mrd Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 25 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Harvard je tuzio njega... Iskreno, Harvard i nije neki univerzitet. Kembridge, Oxford i jos par u Evropi, mogu mnogo da profitiraju od blokade ovih US universiteta. Zao mi je sto nema u Rusiji nekih konkurentnih, da i tu DT dobije par poena kod voljenog vodje. 🙂
ters Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 18 minutes ago, mrd said: Kembridge, Oxford i jos par u Evropi, mogu mnogo da profitiraju od blokade ovih US universiteta. Zao mi je sto nema u Rusiji nekih konkurentnih, da i tu DT dobije par poena kod voljenog vodje. 🙂 Ja ne vidim da ce neko moci profitirati od Trampovog napada na Harvard u Sjedinjaniji, jer je glavna snaga Harvarda - medjunoarodni mix profesora i studenata i networking, i citav studentski zivot je podredjen tome... Logisticki niko ne moze prebaciti sve "houses" i sve studente Harvarda zajedno... Ali da ce pomalo "chopnuti" svi - of Hong Konga, Oxforda, McGill-a, Toronta - hoce...Broj aplikanata iz Sjedinjenije na UBC je ove godine porastao 30%... Edited 7 hours ago by ters 3
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 21 minutes ago, mrd said: Iskreno, Harvard i nije neki univerzitet. Kembridge, Oxford i jos par u Evropi, mogu mnogo da profitiraju od blokade ovih US universiteta. Zao mi je sto nema u Rusiji nekih konkurentnih, da i tu DT dobije par poena kod voljenog vodje. 🙂 Harvard je jedan u par najboljih ono sto moze da pruzi u Americi. Ja uopste ne mislim da su americke skole neke previse vredne paznje u svetu. Tamo (Evropa uglavnom) se tome mnogo ozbiljnije pristupa. Ali eto, to je jedan od soft power koji Amerika ima (imala), pa americki studenti odmah nadju posao bilo gde u svetu... samo sto ce i to sad da se promeni. Vrednost tih univerziteta je bila dobrim delom zbog istrazivanja, ali eto orangutan sa recnikom 12estogodisnjaka koji je i diplomu kupio je resio da ukine i to. Kome to treba, samo se kandidujes, lazes mazes i skupljas kajmak, kakve skole, kakvi bakraci. Edited 7 hours ago by 𝓑𝓪𝓫𝔂
djura.net Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Harvard je tuzio njega... To sam i mislio 😁😁😁 1
DJORDJE Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 35 minutes ago, mrd said: Iskreno, Harvard i nije neki univerzitet. Kembridge, Oxford i jos par u Evropi, mogu mnogo da profitiraju od blokade ovih US universiteta. Zao mi je sto nema u Rusiji nekih konkurentnih, da i tu DT dobije par poena kod voljenog vodje. 🙂 I nije neki univerzitet a proizveo 160 nobelovaca, daleko ispred svih ostalih. 2
Maharaja Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago U pitanju je pre svega rat preglupih protiv onih koji nisu preglupi. I to je suština MAGA pokreta. Najgluplji, intelektualno najbedniji, moralno najposrnuliji su krenuli u osvetu protiv svega što valja u američkom društvu. Sad su im na putu univerziteti, ne samo Harvard. Harvard gaze jer se nije savio i ponizio. Ali gaze i sve ostale sa sistematskim uništavanjem nauke i istraživanja. Svi R1 univerziteti su na udaru. Kao što sam već rekao, posle MAGA nakaza, biće potrebno 50 godina najbolje vlasti samo da se sve ispravi i vrati na 2024. godinu. 7
mrd Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 29 minutes ago, ters said: Ja ne vidim da ce neko moci profitirati od Trampovog napada na Harvard u Sjedinjaniji, jer je glavna snaga Harvarda - medjunoarodni mix profesora i studenata i networking, i citav studentski zivot je podredjen tome... Logisticki niko ne moze prebaciti sve "houses" i sve studente Harvarda zajedno... Ali da ce pomalo "chopnuti" svi - of Hong Konga, Oxforda, McGill-a, Toronta - hoce...Broj aplikanata iz Sjedinjenije na UBC je ove godine porastao 30%... Mislim, da sam i ja bio jasan. Ne vidim da ce US profitirati ikako od degradacije univerziteta svetskog glasa. Ne vidim, da ce iko od naucnika iz sveta vise aplicirati da radi svoje istrazivanje u USA. Cini se da je MAGA postigla cilj. Svi idemo da beremo jagode i artichoke u Kaliforniji. 🙂 Osnovno u Americi je bilo neogranicena sloboda po pitanju razovja nauke i tehnologije. Strucnjak koji se uselio u US je imao odresene ruke po pitanju razvoja, ali MAGA i sibicarski experti to ne cene i hoce da oni budu glavni. Sto se tice konkretnog sukoba sa DT i Harvardom, sigurno je DT-u neko stao na zulj i izlapeli starac se sada sveti. 8 minutes ago, DJORDJE said: I nije neki univerzitet a proizveo 160 nobelovaca, daleko ispred svih ostalih. Sta je to nobelovac, kad nije DT? Da ponovim, jasno je da nam pamet ne trebe, sto vise burger flippera i zivot je lep. Ima sve da se to razjuri, sta oni misle dosli u US i na 3-4 godine menjaju kola, zive u kucama milionske vrednosti, a dosli pre 20-30godina. 🙂 Jos govore i Americki jezik ko da su ovde rodjeni. 🙂 🙂 Sve cemo mi to tokom noci ko sto je Seselj radio u Zemuinu. Ups, Hulja je zemunac. 🙂 16 minutes ago, Maharaja said: U pitanju je pre svega rat preglupih protiv onih koji nisu preglupi. I to je suština MAGA pokreta. Ne moze se glupost meriti. Ili je glup, ili nije. Nema najglupljeg, posto uvek dolazi jos gluplji. 😛
Dragan Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Zoran Oštrić kaže: Neokonzervativac David Brooks napisao ovo u članku u NY Timesu 18. april: „Trumpizam (…) se prvenstveno odnosi na stjecanje moći - moći radi nje same. To je višefrontalni napad s ciljem pretvaranja Zemlje u igralište za nemilosrdne ljude, pa naravno, sve institucije koje bi mogle ograničiti moć moraju biti oslabljene ili uništene. Trumpizam se odnosi na ego, apetit i gramzivost, a pokreće ga iskonska odbojnost prema višim elementima ljudskog duha - učenju, suosjećanju, znanstvenom čudu, težnji za pravdom. (…) Ono što se sad događa nije normalna politika. Svjedočimo napadu na temeljne institucije našeg građanskog života, stvari kojima bismo se svi trebali zakleti na odanost - demokrati, neovisni ili republikanci. Vrijeme je za sveobuhvatni nacionalni građanski ustanak. Vrijeme je da Amerikanci na sveučilištima, u pravosuđu, poslovnom svijetu, neprofitnim organizacijama i znanstvenoj zajednici, te državnim službenicima i šire, formiraju jedan koordinirani masovni pokret. Trumpu je važna moć. Jedini način da ga se zaustavi jest da se suoči s nekim pokretom koji posjeduje suparničku moć. (…) Nisam baš čovjek pokreta [aktivist - op. Z.O.]. Ne sudjelujem prirodno na demonstracijama niti prisustvujem skupovima s kojih ne izvještavam kao novinar. Ali to je ono što Americi sada treba." S time da je Donald Trump osobno sad manje bitan. Iza njega, za razliku od prvog mandata, stoji dobro organiziran, ideološki rigidan i programski odlično artikuliran fašistički pokret. Sistematski žele uništiti načela na kojima su SAD sagrađene prije 250 godina, u pobuni i revoluciji protiv kralja. Žele čak ukinuti "habeas corpus", temeljno načelno protiv proizvoljnih progona pojedinaca od strane vlasti, koje je vladalo i u Engleskoj pola tisućljeća prije Američke revolucije. Žele uništiti sve neovisne institucije (sudove, sveučilišta, medije, nezavisne agencije, društvene pokrete) i koncentrirati vlast u jednom centru, oko jednog Vođe. Kao da nas iskustvo totalitarnih režima 20. stoljeća nije ničemu naučilo. A pritom još otvoreno donose zakone u korist malog kruga bogataša (kapitalista) i protiv većine stanovništva, ljudi koji žive od svojeg rada (proletera). I ti proleteri i lumpen-proleteri glasaju za njih i dalje ih podržavaju. Uspjeli su ih uvjeriti kako je dovoljno da uživaju u tome što vlast progoni još veće bijednike od njih (imigranti, nigeri), one koji mijenjaju spol i generalno "liberale" (što bi mi rekli: komunjare i Srbe), a da nije važno kako je njima samima. Mussolini i Hitler su bar stvarno imali neku "socijalnu državu". 4
DJORDJE Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 9 minutes ago, mrd said: Sta je to nobelovac, kad nije DT? Da ponovim, jasno je da nam pamet ne trebe, sto vise burger flippera i zivot je lep. Ima sve da se to razjuri, sta oni misle dosli u US i na 3-4 godine menjaju kola, zive u kucama milionske vrednosti, a dosli pre 20-30godina. 🙂 Jos govore i Americki jezik ko da su ovde rodjeni. 🙂 🙂 Sve cemo mi to tokom noci ko sto je Seselj radio u Zemuinu. Ups, Hulja je zemunac. 🙂 OK, nisam prepoznao sarkazam. 1
mrd Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 minutes ago, DJORDJE said: OK, nisam prepoznao sarkazam. NP. Nekad i samog sebe prevarim, kad pisem o ovakvim siledzijama. Ne znam stvarno zbog cega DT ne voli Harvard, ali tako izgleda. Za sada na auto marketu izgleda samo Tesla upada u build in USA, medjutim nesto ga ljudi vise ne vole. Sto se tice obrazovanja, tu verujem, da cemo vec iduce godine videti, koliko se doktoranta i magistranta prijavilo na univerzitete u USA. Vec sam pisao da mladi magistranti u Silicon Velley razmisljaju da idu u Evropu na studije. Nije toliko pitanje para, koliko je pitanje vizije u buducnost. Cak su Evropski univerziteti i jeftiniji od US univerziteta. 🙂 1
DJORDJE Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 minutes ago, mrd said: NP. Nekad i samog sebe prevarim, kad pisem o ovakvim siledzijama. Ne znam stvarno zbog cega DT ne voli Harvard, ali tako izgleda. Za sada na auto marketu izgleda samo Tesla upada u build in USA, medjutim nesto ga ljudi vise ne vole. Sto se tice obrazovanja, tu verujem, da cemo vec iduce godine videti, koliko se doktoranta i magistranta prijavilo na univerzitete u USA. Vec sam pisao da mladi magistranti u Silicon Velley razmisljaju da idu u Evropu na studije. Nije toliko pitanje para, koliko je pitanje vizije u buducnost. Cak su Evropski univerziteti i jeftiniji od US univerziteta. 🙂 Njemu su na meti svi univerziteti , samo sto je Harvard odlucio da se suprotstavi siledziji. Ako si pratio predizbornu kampanju onda su univerziteti oznaceni kao srediste zla za trovanje novog narastaja. To je on licno govorio ali je onaj magarac Vance bio jos glasniji. Sada su se dokopali vlasti i izivljavaju se nad bilo kime dok najveci deo GOP cuti kao pizde ili jos gore opravdavaju sve to. WTF, postalo ilegalno da se u Americi kritikuje Izrael ili Bibi? 1
Dzoni_m Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 50 minutes ago, mrd said: Cak su Evropski univerziteti i jeftiniji od US univerziteta. Nisu jeftiniji. Dzabe su
mrd Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 minutes ago, Dzoni_m said: Nisu jeftiniji. Dzabe su Za strance nisu, ali su 30% od cene ovde.
Maharaja Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 3 minutes ago, mrd said: Za strance nisu, ali su 30% od cene ovde. Jesu i za strance ako je program akreditovan i nije privatna institucija. To važi za Nemačku, Češku, itd... 1
Klotzen Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Imaju Rusi Lomonosov, on je pre rata bio u top 100, ne znam da li je još na tim listama.
mrd Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 18 minutes ago, Maharaja said: Jesu i za strance ako je program akreditovan i nije privatna institucija. To važi za Nemačku, Češku, itd... Cekaj, nisam dovoljno gledao, posto nisam mislio da ce mi to trebati. Evo na Oxfordu mi daje da je graduate program oko 33000 funti. Opet kazem nisam jos gledao, posto ce mi biti interesantno tek 26-27, ali je opet jeftinije nego na US univerzitetima.
Maharaja Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 4 minutes ago, mrd said: Cekaj, nisam dovoljno gledao, posto nisam mislio da ce mi to trebati. Evo na Oxfordu mi daje da je graduate program oko 33000 funti. Opet kazem nisam jos gledao, posto ce mi biti interesantno tek 26-27, ali je opet jeftinije nego na US univerzitetima. Da, UK ima tuition fees i za domaće i za strane studente, i oni su znatno veći za strane. Niko pametan ne radi doktorat ili master na UK univerzitetima a da nema punu stipendiju. Oni koji to rade su debili sa bogatim roditeljima.
mrd Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 minutes ago, Maharaja said: Da, UK ima tuition fees i za domaće i za strane studente, i oni su znatno veći za strane. Niko pametan ne radi doktorat ili master na UK univerzitetima a da nema punu stipendiju. Oni koji to rade su debili sa bogatim roditeljima. 🙂 Taj sam. hahah Da ne trolujemo ovde. Hvala na informaciji. Opet i nije troll. Da ovaj nije izabran, verovatno ne bi ni gledali Evropske univerzitete. 1 1
ters Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Harvard velikim dijelom pokriva troskove skolovanja i za undergraduate i graduate studies za familije koje zaradjuju manje od $200,000 godisnje... I pomoc Harvarda se jednako odnosi i na strance i na domace - jedino sto stranci ne mogu dobiti je federalna pomoc... Edited 4 hours ago by ters 2
DJORDJE Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, Dzoni_m said: Nisu jeftiniji. Dzabe su Da se ne zavaravamo, to "dzabe" je ujedno i vrlo selektivno. Oni sa losim ocenama nemaju nikakve sanse za tim dzabe. Vecina studenata na Ivy League univerzitetima su stipendisti, tako da uslovno receno i oni studiraju dzabe. 1
mrd Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Nema ljudi nista za dzabe. I kad dobijes stipendiju, moras da platis stan, hranu id. Uglavnom su doktorati svuda, research pozicije i kroz to istrazivanje doktorant placa skolarinu. Konkretno ovde, je bitno da se napomene, da drzavnim mesanjem i blokiranjem obrazovanja i nauke, DT samo sece granu na kojoj sedi. Sto se tice obrazovanja, mozda bi bilo dobro da se napravi nova tema ili se prilepi na neku postojecu. Imam utisak da smo svedoci velike degradacije nauke u celom svetu. Daj Boze da gresim.
Maharaja Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, mrd said: Nema ljudi nista za dzabe. I kad dobijes stipendiju, moras da platis stan, hranu id. Uglavnom su doktorati svuda, research pozicije i kroz to istrazivanje doktorant placa skolarinu. Konkretno ovde, je bitno da se napomene, da drzavnim mesanjem i blokiranjem obrazovanja i nauke, DT samo sece granu na kojoj sedi. Sto se tice obrazovanja, mozda bi bilo dobro da se napravi nova tema ili se prilepi na neku postojecu. Imam utisak da smo svedoci velike degradacije nauke u celom svetu. Daj Boze da gresim. zato i za stan i hranu moraš da dobiješ stipendiju. Ako ćeš u Britaniju, vlada ograničava na dve velike stipendije. Ako dobiješ treću, hoće da ti je uzmu. Dakle, to ne prijavljuješ nego vučeš kroz treći račun. Rad od 20 sati nedeljno na fakultetu ne utiče na stipendije. Za još saveta, obratite se u DM 😄 1
ters Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 1 hour ago, mrd said: Imam utisak da smo svedoci velike degradacije nauke u celom svetu. Daj Boze da gresim. Mislim i nadam se da ovo nije u potpunosti tacno. Tacno je da su zemlje koje su nekad prednjacile u naucnom razvoju i istrazivanjima – kao Japan, Njemacka, Francuska i Juzna Koreja – danas u fazi stagnacije ali se to moze brzo promijeniti. Nekadasnja naucna sila, Amerika, odlucila je da postane Sjedinjanija – zemlja treceg svijeta po skoro svim parametrima. Ipak, za razliku od brzog urusavanja u ljudskim pravima, zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zastiti,medjunarodnom ugledu, pad u nauci ce trajati duze zbog ogromnog potencijala koji su godinama gradili i koji ni MAGA ajatolasi nece moci unistiti preko noci nego ce im trebati desetak generacija... Isto tako je tacno da Azija ulaze u nauku vise nego ikad i time odrzava progres na svjetskom nivou. Kina, Izrael, Vijetnam, Emirati, Turska, Iran i Saudijska Arabija – svi oni se profilisu kao nosioci naucnog napretka, s jasnim strategijama, velikim ulaganjima i ambicijama. Skandinavija se jos drzi, Holandija, Svajcarska... Edited 2 hours ago by ters
ters Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ministar transporta Sjedinjanije krenuo po listi prioriteta - najvaznije stvari prvo.
nonick Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Bad news for Trump’s Golden Dome: He can’t build it without Canada The president would need to rely on Ottawa to track Chinese and Russian missiles that could come at the U.S. from over the horizon. Canada would need to play a pivotal role in Trump’s signature, potentially $500 billion effort to build the so-called Golden Dome, according to U.S. officials and experts, with Ottawa providing radars and airspace needed to track incoming missiles in the Arctic. And while Trump insists the country wants to participate, Canadian leaders appear more tepid. link Moze, ali bar 200 najboljih aviona, 50 podmornica i nosaca aviona - to sve zlatnih - za dzabe 🙂 Edited 1 hour ago by nonick 1
Recommended Posts