Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

1 hour ago, Tomiprunet said:

Znaci Sputnik najbolja vakcina

 

Znači Rusi (po ko zna koji put bez ikakvog naučnog rada) tvrde da je Sputnjik najbolja vakcina (iako se to naravno ne slaže s onim što je nezavisno izmereno), a Šekler prenosi bukvalno kao da ga direktno plaćaju za to.

 

Evo šta je pedesetak naučnika u vrlo opsežnoj studiji (još doduše nerecenziranoj) izmerilo:

 

FGorJmuXsAExO6h?format=jpg&name=medium

 

Rad:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.12.12.472269v1.full.pdf

 

41 minutes ago, koca popovic said:

Da li je ok 2 fajzera plus moderna?

 

Naravno.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/covid-19/report-50-severity-omicron/

 

"Sve u svemu, nalazimo dokaze o smanjenju rizika od hospitalizacije za Omicron u odnosu na Delta infekcije, u proseku za sve slučajeve u periodu studije. Stepen smanjenja je osetljiv na kriterijume uključivanja koji se koriste za slučajeve i hospitalizaciju, i kreće se u rasponu od 20-25% kada se koristi bilo kakvo prisustvo u bolnici kao krajnja tačka, i 40-45% kada se koristi hospitalizacija u trajanju od 1 dana ili duže ili hospitalizacije sa ECDS polje pražnjenja zabeleženo kao „prihvaćeno” kao krajnja tačka (tabela 1). Ova smanjenja moraju biti u ravnoteži sa većim rizikom od infekcije sa Omikronom, zbog smanjenja zaštite koju pružaju i vakcinacija i prirodna infekcija. Prethodna infekcija smanjuje rizik od bilo kakve hospitalizacije za približno 50% (Tabela 2) i rizik od boravka u bolnici od 1+ dana za 61% (95%CI:55-65%) (pre prilagođavanja za pod konstataciju reinfekcija) ."

 

Studija je sprovedena na uglednom londonskom Imperial College

  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Ako kaže da je "same for vaxxed (mrna vaccine) as for delta" da li to znači da je uticaj vakcine kod vakcinisanih bez prethodne infekcije isti odnosno da je praktično očuvan nivo zaštite od hospitalizacije. Drugim rečima, mrna vakcine istonstite od odlaska u bolnicu i protiv delte i protiv omicrona?

 

Sad čitao taj niz, još gore shvatam. Napisao je čovek da je kod osoba koje su primile booster zaštita od hospitalizacije MANJA nego kod onih sa samo dve vakcine? (mora da nešto ne umem da rastumačim ovako rano ujutro).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, erwin said:

Naravno.

 

Gde je studija za to?

 

Malo preteruješ udeljivanjem kvalifikacija ljudima, erwine.

 

Uopšte to sa mixovanjem vakcina mi je poprilično postavljeno kao uzmite šta hoćete.

Bar u Srbiji.

 

U stvari možda u tome i jeste problem. Da nema izbora treća doza bi bila ista i ne bi bilo ni pitanja šta da uzmem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, erwin said:

 

Realno je vrlo nebitno to u šta ti veruješ, ne piši budalaštine po forumu.

Nista me ne cudi. Isto tako su ti strucnjaci placeni od Fajzera da iznose takve rezultate. Nije mi jasno sta te cudi u vezi toga?

Mislim kazes da Rusi placaju Seklera, zasto. mislis da ovi naucnici nisu placeni od Fajzera?

 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, CheshireCat said:

Gde je studija za to?

 

Izvoli recenziranu studiju iz jednog od 2-3 najuglednija svetska medicinska časopisa:

 

Quote

 

Safety and immunogenicity of seven COVID-19 vaccines as a third dose (booster) following two doses of [Oxford-Astrazeneca] ChAdOx1 nCov-19 or [Pfizer-Biontech] BNT162b2 in the UK (COV-BOOST): a blinded, multicentre, randomised, controlled, phase 2 trial

All study vaccines boosted antibody and neutralising responses after ChAd/ChAd initial course and all except one after BNT/BNT, with no safety concerns. Substantial differences in humoral and cellular responses, and vaccine availability will influence policy choices for booster vaccination.

 

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02717-3/fulltext

 

I rezultati su već kačeni, ali evo još jednom.

 

kFY0FUp.jpeg

Quote

 

Subgroup immunogenicity analyses by age for anti-spike IgG and cellular response at 28 days post third dose between study vaccines and controls for the BNT/BNT-primed population (B)

ELU=ELISA laboratory units. Control=quadrivalent meningococcal conjugate vaccine. ChAd=ChAdOx1 nCoV-19 vaccine, Oxford–AstraZeneca. NVX=NVX-CoV2373 vaccine, Novavax. NVX half=half dose of NVX-CoV2373 vaccine. BNT=BNT162b2 vaccine, Pfizer–BioNTech. VLA=VLA2001 vaccine, Valneva. VLA half=half dose of VLA2001 vaccine. Ad26=Ad26.COV2.S vaccine, Janssen. BNT half=half dose of BNT162b2 vaccine. m1273=mRNA1273 vaccine, Moderna. CVn=CVnCoV vaccine, Curevac.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, erwin said:


 

8 hours ago, erwin said:

 

Znači Rusi (po ko zna koji put bez ikakvog naučnog rada) tvrde da je Sputnjik najbolja vakcina (iako se to naravno ne slaže s onim što je nezavisno izmereno), a Šekler prenosi bukvalno kao da ga direktno plaćaju za to.

 

Evo šta je pedesetak naučnika u vrlo opsežnoj studiji (još doduše nerecenziranoj) izmerilo:

 

 

 

Rad:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.12.12.472269v1.full.pdf

 

 

.

 

Sekler to tvrdi uglavnom na osnovu nekih svojih teorija, i nisam sklon da se slozim s njim...RFPI vodi intezivnu marketinsku kampanju i osim nekoliko dobrih studija zaista nema niceg sto bi moglo da dokaze da su u pravu..

 

S druge strane, ova studija je mozda obimna po broju naucnika ali sigurno ne po broju obrazaca ...pri cemu broj obrazaca moderne i pfizer prevazilazi broj ostalih ucesnika 3-4 puta...astra 12, sputnik 11  i kinez  13 obrazaca...

Uz to navodi se da su obrazci imunizirani 7-10 meseci ranije....ali nigde nije ukazano koliko tacno za svaku vakcinu zasebno...3 meseca, posebno u periodu kad imunitet prakticno sasvim nestaje je kosmicka...

 

Studija je laboratorijska, i jedino sto se moze pouzdano zakljuciti da vakcine u slucaju omicrona nisu nikakva zastita sedam meseci posle vakcinacije, jer drugacije se  ne moze objasniti pad od 33x, 44x, i 36x...kod najboljih...

 

.

Edited by attolini
Link to comment
Share on other sites

Naravno da svaka studija ima svoja ograničenja i o tome vredi govoriti, ali kad neko na osnovu fantazmagoričnih podataka koje bukvalno iz dupeta izvlače Rusi zaključuje da je eto u pitanju zavera protiv fenomenalnog Sputnjika V, to je čist šamar zdravom razumu.

 

Ako je Sputnjik V toliko dobar protiv omikrona kako to tvrdi njegov ruski proizvođač, a prenosi Šekler, čućemo vrlo brzo da se države prebacuju na njega, na isti način kao što smo čuli da se gomila država za bustere posle prvog vakcinalnog ciklusa prebacila isključivo na iRNK vakcine.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, urosg3 said:

pa tamo su izlečili Trampa za dva dana 🙂

 

S tim da je prethodno još u Beloj kući uzeo Regeneronovu terapiju monoklonskim antitelima, koja tad još nije bila odobrena, a sada košta par hiljada dolara. Dakle, maksimalno poverenje u savremenu medicinu (o čemu svedoči i priznanje od pre neki dan da je primio buster), za razliku od dobrog broja njegovih glasača.

 

Quote

While Mr. Trump was hospitalized at Walter Reed, his medical team sought to downplay the severity of the situation, saying that he was on an upswing. At 74 and overweight, he was at risk for severe disease, and was prescribed an aggressive course of treatments. He left the hospital after three days in which he at one point staged a brief ride in his armored sport-utility vehicle to wave at the crowd of supporters outside the building. (...)

Dr. Conley also told reporters that while Mr. Trump’s oxygen level had dropped to 93 percent, it had never dropped to the “low 80s.”

Mr. Trump had trouble breathing at the White House. He was twice given oxygen before being taken to Walter Reed, as Dr. Conley acknowledged after it was reported by The New York Times.

While still at the White House, Mr. Trump received a drug developed by the biotechnology firm Regeneron Pharmaceuticals. The antibody cocktail — not widely available at the time — helps people infected with the virus fight it off.

After Mr. Trump was hospitalized, he began a regimen for a steroid, dexamethasone, which is usually recommended only for Covid-19 patients who have severe or critical forms of the disease, often those who need mechanical ventilation or supplemental oxygen.

And he received a five-day course of the antiviral drug remdesivir. Medical experts at the time believed that his medication course was a clear signal of significant issues related to his lungs.

https://www.nytimes.com/2021/02/11/us/politics/trump-coronavirus.html

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shonke said:

Napisao je čovek da je kod osoba koje su primile booster zaštita od hospitalizacije MANJA nego kod onih sa samo dve vakcine?

 

Buster manje podiže zaštitu u odnosu na onu koja postoji posle vakcinacije dvema dozama kada je u pitanju omikron nego kada je u pitanju delta.

Link to comment
Share on other sites

Nije samo shelf life problem, problem su i Nigerijci koji nece da se vakcinisu::

 

"Zdravstveni stručnjaci kažu da Nigerija treba da utrostruči svoju vakcinaciju sa oko 100.000 doza dnevno kako bi ispunila svoj cilj da vakciniše više od polovine svoje populacije do kraja sledeće godine.

Nedavno, kao i mnoge druge afričke zemlje, Nigerija je zabeležila porast ponude vakcina, što je ukazalo na druga pitanja u vezi sa distribucijom i oklevanjem građana da se vakcinišu."

 

https://www.aljazeera.com/news/2021/12/22/nigeria-destroys-more-than-1-million-expired-covid-vaccines

 

Holandija se priprema da u narednim godinama zivi s covidom, i to tako sto ce proleca i leta biti restrictions free, a jeseni i zime uz restrikcije, pa  i lockdowns...

 

"The Cabinet asked experts to prepare a long-term plan on living with the coronavirus, sources told De Telegraaf. Summers will largely be restriction-free, but coronavirus measures will continue to apply in autumn and winter. More lockdowns are not ruled out, according to the newspaper's sources.

The government will expect maximum creativity from schools, catering establishments, theaters, sports clubs, travel agencies, retailers, and event organizers. Everyone will have to make adaptions."

 

Buducnost je nekad izgledala lepse....

Link to comment
Share on other sites

 

1 hour ago, shonke said:

Oni se zale da im bogati doniraju vakcine pred istek roka. Nisam mnogo ubeđen da je to baš tako.

 

Ja jesam.

 

Quote

Building on lessons learned from our collective experience with dose donations over the past several months, the African Vaccine Acquisition Trust (AVAT), the Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) and COVAX wish to draw the attention of the international community to the situation of donations of COVID-19 vaccines to Africa, and other COVAX participating economies, particularly those supported by the Gavi COVAX Advance Market Commitment (AMC). (...)
However, the majority of the donations to-date have been ad hoc, provided with little notice and short shelf lives. This has made it extremely challenging for countries to plan vaccination campaigns and increase absorptive capacity.

https://www.who.int/news/item/29-11-2021-joint-statement-on-dose-donations-of-covid-19-vaccines-to-african-countries

 

Traže da rok bude bar 10 nedelja od stizanja u zemlju primaoca, a da o donaciji budu obavešteni 4 nedelje pre toga.

 

Quote

Shelf life: As a default, donated doses should have a minimum of 10 weeks shelf life when they arrive in-country, with limited exceptions only where recipient countries indicate willingness and ability to absorb doses with shorter shelf lives.

Early notice: Recipient countries need to be made aware of the availability of donated doses not less than 4 weeks before their tentative arrival in-country.

 

Generalno, ne možeš ti (a posebno ne u Africi) da za nekoliko dana ili nedelja napraviš superefikasnu infrastrukturu za davanje više stotina hiljada doza dnevno, a onda da je rasformiraš kad donacija presuši pa je ponovo formiraš za tri meseca kad neka zapadna zemlja uvidi da ima višak i tako ukrug.

 

Problem vakcinacije Afrike mora se rešavati na daleko ozbiljniji način od toga.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...