Jump to content

Skijaski skokovi/letovi


Janne240

Recommended Posts

Najpoznatiji jugoslovenski ski skakač u SAD je Vinko Bogataj.

 

Razlog? Njegov skok u Oberstdorfu 1970. godinama nalazio u špici jako gledane TV emisije "Wide world of sports" uz komentar "Agony of Defeat":

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Janne240 said:

Salu na stranu, pozdravljam entuzijazam bilo kome da se javi sasvim prirodna i normalna ljubav i zelja za skiskokovima. I dalje mi je potpuno neverovatno da u Srbiji nisam pokrenuo nikoga osim svog sina i nekolicine klinaca 2021. da samo probaju da skoce poput ovog malisana. Medjutim, dva plus dva nisu 4 u zivotu.

 

Nisam afirmisani novinar, ali moj poduhvat u skijaskim skokovima ima svoju dugu i kompletnu istoriju (ima materijala na YT). Vrh te price je licno poznananstvo sa mojim transeuntnim i ultimativnim idolom Jane Ahonenom, a taj trijumvirat Jane- ja- Nikola, krunise prica koju nisam snimao a koju sam doziveo u susretu u Lahtiju leta 2022, nakon susreta na Planici i obecanju da "cemo se sresti" a potom  u licnoj izjavi Ahonena koji je sopstvenim priznanjem istakao da je "krivac" sto je Nikola poceo sa skokovima.

 

Sredina te price su svi dobri ljudi, prijatelji, takmicari, treneri, poznanici koje sam sretao punih desetak+ godina i godinu dana na radnom boravku u Sloveniji.

 

da ne punim ovaj topik tom pricom, pogledajte i sami stagod nasli u pretrayi na YT možete naleteti na pricu o mladom skakacu iz Srbije.

 

Fenomenalno!!! Nikola ima novog navijaca!!!  
 

A drago mi je bilo i vidjeti Bojanu Sumonju koja je pravila prilog!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ters said:

 

Fenomenalno!!! Nikola ima novog navijaca!!!  
 

A drago mi je bilo i vidjeti Bojanu Sumonju koja je pravila prilog!

Хвала, још само да сачекамо да Никола заврши факс, добије жељу поново да скаче, али засада скокови нису тема осим сећања из јуниорског периода.

мислим да би само небо било граница, а да је тешко увек је тешко на почетку и увек, најтеже кад пролазиш тај период где нема резултата само тренинга без осећаја напретка, тешко је остати на курсу кад је океан непрегледан.

 

Ипак, многа пријатељства и емоције су још увек ту.

 

Mislim, ima vise tih video snimaka radjenih kao svedocanstvo jedan od njih je sa VICE produkcijom, preporucujem za gledanje. Ostale novinske vesti, materijale sa treninga i slicno slao sam uz autorizaciju.

 

https://video.vice.com/rs/video/nebeski-skakac-iz-smedereva/59ef4891177dd4672a739021?latest=1

 

Edited by Janne240
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Inace, u dva navrata sam bio u prenosu na RTS/ ZOI 2018 Pjongcang i 2022 Peking/, kao strucni konsultant za skijaske skokove, verovali ili ne, ali ko prati prenose na Eurosport Srbija zna kakve muke imamo kao gledaoci tog prenosa. Toliko saplitanja oko brojeva i statistika, nema veze sa lepotom ovog sporta a cesto ni sa desavanjima na licu mesta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Letovi u Oberzdorfu zavrseni, podijum u dva dana> 1. dan 1. Timi Zajc, 2. Peter Prevc, 3. Stefan Kraft; 2. dan> 1. S. Kraft, 2. Peter Prevc, 3. Rjoju Kobajasi.

 

Sledi Skandinavska turneja Norveska/Finska.

Link to comment
Share on other sites

Da dopunim, na letaonici u Oberstdorfu se osim dva pojedinačna skakalo i Supertim takmičenje. Pobednik Slovenija (Zajc-D.Prevc), druga Norveška (Sundal-Forfang), treća Austrija (Hajbek-Kraft).

 

Sledeći vikend u Lahtiju dva pojedinačna (jedno je nadoknada otkazanog Šćirka) i jedno ekipno takmičenje.

 

 

Dame su skakale dva takmičenja u Hincenbahu, dupla pobeda Eve Pinkelnig. U subotu druga Zajfridsberger, treća Šmid, u nedelju druga Nika Prevc, treća Zajfridsberger.

 

Sledeći vikend jedno takmičenje u Lahtiju.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ptoeklog vikenda muškarci su imali tri takmičenja u Lahtiju, dva pojedinačna i jedno ekipno.

 

Na prvom pojedinačnom pobeda Lovre Kosa, ispred Velingera i Rjoju Kobajašija. Na drugom prvi Herl, drugi Peter prevc, treći Šnicol.

 

Na ekipnom takmičenju pobeda Norveške (Forfang-Granerud-Sundal-Lindvik), druga Austrija (Čofenig-Embaher-Herl-Kraft), treća Nemačka (Paške-Leje-Rajmund-Velinger).

 

Ulazimo u finiš sezone, ukupno i dalje vodi Kraft sa 1578 poena, drugoplasirani Rjoju Kobajaši 1382, trećeplasirani Velinger 1294.

 

Od danas do sledećeg vukenda kreće norveško Raw Air takmičenje sa po dva skakanja u Oslu, Trondhajmu i Vikersundu.

 

 

Dame su imale jedno takmičenje u Lahtiju, pobeda Nike Križnar, druga Zajfridsberger, treća Pinkelnig.

 

U generalnom plasmanu vodi Nika Prevc sa 1105 bodova, druga je Eva Pinkelnig sa 931, treća Juki Ito sa 876.

 

Kao i muškarci, za žene sledi norveška RawAir turneja, po istom rasporedu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam koliko ste upuceni u dogadjanja u Norveskoj reprezentaciji. Dva kljucna covjeka napustaju svoj posao u drzavnom timu. Clas Bråten kao direktor svih skakaca ( i muskih i zenskih) i glavni  trener kod muskaraca Aleksander Stokl. Obojica su  nemjerljivo zasluzni za Norveski uspjeh u skokovima. Na sta ce sve ovo izaci ne znam. Po mom skromnom misljenju nista dobro.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma kakvi, nema nezamenljivih, bitan je sistem. Norveski sistem i skola skakanja su nesto drugaciji od evropskih skola-austrijsko/nemacke i slovenacke.

 

Danas Oslo-Holmenkolen> 1. Forfang, 2. Kobajasi, 3. Kraft....Domen Prevc propustio priliku da pobedi ili se nadje na podijumu - 4. mesto. Johansen konacno znacajniji plasman ove sezone - 5. mesto.

 

Raw Air se nastavlja tokom nedelje.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Krenuo Raw Air turnir i za muškarce i za žene, prva dva takmičenja održana u Oslu.

 

Kod muškaraca na prvom takmičenju pobeda Krafta, ispred Sundala i Herla. Na drugom pobedio Forfang, drugi Rjoju Kobajaši, treći Kraft.

 

Kod dama na prvom takmičenju pobedila Silje Opset, druga Katarina Šmid, treća Eirin Kvandal. Na drugom pobeda Kvandal isped Nike Prevc i Eve Pinkelnig.

 

Utorak i sreda sledeća dva takmičenja Raw Air turneje u Trondhajmu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Završen i deo RawAir turneje u Trondhajmu.

 

Kod muškaraca prvog dana pobeda Rjoju Kobajašija, drugi Peter Prevc, treći Jan Herl. Drugog dana još jedna pobeda Štefana Krafta, drugi Danijel Čofenig, treći Herl.

 

Kraftu je ovo 12. pobeda u sezoni, na preostala četiri takmičenja može da stigne rekord sezone od 15 pobeda koji drži Peter Prevc.

 

 

Kod dama prvog dana pobeda Ejrin Kvandal, druga Eva Pinkelnig, treća Nika Križnar. Drugog dana najbolja Nika Prevc, ispred Kvandal i Pinkelnig.

 

Za vikend kraj RawAir turneje sa poslasticom, dva takmičenja na letaonici u Vikersundu.

Edited by Stiletto
Link to comment
Share on other sites

Otkazana danasnja takmicenja na sutrasnjem su programu letova u obe konkurencije u Vikersundu. Bilo bi lepo iznenadjenje videti makar jedan svetski rekord, pre svega u zenskoj konkurenciji. ...a u muskoj, realno bilo bi cudo, vec skoro deset godina star Kraftov 253,5m nije uverljiv, dok ne bude cela brojka recimo 260.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nisam samo 3. seriju vec je bilo jasno za poslednjih deset. Silje Opset svetski rekord u zenskoj konkurenciji 230,5m.

 

Letove u Vikersundu dobio je Huber, a ukupni pobednik Raw Air turneje, je Stefan Kraft, drugi Peter Prevc a treci upravo D. Huber.

 

Sledi zavrsetak sezone na Planici.

Edited by Janne240
Link to comment
Share on other sites

Kraj RawAir turneje sa dva takmičenja na letaonici u Vikersundu.

 

Kod muškaraca na prvom takmičenju pobeda Krafta ispred Hubera i Domena Prevca. Na drugom pobeda Hubera, drugi Kraft, treći Zajc.

 

RawAir turneju osvojio Kraft, drugi Peter Prevc, treći Huber.

 

Sledeći vikend kraj sezone letovima na Planici, dva pojedinačna i jedno ekipno takmičenje.

 

Kod dama je jedno takmičenje otkazano zbog jakog vetra, tako da je održano samo jedno, na kom je pobedila Ejrin Kvandal, druga Silje Opset, treća Ema Klinec.

 

Zanimljivost: Opset je u drugom skoku postavila novi svetski rekord za dame, 230,5 metara, ali je Kvandal skakala sa tri kapije niže, razlikom poena na nižu kapiju nadoknadila 18,5 metara manjka u metraži i osvojila takmičenje.

 

RawAir turneju osvojila Kvandal ispred Opset i Eve Pinkelnig.

 

I dame završavaju sezonu sledeći vikend na Planici, jedno takmičenje na normalnoj skakaonici kao nadoknada za otkazano takmičenje u Žaou.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Gledao danas, Jaglicic prenosio, nisu toliko bolele usi i dusa, eto nesto korektnije i manje gnjavatarsko prenosi Igor. Nisu mogli u najavi da isprave satnicu, toliko o tome.

 

Dakle, kraj sezone 2023/24, suma sumarum, veoma zanimljive a finale na Planici odrzano je u zaista odlicnim vremenskim uslovima sto nije cest slucaj. Medjutim samo tri leta preko 240m a Planica je u tom pogledu odlicna letaonica jer kao i Vikersund omogucava stabilne letove preko HS, (Vikersund nesto duze). Ostao je stari rekord Planice od 252 metra iz sezone 2018/19.

 

Drugi dan slabio Huber ispred Domena Prevca i Snicola, dok je Kraft ostao bez podijuma a to je ujedno znacilo da je titula malog kristalnog globusa - Svetski kup letaca, pripala Danijelu Huberu. Dakle> 1. D. Huber, 2. S. Kraft, 3. Peter Prevc

 

Svetski kup sezona 2023/24, generalni poredak>

1. Stefan Kraft, 2149

2. Rjoju Kobajasi, 1673,

3. Andreas Velinger, 1488

 

U poretku nacija 1. Austrija 8149, 2. Slovenija 5142 3. Nemacka 4360

Odrzano je 39. takmicenja sto timska sto pojedinacna koja se boduju u poretku Sv. kupa nacija.

 

U zenskoj konkurenciji> 1. Nika Prevc - 1454 /Slo

                                        2. Eva Pinkelnig 1305/Aut

                                        3. Aleksandrija Loutit 1050 /Kan

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...