Jump to content

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Eddard said:

Zar nije švargla nešto slično pihtijama? Osim što je u crevu. Švargla je nešto kao Sülze ovde u Nemačkoj.

mislim da nije, švargla je najsličnija onome što nemci zovu presskopf koja pak dolazi u više regionalnih varijeteta, ima presskopf weiss, bela, ima presskopf rot crvena koja boju dobija u procesu proizvodnje koji sliči krvavici.

sulze je baš kao pihtije 100% jedino što za razliku od naših pihtija u srbiji nemci dodaju kiseli krastavac, šargarepu i druge slične sastojke koji dodaju malo drugačijih ukusa, dok mi samo beli luk i tačka. zapravo taj kiseli krastavac baš legne kad naiđeš na njega. mada opet za mene nemački sulze imaju previše želatina, moguće je da dodaju i onaj iz kesice.

lično iskustvo mi govori da su nemačke presskopf bolje od naše švargle dok je za pihtije obrnuto.

ko voli a živi u severnom delu srbiji, provereno najbolje švargle prave slovaci u bačkom petrovcu i drugim selima gde su koncentrisani. oni zimi putuju po ovim festivalima kobasica, kulena itd pa ako dođete malo ranije uvek ćete ih naći. sa druge strane, mesara bata u beškoj radi po nemačkim receptima koje je (zajedno sa ženom nemicom) pokojni bata doneo iz arbajta pa tamo možete naći vrhunsku krakovsku kobasicu ali i presskopf i najbolju krvavicu na ovim prostorima, onu gde se pored smese koja se sprema od krvi nalaze i kockice svinjskog filea, to je baš opako dobro nego me mrzi da svako malo vozim tamo i nazad

• Like 2
Posted

Kajmak u pljeskavicu ide samo ako hoces laksativni efekat.

To je jedna od precenjenijih stvari od mesa kod nas.

Uz karadjordjevu sniclu.

Pre cu da oprostim onima koji stavljaju urnebes kecap i majonez od priloga na pljeskavicu nego onima koji izmisljaju specijalitete sa savrseno dobrim komadom mesa kakav jeste.

Posted

^ Sa ovim mogu da se složim, ali meso mora da bude dobro.

Sjećam se da sam dugo (kao klinka, doduše) uzimala samo pljeskavicu u lepinji bez priloga. Ali tada je meso bilo ukusno i kvalitetno. Sad mora da se ubaci barem neka salata. 

Posted

Naravno, kvalitetno meso se podrazumeva. Kod nas je nekada (mada i sada postoji, vise nije to to) kod Hale Jezero bila SUR Lepenica.

Inace cumez, stara kuca na uglu, neugledno skroz, nije renovirano od sedamdesetih.

Samo pljeska, od priloga tucana, vegeta, kupus i luk. I ko hoce kecap majonez i senf. Nema pavlaka, nema urnebes i ostale gluposti. Trcis posle utakmice na pljesku, bukvalno desetine ljudi iz Hale ode tamo da jede ako je uvece neka utakmica.

Posted

Brate Meče, vegeta, kupus, majonez i senf. Da te ja pitam onako ljudski - jesi li bre ti normalan?

Vegeta... Vegeta... Svi kuvari sveta su dobili omanji moždani udar upravo.

• Like 3
  • Ha-ha 1
Posted
2 minutes ago, Eddard said:

Vegeta... Vegeta... Svi kuvari sveta su dobili omanji moždani udar upravo.

Godinama sam trpala vegetu u sve živo, dok nisam čula jednog profesionalnog kuvara kako je kritikuje, u fazonu da ubije ukus svakoj namirnici. 

Posted

Standardna pljeska (to je valjda ona od 150gr) da bi bila od kvalitetnog mesa, a da pri tome isplati vlasnika biznisa, verovatno ne može da košta manje od 5 eura (600 dinara otprilike).
Sad, dođite sami do zaključka šta nam se najčešže prodaje po raznim kioscima i roštiljima za 350 dinara recimo.

• Like 4
Posted (edited)

Ja nisam rekao da ja to stavljam u pljeskavicu. Vec da to postoji kao prilog. I so je prilog decaci. Jer kazes, posoli dodatno. Nekad.

To sto vi jedete pljeskavicu sa kajmakom je vas problem, ako vas lozi to da ste gurmani, jeste.

Budite srecni ako vam creva u vasim godinama to trpe, to je veci uspeh.

8 hours ago, Eddard said:

Bukvalno, tu se više ne oseti ni m od mesa, može komotno đon da podvali.

A inace meso ide sa kajmakom, kackavaljem i drugim mlecnim proizvodima i generalno se tako jede.

Edited by McLeod
  • Like 1
Posted

Odvikao sam se od ulične hrane kao takve - Nekako, kao da sam se tokom godina, kako sam se udaljavao od klinačkog života, a samim tim prestajući da pijem do kasno u noć, odvikao i od ulične hrane. Fast food voim i dalje, ali u mnogo komfornijoj varijanti. To važi naravno i za pljeskavice i sl. U restoranima/pubovima itd, mogu da navalim kao malo dete... Za ovo što pričate o prilozima/salatama za pljesku, ne znam baš, ja sam tu konzervativan: Luk je pod obavezno, eventualno ljuta, premaz do dva i to je već puna kapa. Ja inače uz fast food mesišta ne volim da jedem salate koje jedem npr uz variva, pilav itd. Šta će mi neki kupus, cvekla, pečena paprika, turšija, krompir salata i šta ti ja znam, dok jedem roštilj? Daj zelenu sa lukom eventualno, samo luk, ili srpsku salatu naravno i to je to od opcija što se mene tiče. Mislim znam ja sto ljudi sto ćudi, ali ne vidim logiku, kad neko uzme da jede ćevape npr, sa istom salatom sa kojom jede pasulj 😁 Gurmanski-estetski gledano, to je skoro kao kad jedeš pizzu sa majonezom :classic_sleep:

• Like 1
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted
18 hours ago, Drug Crni said:

Standardna pljeska (to je valjda ona od 150gr) da bi bila od kvalitetnog mesa, a da pri tome isplati vlasnika biznisa, verovatno ne može da košta manje od 5 eura (600 dinara otprilike).
Sad, dođite sami do zaključka šta nam se najčešže prodaje po raznim kioscima i roštiljima za 350 dinara recimo.

Ne znam gde po severu kupujete meso, ovde ako ti meljes i pravis mesano mozes da prodjes sa 700 dinara kilo neka srednja klasa (konkretno mi jedemo Cumic proizvode koji su prilicno jeftini a dobri) koja je verujem bolja od onoga sto se koristi po fast fudovima.

Imas u 3 kila 20 pljeski od 150g, to je 2100 dinara, sto je malo vise od 100 din po pljeski.

Najkvalitetnije meso ili ako hoces samo junetinu ti je max duplo skuplje, neka bude i 1500 kilo radi lakseg racuna, znaci kosta te do 200 dinara da napravis pljesku. Neka bude i 250, ali je cena ispod 200.

I ti hoces da mi kazes da je 600 din realna cena za kvalitetnu pljesku? Nemoj zajebavati.

Na paprene cene hrane, ugostitelji najvecu margine zarade imaju sto bi rekli ne krste se.

Kafici, restorani i prcvarnice su maltene jedina grana industrije koja je procvetala posle korone. Digli su cene vise nego duplo u poslednjih 5 godina. Isplativo bi mi bilo sa 60% nizim cenama al ko nas jebe kad smo ovce.

• Like 1
Posted

Sad sam nesto gledao, vecina fast fudova ima marzu 300%. Koja je previsoka, da se razumemo. Da bi "tvoja" cena bila prava morali bi da koriste ubedljivo najkvalitetnije sveze lokalno meso koje moze da se nadje kod nas. A cisto sumnjam da to rade.

Ne pricam o restoranima koji takodje sisaju ovce, ali je normalno da su cene u restoranima vise i zbog ugodjaja i zbog mnogo visih troskova.

Posted

Pa trazi. Ne znam iskreno me cudi tolika ljubav prema mlecnim proizvodima u pljeskavicama.

Licno ne volim da trpam previse u lepinju ako jedem tako, ali ako je pljeskavica/cevapi na tanjiru volim da jedem uz salatu. I tu mi ide maltene svaka salata, kupus, zelena, sopska..

• Like 1
Posted

Konačno malo razuma na temi.

Uz roštilj ide salata i to raznovrsna, što više to bolje.

Ćevap je jedini izuzetak, on može da prođe i samo sa lukom i tucanom.

Kajmak je za komplet lepinju.

• Like 2
Posted

Krompir mogu sa cim hoces da jedem. Ne ide valjda ni sa ribom, ali krompir salata sa ribom u rerni koja se spremi sa lukom, sargarepom i limunom je idealna

Posted
2 hours ago, Smrtokapa said:

Konačno malo razuma na temi.

Uz roštilj ide salata i to raznovrsna, što više to bolje.

Ćevap je jedini izuzetak, on može da prođe i samo sa lukom i tucanom.

Kajmak je za komplet lepinju.

Ne pričamo o roštilju, već o pljeskavici u lepinji kao fast foodu. Naravno da ću u restoranu uz roštilj, pa i uz pljeskavicu, a pogotovo uz ostale gurmanluke, da jedem neku salatu (uglavnom šopska). 

Ali, uz pljeskavicu u lepinji ide luk i ljuto, ja stavljam i urnebes, kajmak nekad uz ćevape. Kakvi kupusi, krastavci i zelene salate.

• Like 1