Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 9 hours ago, djura.net said: Tu je i sustina. Zato naftni lobi finansira sve sta finansira, jer se uzasavaju scenarija u kome postoji smanjena traznja i pad profita, ali i politicka nezavisnost. Pomenuo si 50-60-70%, a vec danas postoje zemlje koje preko 90% imaju renewables, a Urugvaj je jos pre dve godine stigao na 98-99%. I njihov glavni motiv za energetsku tranziciju su bile ucene suseda. Urugvaj ima hidro i uvozi gas i fossil fuels iz Argentine i Brazila kada je potrebno - u suprotnom bi doživeli sudbinu Španije i Portugala prošle godine. Tada sam se i edukovao na tu temu, imao sam "svađu" sa prijateljem koji je ukazivao na realibility probleme kada električna mreža suviše zavisi od renewables. Ja sam tvrdio suprotno, da je više reliable jer ne zavisi od raznoraznih električnih stanica, mislio sam da je prijatelja pridobio "fossil fuels lobby". A pošto ipak nisam znao - odlučio sam da se edukujem na tu temu, pitajući ChatGTP, gledajući razne pro i con snimke, stavove, itd. Bio sam zabezeknut i uvideh da sam jeo govna i, gle čuda - promenio mišljenje. Nema svaka zemlja geografiju da može da proizvodi 50% struje iz hidro elektrana. Da ima - super, samo napred! Takođe, mala je to zemlja - 3 miliona ljudi. Urugvaj je tu specifičan i za njih IMA smisla da idu do 90%+, za mnoge ne. Evo šta kaže i ChatGTP na tu temu: Quote Uruguay didn’t rely on just solar or wind — it built a balanced portfolio of renewable sources: Hydropower: Historically the backbone of the grid (~40–50%). Wind: Rapid growth to ~28–34% of generation. Biomass and Solar: Important complementary roles. Together this mix enabled Uruguay to cover ~95–99% of its electricity with renewables, depending on the weather year. This is very different from a solar‑only or wind‑only system — hydropower plays a crucial firming role, acting as a natural, long‑duration buffer when wind/solar fall short. Edited 10 hours ago by Darko
Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) Takođe @djura.net, ovaj deo je ključan: Quote When Uruguay says that renewables supply ~95% of electricity, the remaining 5% fossil fuel usage is averaged over the entire year. It does not mean that fossil fuels only ever provide 5% of capacity at any given time. In fact: 🔁 Fossil fuels may spike well above 5% during: - Extended droughts (hydro underperforms), - Calm periods with low wind, - Evening peak demand if solar drops suddenly, - Seasonal shifts or heatwaves with higher demand. In those moments, gas or diesel plants may provide 20–30% or more of instantaneous demand, even though their annual contribution to total energy is small. Šta ovo znači? Da Urugvaj mora da ima kapacitet za tih 20-30% kada zatreba, što znači da mora: (A) Održava razne elektrane koje sagorevaju fossil fuels ili gas za "nedaj Bože" scenario. A to dosta košta i Urugvaj to ne radi. (B) Uvoze struju iz Argentine i Brazila. To rade i pametno je. Ali - to znači da neko MORA da održava te elektrane negde. Ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. I tu dolazimo na koncept "greenwashing". Ne zagađujem ja, zarađuješ ti - ali ja od tebe kupujem energiju kada zatreba. Edited 5 hours ago by Darko
Ludi za Poli Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) Hiljade ljudi na ulicama Minneapolisa. Sto bi se reklo sve korisni glupani i blokaderi teroristi. Od ostalih vijesti, stereotip o poznavanju geografije prosjecnog Amerikanca potvrdjen: Najgluplji od najglupljih, caciji pro max. Edited 9 hours ago by Ludi za Poli 1 6
Darko Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 9 minutes ago, Ludi za Poli said: Hiljade ljudi na ulicama Minneapolisa. Sto bi se reklo sve korisni glupani i blokaderi teroristi. Od ostalih vijesti, stereotip o poznavanju geografije prosjecnog Amerikanca potvrdjen: Najgluplji od najglupljih, caciji pro max. Komentari su dobri, ovaj mi je vrh:
Darko Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 11 hours ago, nemanjaol said: Moraću da te zamolim za link i za izvor. Jednostavno trenutna situacija na tržištu te demantuje, da baterije nisu ekonomski isplative, ne bi se instalirale u tolikoj meri. A instalacije rastu velikom brzinom. Imaš grafik koji sam okačio u prošlom postu i to je još bez podataka za 2025. gde je zabeležen dodatni pad cene i ubrzavanje izgradnje. Evo konkretni grafici za Kinu i US uključujući i 2025. I evo istraživanje Embera o cenama skladištenja, tu se nalazi i proračun za baterije + solar u tropskim zemljama https://ember-energy.org/latest-insights/how-cheap-is-battery-storage/ Znamo i da će trend pada cena u 2026. biti usporen ili čak i skroz preokrenut. Kinezi su najavili korekciju cena kako bi zaustavili race to the bottom njihovih kompanija, istovremeno cena litijum-karbonata i spodumena su počele jak rast nakon nekoliko godina vrlo niskih cena. Što je još jedan signal velike potražnje za baterijama na tržištu Ove cene su za short term battery storage - do 8 sati. To nije ni blizu dovoljno za 99.99% realibility. Ako hoćeš 32 sata storage - pomnoži sa 4. Ako ti treba 3 dana (što je realno) - vidiš problem.
Diogen Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 7 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: 🙄 Tek kad pomisliš da si sve čuo od njega… 🤦♂️ Doduše, ovo je totalno u skladu i na istom nivou retardacije sa ranijim izjavama narandžstog debila o ekologiji i očuvanju okoline. To je isti mentalni sklop koji je izjavio da je globalno zagrevanje zapravo kineski koncept podmetnut USA da im uništi industriju, da će sve i ako bude topljenja polarnog leda porast nivoa mora zapravo stvoriti više nekretnina na samoj obali (logika je veća vodena površine unutar kopna, samo mu mentalni kapacitet nije dobacio do toga da se pita šta bi se onda desilo sa onima koji su ostali ispod te veće vodene površine), a možda i njegova ponajbolja izreka što se očuvanja okoline tiče je ona da svako ko želi da vidi kako izgleda groblje ptica da poseti neki vetropark i stane ispod neke vazdušne turbine. Ali što je najgore, nije do njega. On je posledica a ne uzrok. Nije problem taj jedan čovek koji ovakve stvari lupa ceo svoj život, koji priča o zaverama medicine i farmakologije, koji prvo tvrdi da je Španija u Brics-u a onda negira da Kina jeste, koji je izjavio da ga u Evropi zovu “Predsednikom Evrope” dok zapravo 40 % evropljana smatra da je on diktator, čoveku koji je smanjio cenu lekova ne za 50 % nego za 1500 %, čoveku koji ne zna razliku izmedju Islanda i Greenlanda i traži medalju za mir nakon godine vladavine u kojoj je bombardovao 7 država, svrgao 4 vlade, i kidnapovao jednog predsednika i njegovu ženu. Problem su 77+ miliona onih kojima je sve ovo u redu i baš kako treba da bude, koji ionako ne kapiraju kako se to cena bilo čega smanji za 1500 %, koji u random telefonskoj anketi na prosto pitanje koje je države Pariz glavni grad u najvećem procentu odgovore “Evrope”, i koji tek nemaju pojma gde je Island i što je Greenland kad je sav beo od snega i leda. E, ti su problem. Ti kojima je svejedno što su u Ovalnu sobu uveli čoveka sudski dokazanog pedofila koji je vansudskim poravnanjem kupio slobodu, seksualnog predatora, antisemitu, neo nacistu, rasistu, homofoba, mizogena, utajivača poreza, and the list goes on… E, tih 80 miliona su problem, jer Trump je posledica - oni su uzrok. Ako su bili spremni da jednog ovako visoko kvalifikovanogTM kandidata podrže i daju mu u ruke aktovku sa nuklearnim kodovima, šta im teško da sutra izaberu još goreg? I nije da ga već nisu gledali 4 godine kako od institucije Predsednika tj. sebe pravi klovna a od USA cirkus, nije da nisu znali ko je, šta je, i kakav je, pa da im čovek odbije na neiskustvo i naivnost. O ne, nije njegov reizbor bila nikakva greška, jer pogrešiti se negde može jednom, drugi i svaki sledeći put je već namera. Nije problem klovn Trump, problem su upravo namere tih i takvih koji su danas ovog, a sutra će nekog drugog, a što da ne - i još goreg “majmuna” - staviti u tenak. 6 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 34 minutes ago, Diogen said: Tek kad pomisliš da si sve čuo od njega… 🤦♂️ Doduše, ovo je totalno u skladu i na istom nivou retardacije sa ranijim izjavama narandžstog debila o ekologiji i očuvanju okoline. To je isti mentalni sklop koji je izjavio da je globalno zagrevanje zapravo kineski koncept podmetnut USA da im uništi industriju, da će sve i ako bude topljenja polarnog leda porast nivoa mora zapravo stvoriti više nekretnina na samoj obali (logika je veća vodena površine unutar kopna, samo mu mentalni kapacitet nije dobacio do toga da se pita šta bi se onda desilo sa onima koji su ostali ispod te veće vodene površine), a možda i njegova ponajbolja izreka što se očuvanja okoline tiče je ona da svako ko želi da vidi kako izgleda groblje ptica da poseti neki vetropark i stane ispod neke vazdušne turbine. Da nije tuzno, bilo bi smesno... Btw kad smo kod nekretnina, na forumu je bio i zet, sa sve blistavim slikama novih ultra luksuznih zgrada u obnovi gaze koje ce biti finansirane, ne zna se tacno od koga, ni za koga... ni sta... ali eto i on da se tamo nadje, pa kao ako pritisnu sa svih strana mozda dobiju 'plac' na koji ce moci da nataknu ime. Za ovih godinu dana paklena pomorandza je uvecala (ono sto se zna) 5 biliona dolara svoj budjelar.
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 hours ago, Darko said: Šta ovo znači? Da Urugvaj mora da ima kapacitet za tih 20-30% kada zatreba Da, da, znam za celu Urugvaj situaciju, samo sam zeleo da ti kazem, da vec od pre dve godine postoji zemlja koja, evo dok ovo pisemo, koristi za svoje potrebe blizu 99% renewables. I ne samo sada, nego i vecinu vremena. Kapaciteti se i dalje sire, naravno i baterije. Posebno je dobra stvar za Urugvaj sto su razvili i tehnologiju biomase koja moze da 'uskoci' kad hidro energija podbaci u 'suvim' nedeljama ili mesecima. Naravno da se oslanjaju delimicno i na uvoz, ali ima dana i kada izvoze svoje viskove. Slicna situacija je i u Albaniji, koja isto dobija preko 90% energije iz obnovljivih izvora (pre svega hidro) ali u jos nekim zemljama. Ipak, glavni udarac naftnom lobiju ce zadati tek africke zemlje zahvaljujuci solaru, samo njihov problem je korupcija i potkupljivost onih koji donose propise, sto naftni lobi obilato koristi. Vidim da ste pomenuli Nemacku, odnosno da su zatvaranjem nuklearnih elektrana presli na ugalj, ali ako se ja dobro secam, Nemacka je zatvorila poslednju termoelektranu 2023/24. Mozda gresim, ali tako nesto mi je u glavi. 7 hours ago, Angelia said: Nesto se desava oko Irana. Desava se da je narod Irana zrtvovan u geopolitickoj igri. Trump je ljude pozvao da izadju na proteste, a mule to lepo iskristile da pohapse i pobiju hiljade (desetine hiljada) ljudi koji su bili spremni i sposobni da iznesu promene i vrate zemlju medju civilizovane nacije. Za ovaj pokolj i guranje Irana dalje u mracnjastvo direktno je odgovoran Trump.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, djura.net said: Da, da, znam za celu Urugvaj situaciju, samo sam zeleo da ti kazem, da vec od pre dve godine postoji zemlja koja, evo dok ovo pisemo, koristi za svoje potrebe blizu 99% renewables. I ne samo sada, nego i vecinu vremena. Kapaciteti se i dalje sire, naravno i baterije. Posebno je dobra stvar za Urugvaj sto su razvili i tehnologiju biomase koja moze da 'uskoci' kad hidro energija podbaci u 'suvim' nedeljama ili mesecima. Naravno da se oslanjaju delimicno i na uvoz, ali ima dana i kada izvoze svoje viskove. Slicna situacija je i u Albaniji, koja isto dobija preko 90% energije iz obnovljivih izvora (pre svega hidro) ali u jos nekim zemljama. Ipak, glavni udarac naftnom lobiju ce zadati tek africke zemlje zahvaljujuci solaru, samo njihov problem je korupcija i potkupljivost onih koji donose propise, sto naftni lobi obilato koristi. Vidim da ste pomenuli Nemacku, odnosno da su zatvaranjem nuklearnih elektrana presli na ugalj, ali ako se ja dobro secam, Nemacka je zatvorila poslednju termoelektranu 2023/24. Mozda gresim, ali tako nesto mi je u glavi. Razumem. Samo kažem da situacija za Urugvaj ne može da se prenese na globalni nivo. Važno da je da imaš dovoljno hidroelektrana a to ne može svako. 7 hours ago, Angelia said: Nesto se desava oko Irana. Šta se dešava, gde si videla ako nije problem? Ne videh ništa.
melankolic Posted 41 minutes ago Posted 41 minutes ago (edited) 7 hours ago, Diogen said: Tek kad pomisliš da si sve čuo od njega… 🤦♂️ Doduše, ovo je totalno u skladu i na istom nivou retardacije sa ranijim izjavama narandžstog debila o ekologiji i očuvanju okoline. To je isti mentalni sklop koji je izjavio da je globalno zagrevanje zapravo kineski koncept podmetnut USA da im uništi industriju, da će sve i ako bude topljenja polarnog leda porast nivoa mora zapravo stvoriti više nekretnina na samoj obali (logika je veća vodena površine unutar kopna, samo mu mentalni kapacitet nije dobacio do toga da se pita šta bi se onda desilo sa onima koji su ostali ispod te veće vodene površine), a možda i njegova ponajbolja izreka što se očuvanja okoline tiče je ona da svako ko želi da vidi kako izgleda groblje ptica da poseti neki vetropark i stane ispod neke vazdušne turbine. Ali što je najgore, nije do njega. On je posledica a ne uzrok. Nije problem taj jedan čovek koji ovakve stvari lupa ceo svoj život, koji priča o zaverama medicine i farmakologije, koji prvo tvrdi da je Španija u Brics-u a onda negira da Kina jeste, koji je izjavio da ga u Evropi zovu “Predsednikom Evrope” dok zapravo 40 % evropljana smatra da je on diktator, čoveku koji je smanjio cenu lekova ne za 50 % nego za 1500 %, čoveku koji ne zna razliku izmedju Islanda i Greenlanda i traži medalju za mir nakon godine vladavine u kojoj je bombardovao 7 država, svrgao 4 vlade, i kidnapovao jednog predsednika i njegovu ženu. Problem su 77+ miliona onih kojima je sve ovo u redu i baš kako treba da bude, koji ionako ne kapiraju kako se to cena bilo čega smanji za 1500 %, koji u random telefonskoj anketi na prosto pitanje koje je države Pariz glavni grad u najvećem procentu odgovore “Evrope”, i koji tek nemaju pojma gde je Island i što je Greenland kad je sav beo od snega i leda. E, ti su problem. Ti kojima je svejedno što su u Ovalnu sobu uveli čoveka sudski dokazanog pedofila koji je vansudskim poravnanjem kupio slobodu, seksualnog predatora, antisemitu, neo nacistu, rasistu, homofoba, mizogena, utajivača poreza, and the list goes on… E, tih 80 miliona su problem, jer Trump je posledica - oni su uzrok. Ako su bili spremni da jednog ovako visoko kvalifikovanogTM kandidata podrže i daju mu u ruke aktovku sa nuklearnim kodovima, šta im teško da sutra izaberu još goreg? I nije da ga već nisu gledali 4 godine kako od institucije Predsednika tj. sebe pravi klovna a od USA cirkus, nije da nisu znali ko je, šta je, i kakav je, pa da im čovek odbije na neiskustvo i naivnost. O ne, nije njegov reizbor bila nikakva greška, jer pogrešiti se negde može jednom, drugi i svaki sledeći put je već namera. Nije problem klovn Trump, problem su upravo namere tih i takvih koji su danas ovog, a sutra će nekog drugog, a što da ne - i još goreg “majmuna” - staviti u tenak. Nikada nisam bio teoretičar zavera, niti ću ikada biti, ali mislim da nisu birači (tih 77+ miliona naravno nije mala brojka) ti koji vode tu i takvu politiku, niti se oni bilo šta pitaju (sem kada treba samo da legitimišu takvu vlast). Problem su u tom nekom višem ešalonu Banon, Muller i ekipa oko Projekta 2025, kao i Musk kao njihov (na ketaminima) klovn kojem ne znači ništa i ako izgubi koju milijardu na berzama (mnogo je važnije što lik kontroliše satelitske komunikacije, kao u primeru Ukrajine). A zatim u tom najvišem ešalonu su multinacionalne kompanije, razni JP Morgani, Google-Instagram-TikTokovi, Apple (nije ni čudo da je prvo njih posadio na kanabe i zapretio im ukidanjem dozvola za emitovanje ako zucnu protiv njega) koji zajedno sa mainstream medijima (poput Disneya koji drži ABC, CBS-Paramount, CNN-Warner koji je bleda slika onog liberalnog CNN-a) diktiraju narativ. I šta onda ostaje? MSNBC, vlogeri i ponekad Rogan u poslednje vreme. Ako u taj najviši ešalon ubrojimo i vojno- industrijski kompleks, naftni lobi i tešku industriju koji svi zajedno kontrolišu i pišu govore ovom ludom klovnu, prognoze za neki napredak nakon eventualnog preuzimanja Senata i Kongresa od demokrata je prilično tanka. Da ne pričam i da je Vrhovni sud na njegovoj strani i teško da će se i republikanci (čak i eventualnim porazom na midterms) saglasiti s tim da je rešenje u resetovanju sistema. Prosto se promenila kultura i komunikacija među samim Amerikancima, ludaci su ih ubedili da treba da gledaju samo u svoje dvorište i da je dovoljno da ponekad izvedu neku hijack akciju kako bi prodrmali sistem u nekoj susednoj zemlji, da je dovoljno napraviti deal s Kinom a onda ovi mogu da rade šta im je volja; isto tako i sa Saudijcima i Izraelcima na Bliskom Istoku gde će ovi podeliti plen između sebe i to je to. Kao što rekoh ranije, Rusiji će u zamenu za minerale i nemešanje u gasnu politiku prepustiti Evropu. Sve u svemu, mračne su prognoze naše budućnosti pod ovim korporacijsko- zaverološkim manijacima i svetskim-1984-diktaturama. Edited 37 minutes ago by melankolic
tomas.hokenberi Posted 40 minutes ago Posted 40 minutes ago 8 hours ago, Darko said: Ove cene su za short term battery storage - do 8 sati. To nije ni blizu dovoljno za 99.99% realibility. Ako hoćeš 32 sata storage - pomnoži sa 4. Ako ti treba 3 dana (što je realno) - vidiš problem. Tekst koji kapacitet izražava u GW (jedinica snage) a ne u GWh (energija) mi deluje blago rečeno nedorečen.
Angelia Posted 39 minutes ago Posted 39 minutes ago 54 minutes ago, Darko said: Šta se dešava, gde si videla ako nije problem? Ne videh ništa. Otkazani letovi na ME za vikend. UK poslala neke avione. IDF izgleda otkazao vikend za vojnike. Izgleda da je Linkoln stigao u zaliv, ali niko ne zna jer je dark vec 2-3 dana. Rusi se evakuisu. Kombinacija vesti. Mozda je samo pritisak da sami pobegnu, ali izgleda da je sada. 1
Recommended Posts