Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

5 hours ago, HAMMER said:

jel su ti cezari toliko dobri ili to neko narucuje za ukrajinu?

CAESAR nemacki 

CAESAR self-propelled howitzer

 

- veoma pokretni -

topnički sustav CAESAR postiže najveću cestovnu brzinu od 100 km/h (50km/h off road) i ima domet putovanja do 600 km. Topnički sustav je terenski i može savladati uspone od 60%. Najveći dopušteni poprečni nagib je 30%. Vozilo može savladati vodu do 1,2 m dubine i vertikalne prepreke do 0,5 m visine. Razmak od tla je 40 cm.

Osim trajno ugrađenog nišana na topu, sustav za upravljanje paljbom LINAPS (Laser Inertial Pointing System) firme Leonardo SpA , mjerni sustav za mjerenje brzine cijevi i meteorološka stanica na vozilo se može ugraditi ATLAS. Nexter također nudi navigacijski sustav , balističko računalo BACARA i sustav upravljanja paljbom FINDART s GPS-om za CAESAR.

CAESAR može započeti vatru iz pune brzine za otprilike minutu. Vozilo također može ponovno napustiti položaj unutar 40 sekundi nakon završetka vatrene misije.

- U vozilu se može transportirati 18 projektila rezervnog streljiva i pripadajućih pogonskih punjenja . S poluautomatskim uređajem za punjenje mogu se ispaliti 3 hica u roku od oko 18 sekundi. Za trajnu paljbu moguća je brzina paljbe od 6 granata u minuti. To znači da četiri haubice mogu isporučiti više od tone streljiva na metu unutar minute. S nišanom na haubici, mete se mogu gađati izravnom paljbom na udaljenosti do 2 km.

- u zavisnosti od tipa granata, domet 25-70 km

- posada 4-6 ljudi

 

"As a french I put the swedish Archer number 1, then the tcheck 2, the Caesar 3 and the Zuzanna 4 for the price. Now the Caesar 1 has a very big advantage to all howitzers throughout the world, it weighs only 17,7 tons, which allows to transport it in a big plane and gives France the ability to bring it anywhere in the world. Actually the Caesar 1 is not even a howitzer, it's a canon on a truck, that's why it's so light and easy to transport by plane.The Caesar 2 weighs 30 tons, so it's too heavy to be put into a plane. Many people judge the Caesar without taking this into consideration."

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sve i da nas ne zanima šta Rusi misle o izvozu Nora Ukrajincima, interesuje parizera šta o tome misle njegovi glasači koji su 99% rusofili, čak bih rekao većina indoktrinirani rusofili.

 

Što se tiče T-90 to je onaj od pre neki dan samo bolji snimak iz drugog ugla. Definitivno ga je Bredli oštetio.

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, HAMMER said:

pa ako prodaje municiju u cemu je problem sa norama. donece tone love pa mogu d kupuju duplo vise parizera.

 

Nema prostora za Ukrajinu sto se tice Nora, jednostavno sve sto napravimo imamo kome da prodamo npr evo sto je Vucevic krajem decembra izjavio:

 

Quote

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za Euronews Srbija da je činjenica je da je naša namenska industrija sve interesantnija i atraktivnija u svetu, navodeći da su u proteklom periodu borbeni sistemi NORA 155mm posebno privukli pažnju inostranih kupaca.

"Imate jednu državu koja poručila 48 Nora, ali i jednu drugu državu koja je uputila pismo interesovanja za 24 Nore, to su ozbiljne stvari, to zahteva višegodišnju proizvodnju", ističe Vučević.

 

Link to comment
Share on other sites

Kad smo vec kod proizvodnje i trzista oruzja - odlicna analiza.

 

 

Francuska će snabdevati mesečno Ukrajinu sa 50 AASM navođenim bombama dometa od 70 kilometara.

Prve isporuke počeće u januaru.

AASM je dostupan u različitim modifikacijama. Bomba može da ima bojevu glavu od 250 do 1.000 kg.

Uzgred, kompanija Safran Electronics & Defence trenutno razvija novu verziju AASM, koji bi trebalo da ima domet od 150-200 km.

 

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ova FRA bomba sa infracrvenim navođenjem ima moguću grešku od 1m ako se baca sa 50km. Problem je što će za te bombe F-16 morati da dobiju i njihovu modifikaciju da bi mogle da koriste to oružje. Jedino nisam siguran da li su ovi SU-24 koje trenutno koriste za ove FRA-UK rakete dovoljna ili je u pitanju druga. Drugi problem je što da bi prišli frontu na 50 km moraju rusku PVO da udalje bar 70km od linije fronta.

 

Sa daljine 70km ako se baca sa GPS navođenjem moguća greška je 10m što opet nije tako loše za određene ciljeve obzirom da je u pitanju bomba od 250kg koja ima veću razornu moć od tih 10m.

Link to comment
Share on other sites

Francuzi su usvojili novu tehnologiju proizvodnje Cezar sistema tako da se sada prave u 15 meseci. To znači da će ove godine proizvesti 78 komada. Za sada znamo da od tog broja UKR dobija 6 koje su kupili, FRA im poklanja 12 i određen broj će dobiti koje će platiti konzorcijum država koje pomažu UKR ali taj broj nisam nigde našao. Pretpostavljam da ta kompanija ima još neke ugovore tako da ne verujem da će preostalih 60 ići u UKR ali i pola od toga ako ode to je ogromna pomoć.

 

Sva artiljerija koja se danas proizvodi na zapadu ima odlčan kvalitet tako da se ne treba mnogo opterećivati koja je kakva, razlike su u 10-20%. Bitno je da sve mogu da gađaju 30-40km sa običnom municijom i da mogu da ispljuju exalibur i raketne granate koje imaju domete preko 50km, iako sumnjam da će UKR dobijati mnogo ove municije. Sa ovim dronovima čak i stara SSSR artiljerija radi odličan posao tako da je artiljerija doživela "novu mladost" unazad desetak godina.

 

Ukrajinci su dostigli proizvodnju 6 Bohdana mesečno koja je takođe po zapadnim standardima za 155mm, to znači da će ove godine imati 72 nove ako ostanu na ovom nivou. Dobijaju Zuzane iz Slovačke a verovatno će dobiti još neke sisteme iz ostalih država. Procene su da gube oko 150 topova godišnje tako da oni verovatno imaju i jaču artiljeriju nego  na početku 2022.

 

U rezervi gotovo sigurno imaju gomilu stare SSSR vučne artiljerije koju mogu da vade iz naftalina mada nju sve ređe viđam da koriste u razno raznim video klipovima.

 

Problem su granate kao što stalno ponavljamo. A tu treba vremena da zapad digne proizvodnju i zadovolji UKR potrebe ali i da imaju za svoje potrebe. To, nažalost. mislim da neće ni ove godine biti rešeno nego tek u toku 2025. godine. No ove godine će defintivno biti bolja situacija nego prošle kada su zapadnjaci baš podbacili.

 

Bredli se šepuri po Stepovu :

 

 

 

Rusofili su pohitali da ublaže blamažu uništenja T-90 tvrdnjama da je pozicija tog tenka dokaz kako oni drže Stepove. No obzirom da je selo praktično uništeno do temelja ovde niko nema položaje nego obe strane vrše upade u tu sivu zonu i dejstvuju na protivnika odatle. Ove vidimo Bredlija koji je na skroz drugom kraju sela a sigurno se ne bi tuda vozikao da Rusi tu imaju položaje kao što se ni onaj T-90 ne bi vozikao po selu da ih UKR još uvek imaju.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nakon parlamenta koji je odbio da dostavi tauruse, oglasio se i Nemački ministar odbrane (vest prenosi B92):

 

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus odbacio je pozive za veću nemačku vojnu pomoć Ukrajini.

"Ne možemo da idemo 'na sve', kako neki zahtevaju. U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni", rekao je Pistorijus za Tagešspigel.

Istakao je da je Nemačka do sada isporučila sve što je bilo moguće i da Nemačka od svih država EU već daje Ukrajini najviše, a da je sada na ostalim evropskim partnerima da urade više, prenosi Velt.

 

"Svima mora biti jasno: ako Putin pobedi u ovom ratu i okupira Ukrajinu, opasnost za područje NATO-a će se, naravno, povećati", upozorio je Pistorijus.

Prema njegovoj oceni, mora se uzeti u obzir da će Rusija jednog dana čak i napasti zemlju NATO-a.

Pistorijus ne misli da je ruski napad trenutno verovatan, ali navodi da nemački stručnjaci ocenjuju da bi u periodu od pet do osam godina to moglo biti moguće.

Ističe da zbog toga Bundesver mora da postane "spreman za rat", da se moraju preduzeti mere predostrožnosti i odbrambena sposobnost povećati.

Link to comment
Share on other sites

Konacno jedan razuman poziv, bilo je I vreme. Da, Rusija ce napasti NATO zemlje, prvom prilikom. To je i taj timeframe, za nekih pet godina, a u medjuvremenu ce okupirati Moldaviju. Mnogo, mnogo odlucnije se mora suprotstaviti ako se zele izbeci ogromni problemi u bliskoj buducnosti.

Link to comment
Share on other sites

Kineski dobrovoljac kuka ko sinja kukavica :

 

 

Ovaj bi mogao da se priključi berićevoj jedinici pošto očigledno ima isti tretman 🙂

 

Izgleda da su oni ruski partizani opet bili u akciji u Brjanskoj regiji, za sada samo priča i par slika, čekamo video. Sudeći po slici navodno su uhvatili u zasedu neki kamion.

 

Mađar izgleda poklopio nekog poznatog ruskog vlogera koji je služio u dron jedinici kod Krinkija. Dosta trolovanja po mrežama ali ja nisam video neke čvršće dokaze.

 

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, 40Wins said:

Jel se pojavljuju Terminatori jos negde? Videvsi kako je prosao T90, kakva je procena Bredli vs Terminator? Voleo bih to negde da vidim al da niko ne pogine. 

 

Ne mogu da se porede terminator i t-90m u ovom scenariju stim sto je pitanje sta je osteceno na t-90m pre pocetka borbe sa dva bredlija.

 

Terminator ima tezinu T-90M a nema kupolu od 20tona. Tih 20tona je povecalo oklop tenkovske sasije koju terminator koristi. Nema spor top od 125mm vec ima dvocevni top od 30mm koji bi bio daleko efikasniji protiv ciljeva ko sto je bredli. 

 

Kvaka sa terminatorima je koliko uopste imaju operativnih terminatora u ovom momentu jer su odredjen broj potpuno izgubljen u ratu a verovatno ima i znacajno ostecenih. 

 

Vojska ih je verovatno kupila na moranje cisto da ne bude da Rusija nema terminator a hoce da ih prodaje.

 

Jednostavno vojsci se nije svidelo sto je to ipak tenk ali nema tenkovski top plus ne moze da prevozi trupe.

 

I da Alzirici su npr napravili "little" terminator u kooperaciji sa Rusima:

 

Cisto da se razume da ruska tehnika nije djubre vec da je ruska vojska na srecu Ukrajinaca totalno nesposobna, imaju dosta T-62 i mogli su ovo isto da odrade posluzili bi mnogo bolje u ovom ratu nego prevazidjeni T-62.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

U borbi oklopnih vozila pobeđuje onaj koji prvi uoči neprijatelja. Što se tiče Bredli vs Terminator važi isto.

 

Ovi Rusi u T-90 su bili "izgubljeni u magli" verovatno je reč o neiskusnoj posadi koja se uspaničila kad su dva bredlija krenula da ih tuku. Imamo srećan pogodak u slabu tačku i eksploziju na tenku koja je verovatno uništila kontrole kupole posle čega su Rusi napustili vozilo jer nisu više mogli da ga kontrolišu. Na kraju ga je dron overio čisto da budu sigurni da ne može da se opravi ako ga Rusi evakuišu. Realno Bredli ne može da probije oklop T-90 ali može da probije slabe tačke samo je njih teško pogoditi. Verovatno su to i gađali na tenku dok im se nije posrećilo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

bbc

 

An explosion has occurred at a gas export terminal near the city of St Petersburg in Russia, officials say.

The blast caused a large fire, state-owned RIA Novosti news agency said. It said the fire had been contained, and there were no reports of injuries.

The cause of the fire is not known, but local media have reported that drones had been seen in the area.

 

Russia's defence ministry also said it shot down three Ukrainian drones in Smolensk Region, close to its border with Ukraine, on Saturday night. It earlier said it had shot down drones over Tula and Oryo, both in western Russia.

There were no reports of casualties.

Link to comment
Share on other sites

Bajdenovci u pokušaju da prizovu pameti magovce bio neki brifing u kongresu i pomenuli su da ako se ne odobri pomoć Ukrajina će imati granate i pvo raketa za najviše par nedelja a posle toga mogao bi da se desi kolaps fronta u najboljem slučaju za dva meseca u najgorem slučaju čim ostanu bez istih.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...