Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
15 minutes ago, ters said:

Napisi ime zakona i broj clana u kojem  pise pa da provjerimo da li se pominje da generali i JAG "serve to the pleasure of president". 

Naravno da nije i ne postoji u zakonu. 

No, the law does not require the military to "please" the president. The Posse Comitatus Act generally prohibits the U.S. military from being used as a domestic police force. While the President is the Commander-in-Chief of the armed forces, military personnel swear an oath to the Constitution, not to any individual. The military's role is to defend the nation and its interests, not to act solely on the President's personal wishes. 

Here's a more detailed explanation:

The Posse Comitatus Act:

This law restricts the use of the military for domestic law enforcement purposes, limiting its involvement in civilian affairs. 

Commander-in-Chief Role:

The President is the Commander-in-Chief, but this power is not unlimited and is subject to constitutional constraints and laws like the Posse Comitatus Act. 

Military Oath:

Military personnel take an oath to support and defend the Constitution of the United States, not to obey the President's every command without regard for the law. 

Separation of Powers:

The U.S. system of government is based on a separation of powers, and the military's role is defined by law, not personal preference. 

• Like 2
Posted (edited)
15 minutes ago, ters said:

Postoje pozicije koje "serve to the pleasure of president" - ali generali to nisu. 

A postoje i oni koji i mada nisu u vladi sluze " to the pleasure of president" - Stormy Daniels...

Nemoj, ali mogu ti reci da si me nasmejao dobro...ajde sto Baby prica nesto sto ne razume, ali ne morate da pratite .... Znaci Pete odgovara [they] serve at the pleasure of the President, jer odgovara na pitanje zasto je otpustio neke generale koji su sluzili u executive branch, a on odgovara to je pravo ....

12 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Naravno da nije i ne postoji u zakonu. 

🤣🤣🤣 imas dve 5ce, double down...

TikTok- tu se nalazi znanje!!!

Edited by Angelia
  • Ha-ha 1
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Da trazi deeskalaciju? Pa to bi bilo licemerno, kad je rekao da Iran treba da potpise sporazum. Sad verovatno malo tezi sporazum. Pusta Izrael da zavrsi svoj cilj. Sto bi to radio kad Iran sad moli za razgovore?

pa bukvalno nema teme na kojoj nije pokazao licemerje, ova tema je samo jedna u nizu.
sto bi ti rekla, onomad - kad sam govorio o tome da je neshvatljivo zalagati se na recima za jedno, a raditi drugo - u kom ti to svetu zivis?
pa sasvim je u redu biti licemeran u politickoj borbi, pricati jedno u kampanji, a raditi sasvim drugo kad si na vlasti.

a potpisati nece, jer je jedna strana u sukobu, iako licemerno tvrdi da USA ne ucestvuju u ovom ratu.

tako da svaki dan sa njim na vlasti je korak dalje od bilo cega normalnog, impeachment koliko odmah, da se spasi sto se spasti moze.

• Like 3
Posted
1 hour ago, ters said:

Pete polazi od sebe i lojalista - jedina stvar koja za koju je kvalifikovan i koju radi je "pleasuring president"

Koliko moras da budes odvaljen od humora i stvarnosti da na ovo napises da Pete to radi po zakonu? 

• Like 3
Posted

Dan ranije se trump vraća sa G7 summita, sazvao je sastanak nacionalne bezbednosti u sobi u za situacije.

Ne verujem da će još uvek bilo šta dogoditi, jer teško sad evakuisati više miliona ljudi iz teherana. Možda sledeće noći, možda lupam.

Posted (edited)
6 minutes ago, nonick said:

Koliko moras da budes odvaljen od humora i stvarnosti da na ovo napises da Pete to radi po zakonu? 

Cekaj, ali pokazao je da je ozbiljan, pitao je gde to pise. Izignorisala sam Baby jer znam da ne konta, ali on je ozbiljno mislio da je Pete budala, kad je odgovarao potpuno promisljeno I po zakonu.

Edit: a I Baby je pokazala da misli da je u pravu.

Ajde sad okreni da je bio humor 😂

Edited by Angelia
Posted
14 minutes ago, djura.net said:

pa bukvalno nema teme na kojoj nije pokazao licemerje, ova tema je samo jedna u nizu.
sto bi ti rekla, onomad - kad sam govorio o tome da je neshvatljivo zalagati se na recima za jedno, a raditi drugo - u kom ti to svetu zivis?
pa sasvim je u redu biti licemeran u politickoj borbi, pricati jedno u kampanji, a raditi sasvim drugo kad si na vlasti.

a potpisati nece, jer je jedna strana u sukobu, iako licemerno tvrdi da USA ne ucestvuju u ovom ratu.

tako da svaki dan sa njim na vlasti je korak dalje od bilo cega normalnog, impeachment koliko odmah, da se spasi sto se spasti moze.

U realnom svetu. Interesuje me, za sta bi ga impichovao? Posto objasnjenje "laze da ne podrzava Izrael" nije razlog, ili prica jedno a radi drugo...jer bi svi politicari bili impichovani. Pa ako imas bolji argument.

Posted
16 minutes ago, 033zero330 said:

Dan ranije se trump vraća sa G7 summita, sazvao je sastanak nacionalne bezbednosti u sobi u za situacije.

Ne verujem da će još uvek bilo šta dogoditi, jer teško sad evakuisati više miliona ljudi iz teherana. Možda sledeće noći, možda lupam.

Mislim da ocekuju da Iran potegne ogromno bombardovanje Izraela u pokusaju da ih zaustavi. Kinezi su poslali poruku svom osoblju u Izraelu da napuste Izrael preko kopnenih prelaza. Tramp je uputio nosace u region. Rezim u Iranu je priteran u cosak, I sad moze da eskalira drasticno.

Posted
20 minutes ago, 033zero330 said:

Da, čitam. Nisu samo kinezi, i ostali su dali slična upozorenja pre desetak sati.

Da, ali kinezi znaju. Mozda je samo predostroznost, ali u kombinaciji sa Trampovim potezima...mozda je samo pretnja za pregovore.

Posted

Citirala ranije, bukvalno pise [pozicija] serve at the pleasure of the president cek...sad cu ti nadjem....

Ono kad pokazes da nemas pojma sta pricas 😂😂😂

Edit:

Yes, military officers in the U.S. Armed Forces serve at the pleasure of the President. This means the President can dismiss or remove a commissioned officer at any time. This principle is a key aspect of civilian control over the military, a fundamental tenet of American democracy

.....

The phrase "at the pleasure of the President" in the context of law generally means that a political appointee in the executive branch can be removed by the President at any time, for any reason or no reason, without requiring Senate approval or a formal process. This principle applies to many high-level positions, including Cabinet secretaries and other political appointees.

........

In the US military, the phrase "serve at the pleasure of the President" signifies that officers, including those in high-ranking positions, can be removed from their posts at any time by the President, regardless of the length of their appointed term. This principle is a cornerstone of civilian control over the military and ensures the President's authority as Commander-in-Chief. 

Reci mi da se barem malo osecas glupo na komentar ili ti treba konkretni clan zakona :23:

I dalje ne piše koji tačno zakon citira. Ne kažem da grešiš, ne kažem da si u pravu, samo daj konkretno koji zakon citira, ne mora član i stav, snaći ću se. Dakle, samo reci tačno koji zakon Hegseth citira?

• Like 2
Posted
8 minutes ago, Rex said:

I dalje ne piše koji tačno zakon citira. Ne kažem da grešiš, ne kažem da si u pravu, samo daj konkretno koji zakon citira, ne mora član i stav, snaći ću se. Dakle, samo reci tačno koji zakon Hegseth citira?

Pa mogu da ti konkretno navedem pravila, ali deluje kao gubljenje vremena.

Nije bilo dovoljno objasnjenje koncepta? Hegseth citira definicije pozicije, koji su ukorenjeni u zakonu I Ustavu.

Prethodno sam za jednu poziciju citirala zakon. Ali ok, hoces da cetvoris dlaku.

Ako ti navedem konkretne stvari, da li ces priznati da su lupetali?

• Ha-ha 1
Posted
1 minute ago, Angelia said:

Nije bilo dovoljno objasnjenje koncepta? Hegseth citira definicije pozicije, koji su ukorenjeni u zakonu I Ustavu.

Prethodno sam za jednu poziciju citirala zakon. Ali ok, hoces da cetvoris dlaku.

Ne treba ti da mi objašnjavaš koncept ili navodiš pravila. Rekla si da Hegseth citira zakon. Samo odgovori: Koji zakon? Samo reci koji zakon, ništa drugo. Samo ostavi link ka zakonu, ili ako ne možeš da nađeš link, samo reci kako se zove taj zakon. Rekla si da citira zakon, dakle, lako je odgovoriti na vrlo prosto pitanje: Koji zakon? Samo to i ništa više.

2 hours ago, Angelia said:

To je citat iz zakona 😂 ne mogu 😂 Pete citira zakon covece

Evo, ovo je nedirnut citat iz tvog posta. Dakle, citat iz kog zakona?

Ne kažem da grešiš, ne napadam te ništa, samo želim da sam vidim koji zakon citira.

• Like 4
Posted
18 minutes ago, Rex said:

"Serve at the pleasure of the president" ima znacenje da predsednik moze da otpusti bilo koga zvanicnika, ali kojeg je zaposlio u administraciji, ne one izabrane (sto ovi pokusavaju, recimo Newsom). Pa posto je on jel commander in chief, on moze da otpusti jel ko mu padne na pamet iz vojske. Samo sto je ovaj manijak to rekao sa sekusalnom konotacijom, vadeci se za razloge zasto je otpustio 8 ljudi na raznim vojnim pozicijama. A razlozi su - zene, boja koze... 

Ne postoji zakon, nego jedno proizilazi iz drugog... 

I dalje nastavljaju da insistiraju na lojalnosti ljudi koje zaposljavaju, sto je sve suprotno od onog sto su rekli - po zaslugama. Ljudi bukvalno imaju testove odanosti da bi dobili posao (znamo svi dobro kako se to zavrsava). 

Inace, ona parada juce i ona razbijena marsirajuca vojska... to su namerno radili da bi pokazali protest. Oni nisu bili tu ni sto misle da im je to zadatak, niti sto misle da treba da budu odani njemu, oni i dalje vecinom misle da su polozili zakletvu ustavu. 

Posted
32 minutes ago, Helena said:

Šta je i ovde pukla tikva :classic_laugh:

Cek, tek je pocelo... U proslom mandadu je bukvalno sve redom otpustao. Ovi su malo pokorniji pa ce izdrzati malo duze... 

Gledam onu bullshit barbie i mislim se kako je puna sebe ima da eksplodira kad je sutne. U proslom mandatu ih je cetvoro promenio... 

• Like 3
Posted (edited)

Zakon u kojem stoji da generali i JAG. kojima je bila rijec  "serve at the pleasure of president" ne postoji,  ali i da postoji stvari ne bi bile nimalo drugacije - snishodljivost i zelja da se "zadovolji veliki lider" je glavna odlika kruga oko Trampa. I Pete Hegseth i Stormy Daniels imaju potpuno pravo da obavljaju svoj posao  "at the pleasure of president"... 

I napomena - cak ni postojanje zakona  u kojima se nesto navodi u necivilizovanim doktaturama u koje Sjedinjenija srlja ionako ne znaci nista, jer sve ovisi samo od volje vrhovnog klauna - njegovom dobrotom sunce izlazi i zalazi, i mijenjaju se godisnja doba...

Edited by ters
  • Like 4
Posted

Zaboravite na Princa mira – Tramp je obećao mir koji nikada nije došao

Tokom svoje predizborne kampanje, Donald Tramp se predstavljao kao „mirotvorac“ i „ujedinitelj“ koji bi mogao da okonča ratove u trenutku. Kontinuirano nasilje u Gazi, Ukrajini i Iranu jasno protivreči tome.

Spoiler

"Pre nego što uopšte stignem do Ovalnog kabineta, okončaću strašni rat u Ukrajini“, objavio je Donald Tramp u martu 2023. „Potpuno rešeno – završiću to u roku od 24 sata. Kažem to i uradiću to. Jednostavno je: mogu to da uradim za 24 sata.“ Poznavajući i Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, tadašnji republikanski predsednički kandidat je nastavio: „Kao što Biblija kaže: Blago mirotvorcima. Čujete li to? I ja ću biti vaš mirotvorac! I ja sam bio vaš mirotvorac.“

Tramp je zaista inspirisan ovom biblijskom idejom, kao što pokazuje snimak iz jeseni 2023: „Blaženi su mirotvorci“, ponovio je Njujorker sredinom septembra. „Sećate se šta je Hilari [Klinton] rekla? 'On će nas odvesti u rat.' Ne, ja sam nas izvukao iz svih ratova.“

„Sprečiću Treći svetski rat“

Tramp pominje Siriju i Irak. „Zaštitio sam Izrael. U suprotnom bi imali veliki problem. Ali biću vaš mirotvorac i jedini sam kandidat koji vam ovo može obećati: sprečiću Treći svetski rat. Veoma smo blizu Trećeg svetskog rata.“

7. oktobra 2023. godine, teroristi Hamasa napadaju civile u Izraelu: Ovo se ne bi dogodilo da je on bio na vlasti – isto važi i za rat koji je Rusija započela 24. februara 2022. godine.

Ova obećanja se isplaćuju: U novembru 2024. godine, Donald Tramp će pobediti na predsedničkim izborima sa Kamalom Haris. Dakle, vreme je za trampovsku mirovnu dividendu.

Merićemo naš uspeh ratovima koje završimo.

20. januara, Tramp se uselio u Belu kuću: „Merićemo naš uspeh ne samo bitkama koje dobijemo, već i ratovima koje završimo i – možda najvažnije – ratovima u koje nikada ne uđemo. Moje najponosnije nasleđe biće nasleđe mirotvorca i ujedinitelja, to je ono što želim da budem“, rekao je.

Ovaj moto provlači se kroz prve dane njegovog predsedništva: Bela kuća ga više puta širi na X – ponekad uz fotografiju koja prikazuje Trampa sa njegovim verskim sledbenicima.

Problem: Rat u Ukrajini nije završen 8. februara. Nije se završio ni 22. aprila, nakon 100 dana na vlasti, kada je Tramp dao intervju za Tajm. „Pa, rekao sam to figurativno, i rekao sam to kao preterivanje da bih istaknuo poentu“, kaže on.

53 puta obećan mir u Ukrajini – prekršen

I nastavio je: „Naravno, ljudi znaju da sam to rekao u šali, ali je takođe rečeno da će se to završiti.“ CNN izračunava da je predsednik obećao najmanje 53 puta da će okončati rat u Ukrajini u roku od 24 sata.

Pokušaji posredovanja između Moskve i Kijeva, u kojima Tramp prvenstveno ispunjava zahteve ruske strane, više su šala. Čak nije postignut ni prekid vatre jer Vašington apsolutno odbija da izvrši i najmanji pritisak na Moskvu. Rezultat: mir je sada dalje nego ikad.

Tramp takođe ne okončava izraelski rat u Gazi, kako je obećao tokom svoje predizborne kampanje. Umesto toga, on predlaže masovnu deportaciju Palestinaca kako bi se Pojas Gaze transformisao u „Rivijeru Bliskog istoka“.

Trampova laž o Kašmiru i još jedan izraelski rat

A tu je i sukob između nuklearnih sila Indije i Pakistana između 7. i 10. maja: Ako je verovati američkom predsedniku, Tramp je okončao borbe koje su se rasplamsale nakon terorističkog napada u Kašmiru.

Ali priče o njegovim dobrim uslugama su laž: dve zemlje nisu razgovarale sa Belom kućom. Ipak, 78-godišnjak stalno ponavlja svoju priču – čak i kada se sastaje sa liderima potpuno različitih zemalja, poput predsednika Južne Afrike.

A sada Izrael napada Iran, iako je Bela kuća naravno bila unapred obaveštena o vazdušnim napadima: Iako se Tramp ranije izjasnio protiv napada na Teheran, on sada ne samo da hvali akcije Jerusalima već i šalje avione-tankere na Bliski istok.

Nasilje sve više dominira političkim životom.“

Ili Vašington želi da podrži Izrael ili da preduzme akciju protiv samog Irana. Ovome se dodaju pretnje aneksijom Kanade, Grenlanda i regiona Panamskog kanala. Činjenica je: svet nije postao mirniji otkako je Donald Tramp stupio na dužnost. Upravo suprotno.

Ketlin Torija Mekfarland zalaže se za to da se Trampu da još malo vremena. Kada je služila pod Ronaldom Reganom, ljudi su ga u početku potcenjivali kao „kauboja“, kaže konzervativna konsultantkinja za BBC. „Na kraju administracije, Sovjetski Savez se raspao“, seća se 73-godišnjakinja. Trampa „uvek treba shvatiti ozbiljno“.

Ali postoje zabrinutosti – i na levici i na desnici. „Tramp, samoproglašeni mirotvorac, uvlači se u strane zaplete“, primećuje konzervativni Volstrit žurnal. „Od Gaze do Ukrajine do Irana, Trampovo obećanje o 'mirotvorcu' ne uspeva“, piše liberalni Gardijan.

Tramp takođe ne uspeva da deluje kao „ujedinitelj“, što su pokazali protesti „Bez kraljeva“, koji su privukli milione ljudi na preko 2.000 lokacija širom SAD. Stiven Marče, autor knjige „Sledeći građanski rat“, upozorava u Gardijanu na dalju eskalaciju: „Nasilje sve više dominira političkim životom u Americi.“

Posted

Under Trump’s new rules, veterans can be blocked from getting care, and doctors can be barred from working at VA hospitals for the sole reason that they may be unmarried, belong to a union, are registered Democrats, or identify as gay or trans—it’s appalling and un-American. 

Zelim im sve najgore bolestine ovog sveta, zasluzili su. Mislim na celu administraciju. 

• Like 1
Posted

spacer.png

Prvi mandat sam napisala par puta da ce on u drugom krenuti rat sa Iranom. Well...

Moja neka pretpostavka da je on imao planirane dogovore sa Iranom u nedelju i rekao je Bibiju da napadne u petak kako bi izbegao razgovore i krenu u rat sa Iranom. Mislim, ne mora da znaci da je tacno, ali njegova pokvarena masta i prljave strasti mi daju za pravo da bar spekulisem. Kad god mislis da je nemoguce da bude lose, i nije... gore je. 

I to sve kao pod brigom za Izrael. Kada izvuce americkim jevrejima pare, Izrael je otpisan. Jeziv lik. 

Posted
5 hours ago, Angelia said:

U realnom svetu. Interesuje me, za sta bi ga impichovao? Posto objasnjenje "laze da ne podrzava Izrael" nije razlog, ili prica jedno a radi drugo...jer bi svi politicari bili impichovani. Pa ako imas bolji argument.

Imas desetine razloga pobrojanih samo na ovom forumu. Samo mi se cini da si previse licno involvirana da bi te razloge zelela da prihvatis, sorry. To je kao kad bi me Suki Vasiljevic pitala zasto bi Vucic trebao da bude razresen duznosti predsednika, a ja joj odgovorim - zato sto laze I krade - a ona samo zakoluta ocima, jer to sto neko laze i krade nisu nikakvi argumenti u njenom svetu.

Posted

@Angelia

"serve to the pleasure of president" je izreka, ne zakon ili nesto sto se spominje u bilo kojem zakonu. Koristi se za drzavne sluzbenike koje predsednik postavlja i ima pravo da smenjuje po licnoj proceni.

Posted
11 hours ago, Rex said:

Ne treba ti da mi objašnjavaš koncept ili navodiš pravila. Rekla si da Hegseth citira zakon. Samo odgovori: Koji zakon? Samo reci koji zakon, ništa drugo. Samo ostavi link ka zakonu, ili ako ne možeš da nađeš link, samo reci kako se zove taj zakon. Rekla si da citira zakon, dakle, lako je odgovoriti na vrlo prosto pitanje: Koji zakon? Samo to i ništa više.

Evo, ovo je nedirnut citat iz tvog posta. Dakle, citat iz kog zakona?

Ne kažem da grešiš, ne napadam te ništa, samo želim da sam vidim koji zakon citira.

Evo kao primer:

https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section7033&num=0&edition=prelim

Citat "He serves at the pleasure of the President". Znaci Hegseth je odgovorio da svi generali koje je otpustio, imaju istu definiciju. 

Jel smo razresili dilemu?