Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Terminal ruske gasne kompanije Novatek u Ust-Lugi na Baltičkom moru je u plamenu: Guverner lenjingradskog regiona potvrdio je to na Telegramu, izveštava "Kijev indipendent". Navodno, nije bilo žrtava: 150 ljudi je moralo da bude evakuisano.

Nije poznato šta je izazvalo požar. Novatek je najveći proizvođač tečnog prirodnog gasa u Rusiji. Nacionalni mediji su, kako se izveštava, izvestili o napadu bespilotnim letelicama tokom noći.

Fabrika Novatek u Ust-Lugi prerađuje stabilan gasni kondenzat, a konačni proizvodi su nafta, kerozin, dizel razlomak i gorivo.

Ust-Luga se nalazi na oko 900 kilometara od granice sa Ukrajinom. 13. januara, ogromno skladište onlajn prodavca izgorelo je u obližnjem Sankt Peterburgu.

 

Ciji su Donbas i Krim i kako je sve pocelo - videti celi thread.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rusi kukaju da za 7 meseci nisu ni jednom rotirani sa linije fronta. 

 

Što se tiče ovog što ga je dron direktno pogodio prošle nedelje je bio video nekog Rusa koji je provocirao napad drona na sebe i zatim ga izbegao. Možda je to taj samo je ovog puta zakasnio sa pomeranjem.

 

Rusi su proširili napad na Avdijevku sa juga. Napad ide u pravcu ulice Soborna i postoji video u kom se vidi da su u prvim kućama u toj ulici. Ukrajinci tvrde da su ih uništili ali nema nekih jakih dokaza za to. Rusi tvrde da su zauzeli celu ulicu ali to je gotovo sigurno laž. No veliki je uspeh da su odjednom celu tu šumu na jugu grada prešli u jednom cugu. Videćemo narednih dana da li će uspeti da obezbede položaje u naselju.

 

Kod Svatova su Rusi napredovali oko 2km i zauzeli selo Krohmalne i pride dosta otvorenog terena. Sada će pritisak na Novoselivske biti još žešći jer će moći iz pravca ovog sela da priđu i otvore još jedan pravac napada. Same Novoselivske su skoro cele pod ruskom okupacijom ali odma iza sela su jaki položaji Ukrajinaca koji će sada biti ugroženi sa severa. Ovde Ukrajinci moraju da reaguju jer iza Novoselivske je Berestove posle kojeg nema ništa do reke Oskol na tom pravcu. Moraju tu da pojačaju da izdrže nekako do proleća.

 

3. udarna brigada definitivno više nije na frontu. Mislim da je povučena u pozadinu na odmor i popunu. Biće vrlo interesantno da vidimo gde će joj biti sledeći angažman. Ovo zaključujem jer na njihovim kanalima nema ni jednog videa iz zime, čak daju neke video materijale sa početka jeseni. Sa druge strane 5. udarna brigada sada ima dosta videa sa tog sektora, mislim da brane sektor naspram samog Bahmuta. Rusi napadaju kod Bahmuta i polako uzimaju njive. Jedan napad ide kroz šumu severno od Klišejevke koji može biti opasan jer tuda mogu da preseku put kojim se selo snadbeva. Ovde takođe primećujem da nema ni 93. brigade, bilo je reči da je jesenas prebačena kod Rabotina ali je ni tamo nismo videli. Severno od grada su uzeli Hromove koje je pola godine bilo u sivoj zoni. Ovo može da se tumači kao nedostatak artiljerijske municije jer u Hromovu su rusi kao glineni golubovi ali opet drže tamo linije. Još severnije su rusi došli do Bohdanivke ali su tu pretrpeli par težih poraza oko božića i od tada izgleda da su stali na tom pravcu.

 

Ako su oštećenja postrojenja za tankere u Lugi uništena to će biti težak udarac za rusku ekonomiju. Par meseci bez toga će ih papreno koštati.

 

Kod Novomihalkovke (južno od Marinke) su takođe Rusi zaustavljeni posle onih poraza od prošle nedelje koje smo videli u klipovima. Od tada nema značajnijih pomeranja. Na južnom sektoru se ništa bitno nije dešavalo, nemaju više ni rusi snaga da pritiskaju celom dužinom fronta. Takođe kod Kupjanska su rusi izgleda obustavili napade ali ovo može biti i privremeno dok ne nadomeste teške gubitke koje su imali unazad mesec dana.

Edited by Klotzen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Teško da je to razlog, jedino ako je magla, jer oblaci nisu tako nisko da ometaju dronove.

 

Kadirovci skoro ubili rusku patrolu koja je proveravala njihove papire :

 

 

 

Ovaj što je repetirao na vojnika je komandant bataljona Vostok Vaha Hambulatov. Ovo neodoljivo podseća na razno razne paravojne formacije koje su i kod nas operisale. Zna se kako to na kraju završi.

 

Još jedna ruska jedinica kuka :

 

 

Čudno, rusi "napreduju" na svim frontovima a oni kukaju 🙂

 

 

Link to comment
Share on other sites

cnn

 

“The existence of Ukraine is deadly for Ukrainians,” Russia’s former President Dmitry Medvedev, deputy chairman of Russia’s Security Council and one of the most hawkish Russian politicians, posted on Telegram on January 17.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Problem sa licnim greskama said:

Jel' je tacno da su Rusi usli u Avdijevku kroz tunel totalno nezapazeno ili je to propaganda?


Ako jesu, da li je to prvi put od srednjeg veka da se tako nesto desava ili je to normalno da se odbrani i obavestajnoj sluzbi odbrane desavaju takvi lapsusi? Odbijam da verujem da je tako nesto moguce.

Ne znam za ovaj slučaj, ali kružio je snimak od pre recimo mesec dana gde je prikazano kako ruski vojnici izlaze iz tunela prilično duboko u pozadini ukrajinaca.

 

A ovo za statistiku oborenih raketa, vrlo brzo nakon napada, je neozbiljno. Naročito za kinžale koji se možda i mogu oboriti (sa naglaskom na možda), ali u tom broju i svaki put...

 

Ima i snimak iz Kijeva gde neka raketa iznad grada (dakle pred sam cilj) izbacuje mamce za PVO, kao avion ili helikopter što rade.

Link to comment
Share on other sites

Mozda nije pravi topic,ali s ozirom da smo ovde pricali o odnosu Turske sa Rusijom i NATO, upravo je dosla vest da je turski parliament odobrio clanstvo Svedske NATO. Jos samo da se to formalizuje na skupstini NATO i Svedska je nova clanica.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Mozda nije pravi topic,ali s ozirom da smo ovde pricali o odnosu Turske sa Rusijom i NATO, upravo je dosla vest da je turski parliament odobrio clanstvo Svedske NATO. Jos samo da se to formalizuje na skupstini NATO i Svedska je nova clanica.

Nece, jer Madjarska jos nije.
Link to comment
Share on other sites

A rece onomad Orban da Madjarska sigurno nece biti poslednja clanica NATO koja blokira Svedsku, tako da mislim da opet 'tvrde pazar'.

Kroz ove nestabilne godine Madjarska se bas predstavila kao nelojalan partner i saveznik, bas bas razvili losu reputaciju.

 

Inace, onaj slovacki Orban je danas, valjda, u Kijevu, videcemo sta ce da dogovoreno. A Putin ubrzo ide u Severni Koreju, bas da vidimo kako ce da im se zahvali za oruzje koje su dobili poslednjih meseci.

Link to comment
Share on other sites

Fico je tipican oportunista i on je mozda nesto najblize Vucicu sto postoji. Pre izbora je najavljivao nijedan metak vise Ukrajini, onda su ga drugari podsetili da oni ustvari vode te firme za proizvodnju Zuzana i municije, pa se to preko noci promenilo. I sada verovatno ide da polize sta je pljuvao i dogovori isporuke. 

Inace ono gore za Avdijevku, treba biti vrlo oprezan sa izvorima. Ja sam cuo samo Dimu da prica o tome a covek je od relativno neutralnog postao otvoreno proruski mada i dalje je objekvivan sa mapama. Neces naci tu potvrdu nigde, sto vise trazis vise ces se oslanjati na sve neobjektivnije kanale. A McL standardno komentarise bez ikakve veze, i u KBahmutu je bilo smesno kako Rusi ratuju lopatama, sve dok vise nije bilo smesno. Avdijevka je vec pala, pitanje je samo sta su Ukrajinci naucili iz predhodnih bitaka, da li ce se povuci na vreme ili opet pustiti ljude da izginu. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ras kass said:

 

 

Srusen Iljusin u Belgorodu

bbc

 

A Russian Ilyushin-76 military transport plane has crashed in the southern Belgorod region bordering Ukraine.

 

At least 65 Ukrainian prisoners of war were killed, according to Russia's ministry of defence.

 

Ria Novosti news agency said another nine people were on board, including six crew.

 

None of the details surrounding those on board can be independently verified.

 

Ukraine's general staff, quoted by the Ukrainska Pravda website, said the plane was transporting missiles for Russia's S-300 air defence systems. It made no mention of prisoners of war.

37 minutes ago, sreta-steta said:

Fico je tipican oportunista i on je mozda nesto najblize Vucicu sto postoji. 

Fico je pre manje od nedelju dana porucio Ukrajni da mora da se odrekne dela teritorije radi mira. U svetlu te izjave danasnja (ili ovih dana) poseta Kijevu ima neku drugaciju konotaciju.

Link to comment
Share on other sites

McL je medju prvima na svetu rekao da Bahmut sigurno pada od kako su se Ukrajinci izglupirali i dozvolili proboj na severoistoku, na jedinoj strani gde su Rusi mogli da naprave smislen napredak. Sto se Avdijivke tice, ovi sto su probili odbranu nemaju zalihe, ako vec i nisu eliminisani, bice. Situacija je slicna na mapi, u realnosti jos uvek mogu da je odbrane.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...