Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bezveze se mučim od ranog jutra a imam posla :classic_biggrin:

Reveal hidden contents

• Like 1
Posted

Jeste, velika rokada je tricky. 

U problemskom šahu postoji pravilo da je rokada uvek moguća osim kad se  može dokazati da nije. Isto tako an pasan nije moguć u problemskom šahu, jedino u slučajevima kada se može van svake sumnje dokazati da je poslednji potez bio pešakom koji će biti uzet an pasan sa sedmog na peti red. 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
  On 8/2/2023 at 7:59 AM, advokat kuče, tečefon said:

Jeste, velika rokada je tricky.

Expand  

Haha meni rokada baš nije bila tricky ovde, namučio sam se sa ovim pre toga i taman kad sam mislio da sam ga rešio vidim da

Reveal hidden contents

I bio sam u fazonu ma daj nemoguće da ovo nije rešenje, i onako očajnom mi u sekundi padne rokada na pamet. 😄

Posted

Iz turnirske partije Fuster-Balogh sa nekog šampionata Mađarske iz sredine 20,og veka. Zadnji potez belog  je bio Df3?? gruba greška. Crni dobija momentalno.

F2rJMBKboAEGo76?format=jpg&name=large 

Posted (edited)

Da ne bude da samo advokat kuče tečefon kači sadržaj...

Svojevremeno sam čitao jednu zanimljivu knjižicu "Seven Deadly Chess Sins", autora Džonatana Rosona, štivo nije u kom slučaju metodološko, ali je vrlo zabavno, čak i ako se preskoče šahovski delovi (pozicije, potezi, problemi itd). U stvari, zato mi je i bilo zanimljivo. :classic_biggrin:

Evo nečega iz prvog poglavlja, "Thinking".

uTLhuwV.jpg

Think about this position.

Reveal hidden contents
  Reveal hidden contents
  Reveal hidden contents
  Reveal hidden contents
  Reveal hidden contents
  Reveal hidden contents

Kad otvorite sve spojere, sledi pitanje: šta biste odigrali?

Nastavak u sledećem broju...

Edited by Smrtokapa
  • Thanks 1
Posted
  On 8/4/2023 at 5:01 PM, advokat kuče, tečefon said:

imam tu knjigu 😄

Expand  

Vidim da te je teško uhvatiti na krivoj nozi, da ne kažem staviti u cugcvang. :classic_smile: Moraću da iskopam nešto opskurno, imam na kompu gomilu nekih nikad neotvorenih pdf-ova, naći će se nešto.

Super knjiga, malo šaha, malo psihologije, malo pitke filozofije, a i vidi se da autor voli to o čemu piše.

Postaviću svakako nastavak sutra, možda nekome bude interesantno.

U međuvremenu, evo jedan video, siguran sam da ga je dosta ljudi već videlo, ali ako, sjajan je:

Ovo je od pre 29 godina, ova dva čoveka su još uvek tu, Ivančuk eno u 3. rundi svetskog kupa, a Anand u top 10 na rang listi (!)

Posted (edited)

Nastavak od petka. Bila je ova pozicija:

SdFwFZH.jpg

Nastavak partije, sa komentarima:

Reveal hidden contents

Objašnjenje ideje:

Reveal hidden contents

U nastavku autor daje pomenutu partiju Smislov - Reševski, u kojoj je beli primenio sličnu ideju, ali u drugačijoj poziciji i na drugom kraju ploče.

https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1125562

Edited by Smrtokapa
Posted

Sarano Srbine!

Ostali naši (uključujući i našeg Predkea) poispadali.

Ivančuk opet prošao dalje. :classic_biggrin:

U sledećem kolu sestre Muzičuk igraju jedna protiv druge na ispadanje, to u životu nisam video.

Posted

Magnus ovo bese nikad nije uzeo, a i ne deluje kao da mu je ambicija, stalno ispada rano. Video sam malo prve partije, on onako ne gubi verovatno nikad u classicu, za njegov nivo tezak previd.

Posted

Sad sam video sta je uradio Kajmer, nemam objasnjenja osim da je mislio da je razmena dama zakucan remi sto mu treba. I trebalo je da bude ali opet. Neverovatno mi je da 2700 napravi takav previd u klasicnom, evo vi bolji kazite, mozda ja preterujem.

Posted

Nije razmena dama loša per se. Problem je što u tom momentu ima dobitak sa Se4: .  To je jednostavna taktika za bilo koga ko aktivno igra šah , a kamoli za superGM-a od 2700. I to nije samo jedan pešak. To je najbitniji pešak u beloj poziciji