Jump to content

Oporezivanje freelancera


Akiro

Recommended Posts

Pa, privatnici pod patronatom i zaštitom države su jahali podosta na slabostima države i sistema, zato ja neću imati penziju, a bilo je uplata. Radim 27 godina, od toga 5 godina kao freelancer, znači 22 godine zaposlen. Od toga svega za 11 godina imam uplate pošto državu nije zanimalo, šta privatnici rade, i fale mi još 4 godine da bih mogao na kraju neku penziju da povučem. Država ukinula mogućnost da to doplatiš. Ne radi se o parama, ionako bi bila neka bedica tipa 200 Eura mesečno, ali se radi o principu da su mi te pare pokradene i da sam častio razne prodržavne elemente da dobiju od mojih para penziju. Kao što su razni od uplata u zdrastveno mogli na plaćena bolovanja i njihove hanume na beskonačna trudnička i porodiljska, a mi ni Dinar od tih uplata nismo iskoristili jer nam se gadi državno zdravstvo. I sada ta država ne stavlja pod lupu te privatnike, koji je još uvek kradu kao blesavi i u međusobnim razgovorima se svojim kreativnostima još hvale, već smo mi freelanceri na tapetu. U nekim državama postoji mogućnost da se odrekneš penzije i svoje uplate povučeš (O.K., to je možda za privatna penziona samo, nisam sad siguran). 

 

I nemoj sad niko da vuče priču, mogao sam da otvorim paušal (neko vreme i jesam, na izričit zahtev poslodavaca) pa da uplaćujem penziju. Ako sam zaposlen, država ima da obezbedi da poslodavac MORA da plaća sve što je zakonom predviđeno. Nije to moj posao. Ovde nisi mogao ni poslodavca da tužiš, mogao bi samo vreme i novac da gubiš godinama na sudu. Država je veoma dobro znala i zna, šta se na tu temu dešavalo i dešava, i zabole je, eventualno nekom poslodavcu uzme partijski reket i mirna Bačka. I dan danas državu to pitanje ne zanima (izuzev ako je poslodavac izrazito iz suprotnog političkog tabora i ne daje partijska sponzorstva, onda ne sumnjam da sve živo kod njega kontrolišu).

 

Jeste, ima kod nas hipokrizije, ali hipokrizija je zatvoriti oči na ovu drugu stranu, pri tome na toj strani leže mnogo veće pare nego kod freelancera. I ne bi svaki privatnik pukao, kad bi pošteno poslovao i sve plaćao što državi i zaposlenima ide, već bi samo malo odložio nabavku novih službeno privatnih kola, odložio neki hiperluksuzni poslovni prostor ili odložio parkiranje jahte u Herceg Novom ili Dubrovniku. Ma jadni oni, a zli mi freelanceri, puče država baš zbog nas. A ako su nesposobni da regularno posluju, onda neka se ne bave tim poslom. Onda neka se lepo zaposle. Jasno je zašto se kojekakva bagra vraća u Srbiju da posluje ovde kao veliki "dobrotvori", koji su, eto, iz velikog patriotizma, doneli u Srbiji poslove. Kako da ne. Biće da bi u regularnom sistemu pukli kao zvečke.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nekih mojih 5 centi.

 

Porez treba da se plaća....ako mora : ) U teoriji, svi moraju da plaćaju, to je jasno, ali pošto živimo tu gde živimo (:pravnici već prevrću očima:), podržavam svakoga ko može da zakine neki dinar, ako će ispaštati samo državni budžet, a ne pojedinac kome uzimaš od doprinosa. Nije lepo s moje strane, pravna država, sistem i te stvari, ali to je moje mišljenje, koliko god bilo iskrivljeno. 

Nije ovo jedina vrsta poreza koja postoji, pa je sve crno ili belo. Plaća se porez kroz struju, vodu, infostan, pa porez na nekretninu, pa da kažem i kroz pdv (nadam se da nisam nešto pogrešio). Naravno, ovo je onaj lični porez, koji najviše boli i razumem svakoga kome smeta što je on plaćao, a neko drugi nije. 

Utopija je misliti da dajemo pare da bi lekari dobili platu, da bi se zakrpile rupe na putu, da vatrogasac ima hleba da jede. To će dobiti od ovog obaveznog dela od kog nema vrdanja i za koji te vuku za rukav ako ne platiš. Da su frilenseri plaćali porez godinama unazad, ne bi lekar imao veću platu, ne bi putevi bili kao u Nemačkoj, ne bi nastavnik nasmejaniji dolazio na čas jer je legao bonus, već bi Vesić i Vulin jeli po 1 biftek više nedeljno, Brnaba bi bila 2 dana duže na Maldivima, Skadarlija bi se renovirala 2 puta godišnje umesto jednom, za rekonstrukciju Trga bi se ukrao još neki milion. To je realnost i praksa. 

Može se reći da su ukrali od države, samo što je opet praksa, da kad daš državi, onda ona posle ukrade od tebe. Pa ako već ona otima tvoje pare koje si dao za vatrogasca i lekara, ako možeš, a da te ne uhvate : ) otmi i ti Vesiću biftek iz usta. Srbija i ovakva ima sasvim dovoljno para i za bolje puteve i za veće plate, ali ih neće srediti/povećati, koliko god da se dobije više para od tih osnovnih potreba za plate u javnom sektoru i ostale obavezne stvari, već, kao što rekoh, guraće više sebi u džep.

 

Konkretno, za frilensere, većina je znala da treba da se plaća porez, ali su svesno to izbegavali jer u praksi to niko nije kontrolisao, nije slao pozive za pravdanje prihoda i to je to. Sada kada je došlo vreme za naplatu, naravno da država ima pravo da traži sve unazad, jer je zakon postojao kakav god da je bio, ali opet, podržavam svaki vid borbe da se te pare ne daju, pa koliko god da se uštedi : D Verujem da su mnogi mislili da će se u jednom trenutku doneti novi zakon i da neće tražiti retroaktivno, kao što mislim nisu tražili države u okruženju ili su išli logikom "rizikujem, pa šta bude. kad budu zvali, izaći ćemo na ulice kao taksisti, pa ćemo nešto dobiti. ako bude moralo da se plati, bolje da tad platim 20%, nego sad 45". 

 

Još jedared, ne ponosim se svojim razmišljanjem, jer zaista mislim da treba da postoji pravna država i da je sve kontrolisano, ali....

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Sve je to ok i tačno, mislim da ovde nećeš naći nikog ko je zadovoljan ovom državom i ovom vlašću naročito, kako ružno inputiraju ovi koji zdušno brane ovakvu frilensersku borbu. Takođe je tačno da frilenseri ne da nisu glavni problem ove države pa čak ni poreskih organa, nego nisu ni stoti po važnosti. Međutim, sve to ne opravdava bilo koga za njegovo kršenje propisa. 

 

Ja bih lično voleo da se na talas nezadovoljstva frilensera nadovežu pripadnici ostalih grupacija i da to bude kapisla za neki opšti bunt protiv ove vlasti ali interes frilensera ovde je vrlo uzak i ličan i nema taj potencijal da preraste u nešto više od toga. Još jednom, želim svu sreću frilenserima u borbi za niže poreske stope i nekakvo reprogramiranje njihovih poreskih dugova, ali otpis istih nit je zakonit, nit je fer.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, NMX said:

b1....Kako su vam svima puna usta Evrope kada treba nešto loše da se uporedi a niko da slučajno kaže hej jbt pa mi smo jedini u Evropi godinama prihodovali bez da platimo dinar. Tu ne uzimate Evropu za primer, pretpostavljam?

 

b2...nisu samo oni odgovorni, zato će i dobiti otpise doprinosa. Da su samo oni odgovorni, platili bi bogami sve. I gle čuda, ni to nije dovoljno :lol_2:

 

b3...naravno, ovo sam samo čekao. TI duboko ne razumeš poentu proseravanja na temu frilensera. Ja, hteo ne hteo, porez i doprinose na platu moram da plaćam. U iznosima od kojih mi nije dobro kad dobijem potvrdu na kraju godine. Pa onda i te kako imamo pravo da serem svakome ko ne plaća porez. Kao što frilenser, koji kurcu ništa ne plaća, treba da bude manji od makovog zrna a ne da gura po 5 prstiju u oči ljudima kojima smeta jebena nepravda. Da, nepravda je da postoji makar jedan dan u kome postoji makar jedan dinar legalnog prihoda koji nije oporezovan (a da ne potpada pod određene izuzetke).

 

b4..veliko finale...naravno da se niko nije bunio. Sve ok, vaši prihodi, vaša stvar. Slobodno nek svako proba da izjebe državu, nemam problem sa tim. Ne vidim što ti i ostatak frilensera imate problem sa tim što ima i onih drugih koji vaše očigledno jahanje na slabostima ove države i sistema vide kao čistu hipokriziju. Puna vam svima usta raspale države koja kurcu ne valja ali ste kad se pojavi prilika da se iskoriste mane sistema (inertnost) eto vas u prvom redu. Svaka čast 🤝

 

Naravno da ne. Ako država dve decenije nikada nije primenjivala taj katastrofalan zakon, tu je i krivica države a ne samo njihova, a pogotovo ako imamo u vidu da je čak i PU godinama unazad odjebavala frilensere jer nisu imali pojma šta da rade sa njima (i u Beogradu i drugim gradovima). A da, imali su YouTube video...

 

I naravno da pre svega gledaju svoju guzicu. Bitno je da imaju pravo i da imaju veoma jake argumente da se bune (a jedan od glavnih arumenata je da imaju najveća opterećenja u Evropi i da, ako takav zakon počne da se primenjuje, to će za mnoge biti neizdrživo).

 

A to da li je u pitanju hipokrizija jer, eto, bolela ih ona stvar jer država dve decenije nije primenjivala nebulozan i katastrofalan zakon - to je šuplje moralističko proseravanje i ništa više. Slični primeri bili su i u drugim državama poput S. Makedinije i BiH, pa su se na kraju izborili za mnogo bolje uslove, pored moralističkih proseravanja i ukazivanja na "hipokriziju"... Zato i treba da se  bune, ali teško da će uspeti bilo šta, tj. sasvim sam siguran da neće uspeti da dobiju iole pristojne uslove kakvi postoje u regionu/Evropi. Tako da... "moralisti" ne moraju da brinu, neće "licemerni frilenseri" uspeti da se izbore za neke veće promene.

 

 

Edited by Senn
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Akiro said:

Pa, privatnici pod patronatom i zaštitom države su jahali podosta na slabostima države i sistema, zato ja neću imati penziju, a bilo je uplata. Radim 27 godina, od toga 5 godina kao freelancer, znači 22 godine zaposlen. Od toga svega za 11 godina imam uplate pošto državu nije zanimalo, šta privatnici rade, i fale mi još 4 godine da bih mogao na kraju neku penziju da povučem. Država ukinula mogućnost da to doplatiš. Ne radi se o parama, ionako bi bila neka bedica tipa 200 Eura mesečno, ali se radi o principu da su mi te pare pokradene i da sam častio razne prodržavne elemente da dobiju od mojih para penziju. Kao što su razni od uplata u zdrastveno mogli na plaćena bolovanja i njihove hanume na beskonačna trudnička i porodiljska, a mi ni Dinar od tih uplata nismo iskoristili jer nam se gadi državno zdravstvo. I sada ta država ne stavlja pod lupu te privatnike, koji je još uvek kradu kao blesavi i u međusobnim razgovorima se svojim kreativnostima još hvale, već smo mi freelanceri na tapetu. U nekim državama postoji mogućnost da se odrekneš penzije i svoje uplate povučeš (O.K., to je možda za privatna penziona samo, nisam sad siguran). 

 

I nemoj sad niko da vuče priču, mogao sam da otvorim paušal (neko vreme i jesam, na izričit zahtev poslodavaca) pa da uplaćujem penziju. Ako sam zaposlen, država ima da obezbedi da poslodavac MORA da plaća sve što je zakonom predviđeno. Nije to moj posao. Ovde nisi mogao ni poslodavca da tužiš, mogao bi samo vreme i novac da gubiš godinama na sudu. Država je veoma dobro znala i zna, šta se na tu temu dešavalo i dešava, i zabole je, eventualno nekom poslodavcu uzme partijski reket i mirna Bačka. I dan danas državu to pitanje ne zanima (izuzev ako je poslodavac izrazito iz suprotnog političkog tabora i ne daje partijska sponzorstva, onda ne sumnjam da sve živo kod njega kontrolišu).

 

Jeste, ima kod nas hipokrizije, ali hipokrizija je zatvoriti oči na ovu drugu stranu, pri tome na toj strani leže mnogo veće pare nego kod freelancera. I ne bi svaki privatnik pukao, kad bi pošteno poslovao i sve plaćao što državi i zaposlenima ide, već bi samo malo odložio nabavku novih službeno privatnih kola, odložio neki hiperluksuzni poslovni prostor ili odložio parkiranje jahte u Herceg Novom ili Dubrovniku. Ma jadni oni, a zli mi freelanceri, puče država baš zbog nas. A ako su nesposobni da regularno posluju, onda neka se ne bave tim poslom. Onda neka se lepo zaposle. Jasno je zašto se kojekakva bagra vraća u Srbiju da posluje ovde kao veliki "dobrotvori", koji su, eto, iz velikog patriotizma, doneli u Srbiji poslove. Kako da ne. Biće da bi u regularnom sistemu pukli kao zvečke.

Nije samo na državi da to proverava, valjda bi to i ti trebalo da radiš. Još gore je ako si znao, a ništa nisi činio. Naravno da si mogao da tužiš poslodavca, i to je presuda na štetu poslodavca 1/1, pa makar se to rastezalo godinama na sudu.

Link to comment
Share on other sites

Najvise bih voleo na svetu da svako u ovoj drzavi dobija bruto platu na ruke. Pa onda ceka satima u redovima da vrati deo drzavi. I uplati sebi, za buducnost, za sigurnu penziju koju je zaradio od postenog rada, i za zdravstveno osiguranje, kako bi nedajboze bio zasticen i ne bi razmisljao i preracunavao se koliko ima u novcaniku kad se razboli vec samo ode u drzavnu ustanovu koju je on svojim parama izgradio i dobije uslugu koju je unapred platio.

 

Mozda bi onda nekima doslo iz dupeta u glavu.

 

Mada verovatno ni tada ne bi.

  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

Niko nije napisao da je zajebao drzavu jer onda niko ne bi slao kroz bankovne transakcije. Cinjenica je da drzava nema aparaturu da to odradi vec pecaju.

 

Zasto bi oslobodili poreza one sa manjim prilivima a nagazili ove sa vecim? Koja je tu logika? 

 

Drzava ce dobiti 🦆..prosto nisu svoj posao uradili a zakon je smehotresan. Negde bih i voleo da stisnu 😎 pa da se ceramo jer je ovaj deo Srbije uspavan..

 

U "najgorem" slucaju lagano idem preko..ali boricemo se ovde do kraja.

 

Srbija jeste qrac od zemlje kao i narod koji ovo sve dozvoljava. Kad krenu da ciste, krecu od frilensera 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 i onda Chaos vidi da se samo porez placaju u bogatim zemljama 😂😂😁🤮

 

Kurta i murta usrase zemlju...al eto, ajmo sad nistavan zakon da postujemo jer Chaos Nmx zele pravnu drzavu.. 🤣

 

Boricemo se, ako nee..bezanija 😎

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, McLeod said:

Najvise bih voleo na svetu da svako u ovoj drzavi dobija bruto platu na ruke. Pa onda ceka satima u redovima da vrati deo drzavi. I uplati sebi, za buducnost, za sigurnu penziju koju je zaradio od postenog rada, i za zdravstveno osiguranje, kako bi nedajboze bio zasticen i ne bi razmisljao i preracunavao se koliko ima u novcaniku kad se razboli vec samo ode u drzavnu ustanovu koju je on svojim parama izgradio i dobije uslugu koju je unapred platio.

 

Mozda bi onda nekima doslo iz dupeta u glavu.

 

Mada verovatno ni tada ne bi.

 

Evo meni npr ne dolazi, da li bi pojasnio ovaj post? Šta je njegova suština: da je teško čekati u redu pa je to razlog zašto se ne uplaćuju porezi/doprinosi ili da je bolje dobijati odmah bruto umesto da ti poslodavac isplati neto a ostatak uplati gde treba?

 

Ja bih najviše voleo na svetu da se poštuju propisi, počevši od državnog vrha pa nadalje, uključujući i frilensere.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Chaos Is Me said:

 

Evo meni npr ne dolazi, da li bi pojasnio ovaj post? Šta je njegova suština: da je teško čekati u redu pa je to razlog zašto se ne uplaćuju porezi/doprinosi ili da je bolje dobijati odmah bruto umesto da ti poslodavac isplati neto a ostatak uplati gde treba?

 

Ja bih najviše voleo na svetu da se poštuju propisi, počevši od državnog vrha pa nadalje, uključujući i frilensere.

 

Ne, nego zato sto bar 90% ljudi u ovoj zemlji nema pojma kolika im je bruto plata. Cak i kad znaju, drugacije je samo znati, a nemati te pare u rukama, nego imati pare u rukama i onda morati da ih vratis drzavi ZA NISTA.

 

To bi nas zapravo i pokrenulo iz ove ucmalosti, zato se nikad nece ni promeniti. Lenj "narod", glupi ljudi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

P.S. Inace, sa strane loseg zakona kao sto sam vec rekao, sve je ok, fizicka lica placaju porez koji je jasno propisan iz ma kog izvora da dolaze prihodi (jedva cekam da pocnu da jure molere i keramicare), i da nema primera drugih drzava koje su prepoznale specificnost ovakvog poslovanja i odredili niske poreze uz dodatne beneficije tim ljudima tako da i ima smisla ziveti tu i placati minimalan porez, a svakako najvise smisla za to ima u banana drzava poput nase.

 

Nasa drzava, imajuci u vidu koliko se para upumpava od doznaka iz inostranstva, koliko upumpavaju frilenseri i koliko zavisimo od obicne potrosnje ne samo da ne bi smela da to dira, nego treba jos vise i da neguje, jer to omogucava ovoj sekti da ostaje na vlasti, jer im je ekonomija kartonska kutija jebena.

 

Umesto toga, treba gurati ljudi u socijalu koju ce drzava da placa ili napolje, sto bi oni voleli, ali se verovatno nece desiti.

 

Dodatni paradoks kod ovog posla je sto ga ja mogu raditi odavde, iz Tajlanda, iz Zimbabvea ili iz Amerike, treba mi samo komp i brzi internet.

 

Kvaka je u tome da zbog troskova zivota ipak odgovara da guzica bude ovde i takvih je 90%. ALI, oni koji najvise zaradjuju, i koje drzava hoce najvise da oglobi (3+ hiljade evra mesecno) mogu lako da dignu sidro i lise je para koje su upumpavali ovde kroz potrosnju.

 

Tako da ce drzava ovim potezom izgubiti vise nego sto ce dobiti, sto su naravno ozbiljnije drzave (a i neozbiljnije, na primer Bosna) ukapirale na vreme, pa su ostavile fiksni porez do 20% (najcesce mnogo blizi 10%) bez ikakvih ostalih nameta i sedi i radi kao i do sada.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ja stvarno ne znam o čemu pričaš. Meni je u svakoj firmi u kojoj sam radio u ugovoru o radu stajala bruto plata. Poslodavac je dužan da ti svaki mesec dostavi obračun zarade, gde se vidi koliko odlazi na poreze i doprinose. Sve i da radiš kod nekog levog poslodavca na belo, imaš pravo da se raspitaš o obračunu svoje zarade. Stvarno ne bih rekao da je procenat ljudi koji ne znaju svoju bruto platu 90%, ja mislim da je 90% zaposlenih po zakonu o radu (na belo) zna. 

 

Nije za ništa (odnosno pravilnije, ni za šta) jer ne znaš kada će ti zdravstvena usluga zatrebati. To je kao da plaćaš kasko pa nikad ne doživiš udes, nije to ni za šta, pokriven ti je određeni rizik. Moram i na ovom mestu da naglasim, mada mislim da je to već nepotrebno i da se vidi iz ostalih mojih postova, da je "usluga" države prilično jadna i bedna, ali protiv toga se ne boriš tako što kršiš propis nego tako što menjaš vlast. 

 

Ne znam na šta si mislio da bi nas pokrenulo iz učmalosti, zašto bih ja obijao šaltere ako mi je sve već obračunato i to neko može da uradi za mene? Efekat za državu je isti.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Za nista je napisano namerno, ali hvala na nepotrebnoj lekciji iz gramatike.

 

Sto se tice ostalih nepotrebnih lekcija, jako dobro znam kako na papiru to treba da funkcionise, ali u praksi ne funkcionise. Nasi zakoni u globalu nisu losi (ovaj je recimo ocajan), ali se ne primenjuju kako treba, tako da sta tamo pise je potpuno nebitno, jer i sa zakonom i bez njega u ovoj drzavi mogu da te jebu kako hoce.

 

Upravo zato bi trebalo da obilazis saltere da bi video sta placas razlikom izmedju bruto i neto plate. To ti mozda na papiru znas, ali kad ti se plasticno objasni iznova i iznova i iznova svakog meseca, malcice je drugacije.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Chaos Is Me said:

Aha, da dodam i ovu logiku - zašto mene država juri zato što sam krao, a ne juri ove što su ubijali? Time se valjda opravdava moja krađa.

Ne opravdava, ali se postavlja pitanje prioriteta.

4 hours ago, Chaos Is Me said:

Takođe je tačno da frilenseri ne da nisu glavni problem ove države pa čak ni poreskih organa, nego nisu ni stoti po važnosti.

Opet opravdano pitanje zašto su stavljeni na vrh prioriteta, a o drugim stvarima se ćuti.

 

Ako su stvarno samo pare u pitanju, ima tu mnogo boljih izvora, na kojima država samo malo treba da poradi. Ako hoće. Objasnio Drakulić kod Jugoslava Ćosića. 

 

Pa samo da ubrza legalizaciju objekata, koja se nepotrebno razvlači, a gde mnogi i imaju želju da plate i najzad završe stvar, ubrala bi ne zna se koliko puta više nego kod freelancera. Ali mesto toga pojedinci, koji rade za državu, uzimaju 500 Eura, ako hoćeš uknjiženje za mesec dana (brže kao ne smu, bilo bi suviše upadljivo), a ako ne platiš, načekaćeš se jedno godinu dana. Država zbog toga gubi ozbiljne pare.

 

Živo me zanima motiv da baš freelancere stave na listu prioriteta.

Edited by Akiro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Državi ne odgovara da ima frilensere i da oni zarađuju dobro, paradoks? Možda. Ali najteže je kontrolisati čoveka koji ima svoj dinar i ne zavisi od države a to državi ne odgovara. Ili ja pogrešno rezonujem ovaj obračun države i frilensera.

Ja sam bio toliko blesav da sam uvek svirao na ugovor, to je u zadnjih par godina postala već praksa kod poznatijih bendova ali tada je bilo jako malo muzičara koji su dolazili na neku svadbu, svirku generalno i potpisivali ugovor.

Oni su krenuli redom, sledeći su ljudi sa sela odnosno pijace, i onda su pokrili sve.

 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akiro said:

Ne opravdava, ali se postavlja pitanje prioriteta.

Opet opravdano pitanje zašto su stavljeni na vrh prioriteta, a o drugim stvarima se ćuti.

 

Ako su stvarno samo pare u pitanju, ima tu mnogo boljih izvora, na kojima država samo malo treba da poradi. Ako hoće. Objasnio Drakulić kod Jugoslava Ćosića. 

 

Pa samo da ubrza legalizaciju objekata, koja se nepotrebno razvlači, a gde mnogi i imaju želju da plate i najzad završe stvar, ubrala bi ne zna se koliko puta više nego kod freelancera. Ali mesto toga pojedinci, koji rade za državu, uzimaju 500 Eura, ako hoćeš uknjiženje za mesec dana (brže kao ne smu, bilo bi suviše upadljivo), a ako ne platiš, načekaćeš se jedno godinu dana. Država zbog toga gubi ozbiljne pare.

 

Živo me zanima motiv da baš freelancere stave na listu prioriteta.

Kažu da ima 100 000 frilensera x (opet kažu) prosečno zarađuju oko 70k dinara mesečno, neka bude 600 eura zbog računice x 12 meseci x 5 godina unazad. Neka uz otpis kamata izdejstvuju da se plati 33% prihoda retroaktivno (na ime poreza, doprinosa i koječega) na rate u narednih 10 godina, to je sigurnih 1.2 milijarde eura u kasi. Pa bili bi stvarno budale kad ne bi pokušali : D 

 

Naplatili bi oni i od ovih što prodaju med, rakiju, ajvar i džem, ali tu ne ostaje trag novca na bankovnom računu, kao kod prihoda iz inostranstva, te je nemoguće bilo šta pokušavati.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Chaos Is Me said:

Ja bih lično voleo da se na talas nezadovoljstva frilensera nadovežu pripadnici ostalih grupacija i da to bude kapisla za neki opšti bunt protiv ove vlasti ali interes frilensera ovde je vrlo uzak i ličan i nema taj potencijal da preraste u nešto više od toga.


Naravno da nema ništa od toga, em pojedinacne grupacije nisu zainteresovane ni za šta drugo dok se njihova prava i bankovni računi ne dirnu, em vlast to zna pa mudro po sebe deluje tako da se uvek targetiraju manje i izdvojene grupacije.

 

Kada su pre godinu ipo dana na udaru bili preduzetnici knjigasi i pausalci tada ni “obicni” zaposljeni ni freelanceri nisu bili zainteresovani i upoznati sa time šta se dešava. Sada su freelanceri usamljeni, u nekoj sledećoj prilici će biti radnici na ugovor o radu...

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Chaos Is Me said:

Sve je to ok i tačno, mislim da ovde nećeš naći nikog ko je zadovoljan ovom državom i ovom vlašću naročito, kako ružno inputiraju ovi koji zdušno brane ovakvu frilensersku borbu. Takođe je tačno da frilenseri ne da nisu glavni problem ove države pa čak ni poreskih organa, nego nisu ni stoti po važnosti. Međutim, sve to ne opravdava bilo koga za njegovo kršenje propisa. 

 

Suma sumarum, država vas pljačka, ali to vam ne daje pravo da izbegnete da vas država pljačka. A zašto, pa zato što negde tako piše.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Advokat u Svrljigu placa 12800 dinara pausala bez obaveze fiskalne kase, sugradjanin programer 40300, sugradjanka uciteljica engleskog jezika 30000 dinara sa obavezom fiskalne kase. Divni propisi.
I vladajuca ekipa radi sve legalno, po propisima koje sama donosi, pa mnogi nakucase hiljade postova u pojedinim podforumima da objasne sta te bitange rade ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Sprivel said:

Ako propis postoji onda nije pljacka.

Da li stvarno treba da idemo kroz istoriju i nalazimo šta je sve bilo po propisima (ili je i dalje) da pokažemo da ovaj argument nema nikakvu snagu?

 

Na kraju krajeva, Chaos se SAM složio sa Dropovim postom u kom je rekao da nas država sve pljačka.

Edited by djole
Link to comment
Share on other sites

Just now, djole said:

Da li stvarno treba da idemo kroz istoriju i nalazimo šta je sve bilo po propisima (ili je i dalje) da pokažemo da ovaj argument nema nikakvu snagu?

 

Moze. Nadji kad je u istoriji bilo dozvoljeno ubirati plodove rada i ne platiti porez.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...