Jump to content

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Eddard said:

Zar nije švargla nešto slično pihtijama? Osim što je u crevu. Švargla je nešto kao Sülze ovde u Nemačkoj.

mislim da nije, švargla je najsličnija onome što nemci zovu presskopf koja pak dolazi u više regionalnih varijeteta, ima presskopf weiss, bela, ima presskopf rot crvena koja boju dobija u procesu proizvodnje koji sliči krvavici.

sulze je baš kao pihtije 100% jedino što za razliku od naših pihtija u srbiji nemci dodaju kiseli krastavac, šargarepu i druge slične sastojke koji dodaju malo drugačijih ukusa, dok mi samo beli luk i tačka. zapravo taj kiseli krastavac baš legne kad naiđeš na njega. mada opet za mene nemački sulze imaju previše želatina, moguće je da dodaju i onaj iz kesice.

lično iskustvo mi govori da su nemačke presskopf bolje od naše švargle dok je za pihtije obrnuto.

ko voli a živi u severnom delu srbiji, provereno najbolje švargle prave slovaci u bačkom petrovcu i drugim selima gde su koncentrisani. oni zimi putuju po ovim festivalima kobasica, kulena itd pa ako dođete malo ranije uvek ćete ih naći. sa druge strane, mesara bata u beškoj radi po nemačkim receptima koje je (zajedno sa ženom nemicom) pokojni bata doneo iz arbajta pa tamo možete naći vrhunsku krakovsku kobasicu ali i presskopf i najbolju krvavicu na ovim prostorima, onu gde se pored smese koja se sprema od krvi nalaze i kockice svinjskog filea, to je baš opako dobro nego me mrzi da svako malo vozim tamo i nazad

• Like 1
Posted

Kajmak u pljeskavicu ide samo ako hoces laksativni efekat.

To je jedna od precenjenijih stvari od mesa kod nas.

Uz karadjordjevu sniclu.

Pre cu da oprostim onima koji stavljaju urnebes kecap i majonez od priloga na pljeskavicu nego onima koji izmisljaju specijalitete sa savrseno dobrim komadom mesa kakav jeste.