rodriguez Posted February 9 Posted February 9 kakva je uloga šargarepe u tom tvom receptu? pitam jer nisam čuo da se ona stavlja i da ima značaj, sem ako ne pričamo o "posteljici" ispod ribe na bazi krompira i sličnog korenastog povrća gde može pored njega i batat, karfiol, brokoli, celer itd.
McLeod Posted February 9 Posted February 9 Pa, da. Moja majka je davno tako spremala i meni se svidjalo, jer sargarepa kad se dugo pece u rerni krene da otpusta sokove koje riba lepo upije. Recimo, meni vise ide taj sok sargarepe sa ribom nego limun/limeta, jer je slatkast, a lepo se upije za razliku od limuna koji je vise dresing. Moze i da se narenda odozgo dodatno takodje.
Mina D. Harker Posted February 9 Posted February 9 Riječna riba se ili sječe na "zvona" pa prži ukoliko je veća, šarani i tako to se obično kuvaju ili dinstaju u sosu sa povrćem, suvim šljivama. Nisam lično spremala ali je to iskustvo iz drugih kuhinja. Skušu, oradu, brancin samo začinim i ispečem u rerni, razno povrće i krompir kuvam na salatu odvojeno. Ne volim da pržim ribu jer je prljav posao, najbolje raditi napolju ko ima dvorište ili roštilj (imo). Ima varijanta, a taj sam recept pravila sa škarpinom, da se riba začini, poulji, i smota sa korenastim povrćem u foliju, zatim u rernu, pa se tako kuva u sopstvenom sosu. To je fino, aromatično i lagano. 2
McLeod Posted February 9 Posted February 9 (edited) Skarpinu sam jeo pre ko zna koliko godina, upecao je moj pokojni ujak koji je bio pecaros dok smo bili na moru. Spremili smo je slicno na zaru i secam se da mi je to tad bila najlepsa riba koju sam jeo. Probaj sa crnim lukom i sargarepom da peces, uz jos neko zacinsko bilje, znaci ne iseckani persun na primer, nego kao stabljika. To sve pusti sokove i bude bas lepo. Meni je bar mnogo bolje nego tako klasicno. Edited February 9 by McLeod
Mina D. Harker Posted February 9 Posted February 9 Imao je maxi nekad te smrznute škarpine za normalne pare, tipa pakovanje 600 g, već duže vrijeme je ne pravim nego uzimam ono što mi je dostupno. Inače volim i koristim aromatično povrće kad pečem meso, ali ove ribice-porcijaši i ti fileti koje pečem se vrlo brzo spremaju, da mi je zgodnije da povrće spremim odvojeno, posebno krompir kome treba duže da se ispeče. 1
sreta-steta Posted February 9 Posted February 9 Evo za McL i lososa, ima par stvari i ispada savrsen: - posoli pre przenja; - stavi ga na hladan tiganj - prvo lagana vatra pa pojacaj na jacu (ako je do 6, kreni sa 2 pa pojacaj na 4) - polivaj uljem po lososu da se ravnomerno isprzi - sklanjas kada moze da se odlepi od tiganja uzdravlje 1
Recommended Posts