Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Kratka horor prica iz BiH, tacnije Banja Luke. Otac od djevojke pozitivno testiran na COVID prije neke 2 sedmice (vakcinisan prije par mjeseci Sinopharmom, obje doze). Dobio sve regularno 2 sedmice izolacije. Brat od djevojke koji jos zivi s roditeljima dobio 5 dana izolacije. U tih 5 odnosno 14 dana izolacije za brata joj i oca, niti jedan jedini put niko nije cak ni nazvao da provjeri jesu li u izolaciji tako da su se u principu obojica mogli napravit grbavi i regularno izlazit. Srecom obojica su normalne osobe. Vrhunac svega dolazi nakon isteka tih 14 dana izolacije za oca joj. Covjek se otisao testirat, negativan sve regularno i kad je krenuo da zakljuci bolovanje doktorica mu rekla da ga ne moze zakljuciti jer nigdje nije uveden kao COVID pozitivan kad se pozitivno testirao tako da u principu on zvanicno nikad nije ni bio zarazen. I onda se poslije cudimo sto je BiH prva u Europi po broju smrtnih slucajeva od COVIDa i druga u svijetu. Uz narod koji je mahom funkcionalno nepismen, jedan od najlosijih zdravstenih sistema na svijetu, lijecenje teskih bolesnika industrijskim kisikom i Fadilovim respiratorima od kojih pucaju pluca, dosta doktora i zdravstvenih radnika koji vjeruju u teorije zavjere poput lijecenja COVIDa negativnim ionima na Semirovim piramidama u Visokom dobro je sto smrtnost nije jos dosta veca. 

  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, attolini said:

 

 

 

 

Ne zelim da budem advokat rezima u Kremlju, jasno je da to nije demokratski rezim...ali oni cak i to ne kriju...Ali vidjenje Rusije kroz naocare zapada nije najpametnija stvar za bilo koga koga..

 

.

Wow, jedna od boljih stvari koje sam pročitala na forumu...inače ta predrasuda kineska vakcina, ruska vakcina ...ti ljudi se isto vakcinišu, vakcinišu i decu..

 

Takođe Delićevo „Generalno gledano, Srbija je zemlja sveznalica, mudraca i eksperata mladjih od 30 godina koji se, naravno, razumeju i u vakcinaciju. Svi sve znaju, i svi o svemu pričaju na osnovu ‘informacija’ koje su pročitali na društvenim mrežama ili čuli preko različitih medija“, kazao je Delić. :thumbsup:

Ja cu samo dodati i starijih od 30...

 

Još nešto ću napisati, pa vi sad pokušajte da razumete-40 minuta čekanja u današnjim uslovima je za zdravu trudnicu prihvatljivo...

 

I još samo ovo, na konto majstor Mileta-ovo je KZN u Hrvatskoj, koja je, ne zaboravimo, članica EU...

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/markotic-cjepivo-za-trudnice-nije-odobreno-treba-se-cijepiti-prije-i-nakon-trudnoce/2314462.aspx

 

A sto se tiče vakcinacije koja je bila u subotu,odradile samo  nas dve sestre i doktorica 90 doza...

Prilično žalosno je bilo to što je najmlađi bio '80. godište kao prva dozu od ukupno 5 (pet!!) prvih doza,sve ostalo su bile treće..

 

Zanimljivost-imale smo 30 fajzera i 60 sinofarma na dva sela...u oba sela sinofarm je pukao očas posla (i doktorica je uzela sinofarm)...

 

A tih minornih 5 bočica fajzera smo podelile na jedvite jade...:classic_huh:

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Eddard said:


Neću da stavljam Jessy Pinkman meme, da se neko ne bi uvredio, ali - tako nauka funkcioniše kad je prava.

 

U pravu si, doktore, preformulisaću: ne vidim poentu donošenja (pogrešnih) zaključaka na osnovu naučnih radova.

 

Mnogo je gluvih telefona (u mozgovima) od početne informacije (kad su zaraženi, istu količinu virusa imaju i vakcinisani i nevakcinisani) do krajnjeg zaključka (opasniji su vakcinisani bez maske od nevakcinisanih sa maskom).

 

Recimo, defragmentacija hard diska dovodi kraćeg veka rada, što je tačno, hard disk bi efektivno radio duže da se ona ne radi, ali bi i vreme provedeno za računarom bilo duže, 

 

Ili recimo, zaključak: vakcinacija per se, dovodi do mutacije virusa. Da nema vakcina (i karantinskih mera), virus ne bi ni imao "potrebu" da mutira već bi se opušteno širio jer ga ništa ne sprečava u tome. Pošto ga nešto (vakcina + mere) sprečava, on mutira tako da se i dalje širi. Znači, aj da ga ne diramo, jer ko zna kakva mutacija mož' da se desi.

 

Ili, recimo: ko je vakcinisan, bar u Srbiji, ako je neko u porodici zaražen/bolestan, ne mora/ne može da ide na bolovanje, već i dalje ide na posao. Mogući zaključak: posto i vakcinisani mogu da prenose virus (jelte, rekli na TVu i internetu gugl puta), onda je ta osoba opasna po okolinu.

 

Tkd, ja mislim, kada vakcinacija ne uspe (42-3% pelcovanih), kao u Srbiji, sa nikakvom verovatnoćom da se taj procenat poveća (u relativno kratko vreme), onda i ja smem da otkucam (pogrešan) zaključak da je najbolje da se ne uvode nikakve mere (kad već vakcinom "teramo" virus da mutira (mada se nismo mnogo pretrgli u tome), nemoj da ga izazivamo i merama), već da se procenat imunizovanih, kad već neće vakcinom, postigne prokužavanjem, pa kom obojci, kom opanci, ko živ, ko mrtav, ko živ kljakav i sa long kovidom, ko zna, možda i prođe samo od sebe itd.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Helena said:

Još nešto ću napisati, pa vi sad pokušajte da razumete-40 minuta čekanja u današnjim uslovima je za zdravu trudnicu prihvatljivo...

 

 

Ne znam da li si skapirala da je u pitanju privatna klinika a ne drzavna. 

@Devil In My Pants ispravi me ako gresim, ja sam stekao utisak da ste isli privatno na zakazan termin?

 

Sve i da nije privatna klinika, cemu zakazivanje ako ce neko cekati 40min?! Bilo ko, za bilo sta u zivotu a kamoli trudnice. Pa jos u pandemiji. 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, stray_cat said:

Mislim, vakcinisano medicinsko osoblje se solidariše sa nevakcinisanima i daje od plata u fond da bi i oni primili plate, kakav mazohizam, neverovatno.

Probaj da razmislis ovako, isti ti koji su sad na neplacenom jer nisu vakcinisani su prosle godine bili primorani da rade bez vakcine, kad  ni maski i rukavica nije bilo dovoljno, sa kovid pacijentima i tad su bili heroji, a sad su izdajice jer nisu primili vakcinu kojom, kako najnovije studije pokazuju, stite samo sebe. 

Oni su zajedno radili u opstem haosu i ludnici koji je vladao tad u Italiji, ratovali protiv neceg nevidljivog i nepoznatog, samo oni znaju kako im je bilo i kakvu zrtvu su podneli tad, zato danas ne cudi solidarnost koju su iskazali. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, stray_cat said:

Ili recimo, zaključak: vakcinacija per se, dovodi do mutacije virusa. Da nema vakcina (i karantinskih mera), virus ne bi ni imao "potrebu" da mutira već bi se opušteno širio jer ga ništa ne sprečava u tome. Pošto ga nešto (vakcina + mere) sprečava, on mutira tako da se i dalje širi. Znači, aj da ga ne diramo, jer ko zna kakva mutacija mož' da se desi.

 

Ne funkcioniše to baš tako. Da ponovim, virus ne izaziva “svesno” kod sebe mutacije da bi izbegao vakcinu, već je vakcina samo dodatni evolutivni pritisak na virus zbog kojeg preživljavaju oni otporniji na vakcinu, a to ne znači da se ta ista mutacija koja je stvorila deltu ne bi desila i bez vakcine. Štaviše, sigurno bi, ili bolje da kažem i jeste jer se delta pojavila u Indiji u Decembru 2020, kada vakcine nije ni bilo. Dakle, vakcina nema veze sa nastankom mutacija. Sa preživljavanjem mutiranih sojeva da. Ali i bez vakcine bi se delta isto, u stvari još i mnogo brže proširila jer one ipak deluju i protiv nje.

 

Dakle, pogrešan zaključak.

 

Quote

smem da otkucam (pogrešan) zaključak da je najbolje da se ne uvode nikakve mere (kad već vakcinom "teramo" virus da mutira (mada se nismo mnogo pretrgli u tome), nemoj da ga izazivamo i merama), već da se procenat imunizovanih, kad već neće vakcinom, postigne prokužavanjem, pa kom obojci, kom opanci, ko živ, ko mrtav, ko živ kljakav i sa long kovidom, ko zna, možda i prođe samo od sebe itd.

 

Well, ovaj i nije toliko pogrešan.

 

6 hours ago, Helena said:

I još samo ovo, na konto majstor Mileta-ovo je KZN u Hrvatskoj, koja je, ne zaboravimo, članica EU...

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/markotic-cjepivo-za-trudnice-nije-odobreno-treba-se-cijepiti-prije-i-nakon-trudnoce/2314462.aspx


E ako na KZN u Hrvatskoj (!) tako kažu, jebeš FDA/NHS/EMA/UGOSCGRS ostale skraćenice, KZN je moćnija. Ti stvarno nemaš tri blage veze o čemu pričaš. 

 

17 minutes ago, Milica said:

kako najnovije studije pokazuju, stite samo sebe. 


Sto puta ponovljena pogrešna mantra neće postati istina. Najnovija istraživanja ne pokazuju to, samo par postova iznad je lepo objašnjeno šta pokazuju. 

Edited by Eddard
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Samo da pohvalim KBC Dragiša Mišović i organizaciju. Lepo se prijaviš na ulazu, sačekaš malo napolju, ima par klupa i može da se zapali što je veliki +. Pogotovo kad je ovako lep dan 🙂
Kad uđeš u hodnik a tu stoji sovjetski respirator zaboravljen od svih, sa sve onom gumenom loptom koja liči na loptu za ragbi 🙂 

Idem da bacim oko na Sajam valjda primaju. Samo da mi neko otkuca presudu 🙂

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Milica said:

Probaj da razmislis ovako, isti ti koji su sad na neplacenom jer nisu vakcinisani su prosle godine bili primorani da rade bez vakcine, kad  ni maski i rukavica nije bilo dovoljno, sa kovid pacijentima i tad su bili heroji, a sad su izdajice jer nisu primili vakcinu kojom, kako najnovije studije pokazuju, stite samo sebe. 

Oni su zajedno radili u opstem haosu i ludnici koji je vladao tad u Italiji, ratovali protiv neceg nevidljivog i nepoznatog, samo oni znaju kako im je bilo i kakvu zrtvu su podneli tad, zato danas ne cudi solidarnost koju su iskazali. 

 

 

 

Priznajem, nisam razmišljao na taj način, originalan razlog za solidarnost. Samo da pitam, šta se tačno hoće, redovni besplatni testovi za sve medicinare, umesto obavezne vakcinacije?

 

Inače, pre neki dan sam čuo, iz prve ruke, za čoveka koji je rešio da se konačno vakciniše, ali tek kad je osetio simptome zaražavanja. Znači, vakcina kao lek.

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Eddard said:


Da ne bude zabune, da pojasnimo - nije ista verovatnoća da se zaraze, ali jednom kada se zaraze onda imaju, u periodu kada im je viral load veliki, istu verovatnoću da zaraze nekoga, ali taj period je kod njih kraći nego kod nevakcinisanih. Sveukupno je i dalje verovatnoća da se kao vakcinisan zaraziš i da druge zaraziš (tj. da dođe do proboja imuniteta) daleko manja nego kod nevakcinisanih. 
 

Tako da, Uki, i dalje imaju smisla propusnice i ostale mere. Ali ne garantuju 100% zaštitu.

 

.

 

Iskreno, ne znam kako da ti odgovorim🙂...nadam se da medju nama makar nema vise spora da li se treba vakcinisati, treba, da li treba uraditi sve da se svi vakcinisu, da, treba...Mene malo interesuju propusnice, informacije vezane za njih nikad nisu bile na vrhu mojih prioriteta, posebno ne posle trece doze...

 

Ono sto mene interesuje je da dobijam informacije koje mi dozvoljavaju da ih obradim u neko znanje, koje ce mi dati dovoljno mudrosti da sagledam svet oko sebe dovoljno realno da bih doneo najbolje odluke za svoju porodicu..Dakle ne postoje aksiomi, mi oba znamo kako danas nauka funkcionise i koje probleme ima, ne postoji vera ni u sta, samo skepticizam, koji je jedan od osnovnih naucnih principa...

 

Da se vratim na tvoj post...jedan od zadataka u marketingu je sastaviti logicki niz iz informacija koje idu u tvoju korist i vode ka logicnoj prodaji..Vrhunski investicioni bankar naprimer ipak gleda da svaka informacija iz tog niza bude istinita i proverljiva, jer to onemogucava  moguci prigovor klijenta i mnogo vaznije, donosi klijentu profit...

 

  • "nije ista verovatnoca da se zaraze"...U pravu si, ali po ovoj studiji, 73 dana je srednja vrednost po kojoj je tvoja tvrdnja tacna, da li je to to cemu smo se svi nadali?...Posle toga cak nisu retki ni slucajevi gde vakcinisani vakcinisanim prenose virus...

 

 The proportion of infected contacts was similar regardless of the index cases’ vaccination status. We observed transmission of the delta variant between fully vaccinated index cases and their fully vaccinated contacts in several households, confirmed by whole-genome sequencing. 

The SAR in household contacts exposed to fully vaccinated index cases was 25% (95% CI 15–35; 17 of 69), which is similar to the SAR in household contacts exposed to unvaccinated index cases (23% [15–31]; 23 of 100; table 2). The 53 PCR-positive contacts arose from household exposure to 39 PCR-positive index cases. Of these index cases who gave rise to secondary transmission, the proportion who were fully vaccinated (15 [38%] of 39) was similar to the proportion who were unvaccinated (16 [41%] of 39). The median number of days from the index cases’ second vaccination to the day of recruitment for their respective contacts was 73 days (IQR 38–116).

 

 

 

  • viral load ...Studija je pokazala nekoliko stvari koje se odnose na viral load...Njegov stepen nije u korelaciji sa vakcinacionim statusom, vec zivotnom dobi...Brzi rast viral load donosi i njegov sporiji pad..Kod vakcinisanih je pad brzi...U svemu ostalom , pa i u ulozi prenosa virusa, mi danas imamo veoma oprecne informacije na osnovu studija koje su se vec  pojavile. To jest, nista pouzdano ne mozemo da tvrdimo...

 

 

Ovo je samo jos jedna studija, nije iskljuceno da budu druge koje ce pobijati ovu, ili krenuti korak dalje u objasnjavanju nekih procesa...Slazemo se da vakcinacija potrebna, i sve politicke odluke koje idu u tom smeru... Ne slazemo se da oslanjajuci se na ovu studiju mozemo da tvrdimo da : " Sveukupno je i dalje verovatnoća da se kao vakcinisan zaraziš i da druge zaraziš (tj. da dođe do proboja imuniteta) daleko manja nego kod nevakcinisanih. " ..

 

 

“Our findings show that vaccination alone is not enough to prevent people from being infected with the Delta variant and spreading it in household settings,” said Ajit Lalvani, a professor of infectious diseases at Imperial College London who co-led the study. “The ongoing transmission we are seeing between vaccinated people makes it essential for unvaccinated people to get vaccinated to protect themselves.”

 

 

.

Edited by attolini
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, erwin said:

 

FDBfxqpUUAY3jsl?format=jpg&name=large

 

 

 

 

 

 

.

 

Pa..poprilicno uznemiravajuce 🙂....naravno ako je ovo i blizu tacnog...Osim njegovih belezki, da li postoji nesto konkretnije sto bi moglo da potvrdi njegove tvrdnje?

 

.

Edited by attolini
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, attolini said:

 

.

 

Iskreno, ne znam kako da ti odgovorim🙂...nadam se da medju nama makar nema vise spora da li se treba vakcinisati, treba, da li treba uraditi sve da se svi vakcinisu, da, treba...Mene malo interesuju propusnice, informacije vezane za njih nikad nisu bile na vrhu mojih prioriteta, posebno ne posle trece doze...

 

Ono sto mene interesuje je da dobijam informacije koje mi dozvoljavaju da ih obradim u neko znanje, koje ce mi dati dovoljno mudrosti da sagledam svet oko sebe dovoljno realno da bih doneo najbolje odluke za svoju porodicu..Dakle ne postoje aksiomi, mi oba znamo kako danas nauka funkcionise i koje probleme ima, ne postoji vera ni u sta, samo skepticizam, koji je jedan od osnovnih naucnih principa...

 

Da se vratim na tvoj post...jedan od zadataka u marketingu je sastaviti logicki niz iz informacija koje idu u tvoju korist i vode ka logicnoj prodaji..Vrhunski investicioni bankar naprimer ipak gleda da svaka informacija iz tog niza bude istinita i proverljiva, jer to onemogucava  moguci prigovor klijenta i mnogo vaznije, donosi klijentu profit...

 

  • "nije ista verovatnoca da se zaraze"...U pravu si, ali po ovoj studiji, 73 dana je srednja vrednost po kojoj je tvoja tvrdnja tacna, da li je to to cemu smo se svi nadali?...Posle toga cak nisu retki ni slucajevi gde vakcinisani vakcinisanim prenose virus...

 

 The proportion of infected contacts was similar regardless of the index cases’ vaccination status. We observed transmission of the delta variant between fully vaccinated index cases and their fully vaccinated contacts in several households, confirmed by whole-genome sequencing. 

The SAR in household contacts exposed to fully vaccinated index cases was 25% (95% CI 15–35; 17 of 69), which is similar to the SAR in household contacts exposed to unvaccinated index cases (23% [15–31]; 23 of 100; table 2). The 53 PCR-positive contacts arose from household exposure to 39 PCR-positive index cases. Of these index cases who gave rise to secondary transmission, the proportion who were fully vaccinated (15 [38%] of 39) was similar to the proportion who were unvaccinated (16 [41%] of 39). The median number of days from the index cases’ second vaccination to the day of recruitment for their respective contacts was 73 days (IQR 38–116).

 

 

 

  • viral load ...Studija je pokazala nekoliko stvari koje se odnose na viral load...Njegov stepen nije u korelaciji sa vakcinacionim statusom, vec zivotnom dobi...Brzi rast viral load donosi i njegov sporiji pad..Kod vakcinisanih je pad brzi...U svemu ostalom , pa i u ulozi prenosa virusa, mi danas imamo veoma oprecne informacije na osnovu studija koje su se vec  pojavile. To jest, nista pouzdano ne mozemo da tvrdimo...

 

 

Ovo je samo jos jedna studija, nije iskljuceno da budu druge koje ce pobijati ovu, ili krenuti korak dalje u objasnjavanju nekih procesa...Slazemo se da vakcinacija potrebna, i sve politicke odluke koje idu u tom smeru... Ne slazemo se da oslanjajuci se na ovu studiju mozemo da tvrdimo da : " Sveukupno je i dalje verovatnoća da se kao vakcinisan zaraziš i da druge zaraziš (tj. da dođe do proboja imuniteta) daleko manja nego kod nevakcinisanih. " ..

 

 

“Our findings show that vaccination alone is not enough to prevent people from being infected with the Delta variant and spreading it in household settings,” said Ajit Lalvani, a professor of infectious diseases at Imperial College London who co-led the study. “The ongoing transmission we are seeing between vaccinated people makes it essential for unvaccinated people to get vaccinated to protect themselves.”

 

 

.

 

Ovde pise samo da je primeceno da je zarazavanje u delti slicno, znaci R0 nije smanjen za vakcinisane, po studiji koju si citirao. To je moguce, ja sam skeptican prema rezultatima te studije i treba da vidimo da li ce to biti dodatno potvrdjeno ili ne.

 

Ali da uzmemo da je tacna, sta to zapravo znaci? Znaci da kliconosa moze doci u sobu punu nevakcinisanih ljudi i zaraziti ih u istom procentu kao sto je zarazio sobu vakcinisanih ljudi prethodno.

 

E sad, ono sto je Eddard napisao je kljucno - viral load je manji kod vakcinisanih, sto i ova studija tvrdi. Sto dalje znaci da je "prozor" u kojem vakcinisani prenose dalje virus krace otvoren. Sto dalje znaci da ce sekundarni prenosilac koji je zarazen od tog, da ga nazovemo nultog lokalnog pacijenta, prenositi virus krace i samim tim zaraziti manje ljudi.

 

I posto je vakcinisan, ima manje sanse da razvije tezu klinicku sliku. U cemu je i glavna poenta. Dakle, kada bismo svi bili vakcinisani u jednoj populaciji, sta bi se desilo? Neko bi se zarazio i krenuo da prenosi dalje. Zbog toga sto ima manje vremena za prenos, prenece bolest manjem broju ljudi.

 

I svako od tih kojima je preneo ce takodje preneti manjem broju ljudi. I tako dobijamo umesto geometrijske progresije ravnu krivu u najgorem slucaju gde ogromnoj vecini ljudi ne treba posebna medicinska nega.

 

Svet se vraca u normalu, a korona postaje novi grip.

 

Naravno da to nije ono sto smo zeleli i ocekivali, ali sta da se radi kad smo glupi.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, attolini said:

 

“Our findings show that vaccination alone is not enough to prevent people from being infected with the Delta variant and spreading it in household settings,” said Ajit Lalvani, a professor of infectious diseases at Imperial College London who co-led the study. “The ongoing transmission we are seeing between vaccinated people makes it essential for unvaccinated people to get vaccinated to protect themselves.”

 

 

.


Ovo je summary of findings iste studije:

 

Interpretation

Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts. 
 

Ja tu ništa ne bih ni dodao ni oduzeo.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, attolini said:

Pa..poprilicno uznemiravajuce 🙂....naravno ako je ovo i blizu tacnog...Osim njegovih belezki, da li postoji nesto konkretnije sto bi moglo da potvrdi njegove tvrdnje?

 

Imaš u prvom tvitu citiran Topolov tvit sa linkom na samu studiju:

 

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02249-2/fulltext

 

Svi relevantni podaci nalaze se u tabelama 4 (broj simptomatski zaraženih) i 2 (sve ostalo).

 

Vakcinisani dvema dozama
Simptomatski zaraženo: 3345
Hospitalizovano: 231
Teško bolesni: 157
Umrli: 44

 

Vakcinisani trima dozama
Simptomatski zaraženo: 514
Hospitalizovano: 29
Teško bolesni: 17
Umrli: 7

 

Kad sračunaš procente, to je uglavnom to sa njegove cedulje, promašio je za teško bolesne kod vakcinisanih dvema dozama, ne dobija se 4,3% već 4,7%.

 

Međutim, debelo je promašio tvrdeći da je incidenca simptomatskog zaražavanja 5,4 puta manja kod onih s trima dozama. Ona je 10,7 puta manja (po tabeli 4: 178,9 slučajeva na 100.000 kod vakcinisanih trima dozama u odnosu na 1909,6 na 100.000 kod vakcinisanih dvema dozama).

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Kooineeperk said:

 

Ne znam da li si skapirala da je u pitanju privatna klinika a ne drzavna. 

@Devil In My Pants ispravi me ako gresim, ja sam stekao utisak da ste isli privatno na zakazan termin?

 

Sve i da nije privatna klinika, cemu zakazivanje ako ce neko cekati 40min?! Bilo ko, za bilo sta u zivotu a kamoli trudnice. Pa jos u pandemiji. 

 

 

Privatna klnika,placa se 6k za 5minuta 😄 bilo ih je deset u prostoriji...stanca ih na sat oko 15-20 manje vise :D. Problem je sto kasne i puno ih je 10ak u prostoriji za cekanje.

 

TRUDNICA ceka 30-40 minuta za pregled od 5minuta, napickao sam ih sve tamo za to, poludeo. Imala je u sedam, usao sam u 7:40 pa kasnili su i 45minuta...izasla za od kad sam izasao za 15minuta a bile dve pre nje..neverovatno :)) jos mi nisu dali sliku ultrazvuka..nevera..skroz neozbiljno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Devil In My Pants said:

Privatna klnika,placa se 6k za 5minuta 😄 bilo ih je deset u prostoriji...stanca ih na sat oko 15-20 manje vise :D. Problem je sto kasne i puno ih je 10ak u prostoriji za cekanje.

 

TRUDNICA ceka 30-40 minuta za pregled od 5minuta, napickao sam ih sve tamo za to, poludeo. Imala je u sedam, usao sam u 7:40 pa kasnili su i 45minuta...izasla za od kad sam izasao za 15minuta a bile dve pre nje..neverovatno :)) jos mi nisu dali sliku ultrazvuka..nevera..skroz neozbiljno.

 

To onaj lekar kom bezrezervno verujete?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mislim, vakcinisan, kad ga zakači korona, on bi po definiciji dejstvovanja vakcine PRE trebalo da uoči da mu je nešto (zar to nije najveća podmuklost kovida19, zaraziš se, virus je tu, širi se organizmom a i van njega, a nema simptoma bolesti) od nevakcinisanog, samim tim, vreme "nesvesti" da je zaražen je kraće, pa i vreme u kome može da zarazi nekog drugog.

 

E sad, jedino da se pravi blesav, pa da i dalje ide među ljude: ako ćemo na osnovu toga da tvrdimo da vakcinisani prenose virus (baš potpuno) isto kao i nevakcinisani, ondaK OK.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Sunshine State said:

 

To onaj lekar kom bezrezervno verujete?

 

 

Pa, da..Nije da bi mu stavio ruku u vatru, ali posle godina pokusavanja on nam je doneo ono sto smo zeleli. Prisutan sam bio jedno i znao je potpuno sve podatke, znaci da ima pripremu ili ne znam kakvo pamcenje. Ne znam kome drugom da verujem, jer nikog drugog i ne znam, suvisno je sad da idem za druge i trece savete jer vreme ti svi poklanjaju isto.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Devil In My Pants said:

Privatna klnika,placa se 6k za 5minuta

 

Jel vidis ti to kakva je to frilenserchina 😄 ovde u BGD ti je jos i skuplje. 

 

5 minutes ago, Sunshine State said:

 

To onaj lekar kom bezrezervno verujete?

 

 

 

Nemoj da mesas poverenje i poslovnost. 😉 ko zna da li on covek sam zakazuje ili radi tu kod nekog (robo)vlasnika koji forsira normu. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Devil In My Pants said:

Pa, da..Nije da bi mu stavio ruku u vatru, ali posle godina pokusavanja on nam je doneo ono sto smo zeleli. Prisutan sam bio jedno i znao je potpuno sve podatke, znaci da ima pripremu ili ne znam kakvo pamcenje. Ne znam kome drugom da verujem, jer nikog drugog i ne znam, suvisno je sad da idem za druge i trece savete jer vreme ti svi poklanjaju isto.

 

Ne zelim da zvucim patronizing, razumem apsolutno taj deo poverenja - ono o cemu ovde pricamo je taj "deo" u kom ginekolog nije sveznajuc, i u kom bi bilo fer da pokaze bar neko interesovanje da vas informise detaljno o tome zasto misli da u vasem slucaju vakcina nije preporucljiva.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Eddard said:


Ovo je summary of findings iste studije:

 

Interpretation

Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts. 
 

Ja tu ništa ne bih ni dodao ni oduzeo.

 

Moje hipoteticko pitanje bi bilo, kako li bi vakcinisani a zarazeni prosli da nisu bili vakcinisani, ako im je vec viral load isti kao kod nevakcinisanih. To i dalje ne znaci da je kod njih samih viral load isti kao sto bi bio da nisu vakcinisani.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kooineeperk said:

Nemoj da mesas poverenje i poslovnost. 😉 ko zna da li on covek sam zakazuje ili radi tu kod nekog (robo)vlasnika koji forsira normu. 

 

Nisam mislila zbog tih 5 minuta (mada, i to pokazuje neko interesovanje - da li klinike ili samog lekara).

 

Naravno da u takvoj situaciji, takav lekar ne moze da ima "individual approach", vec onako djuture svim trudnicama "ne treba da se vakcinisete".

 

Ja sam jako dosadan pacijent (ustvari, kad je mama pacijent) - milion pitanja postavim, sta je rekao, zasto, kako.... pa sam par puta saznala  da joj neki lekari propisu neki lek koji je ili zabranjen u US, ili je za pacijente s njenim dijagnozama skoro pa 100 % kontraindikovan (ono, risk premasuje benefit 100 %)

 

Da sam trudnica i da sad idem kod ginekologa, ne bih ga ostavila na miru dok mi ne bi objasnio, medicinski, zasto je losije da se vakcinisem nego da se ne vakcinisem (i, potencijalno, zaradim covid) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...