...