Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Klotzen said:

1. ; 2. i 3. Što onda Putin ne udara po Poljskoj ? Ne mora ni nuklearno, dovoljno je da uništi par železničkih raskrsnica i da prepolovi pomoć Ukrajini. Možda zato što zna da će dobiti odgovor u roku od odmah ? Ukoliko nema odgovora NATO je u tom istom momentu prestao da postoji. Osim ovog ludaka Trampa niko nikad nije rekao da ne bi reagovao na napad na neku NATO državu, a znamo da ovaj čovek lupeta i laže 24/7.

4. Nije nikad uradila zato što nikad nije bila u poziciji da to uradi. Ali je uredno napadala svakog za koga je procenila da može da ga pobedi. Da je sve kako ti pričaš onda bi Putin imao otvoren put da porobi celu Evropu. Onog trenutka kada neko napadne NATO neće biti nikakvih problema da se popune jedinice potrebne za rat. Tada se uvodi ratno stanje i kreće borba za odbranu. Gde su Rusima vojnici ? Upravo čitam Čerčilove memoare i piše čovek u prvom tomu  za 1936. da je većina Britanaca protiv rata i naoružavanja međutim to se sve promenilo onog trenutka kada je rat počeo. Jedna je stvar kako se razmišlja u miru a druga kako u ratu pogotovo u ratu u kom si napadnut. NATO neće nikad napasti Rusiju, on je i osnovan da odvrati SSSR od napada na zapad, a pokazalo se da je pametno što nije rasformiran jer evo imamo budalu u KRemlju koja pati za propašću SSSR pa ga pravi pod okriljem Rusije.

5. Bilo bi mu lakše ali ima nesposobnu obaveštajnu službu koja ga je ubedila da će to biti kratak rat i da će preuzeti Ukrajinu i kontrolisati je u stilu Belorusije. Da je znao da će rat trajati godinama ne bi ni pomislio da kreće u isti. Neće ući u NATO trenutno ali će dobiti garancije takve da im NATO neće ni trebati. No ulazak Ukrajine u NATO je pečatiran 2022. jer ta zemlja neće imati mira dok ne uđe tamo. Jedino što će to biti stvar kompromisa da se to uradi za X godina kada se slegnu strasti i rat završi. Meksiko i Kanada ne žele u saveze protiv SAD (mada se i to možda promeni zbog Trampa) dok svi koji žive oko Rusije žele u saveze. Ogromna razlika.

Zašto bi Rusija udarila po Poljskoj u ovom trenutku? Pomoć Ukrajini će da teče kako god. Ne bi morala da ratuje sa natoom ali bi morala sa još jednom vojno jakom državom. NATO bi prestao da postoji? Pričaš kao da je nato ne znam šta, prestaće da postoji svakako, da li za mesec dana ili 100 godina ili 1000, ništa nije večno. Šta je sve prestalo da postoji a neće jedan vojni savez. Očigledno se ne slažemo, tako da ću da zaključim sa svojim uverenjem da je uključivanje natoa u sukob sa Rusijom zbog sukoba Rusije sa pojedinačnom državom šarena laža. NATO je toliko šarenolik u svakom pogledu i prva pukotina bi dovela do raspada, to je toliko očigledno. Pa oni ne mogu da budu jedinstveni oko pomoći Ukrajini, finansijske, a kamoli vojne, pa koja bi vlada zapadne Evrope smela da pošalje svoje vojnike da se vraćaju u kovčezima? Trenutno mnoge države nato-a otvoreno kažu da neće da učestvuju vojnicma ni kao sigurnosne snage u Ukrajini nakon završetka rata. Takođe, sa jedne strane Rusija će da pregazi Evropu, a sa druge strane se tvrdi da je Rusija pred slomom (već 4 godine). Toliko kontradiktornosti.

I ako opet pitaš zašto Rusija ne napadne tako razjedinjeni nato, ja te pitam zašto bi, nikada Rusija nije imala problem ni sa jednom nato državom, nije imala ni sa Ukrajinom dok nije postalo očigledno da ubrzano koračaju u nato.

Što se tiče napada na okolne države, koje su to države u pitanju ja bih te pitao? Meni pada na pamet intervencija u Moldaviji i u Gruziji. I da, mešaju se u prilike država u svojoj okolini, trude se da drže pod kontrolom. Opet se vraćam na to da u politici nema pravde ako pravdu tražiš, svaka velika sila drži svoje okruženje pod kontrolom, Rusija smatra da je to neko područje od vitalnih interesa za njenu bezbednost i ukoliko se oseti ugroženom intervenisaće. Pa USA interveniše na drugoj strani planete u tom smislu i niko nema problem, naziva Venecuelu svojim dvorištem, ej hiljade kilometara dalako i deset državnih granica između USA i Venecuele. Izrael je samo ovaj mesec intervenisao vojno u više država nego rusija od raspada SSSR, jer oseća da tako treba i nikom ništa. I da, intervenisaće Rusija u bilo kojoj susednoj državi u okruženju, čini mi se da su i u Kazahstanu koji je prijateljska zemlja sprečili neki prevrat koji im ne odgovara. Sila boga ne moli, a suvereno pravo malih država da odlučuju je utopija, uvek bila, to najbolje demonstriraju USA već decenijama. Voleo bih ja da nije tako i da svako može da odlučuje, ali to nije bilo niti će da bude.

To je u suštini to što sam hteo da ti kažem, mislim da neću odgovarati na tvoj eventualni odgovor, da se ne bi vrteli u krug, poštujem tvoje mišljenje iako se ne slažemo.

Posted
38 minutes ago, madzone said:

Zašto bi Rusija udarila po Poljskoj u ovom trenutku? Pomoć Ukrajini će da teče kako god. Ne bi morala da ratuje sa natoom ali bi morala sa još jednom vojno jakom državom. NATO bi prestao da postoji? Pričaš kao da je nato ne znam šta, prestaće da postoji svakako, da li za mesec dana ili 100 godina ili 1000, ništa nije večno. Šta je sve prestalo da postoji a neće jedan vojni savez. Očigledno se ne slažemo, tako da ću da zaključim sa svojim uverenjem da je uključivanje natoa u sukob sa Rusijom zbog sukoba Rusije sa pojedinačnom državom šarena laža. NATO je toliko šarenolik u svakom pogledu i prva pukotina bi dovela do raspada, to je toliko očigledno. Pa oni ne mogu da budu jedinstveni oko pomoći Ukrajini, finansijske, a kamoli vojne, pa koja bi vlada zapadne Evrope smela da pošalje svoje vojnike da se vraćaju u kovčezima? Trenutno mnoge države nato-a otvoreno kažu da neće da učestvuju vojnicma ni kao sigurnosne snage u Ukrajini nakon završetka rata. Takođe, sa jedne strane Rusija će da pregazi Evropu, a sa druge strane se tvrdi da je Rusija pred slomom (već 4 godine). Toliko kontradiktornosti.

I ako opet pitaš zašto Rusija ne napadne tako razjedinjeni nato, ja te pitam zašto bi, nikada Rusija nije imala problem ni sa jednom nato državom, nije imala ni sa Ukrajinom dok nije postalo očigledno da ubrzano koračaju u nato.

Što se tiče napada na okolne države, koje su to države u pitanju ja bih te pitao? Meni pada na pamet intervencija u Moldaviji i u Gruziji. I da, mešaju se u prilike država u svojoj okolini, trude se da drže pod kontrolom. Opet se vraćam na to da u politici nema pravde ako pravdu tražiš, svaka velika sila drži svoje okruženje pod kontrolom, Rusija smatra da je to neko područje od vitalnih interesa za njenu bezbednost i ukoliko se oseti ugroženom intervenisaće. Pa USA interveniše na drugoj strani planete u tom smislu i niko nema problem, naziva Venecuelu svojim dvorištem, ej hiljade kilometara dalako i deset državnih granica između USA i Venecuele. Izrael je samo ovaj mesec intervenisao vojno u više država nego rusija od raspada SSSR, jer oseća da tako treba i nikom ništa. I da, intervenisaće Rusija u bilo kojoj susednoj državi u okruženju, čini mi se da su i u Kazahstanu koji je prijateljska zemlja sprečili neki prevrat koji im ne odgovara. Sila boga ne moli, a suvereno pravo malih država da odlučuju je utopija, uvek bila, to najbolje demonstriraju USA već decenijama. Voleo bih ja da nije tako i da svako može da odlučuje, ali to nije bilo niti će da bude.

To je u suštini to što sam hteo da ti kažem, mislim da neću odgovarati na tvoj eventualni odgovor, da se ne bi vrteli u krug, poštujem tvoje mišljenje iako se ne slažemo.

NATO će prestati da postoji kada Rusija ne bude više pretnja po bezbednost zapada.

Kako to Rusija nema problem sa NATO ? Pa zar nisu napali Ukrajinu zato što hoće da uđe u isti ? Ako Rusija nema problem sa NATO onda ne može biti problem ni sa Ukrajinom da se pridruži istom.

Venecielu je napao ovaj idiot Tramp, pre toga je Venecuela bila protiv SAD 30 godina, Kuba preko 50. Pri tome ogromna je razlika između tih despotija i Ukrajine koja je demokratska drzava. 

I nije mi jasno iz tvog posta da li ti podrzavas trampa i putina u njihovim agresijama ili osuđuješ pošto mi se čini da pravdaš ovog drugog na osnovu onog što radi tramp.

Posted
3 minutes ago, Klotzen said:

NATO će prestati da postoji kada Rusija ne bude više pretnja po bezbednost zapada.

Kako to Rusija nema problem sa NATO ? Pa zar nisu napali Ukrajinu zato što hoće da uđe u isti ? Ako Rusija nema problem sa NATO onda ne može biti problem ni sa Ukrajinom da se pridruži istom.

Venecielu je napao ovaj idiot Tramp, pre toga je Venecuela bila protiv SAD 30 godina, Kuba preko 50. Pri tome ogromna je razlika između tih despotija i Ukrajine koja je demokratska drzava. 

I nije mi jasno iz tvog posta da li ti podrzavas trampa i putina u njihovim agresijama ili osuđuješ pošto mi se čini da pravdaš ovog drugog na osnovu onog što radi tramp.

NATO postojanje nema veze sa Rusijom, da je tako prestao bi da postoji kada i Varšavski pakt kada Rusija nije mogla ništa i bila slabija nego ikada.

Rusija nema problem sa trenutnim nato-om, iako su se bunili dok se nato širio ka njima u nije im bilo prijatno zbog toga. Ukrajina je najveća Evropska država, u mekom trbuhu Rusije, odakle je napao svako ko je ikada napao Rusiju, jasno je stavljeno do znanja da ulazak u nato neće biti dozvoljen po svaku cenu. To je bila tzv crvena linija koju velika sila nije htela da istrpi.

Idiot Tramp je predsednik USA, najveća država u NATO, to što je on idiot ne menja činjenicu da je napao suverenu državu (i ne samo tu), plus da ne izdvajamo Trampa svaki fakin USA predsednik je to isto radio. Očekujem da demokratske države zapada uvedu sankcije USA, kao što su Rusiji, koliko god paketa sankcija bude bilo potrebno dok USA ne prestane samovoljno da interveniše i ubija po svetu. Venecuela bila protiv USA? Na koji način? Droga? Hajde ne budimo deca. Hajde da se ne lažemo. Kuba, lol, ljudi decenijama žive izolovano nikoga ne diraju. USA se ne sviđa politika tih država? Pa zar nije suvereno pravo svake države da odlučuje o tome? Despotije? Nijihovo pravo, ko je ovlastio USA i zapad da budu svetski policajci i intervenišu gde i kada hoće. Južna Amerika, Azija, Afrika, sve su to teritorije koje su u kolonijalnom i neokolonijalnom periodu oblikovali zapadni kolonizatori i sve što se sada dešava je posledica nekadašnje i trenutne politike loših namera istih tih država, a koje podrazumevaju kontrolu i korist, briga njih za blagostanje lokalnog stanovništva.

Osuđujem svaku agresiju, a činjenica je da najviše dolaze sa zapada, i ne mogu da istrpim dvostruke standarde, sankcije svima ili nikome. To što neko interveniše u "despotijama" i istovremeno prodaje najviše oružja despotijama koje su mu saveznici (S. Arabija, na primer) samo mi govori o licemerju i da su to sve izgovori za intervencije, razbijanje država i dovođenje poltrona na vlast. Osuđujem napad Rusije na Ukrajinu, napad USA na Venecuelu i nebrojene druge države, i ukazujem da je to uobičajena politika velikih sila, nažalost i koja će uvek postojati. Ne pravdam nikoga, kažem kako stvari funkcionišu u surovom svetu u kome živimo i nemojmo da se čudimo zbog toga.

• Tuzno 1
Posted

Bez obzira na to ko i kako vlada Rusijom, za Rusiju je nemoguce da se ne pribojava i ne brine o svojoj bezbezdnosti na konto politike US. Politika je posledica lancanih dogadjaja, i suudo je to ignorisati.
Jednostanvo su previse puta bili prevareni ili ugrozeni na ovaj ili onaj nacin.
Jos od jurisa na Berlin sa obe strane, pa onda tektonski momenti kakvo je Trumanovo bacanje atomske na vec porazeni Japan kako bi se akontativno pretilo Sovjetima.
Pa onda postavljanje raketa u Turskoj, pre same Kube.
Pa avionsko spijuniranje nakon sporazuma i primirja, itd itd...

UK i USA nikad nisu istinski pokazale postovanje za zasluge samih Rusa, ne konkretno SSSR-a. Ni priblizno koliko je trebalo.
Sve sto su pokazali je da je zdravorazumski da postoji nepoverenje prema njima.

• Like 1
Posted
25 minutes ago, madzone said:

Osuđujem svaku agresiju, a činjenica je da najviše dolaze sa zapada

Kako najvise dolaze sa zapada? Mislis onog 'Kolektivnog Zapada' koji postoji u cinicnoj konstrukciji Sergeja Lavrova? Koju je to zemlju 'Kolektivni Zapad' napao i zauzeo joj teritorije, pa predstavio kao svoje, na nacin kako Rusija radi sa Krimom i ove cetiri medjunarodno priznate Ukrajnske oblasti? Gde? Gde je 'Kolektivni Zapad' poslao milione svojih vojnika da pobiju i rasele milione na okupiranoj teritoriji? Gde je to 'Kolektivni Zapad' do temelja razrusio 'tudje' gradove kao sto je to uradila vojska cinika Lavrova i njegovog sefa?

1 hour ago, madzone said:

nikada Rusija nije imala problem ni sa jednom nato državom

Gledam ovo pola sata i razmisljam u cemu je caka, valjda neki stos na koji bi svi trebalo da se smeju, ali ja i dalje ne kapiram.

• Like 1
Posted

Dovoljno je da procitas "mek trbuh Rusije", kovanicu prvi put upotrebljenu od strane FSB agenata na privremenom radu u Srbiji da ti sve bude jasno.

Danas kad se ratuje dronovima i dok povrsinski najveca drzava na svetu osvaja 100 kvadratnih kilometara 3 godine, mi pricamo o istorijskim napadima na Rusiju i zasto je Ukrajina znacajna.

Cak i da se pravimo ludi i razmatramo potencijalni scenario gde zapad napada Rusiju preko Ukrajine te zbog toga ona ne sme da bude nezavisna od Rusije, sta cemo sa cinjenicom da dva najvaznija grada, Moskva i St. Peterburg leze mnogo blize granici sa NATO nego granici sa Ukrajinom?

A da ne pricamo o tome da takav potencijalni rat sigurno nece liciti ni malo na ona dva kada tek sto smo izmislili avione i tenkove, a pogotovo poslednji put kad je Rusija branila svoj "meki trbuh" dok smo jos konje jahali.

• Like 1
Posted
22 minutes ago, McLeod said:

Dovoljno je da procitas "mek trbuh Rusije", kovanicu prvi put upotrebljenu od strane FSB agenata na privremenom radu u Srbiji da ti sve bude jasno.

Danas kad se ratuje dronovima i dok povrsinski najveca drzava na svetu osvaja 100 kvadratnih kilometara 3 godine, mi pricamo o istorijskim napadima na Rusiju i zasto je Ukrajina znacajna.

Cak i da se pravimo ludi i razmatramo potencijalni scenario gde zapad napada Rusiju preko Ukrajine te zbog toga ona ne sme da bude nezavisna od Rusije, sta cemo sa cinjenicom da dva najvaznija grada, Moskva i St. Peterburg leze mnogo blize granici sa NATO nego granici sa Ukrajinom?

A da ne pricamo o tome da takav potencijalni rat sigurno nece liciti ni malo na ona dva kada tek sto smo izmislili avione i tenkove, a pogotovo poslednji put kad je Rusija branila svoj "meki trbuh" dok smo jos konje jahali.

Nisi čitao ništa što sam napisao i izvrćeš onako kako želiš. Optužuješ svakog ko se ne slaže sa većinom ovde i pokušava da diskutuje argumentima da je ili FSB, ili Rusija online ili šta već... Valjda je to glavna fora ovde.

Po stoti put se ismevaš snazi Rusije dok kukaš kako će ta ista da napadne nato, smejurija.

Žao mi je što vam se ne sviđa moje mišljenje i što vam smeta da se iznese i drugačiji osvrt na događanja u svetu, a vreme će pokazati šta će da se desi. Odjavljujem se iz diskusije, uživajte neko vreme u jednoumlju 🙂

• Ruke su vam krvave! 1
Posted (edited)

Ne smeta meni tvoje misljenje, ako si ga uopste izneo, jer ovo sto ti pises sam cuo ko zna koliko puta od "strucnjaka za geopolitiku" koji gostuju po rezimskim medijima.

Kovanica koju koristis je prvi put u originalu iskoristio sam Putin pre manje od pet godina, a do tada niko nikad, a onda su njegovi FSB agenti dobili zadatak da je popularizuju valjda jer zvuci tako pametno i vidimo da su imali uspeha.

A sve to govori da si popio jeftinu rusku propagandu koja nikakve logike ni istine u sebi nema i ne bi imala ni da je Putin zavrsio rat za tri dana kako je ocekivao, ili digao Zelenskog onako kako je Tramp Madura.

Edited by McLeod
Posted

cnn

Russia launched more than 300 attack drones on Ukraine overnight, as well as 18 ballistic missiles and 7 cruise missiles, Zelensky said in a social media post on Tuesday. 

“The situation in the Kyiv region is not easy – several hundred thousand households are currently without power,” Zelensky said.

Tuesday’s forecast for the Ukrainian capital shows snowy weather and a high of 14 degrees Fahrenheit (-10 degrees Celsius).

Kateryna Serzhan, 36, who lives in Kyiv with her husband and 5-year-old daughter, said that on Monday her family only had electricity for an hour and a half.

Meanwhile in Russia, the governor of the Belgorod region Vyacheslav Gladkov said Tuesday that residents may have to evacuate from the area if the power supply situation deteriorates, following a Ukrainian strike on a power plant substation on Friday night that left about 600,000 people without power.