Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Danas osvanule fotografije severnokorejskih raketa 122mm. Još jedna potvrda posle granata 152 mm da Rusi uvoze municiju. Toliko o priči kako oni imaju dovoljnu proizvodnju svega i svačega. Sumnja se da je ovo iz Irana koji se oslobađa starudije koju ima po magacinima.

 

Red ratne umetnosti :

 

F3G70PAXAAAakP3?format=jpg&name=medium

 

Fabrika u Rusiji koja je eksplodirala je navodno proizvodila IC mamce za helikopter Ka-52

 

Ne zna se ko je kupio 50 leo 1 tenkova od belgijske kompanije OIP a Rajnmetal će ih dovesti u operativno stanje. Remont plaća Nemačka. Sumnja se da je kupovinu platila Holandija. Ovo je rezervni plan posle propasti kupovine 90-tak leo 1 tenkova iz Švice. Plan je da se 32 tenka osposobe a ostali će biti kanibalizovani za delove.

 

Rusi tvrde da napreduju od Kupjanska do Svatova, Ukrajinci tvrde da su se probili u Rabotino i Urožajne. I jedni i drugi nemaju nikakve dokaze. Kod Hersona posle jučerašnje tvrdnje kako su Ukrajinci uništeni kod Kozači Laheri ispostavilo se da je u stvari uništena ruska grupa pok komandom neko komandanata Tomova koji je u ruskoj verziji vesti predvodio napad na mostobran.  Ni za ovo nema jačih dokaza, postoje slike sa obe strane ali se na njima ništa konkretno ne vidi.

Link to comment
Share on other sites

Ima videa za drugi mostobran koji jeste geolociran, ali u pravu ste da se ne vidi puno. Ipak neki ruski blogeri pisu o povlacenju iz tog dela.

 

Zanimljivo je da su na tom delu fronta sada iskljucivo mobici, tu je operisala ona padobranska koja je dozivela katastrofu u Hersonu prilikom povlacenja, ali su ostaci tih brigada poslati da pojacaju glavni pravac napredovanja Ukrajinaca u Zaporozju.

 

Ovaj pravac je potencijalno mnogo bolji od Oleskija, jer je na manje od pet kilometara glavni put. Takodje je tu i pustinja u kojoj je nemoguce ukopavanje i uspesan proboj ovde bi doveo do raspada celog fronta neminovno.

 

Kako izvesti prebacivanje dovoljno ljudstva i tehnike preko Dnjepra je druga prica.

Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Ukrainian authorities issued a mandatory evacuation order for the Kupyansk area on Thursday, after Russia’s defense ministry claimed gains in the area. In July a Ukrainian official said Russia had amassed tens of thousands of troops and hundreds of tanks in the area, as it tries to reclaim the territory that Ukraine liberated last year.

Link to comment
Share on other sites

Lep primer kako Rusi lažu :

 

 

Ovo je objavljeno kao UKR tenk koga uništavaju Rusi u spektakularnoj akciji iza linije fronta. Međutim vidi se malo Z na kupoli na samom početku videa samo se treba dobro zagledati. Dakle ovo jesu Rusi ali oni uništavaju svoj tenk koji bi verovatno bio zarobljen od strane UKR da nije uništen.

 

F3KksyVW8AAsmX0?format=jpg&name=medium

 

Tako oni "uništavaju" 100 UKR tenkova mesečno.

 

Navodno novi pomak na isporuci raketa UKR je postignut. Nemci traže od SAD da zajedno sa njima objave da će isporučiti Taurus i ATACMS rakete. I kod jednih i kod drugih se čuje dosta glasova od nekih poslanika na ovu temu ali obe vlade i dalje ne isporučuju.

 

Definitivno imamo novo game changing oružje. Koriste ga obe strane i iako neka slična oružja imaju veću slavu ovo će ih sve poslati u penziju. U pitanju su obični FPV dronovi na koje se kači RPG bojeva glava i koji se zakucavaju u metu. Ti dronovi koštaju od 50$ pa na gore s tim da ovi što mogu da nose RPG i da imaju kakav takav solidan domet koštaju minimum 250$. Gomile video materijala imamo sa njihovim pogocima. Nisam siguran da su baš mnogo uspešni u gađanju oklopljenih meta ali uništavaju kamione i lako oklopljena vozila neverovatno lako. Čak vam se isplati i da po 100 takvih angažujete protiv neke mete jer su mnogo jeftiniji od bilo koje iole ozbiljnije tehnike. Protiv tenkova nisu baš mnogo uspešni no ako ga pogode od nazad mogu da zapale pa i unište motor i tako ga izbace iz upotrebe.

 

Iz Urožajne imamo potvrdu da Ukrajinci napreduju :

 

 

 

Danas je izašao video koji je gelociran na kom vidimo Ukrajinske vojnike kako se kreću dok su pod paljbom. Dakle ovo će brzo biti skroz oslobođeno.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Veliki borac protiv korone",folirant koji je ,nazalost, na ovom forumu dobijao pohvale,kandidovao se ovim pamfletom  za neko od Putinovih odlikovanja:

 

https://www.delfi.rs/knjige/194187_dosije_ukrajina_knjiga_delfi_knjizare.html

 

Quote

Zanimljivo i pitko, kao što nam je ranije otkrivao tajne o virusu korona, Šekler pred čitaoce stavlja činjenice koje su uzrokovale ratna dešavanja. U knjizi je dao pregled događaja u poslednja dva veka, koji su doveli do trajnih posledica u odnosima između Rusije i Evrope, kao i istorijat najvažnijih zbivanja u Rusiji i Ukrajini.

„Smatram da sam svojim naporom da ovu analizu privedem kraju, stvorio preduslov da svaki odgovoran čovek, pre nego što iznese svoj stav i baci “kamen na očiglednog krivca”, a naročito oni koji pretenduju da budu nekakva “politička i intelektualna elita” Srbije, i da ,,ladnije od leda” saopštavaju javnosti samouvereno ko je ,,agresor, ko je ubica, ko je zločinac, a ko je žrtva”, da prvo pročitaju ovo moje pisanije. Knjiga nije ni politički neutralna, nije ni politički korektna, ali je bar prepuna istinitih činjenica“.

Milanko Šekler, autor

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Čoveka treba hvaliti u onom u čemu je dobar. Ali ga treba osuditi u onom u čemu je loš. Šekler me je baš neprijatno iznenadio jer sam na promociji ove knjige na TV uvideo da se radi o indoktriniranom rusofilu. No njegovo bavljenje istorijom je na nivou atention whore koji zna da će takva knjiga imati prođu u zemlji pod žestokim uticajem ruske propagande.

 

Kao i onaj Deretić koji je verovatno bio solidan inženjer ali očajan istoričar. Ili đoković koji lupeta ko maksim po diviziji o vakcini i nekim još stvarima dok je svojoj "struci" odličan.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 8/10/2023 at 3:02 AM, 033zero330 said:

Ne, zbilja izgleda da napreduju u Urožajne.

 

Prema Tokmaku (Robotine), ima jako puno pozitivnih sumnji. Ali, sumnja je samo to, sumnja.

Urožajne da, Ukrajinci su definitivno u selu, možda Rusi još nisu potpuno izbačeni, ali djeluje da je ta izbočina neodrživa i da je samo pitanje vremena kada će kompletno selo biti oslobođeno.

 

Rabotine ne, već danima nema nikakvih dokaza o ukrajinskom proboju na tom mjestu, ISW je tokom nekoliko dana držao tu zonu obojenu u žuto ("claimed Russian control", odnosno siva zona), ali su sinoć jedan dobar dio opet prefarbali u crveno, kako označavaju dokumentovano prisustvo ruske vojske. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Beonegro said:

Rabotine ne, već danima nema nikakvih dokaza o ukrajinskom proboju na tom mjestu, ISW je tokom nekoliko dana držao tu zonu obojenu u žuto ("claimed Russian control", odnosno siva zona), ali su sinoć jedan dobar dio opet prefarbali u crveno, kako označavaju dokumentovano prisustvo ruske vojske. 

 

Zvuči smešno, ali između ostalog, nekad je upravo osnov za pozitivnu sumnju.

 

Pre par dana:

 

 

Danas:

 

F3Ol9_nXUAAyhIv.jpg

 

Nego, pišu da francuzi već mesecima obučavaju ukrajinske pilote za Mirage 2000 i da bi ti avioni mogli uskoro da se nađu u ukrajini.. Koliko je to istina?

 

Fr2PL9-WIEUIlBH.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, 033zero330 said:

Nego, pišu da francuzi već mesecima obučavaju ukrajinske pilote za Mirage 2000 i da bi ti avioni mogli uskoro da se nađu u ukrajini.. Koliko je to istina?

Vjerovatno je istina. Francuzi su potvrdili da ima ukrajinskih pilota na obuci kod njih, ali je zvanična verzija da je u pitanju samo SERE (Survive, Evade, Resist, Escape) obuka. Francusko vazduhoplovstvo inače povlači Mirage 2000 iz aktivne službe, tako da od 300+ aviona koliko ih još uvijek imaju na brojnom stanju sigurno može da se probere bar nekoliko desetina sa još solidnim resursom, plus što ostaje 200-250 da se kanibalizuju za rezervne djelove.

Djeluje mi da ideja ima popriličnu podršku u ovdašnjoj javnosti, ali nemam predstave da li će se ostvariti i kad.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, erwin said:

 

 

firefly.gif

 

Ako nekom nije jasno, pa majku mu rat ce uskoro da udje u trecu godinu, i sad u sred medijski najbitnije ofanzive on se setio da ima endemsku korupciju u Ukrajini?

 

Elem meni deluje ovo ko nekakvi zrtveni jarci bice ih jos ako ofanziva ne postigne neki veci uspeh. 

 

Na zapadu vec kenjaju sto ne ide bolje sto bi rekao Kesic:

budale-budala.gif

 

Jer su stvarno pomislili da ako isporuce 100 Bredlija i 30 Leoparda 2 da ce Rusi da se useru i pobegnu i onda krivi Ukrajinci jer eto ne koriste nato tehniku i obuku kako treba. 

 

Pogledati genijalce ko oficiri bundesvera ili onaj Ropcke.

 

I rekao im je Zelja da nije rat holivud ali jbg. 

 

I sad mora da trazi zrtvene jarce...

 

Btw da je zapad ovako opremao Ukrajinu do 2022 pa rata ne bi ni bilo, i realno ne bi ni morali da trose pare samo da im salju ono sto je ionako pred istekom roka upotrebe. Koliko F16 je npr takvih po zapadnim zemljama? Mnogo.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ruski vojni blogeri optužuju rusku armiju da objavljuje snimke kako helikopteri uništavaju već uništene tenkove i od toga prave priču. Upravo ono o čemu sam ja pisao pre 10-tak dana. Ne postoji ni jedan od tih "snimaka" na kojima se jasno može videti tenk koji je aktivan da bude pogođen raketom iz helikoptera.

 

A Russian milblogger accused Russian military personnel of fabricating or embellishing claims of Russian forces destroying Ukrainian vehicles in Ukraine. The milblogger claimed on August 7 that the ”Soviet system of military service” encourages Russian servicemen to report false successes on their missions to please their commanders and claimed that commanders and peers actively discourage Russian military personnel from writing honest, but “dull” and negative reports.[12] The milblogger suggested that Russian soldiers have filmed Russian helicopters and artillery firing on the same, previously damaged Western-provided armored fighting vehicle from different angles and on different days and reported them as separate kills at least three times.[13] The milblogger claimed that everyone in the Russian military knows that servicemen do this and that the Russian military leadership has no intention of stopping servicemen from making false or embellished reports.[14] Russian milbloggers have previously accused Russian attack helicopters of striking already destroyed Ukrainian military equipment and suggested that the Russian MoD may be using these repeated hits to inflate Ukrainian losses.[15] The Kremlin has previously used wildly inflated Ukrainian armored vehicle losses to portray Russian defensive operations as extremely effective.[16]

 

Juče u Zaporižju dva puta gađali hotel pored parka punog dece. Ima snimak sa druge strane parka iz kog se vidi druga raketa kako pada. Poginula je jedna žena ali ima 16 povređenih od krhotina. Navodno je u parku neki dečiji festival a deo aktivnosti je u  dvorištu ovog hotela. Srećom taj dan niko nije bio tamo. Čak i ta žena koja je poginula mi se čini po slikama da je u parku bila a ne u hotelu.

 

F3OvK4GWYAAjICG?format=jpg&name=medium

 

Prva potvrda da su na ulazu u selo.

 

Danas se iz UK vratilo 900 marinaca koji su obučavani za pomorske desante. Iskreno ne očekujem ih, ali možda mogu da ih iskoriste za prepade na Dnjepru i eventualno na Hersonsku oblast.

Link to comment
Share on other sites

On 8/11/2023 at 10:05 AM, Beonegro said:

Rabotine ne, već danima nema nikakvih dokaza o ukrajinskom proboju na tom mjestu, ISW je tokom nekoliko dana držao tu zonu obojenu u žuto ("claimed Russian control", odnosno siva zona), ali su sinoć jedan dobar dio opet prefarbali u crveno, kako označavaju dokumentovano prisustvo ruske vojske. 

 

Ispravka: ovo što sam napisao se odnosilo na proboj između Rabotina i Verbova. Što se tiče samog sela Rabotine, po ISW-u je sjeverni dio u sivoj zoni.

Link to comment
Share on other sites

Smene koje Zelenski radi u lokalnim Vojnim odsecima su odlična stvar. Otkriveno je 112 slučajeva davanja dozvole vojnim obveznicima da napuste zemlju a bilo je i protekcije kod slanja poziva za mobilizaciju. Takve stvari moraju da se saseku u korenu jer to stvara nezadovoljstvo na duže staze kod građana. Možda je prenaglio što ih sve smenjuje ali hteo je da pošalje jasnu poruku da to ne može biti tolerisano i da čak i ako dikektori nisu deo te korpucije moraju da kontrolišu svoj odsek i spreče to. To je stvar za pozdraviti a ne za zabrinutost. Za zabrinutost bi bilo da ne radi ništa a po medijima se piše naveliko o tome, to znači da je korupcija povezana i sa njim. Tu bi onda imali slično kao kod Rusa gde se zna da korupcija kreće od Putina pa silazi do najnižih službenika, svi su uvezani i svako dobija svoj deo kolača i zato se nikad ništa i ne preduzima, osim u retkim slučajevima kada nešto dođe do javnosti pa mora da se uradi nešto po tom pitanju.

 

Slično je uradio i zimus kada je zbog korupciju u javnim nabavkama posmenjivao dosta ljudi. Nema drugog recepta za smanjivanje korupcije a i narod voli kada lopovi dobiju po prstima. Pretpostavljam da mora i zbog zapada to da radi jer korupcija direktno oduzima novac državi u situaciji kada dobar deo njihovog budžeta plaćaju stranci. Zbog ovakve korupcije se zapadu ogadio Avganistan i vremenom je podrška za tu operaciju prestala da postoji. Tamo su svi redom krali novac koji je stizao od SAD tako da Zelenski ima lep primer šta će se desiti ako ne radi ništa po ovom pitanju.

 

UKR 82. padobranska brigada je objavila svoj prvi video pa se predpostavlja da je ona negde na frontu. Doduše video je uništenje kamere za osmatranje dronom tako da je moguće da je samo vod koji radi sa dronovima upošljen negde, još uvek nema informacija da su u borbama. Inače radi se o najboljoj brigadi od ovih novih. Nju i 118. su dosta isticali u periodu pre ofanzive. 118. je u sektoru Orihiva od pre par nedelja, jedino ne znam u kom pravcu je upošljena.

 

Sa druge strane ruski operator dronovima "Karlsson" koji takođe ima svoj kanal, pretpostavljam na telegramu, je juče poginuo kod Kliščevke. Navodno ga je u glavu pogodio ukrajinski FPV dron, ima i slika ali je dosta mutna tako da je teško to potvrditi. No Rusi su takođe objavili da je poginuo tako da je taj deo priče potvrđen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...