Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Problema će biti i za Kinu samo što je Kina diktatura koja će gubitke mnogo lakše podneti a pride oni nisu inicirali ovaj sukob tako da nemaju ni taj teret. SAD je demokratija, barem još uvek, i pad koji sledi zbog ovog rata će mnogo teže da podnese vlada koja je inicirala ovaj ekonomski rat jer će ih građani koji to osete na svojim leđima direknto kriviti.

Kina ne može da nađe drugo tržište za svoje proizvode, bar ne za ogromnu većinu istih. Ne postoji zamena za tržište od 350 miliona ljudi sa prosečnom platom od 2-3k $. Tako da proizvođači sofisticiranih gotovih proizvoda u Kini koji su izvozili u SAD treba da se pripreme za velike probleme u poslovanju. Kina to može da nadomesti iz budžeta jer nema ograničenja u tom smislu niti ih iko kontroliše. Što se tiče sirovina i proizvoda niže tehnologije to će verovatno da nađe drugo tržište, pogotovo sirovine jer Kina izvozi dosta sirovina kojih nema na tržištu da se nađe na drugom mestu. Tu će SAD da pretrpi najveću štetu jer neće moći da nađe dovoljne koločine nekih sirovina. Kada rezerve sirovina za par meseci budu potrošene proizvodnja će ući u problem.

Što se tiče robe tipa automobili ili nesto tako to mogu da uvezu iz Evrope i da nadomeste to na tržištu. S tim što će doći do nove inflacije jer će se na evropskom tržištu pojaviti novi kupac pa dok se proizvodnja ne izjednači sa potražnjom može doći do poskupljenja automobila i još neke druge robe za koje SAD potraži zamene u Evropi i drugim tržištima.

Na duže staze obe države će pretrpeti štetu, isto čeka i ostatak sveta pogotovo kompanije koji trguju sa nekim od kompanija koje će morati da smanjuju proizvodnju. Kinin izvoz u SAD je oko 3% njenog BDP-a, ako tu uračunamo i indirektne štete koje će slediti to ne može biti veći pad od 6% u najgorem scenariju. Kod  SAD je to teže predvideti jer će oni ostati bez nekih sirovina koje mogu da ugroze poslovanje ogromnog broja kompanija. Zato se i smatra da Tramp ovo ne može izdržati na duže staze nego će posle određenog vremena da podvije rep i napravi makar kakav ugovor sa Kinom.

• Like 3
Posted

New CNN poll 

Trump’s 41% approval rating is the lowest for any newly elected president at 100 days dating back at least to Dwight Eisenhower – including Trump’s own first term.

Approval of Trump’s handling of the presidency is down 4 points since March, and 7 points lower than it was in late February. Just 22% say they strongly approve of Trump’s handling of the job, a new low, and about twice as many say they strongly disapprove (45%).

The poll finds the president underwater and sinking across nearly all major issues he’s sought to address during his time in office, with the public’s confidence in his ability to handle those issues also on the decline.

On inflation, approval is down 9 points to 35%, and on tariffs themselves, it’s down 4 points to 35%. His marks for handling the economy are down 5 points to a career low of 39%; he hit his previous low once in his first term and again this March). Only about half (52%) express confidence in his ability to deal with the economy, down 13 points compared with a December CNN poll.

Following his far-reaching efforts to reshape the federal government’s workforce, Trump has lost ground on approval ratings for managing the federal government (42% approve, down 6 points since March).

Celo istrazivanje 

https://edition.cnn.com/2025/04/27/politics/approval-rating-trump-100-days/index.html

• Like 3
  • Thanks 1
Posted
7 minutes ago, ters said:

Da poceo je sa stvranjem poslova u auto industriji - Subaru automobile za prodaju u Kanadi vise nece praviti u Sjedinjenim Drzavama...

Massive blow to Trump as Japanese car giant moves manufacturing OUT of US in tariff twist. (Subaru)

First major carmaker to stop production in the USA due to tariffs: assembly lines to be shut down on May 12 (Mazda)

Ma ceo post je fantazija, veze s vezom. Tako on ubedjuje svoje slepoverujuce kako ce biti nikad bolje. U postu nista nije tacno. 

Posted

10 hours ago, Darko said:

Šta mislite?

Ja pricam od starta da je ovo usmereno na Kinu, i resevanje USA deficita da bi se odrzao svetski balans sila. Za to zapad mora da ulaze vise u odbranu, i da zaustavi prosto trcanje za jeftinijom robom. Tramp prica u metaforama i hiperbolama, ali to ne znaci da ne vidi problem jasno. Besset samo to objasnjava na nacin koji je jasniji politicarima.

6 hours ago, Beonegro said:

I kako to pobija ovo što je napisao Robert Reich, a čemu se ti kreveljiš?

Ne pobija, objasnjava zasto IRS treba popravka, bez obzira da li ce privremeno da kosta prikupljanje reketa. I ja se nikad ne kreveljim, verovatno jos od kako sam imala 3 godine, ali izgleda da si ti jos uvek na tom nivou.

Kad nesto ne razumes izgleda ti kao besmisleno. Ponasate se ko deca, nemoj da objasnjavas sta je problem Angelia, ne interesuju nas cinjenice, radije cemo da pravimo glupe zakljucke.

6 hours ago, Beonegro said:

U srpskom jeziku, taksa je naknada za administrativnu uslugu, na engleskom je to fee. Ono što se plaća proporcionalno zaradi je porez, na engleskom tax. 

Um ne. Sta uopste pokusavas sa ovim? Porez ili tax u engleskom jeziku nije samo ono sto se placa proporcionalno zaradi, nego imas property tax, school tax, sales tax etc. Znaci sve sto pokriva lokalnu ili drzavnu administraciju na regularnoj bazi I to su obavezna placanja. Fee sa druge strane je nesto specificno vezano za uslugu, I obicno se desava samo kad izaberes tu uslugu.

Ili si to probao da ubacis zato sto mi autocorrect ponekad napise taxe umesto tax? Sta smo rekli? Pesnicka sloboda a ne detinjarije 😀

• Ha-ha 1
Posted
54 minutes ago, Angelia said:

Tramp prica u metaforama i hiperbolama, ali to ne znaci da ne vidi problem jasno.

Naravno, svaki put kad Trump lupeta gluposti -  to su hiperbole koje obicni glupani ne mogu da shvate.  Kako je tebi dobro...

• Like 3
  • Ha-ha 4
Posted
23 minutes ago, ters said:

Naravno, svaki put kad Trump lupeta gluposti -  to su hiperbole koje obicni glupani ne mogu da shvate.  Kako je tebi dobro...

Ovaj lupa gluposti, onda pr tim krene da prica kako je to sifrovano (samo odabrani razumeju, 32D sah), rezultira nicim ili katastrofom, onda opet pr ekipa ulece da kaze da to tako treba, nikad bolje... 

Posted (edited)
7 hours ago, Angelia said:

Ja pricam od starta da je ovo usmereno na Kinu, i resevanje USA deficita da bi se odrzao svetski balans sila. Za to zapad mora da ulaze vise u odbranu, i da zaustavi prosto trcanje za jeftinijom robom. Tramp prica u metaforama i hiperbolama, ali to ne znaci da ne vidi problem jasno. Besset samo to objasnjava na nacin koji je jasniji politicarima.

Ok, ali Trampovo ponašanje nije u skladu sa pritiskom na Kinu. Ne vidim kako lizanje bulje raznim belosvetskim diktatorima ide u prilog borbi protiv njih, kada je većina tih diktatora ideološki (a i više) bliska Kini. Na primer, Putin. Zašto bi Rusija stala uz Ameriku protiv Kine? Zašto se daje podrška raznim ekstremno-desnim pokretima u Evropi, čiji je cilj samoizolacija i još veći razdor u Evropi, najvećeg saveznika USA? Razumem da su levičari zasrali dosta toga, ali ne vidim kako je titranje jaja ADF-u i sličnima dobar potez. 

Al dobro, ja nisam državljanin USA. Da jesam, Tramp ne bi imao moj glas a valjda znaš šta mislim o Demsima. Ovakva politika je poražavajuća za stanje demokratije u najjačoj državi sveta.

Edited by Darko
Posted
3 hours ago, Darko said:

Ok, ali Trampovo ponašanje nije u skladu sa pritiskom na Kinu. Ne vidim kako lizanje bulje raznim belosvetskim diktatorima ide u prilog borbi protiv njih, kada je većina tih diktatora ideološki (a i više) bliska Kini. Na primer, Putin. Zašto bi Rusija stala uz Ameriku protiv Kine?

Njegovo ponasanje je potpuno u skladu sa pritiskom na Kinu, Tramp je imao taj stav zadnjih 30 godina barem. Rusija je samo trenutna situacija gde hoce da prekine rat. On kaze da misli da Rusija moze da se odvoji od Kine, nadam se da to ne misli iskreno, ja sam sumnjicava prema tome, jer zvuci kao ideja da ce se Kina transformisati sa free trade. 

I sad napadni me za ovaj stav, neke kulture prosto naginju diktaturi, tu recimo ukljucujem Srbiju. Da cak I kad imaju priliku da odu u demokratiju, neznaju sta da rade sa istom. 

3 hours ago, Darko said:

Zašto se daje podrška raznim ekstremno-desnim pokretima u Evropi, čiji je cilj samoizolacija i još veći razdor u Evropi, najvećeg saveznika USA? Razumem da su levičari zasrali dosta toga, ali ne vidim kako je titranje jaja ADF-u i sličnima dobar potez. 

Sam si rekao, zato sto su levicari zasrali dosta. Jednostavno klatno je otislo suvise daleko. Licno o tome pricam duze vremena, jer kad klatno ode suvise levo, moras da se pitas sta se desi kad ode u desno. Ja nisam veliki poznavaoc ADF ali koliko sam razumela malo su mozda previse desno. 

Imala sam, I ovo je anegdota, taj razgovor sa prijateljem koji je Jevrejin, pre izbora u Nemackoj, I on kaze nadam se da ce ADF dobiti izbore. Ja ga pitam zar te to malo ne brine, sta ako ode suludo desno. Odgovor je "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj". I to mislim da se desava.

Tilt koji USA trenutno radi, je vise ka centru zato sto Tramp nije stvarno konzervativac ili desnicar. Prosto nije, imamo 40 godina njegovih javnih nastupa, bez obzira sta mediji pricaju, do juce je bio Dems. Zato I dobija siroku podrsku centrista, jer prica ono sto su Dems pricali do pre 15-20 godina.

3 hours ago, Darko said:

Al dobro, ja nisam državljanin USA. Da jesam, Tramp ne bi imao moj glas a valjda znaš šta mislim o Demsima. Ovakva politika je poražavajuća za stanje demokratije u najjačoj državi sveta.

Da malo je depresivno zadnjih 15 godina. Ali ja nisam zabrinuta, mislim da se radi o korekciji. Dems jesu upropastili svoj brend. Tramp je dosao, I otici ce, ne moze barem doveka da zivi, ali su stranke totalno promenile strane, opet. Da te podsetim, Dems su bili "bad guys" ciklicno do skoro JFK, onda su Reps postali "bad guys".  Regan je vratio Reps u pozitivnom smislu, do W, pa sve skoro do Hilari dems su bili pozitivci. Ciklicno.

Naravno, Dems moraju da promene kurs kompletno. Poenta dve strane je da jedna drugu drze in check. 

• Ha-ha 1
Posted
23 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Jedan o plocu drugi o klin... 

Samo teraj svoje

Ovde cu poceti da te ignorisem jer ti samo dajem slagvort i posle treba da citam nebuloze... good luck

Mislis da sam ocekivala nesto smisleno? 

Neki ljudi na forumu, mozda misle da posto pises iz USA, mozda pratis nesto detaljnije nego oni, a ono ti cak ni ne ponavljas slepo MSNBC gluposti, nego povremeno samo izmislis stvari. Tipa "autisticno dete deportovano zbog tetovaze".

Kad pricas o sistemu, jasno je da nemas znanja o USA pravnom ili ekonomskom sistemu, samo si negde pokupila delimicno misljenje, pa ponavljas gluposti. 

Da znas bilo sta o poreskom sistemu u US, mogla si da me prozoves za namerno navodjenje specificnih poreskih zakona... samo da si znala o cemu pricam 😀 namerno sam ti dala sansu.

Ali ne, svaki put ide na "no comment". Mislim da treba da pogledas delove koda koji sam ti dala.

• Like 1
Posted
11 hours ago, Angelia said:

Ne pobija, objasnjava zasto IRS treba popravka

Ovo što Trump i Musk rade nisu popravke, ovo je sistematsko uništavanje kapaciteta birokratije da upravlja državom.  Sedam ili osam ljudi su izmijenjali na čelu IRS-a za tri mjeseca, na kraju niko nije ni htio taj posao (pri čemu je direktor poreske uprave jedna od najprestižnijih pozicija u birokratiji bilo koje države na svijetu, ljudi se u normalnim okolnostima biju da dođu do toga u Zimbabveu, a kamo li u SAD), pa je Bessent morao da imenuje nekog svog miniona na tu poziciju.

• Like 3
Posted

29og januara se desila nesreca, gde se vojni helicopter sudario sa civilnim avionom u sletanju u DC. Neki ovde su tvrdili da je razlog za nesrecu jer je "Tramp otpustio FAA direktora" I nekako ugrozio bezbednost (iako ga on nije otpustio). Za samo 9 dana na poziciji. Prvi izvestaj sada, kaze da je greska bila pilota vojnog helikoptera. Naravno, ne zelimo da krivimo pilota helikoptera bez dovoljno dokaza, ali samo pokazuje kako se nesrecni slucaj lako politizuje.

Just now, Beonegro said:

Ovo što Trump i Musk rade nisu popravke, ovo je sistematsko uništavanje kapaciteta birokratije da upravlja državom.  Sedam ili osam ljudi su izmijenjali na čelu IRS-a za tri mjeseca, na kraju niko nije ni htio taj posao (pri čemu je direktor poreske uprave jedna od najprestižnijih pozicija u birokratiji bilo koje države na svijetu, ljudi se u normalnim okolnostima biju da dođu do toga u Zimbabveu, a kamo li u SAD), pa je Bessent morao da imenuje nekog svog miniona na tu poziciju.

Pitam se zasto niko ne zeli tu poziciju 🤔 mozda, mozdai nisam sigurna, mozda misle da je to ubistvo za karijeru, jer popravljanje IRS nije tako lako...

Posted
5 minutes ago, Beonegro said:

Cekaj, samo da te pitam, sistemsko unistavanje kapaciteta birokratije da upravlja drzavom???? Znaci birokratija upravlja drzavom, ne demokratski izbori? Nije "we the people" nego neki neizabrani birokrati?

Posted
11 hours ago, Angelia said:

Um ne. Sta uopste pokusavas sa ovim? Porez ili tax u engleskom jeziku nije samo ono sto se placa proporcionalno zaradi, nego imas property tax, school tax, sales tax etc. Znaci sve sto pokriva lokalnu ili drzavnu administraciju na regularnoj bazi I to su obavezna placanja. Fee sa druge strane je nesto specificno vezano za uslugu, I obicno se desava samo kad izaberes tu uslugu.

Ili si to probao da ubacis zato sto mi autocorrect ponekad napise taxe umesto tax? Sta smo rekli? Pesnicka sloboda a ne detinjarije 😀

Sve što si navela je proporcionalno nekoj osnovici, u pravu si da ne mora da bude prihod, može da bude i promet, imovina, nasleđe, kapitalna dobit, i tako dalje.

Na srpskom jeziku porez se definiše kao:

Порез је недобровољно плаћање држави које није праћено противуслугом коју би од ње примио платилац пореза.

Dok se taksa definiše kao:

Taksa je propisan iznos koji se plaća prilikom obavljanja administrativnog posla. Takse su jedan od najstarijih fiskalnih oblika. Poznate su već u starom veku. Osnovna karakteristika je da je to onaj iznos novca koji se plaća kao ekvivalent za učinjenu uslugu. Usluge čini državna administracija ili druga tela fizičkim ili pravnim licima.

Dakle, još jednom, nemam apsolutno nikakav problem ukoliko želiš da pišeš na engleskom, a ukoliko insitiraš da pišeš na srpskom, bilo bi korektno da koristiš ispravne termine. Uostalom, ovo je sve u cilju održavanja tvog srpskog jezika, kao što si i sama rekla.

Posted (edited)
7 minutes ago, Angelia said:

Cekaj, samo da te pitam, sistemsko unistavanje kapaciteta birokratije da upravlja drzavom???? Znaci birokratija upravlja drzavom, ne demokratski izbori? Nije "we the people" nego neki neizabrani birokrati?

Pričuvaj taj populizam za svoje kolege MAGAše, stvarno je ispod svakog nivoa, čak i onog koji si ti uspjela da prokopaš. 

Bureaucracy is a system of organization where laws or regulatory authority are implemented by civil servants, non-elected officials. Historically, a bureaucracy was a government administration managed by departments staffed with non-elected officials.

EDIT da bude jasnije u MAGAlandu: birokratija je menadžer države, ne vladar. Ona upravlja u skladu sa zakonima koje donose izabrani predstavnici naroda. Izabrani predstavnici naroda vladaju donošenjem zakona. 

Edited by Beonegro
  • Like 4
  • Thanks 2
Posted
1 minute ago, Beonegro said:

Sve što si navela je proporcionalno nekoj osnovici, u pravu si da ne mora da bude prihod, može da bude i promet, imovina, nasleđe, kapitalna dobit, i tako dalje.

Ah nekoj osnovici, znaci nije prihodu. 

Ja uglavnom koristim engleske izraze profesionalno, jer se vise ne secam profesionalnih izraza na srpskom (da ne kazem srbijanskom 😀).

Ponekad telefon ubaci izraz koji prepoznaje a ja ne primetim. Postao si grammar nazi 😀 jel te zadovoljava, kad je svakom jasno sta sam mislila?

3 minutes ago, Beonegro said:

Pričuvaj taj populizam za svoje kolege MAGAše, stvarno je ispod svakog nivoa, čak i onog koji si ti uspjela da prokopaš. 

Bureaucracy is a system of organization where laws or regulatory authority are implemented by civil servants, non-elected officials. Historically, a bureaucracy was a government administration managed by departments staffed with non-elected officials.

Ok, znaci nije "we the people". Pogresna zemlja. Populizam ili ne, americki gradjani hoce odgovornost, nece birokratiju koja nema odgovornost.

Potpuno mi je jasno da je to sistem u evropi. Americki gradjani su rekli ne. Sa punim pravom.

Posted
4 minutes ago, Angelia said:

Postao si grammar nazi 😀 jel te zadovoljava, kad je svakom jasno sta sam mislila?

Zapravo moja inicijalna primjedba nije bila namijenjena tebi, da jeste citirao bih nešto od vatrometa jezičkih grešaka u tvojim postovima i nadovezao se na njega. 

• Thanks 1
Posted (edited)

Mislim da ne može jasnije da se kaže da neko laže, a da se to ne izgovori. Ovo je baš ozbiljan nož u leđa (ja nikad ne bih ovako javno prodao svog šefa, svašta sam kroz karijeru govorio mojim šefovima u 4 oka, ali pred ostalima je ili šef u pravu ili ja više nisam u toj ekipi), vrlo moguće i indikacija Bessentovog nezadovoljstva:

Bessent does not back up Trump on China tariff discussions

WASHINGTON, April 27 (Reuters) - U.S. Treasury Secretary Scott Bessent on Sunday did not back President Donald Trump's assertion that tariff talks with China were under way and said he did not know if the U.S. president had talked to Chinese President Xi Jinping.

The Trump administration signaled openness last week to de-escalating a trade war between the world's two largest economies that has raised fears of recession. Trump himself has said talks on tariffs were taking place with China and that he and Xi have spoken.

Yet Beijing has denied that any trade talks are occurring.

Bessent, a key player in U.S. trade talks with multiple countries, said that he had interactions with his Chinese counterparts last week during International Monetary Fund meetings in Washington, but did not mention tariffs.

"I had interaction with my Chinese counterpart, but it was more on the traditional things like financial stability, global economic early warnings," he said on ABC's "This Week."

"I don't know if President Trump has spoken with President Xi," Bessent added. "I know they have a very good relationship and a lot of respect for each other."

Edited by Beonegro
Posted

As Trump shuts down the suicide hotline, Canada has broadcasted their national hotline which now has a toll-free American version: 1-877-330-6366 

• Like 4
  • Love 2
  • Thanks 1
Posted
3 hours ago, Angelia said:

Ja nisam veliki poznavaoc ADF ali koliko sam razumela malo su mozda previse desno. 

AFD, ne ADF, Alternative fur Deutschland. Stranka ciji je jedan od lidera sudskom presudom dobio 'pravo' da ga ljudi i mediji u konverzaciji zovu fasistom ili profasistom zbog njegovih javnom izrecenih stavova po mnogim politickom pitanjima. Stranka inace ima najjace uporiste u bivsoj Istocnoj Nemackoj, gde je uticaj Kremlja i danas izuzetno jak, a mnogi lideri i clanovi AfDa su na KGBovskom platnom spisku.

Otklon od ovakve 'partije' je civilizacijsko pitanje. Onaj ko joj pruzi podrsku bilo kakve vrste, mora da se zapita s koje strane civilizacije je danas.

• Like 5
  • Thanks 1
Posted (edited)

Nema milosti za manjine:

President Donald Trump made clear Sunday that he would not follow his predecessor’s practice of recognizing Indigenous Peoples Day alongside Columbus Day in October, accusing Democrats of denigrating the explorer’s legacy as he pressed his campaign to restore what he argues are traditional American icons.

Democrat Joe Biden was the first president to mark Indigenous Peoples Day, issuing a proclamation in 2021 that celebrated “the invaluable contributions and resilience of Indigenous peoples” and recognize “their inherent sovereignty.”

The proclamation noted that America “was conceived on a promise of equality and opportunity for all people” but that promise “we have never fully lived up to. That is especially true when it comes to upholding the rights and dignity of the Indigenous people who were here long before colonization of the Americas began.”

Trump on Sunday used a social media post to declare, “I’m bringing Columbus Day back from the ashes.” He said on his Truth Social site that “the Democrats did everything possible to destroy Christopher Columbus, his reputation, and all of the Italians that love him so much.”

Demokrata oj dubije SVAKOG Italijana, bajomoj 😥

BOKTEJEBO, KOME STE DALI JOYSTICK OD NAJVEĆE SILE NA SVIJETU 🤦‍♂️ 🤦‍♀️

Edited by Beonegro
  • Like 3
  • Tuzno 5
Posted
5 hours ago, Angelia said:

I sad napadni me za ovaj stav, neke kulture prosto naginju diktaturi, tu recimo ukljucujem Srbiju. Da cak I kad imaju priliku da odu u demokratiju, neznaju sta da rade sa istom. 

5 hours ago, Angelia said:

Ja nisam veliki poznavaoc ADF ali koliko sam razumela malo su mozda previse desno.

samo da podsetim da sam bio banovan prvi put u životu na ovom (ili nekom) forumu zbog tople ljudske reakcije na ovakve postove.

• Like 3
  • Thanks 2