Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)

Vidim da se u pitanju napada na Harvard spekulise da je u pitanju osveta radi odbijenice Baronu Trampu. Jedna odbijenica aplikantu za upis na Univerzitet u Becu 1907. je primijenila istoriju svijeta... Jedina olaksavajuca okolnost je to sto je sada onaj ko se sveti otac aplikanta a ne aplikant licno kao prije 100 godina...

Edited by ters
  • Like 4
Posted

14 hours ago, ters said:

A o tome ko je u njegovom okruzenju znao o Epstein-u - ako nisu znali da li se ubio ili je ubijen zasto su to pricali kao javne licnosti, sa istorijom na polozajima u aparatu nacionalne bazbjednosti - u vrijeme smr

Nisu bili deo administracije, tako da su mogli da spekulisu kao I ti I ja. Bukvalno pokusavas da tvrdis da su trebali da predvide da ce jednog dana biti deo administracije, to je prosto nemoguce. Stvarno ne vidim nista kontravezno u tome. Ili da samo zato sto su u jednom trenutku bili deo u aparatu, nisu trebali da komentarisu. Comey?

Posted
38 minutes ago, ters said:

Vidim da se u pitanju napada na Harvard spekulise da je u pitanju osveta radi odbijenice Baronu Trampu. Jedna odbijenica aplikantu za upis na Univerzitet u Becu 1907. je primijenila istoriju svijeta... Jedina olaksavajuca okolnost je to sto je sada onaj ko se sveti otac aplikanta a ne aplikant licno kao prije 100 godina...

Harvard ima prostu opciju, da ispuni zahtev HS, gde su trazili dokaze za sve strane studente koji su ucestvovali u nasilnim protestima, da dobiju nazad sertifikat da imaju viza program. U suprotnom moraju da dobiju borbu na sudu. Ostali univerziteti koji su ispunili zahteve, nisu napadnuti. Znaci prosto, ispune zahteve ili ne. Nikakve veze sa osvetom, ili Baronom. Harvard je sam odlucio da odbije zahteve za informacijama.

• Ha-ha 1
Posted
14 hours ago, Maharaja said:

U pitanju je pre svega rat preglupih protiv onih koji nisu preglupi. I to je suština MAGA Pokreta za narod i državu.

A oni koji brane Njega su čisti profiteri te nakazne skalamerije.

(Plus naravno glupa masa koja veruje u bajke o veličini koje se pričaju pred spavanje.)

Uopšte ne sumnjam da će pred značajnim institucijama USSA uskoro da niknu šatori što s redneksima što s dobitnicima "tranzicije" koji će za značajne dnevnice telima braniti Vođu.

Dobar glas u tim krugovima brzo putuje :wicked:

• Like 6
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted
3 hours ago, ters said:

Nevjerovatno koliko su patetični, i on i Vučić, sa svojim ličnim osvetama. Kod Trampa je to još izraženije.

Dogurao si do šefa najmoćnije države svijeta i ti ćeš sad sitno da se svetiš svima koji su ti se nešto zamjerili. Iskompleksirani narcisi.

• Like 7
Posted
50 minutes ago, Mina D. Harker said:

Nevjerovatno koliko su patetični, i on i Vučić, sa svojim ličnim osvetama. Kod Trampa je to još izraženije.

Dogurao si do šefa najmoćnije države svijeta i ti ćeš sad sitno da se svetiš svima koji su ti se nešto zamjerili. Iskompleksirani narcisi.

Postoji naziv za to - narcissistic injury. 

Spoiler

A narcissistic injury is a psychological term referring to a blow to a narcissist's ego, often perceived as a threat to their self-worth and sense of grandiosity. This can manifest as a reaction that is disproportionate to the actual event, leading to anger, rage, or other defensive behaviors. It's important to note that narcissistic injury is not about the feelings of the victim, but rather the narcissist's internal experience

Pozicija na kojoj se nalazi mu daje mogucnosti da se sveti. Svetio se i do sada, samo na nekom drugom nivou. 

• Like 1
Posted
11 hours ago, Angelia said:

Harvard ima prostu opciju, da ispuni zahtev HS, gde su trazili dokaze za sve strane studente koji su ucestvovali u nasilnim protestima, da dobiju nazad sertifikat da imaju viza program. U suprotnom moraju da dobiju borbu na sudu. Ostali univerziteti koji su ispunili zahteve, nisu napadnuti. Znaci prosto, ispune zahteve ili ne. Nikakve veze sa osvetom, ili Baronom. Harvard je sam odlucio da odbije zahteve za informacijama.

Da, kao sto zrtva silovanja ima prostu opciju da se ne suprotstavlja... A i nosili su mini suknju...

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
10 hours ago, fancy said:

A oni koji brane Njega su čisti profiteri te nakazne skalamerije.

(Plus naravno glupa masa koja veruje u bajke o veličini koje se pričaju pred spavanje.)

Uopšte ne sumnjam da će pred značajnim institucijama USSA uskoro da niknu šatori što s redneksima što s dobitnicima "tranzicije" koji će za značajne dnevnice telima braniti Vođu.

Dobar glas u tim krugovima brzo putuje :wicked:

Pa dolazio je Don Jr. da vidi satore i pokretne govnare i pokupi savjete od Vucica...

Posted
1 hour ago, Dragan said:

Amerika će za Trumpov rođendan održati vojnu paradu. Koštat će 45 milijuna dolara

https://www.index.hr/mobile/vijesti/...a/2673865.aspx

Dobro je da je DOGE skresao nepotrebno financiranje USAID-a i ostalih humanitarnih i zdravstvenih programa da bi se namaknuo novac za ovako važne proslave.

To je 250. godišnjica Vest Pointa, ne znam da li su mincali datum, koliko sam razumela, nisu, a postavljeni link pokazuje grešku.

Posted
3 hours ago, ters said:

Da, kao sto zrtva silovanja ima prostu opciju da se ne suprotstavlja... A i nosili su mini suknju...

Ovo je izuzetno bezobrazno poredjenje, jer su Harvardu trazene informacije, koje za sada, HS ima legitimno pravo da trazi. Ako sud presudi drugacije, da je trebalo da traze manje informacija, to je Harvard mogao da reaguje, ali da potpuno kaze ne, je besmisleno. Imali su vise od mesec dana.

Posted (edited)
9 hours ago, Angelia said:

Ovo je izuzetno bezobrazno poredjenje, jer su Harvardu trazene informacije, koje za sada, HS ima legitimno pravo da trazi. Ako sud presudi drugacije, da je trebalo da traze manje informacija, to je Harvard mogao da reaguje, ali da potpuno kaze ne, je besmisleno. Imali su vise od mesec dana.

I 1938. su ljudi imali vise od mjesec dana da dostave podatke o svom porijeklu vlastima. I sve je bilo po zakonu, jer se cekalo da sudovi  presude drugacije, a posto se to nije desilo, onda su poceli da koriste te podatke za transport vozovima u jednom smjeru.

Norveska je  juce EVAKUISALA svog studenta sa Harvarda, kao da ga izvlace  iz Irana ili Sirije...Da ne bi slucajno zavrsio u konc logoru u Salvadoru.

Edited by ters
  • Like 9
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted
6 hours ago, ters said:

I 1938. su ljudi imali vise od mjesec dana da dostave podatke o svom porijeklu vlastima. I sve je bilo po zakonu, jer se cekalo da sudovi  presude drugacije, a posto se to nije desilo, onda su poceli da koriste te podatke za transport vozovima u jednom smjeru.

Norveska je  juce EVAKUISALA svog studenta sa Harvarda, kao da ga izvlace  iz Irana ili Sirije...Da ne bi slucajno zavrsio u konc logoru u Salvadoru.

Definitivno, ovo sto se desava ovde za mojih xy godina zivota ja sam samo citala u istorijskim knjigama i desavalo se pre i za vreme 2 svetskog rata. Nikad posle, ni u jednoj jedinoj drzavi na svetu. 

Otvoriti vesti je nacisto depresivno. Evo samo sacica u moru vesti, a gde je ono sto nikad ne osvane:

https://www.atlantanewsfirst.com/2025/05/23/is-she-us-citizen-ice-detention-mother-raises-legal-questions/

https://www.11alive.com/article/news/local/ximena-arias-cristobal-georgia-college-student-ice-detention-homecoming/85-28e96a39-98aa-4a9f-af7a-884b1b31cbbf

https://www.wabi.tv/2025/05/22/owner-chinese-restaurant-lewiston-detained-by-ice-held-cumberland-county-jail/

Nisu bas svi u opasnosti, samo treba dobro platiti:

https://www.wsj.com/finance/currencies/justin-sun-trump-crypto-dinner-7efd5367

Tu prvenstveno mislim na ovo imigrantsko maltretiranje ljudi. Kradje su nesto sto se desava konstantno, krsenje ustava i zakona od strane vlasti se desava u svim ostalim diktatorskim zemljama. Doduse, ovde ima nevidjenu srazmeru jer su nevidjene pare u pitanju. 

Evo kako izgleda vecera za stotine hiljade dolara, pa i milione:

• Like 1
Posted
7 hours ago, ters said:

Kakve podatke?

Ako su dobili već dobili vize za školovanje, valjda su dostavili podatke i valjda te službe funkcionišu?

I belgijska princeza je udaljena sa druge godine postdiplomskih.

I ja ništa ne razumem te koine, al bukvalno ništa, ali razumem da nije hteo da dostavi spisak gostiju.

Ovamo želi spisak studenata.

I koliko sinoć sam gledala film Linkoln.

Koliko su ljudi dali sebe da bi ovaj uzeo sebi.

• Like 4
Posted
2 minutes ago, Helena said:

Kakve podatke?

Ako su dobili već dobili vize za školovanje, valjda su dostavili podatke i valjda te službe funkcionišu?

I ja ništa ne razumem te koine, al bukvalno ništa, ali razumem da nije hteo da dostavi spisak gostiju.

Ti koini su klasicna korupcija. Kupuju koin da bi dobili uslugu. Samo sto pocinje mali problem a to je sto mu apetiti rastu. Posle aviona onaj sto je dao par stotina ili par miliona postaje nebitan i uslugu ce dobiti kad i ako dodje na red. Tako krece vecno izvlacenje para od ljudi i kompanija. Klasicno reketiranje samo na novi nacin. 

Posted (edited)
14 minutes ago, Helena said:

Kakve podatke?

Postoje varalice koje se upisu na fakultet u Sjedinjeniji i na taj nacin dobiju vizu za boravak, ali se ne pojave na fakultetu nego ilegalno rade kao sto je bio slucaj sa Elon Muskom. Barabe uvijek polaze od onoga sto su oni radili.

U drugim vijestima: Sjedinjenak ambasador u Danskoj, zahtijevao da se grad Copenhagen odrekne DEI programa u zaposljavanju da bi on  kao predsavnik Sjedinjaka  potpisao ugovor o najmu parking mjesta za ambasadu sa gradom...Nakon sto mu je (vjerovatno na nesto uljudniji nacin) poruceno da nabije taj zahtjev sebi u dupe, povukao ga - i potpisao ugovor..

Spoiler

What began as a routine parking permit renewal by the U.S. Embassy in the Danish capital, Copenhagen, turned into a minor diplomatic stir when American officials added an unexpected — and unrelated — condition.

According to Danish news outlet TV2, the embassy requested that Copenhagen Municipality agree not to violate US anti-discrimination laws, specifically referencing the promotion of diversity and inclusion, as part of the parking license agreement.

The request had nothing to do with parking, and municipal officials were left puzzled.

“In the applications, the embassy demands that the Municipality of Copenhagen, in connection with accepting the applications, not go against US federal anti-discrimination laws, including the promotion of diversity and inclusion,” the city’s Technical and Environmental Administration wrote.

The municipality declined to comply with the condition, viewing it as irrelevant and overreaching.

Following this, the embassy withdrew the demand.

Edited by ters
  • Like 4
Posted
35 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ти коини су класична корупција. Купују коин да би добили услугу. Само што почиње мали проблем а то је што му апетити расту. После авиона онај што је дао пар стотина или пар милиона постаје небитан и услугу ће добити кад и ако дође на ред. Тако крече вечно извлачење пара од људи и компаније. Класично рекетирање само на нови начин. 

Znam za bitkoin, kakav join ovaj prodaje i zašto to ljudi, neamerikanci uošte rade?

I jer to namerna privokacija da se nešto zove $ODOM?

U religijskom okruženju bi to bilo nedopustivo.

Msm, razumem ja ta malodušna zajedanja sa Harvardom kad onaj mamlaz nije bio primljen, razumem i prostu krađu i reket koju tranp radi.

Ne razumem republikance koji nemaju kičmu da se suprotstave tome.

Jedna stvar su politička razmimoilaženja, a sasvim druga otvoren kriminal.

Posted
9 minutes ago, Helena said:

Znam za bitkoin, kakav join ovaj prodaje i zašto to ljudi, neamerikanci uošte rade?

Iz raznih razloga. Uglavnom kupuju uticaj. Da li drzave ili pojedinci (koji prave biznis u US ili sa US)... Svakako ne rade zato sto jako vole Trampa, nego zato sto ocekuju od njega nesto. 

11 minutes ago, Helena said:

Ne razumem republikance koji nemaju kičmu da se suprotstave tome.

Jedna stvar su politička razmimoilaženja, a sasvim druga otvoren kriminal.

Kao i svugde drugde na svetu boje se odmazde od aparata koji je napravljen. Dogod su poslusni, bice postedjeni. Samo sto nisu nista naucili iz iskustva drugih koji su zavrsili po zatvorima zbog ovog ili bili totalno finansijski unisteni. Neki od njih ce i profitirati naravno, zavisi koliko su daleko spremni da idu i koliko duboko da lizu njegovo dupe. 

Kriminal je nebitan, jer je kriminal danas ono sto vodja kaze da je kriminal, a ne sto pise tamo u nekim bezveznim pravnim knjigama. Ove sudije koje se batrgaju bice ocrnjene, proganjane i unistene (zar ne rece bullshit barbie da su spremni da hapse i sudije vrhovnog suda..). Pa videli smo to, ne? Jedina razlika je sto se ovde odvija mnooogo brze i mnooogo intenzivnije.

Cak ni ovo sa imigracijom nije pitanje imigracije, nego pitanje zastrasivanja. Bukvalno hvataju rendom ljude tako da svi do jednog koji su u zemlji ili koji imaju nameru da kroce u zemlju mogu da se pitaju da li oni mogu biti sledeci. Znaci, sedi tamo i cuti, uzdizi gazdu u nebesa i bices ok (poznato?!)

• Like 2
Posted

Iskreno ne razumem.

On je već bio predsednik, šta se tako dramatično promenilo u USA da sam može da radi sve ovo, a onda nije mogao.

On se sigurno nije promenio.

Posted
32 minutes ago, Helena said:

Bitna razlika. Bitkoin je kriptovaluta. Kriptovalute su ozbiljni projekat ili pokušaj ozbiljnog projekta pravljenja digitalnih valuta sa određenom namerom. Bitcoin je jedna od kriptovaluta, najpoznatija i najvrednija.

Tramp je još pre inauguracije lansirao memecoin. Memecoin je nastao kao sprdnja ili parodija, tipa Pepe ili Dogecoin. Oni su nastali kao zajebancija i njima je jedina svrha špekulacija njima. U normalnoj Americi se ni o čemu drugom ne bi pričalo, niti bi se išta dešavalo dok ne bude impičovan, jer ne samo da je kao predsednik pokrenuo svoj memekoin (dakle, kripto koji ne služi ničemu osim špekulaciji), nego je koristio svoj položaj i uticaj da bi ga promovisao i direktno zarađivao.

Ali, tu nije sve, dan pre inauguracije, lansiran je Melanijin meme coin, koji je bio očigledan i nesakriven pump and dump+insajdersko trgovanje. Plus joj je Amazon platio ČETRDESET MILIONA DOLARA za jebena prava za dokumentarac o njenom životu.

Pa kad predsednički mandat počne tako otvorenom korupcijom, koga više može da čudi direktno poklanjanje mlaznjaka od 400 miliona dolara?

Čovek bukvalno svoju funkciju i državu vidi kao da je na rasprodaji - sve može, sve ide, samo daj pare.

5 minutes ago, Helena said:

Iskreno ne razumem.

On je već bio predsednik, šta se tako dramatično promenilo u USA da sam može da radi sve ovo, a onda nije mogao.

Ja mislim da je to posledica prirode demokratije. Stvarno najbolje državno uređenje koje je čovečanstvo imalo, ali je izuzetno ranjiva jer se zasniva na poverenju. Mislim da Amerika više nije društvo u kome postoji poverenje u bilo šta, a ponajmanje institucije. I kad u pravosudnom sistemu krene korozija, onda se lako prelije na sve ostalo.

• Like 2
  • Thanks 2
Posted
10 minutes ago, Helena said:

Iskreno ne razumem.

Januar 6 je promenio sve. Dokaz da ima masu ljudi da ce da urade bilo sta. 

Sta mislis cega se boje ostali republikanci? Da nece biti reizabrani ili da ce biti targetirani ako budu na tapeti ovog? 

Druga stvar koja se promeniila, sto je pokusao da promeni jos u prvom mandatu su ljudi koje postavlja i njihova volja koliko su daleko spremni da idu. U prvom mandatu ih je otpustao konstantno jer su se bunili i protivili nekim idejama, sada je izabran/doveden od ekipe koja ovako nesto planira vec decenijama a on je takav kakav je savrsen alat za njihove ideje.

Da je do njega samog, bilo bi mu dovoljno samo da on talozi zelenjake, sad imaju 'visi' cilj.  

• Like 2
Posted

Kakav inervju, necete videti na MSNBC ili slicnim medijima. Za one koji su skandal proglasili za nothing burger, ovako se radi rasturanje price o teoriji zavere:

Pogledati, za ucenje. Sta kaze? Conservative media were right...iako su 4 godine pricali da se ne vidi ocigledno.

Politbiro je vodio zemlju....demokratija. Niko nije rekao da nije slosoban da vodi zemlju.

• Ruke su vam krvave! 1
Posted
35 minutes ago, Helena said:

Iskreno ne razumem.

Sad više ne mogu da ga izaberu ponovo i briga za za glasače. 🙂 

• Like 1
Posted
1 hour ago, Helena said:

Kakve podatke?

Trazili su podatke o drzaocima viza, da li ispunjavaju uslove vize (attendance) I da li su kaznjavani zbog ilegalnih radnji ili kriminalnih, tj da li su ucestvovali u nasilju. Univerzitet drzi te podatke, tipa da li je neko suspendovan ili kaznjen.

To nije specijalno cudan zahtev, posto Homeland izdaje vize. Harvard je odbio sa nekim izgovorom o slobodi govora, posto su valjda trazili I sve snimke nasilja koji Harvard poseduje.

Sto se toga tice pravni strucnjaci kazu da ce Harvard izgubiti na sudu, morace da predaju informacije.

Sto se tice ukidanja certificate, je drugo pitanje. Da li je to dovoljno da se Harvard suspenduje, morace sud da odluci. Ako jeste, Harvardu se spremaju teska vremena.

Ostali univerziteti kojima se trazilo da se usaglase sa Title IX, su prihvatili.