rodriguez Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 13 hours ago, Eddard said: Zar nije švargla nešto slično pihtijama? Osim što je u crevu. Švargla je nešto kao Sülze ovde u Nemačkoj. mislim da nije, švargla je najsličnija onome što nemci zovu presskopf koja pak dolazi u više regionalnih varijeteta, ima presskopf weiss, bela, ima presskopf rot crvena koja boju dobija u procesu proizvodnje koji sliči krvavici. sulze je baš kao pihtije 100% jedino što za razliku od naših pihtija u srbiji nemci dodaju kiseli krastavac, šargarepu i druge slične sastojke koji dodaju malo drugačijih ukusa, dok mi samo beli luk i tačka. zapravo taj kiseli krastavac baš legne kad naiđeš na njega. mada opet za mene nemački sulze imaju previše želatina, moguće je da dodaju i onaj iz kesice. lično iskustvo mi govori da su nemačke presskopf bolje od naše švargle dok je za pihtije obrnuto. ko voli a živi u severnom delu srbiji, provereno najbolje švargle prave slovaci u bačkom petrovcu i drugim selima gde su koncentrisani. oni zimi putuju po ovim festivalima kobasica, kulena itd pa ako dođete malo ranije uvek ćete ih naći. sa druge strane, mesara bata u beškoj radi po nemačkim receptima koje je (zajedno sa ženom nemicom) pokojni bata doneo iz arbajta pa tamo možete naći vrhunsku krakovsku kobasicu ali i presskopf i najbolju krvavicu na ovim prostorima, onu gde se pored smese koja se sprema od krvi nalaze i kockice svinjskog filea, to je baš opako dobro nego me mrzi da svako malo vozim tamo i nazad 1
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Kajmak u pljeskavicu ide samo ako hoces laksativni efekat. To je jedna od precenjenijih stvari od mesa kod nas. Uz karadjordjevu sniclu. Pre cu da oprostim onima koji stavljaju urnebes kecap i majonez od priloga na pljeskavicu nego onima koji izmisljaju specijalitete sa savrseno dobrim komadom mesa kakav jeste.
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago ^ Sa ovim mogu da se složim, ali meso mora da bude dobro. Sjećam se da sam dugo (kao klinka, doduše) uzimala samo pljeskavicu u lepinji bez priloga. Ali tada je meso bilo ukusno i kvalitetno. Sad mora da se ubaci barem neka salata.
McLeod Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Naravno, kvalitetno meso se podrazumeva. Kod nas je nekada (mada i sada postoji, vise nije to to) kod Hale Jezero bila SUR Lepenica. Inace cumez, stara kuca na uglu, neugledno skroz, nije renovirano od sedamdesetih. Samo pljeska, od priloga tucana, vegeta, kupus i luk. I ko hoce kecap majonez i senf. Nema pavlaka, nema urnebes i ostale gluposti. Trcis posle utakmice na pljesku, bukvalno desetine ljudi iz Hale ode tamo da jede ako je uvece neka utakmica.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Uvek sam se pitala ko stavi prilog u vidu vegete. 😁 1 1
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Brate Meče, vegeta, kupus, majonez i senf. Da te ja pitam onako ljudski - jesi li bre ti normalan? Vegeta... Vegeta... Svi kuvari sveta su dobili omanji moždani udar upravo. 3 1
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Eddard said: Brate Meče, vegeta, kupus, majonez i senf. i onda baciš pljeskavicu uštediš 100e za ozempic 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Eddard said: Vegeta... Vegeta... Svi kuvari sveta su dobili omanji moždani udar upravo. Godinama sam trpala vegetu u sve živo, dok nisam čula jednog profesionalnog kuvara kako je kritikuje, u fazonu da ubije ukus svakoj namirnici.
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, rodriguez said: i onda baciš pljeskavicu Bukvalno, tu se više ne oseti ni m od mesa, može komotno đon da podvali. 1
Drug Crni Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Standardna pljeska (to je valjda ona od 150gr) da bi bila od kvalitetnog mesa, a da pri tome isplati vlasnika biznisa, verovatno ne može da košta manje od 5 eura (600 dinara otprilike). Sad, dođite sami do zaključka šta nam se najčešže prodaje po raznim kioscima i roštiljima za 350 dinara recimo. 2
Recommended Posts