DJORDJE Posted February 12 Share Posted February 12 Quote Frozen noncarbonated juices and drinks like orange juice jumped 7.7%, while the cost of coffee is up 3.1% year over year. Instant coffee in particular is getting more expensive, up 7.1%. Racunam MAGA sledbenici imaju racionalno objasnjenje, Bidon posekao pomorandze i preprzio kafu. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonick Posted February 12 Share Posted February 12 2 hours ago, DJORDJE said: Ako neko od strucnjaka moze da objasni genijalnost uvodjenja carina na aluminijum? Amerika je najveci uvoznik na svetu, domaca proizvodnja nikako ne moze da zameni uvoz, kako ce carine uticati na inflaciju? Pa on mora da zgrabi sve pare sto moze, inace ce puci jako brzo. Kga briga za inflaciju... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 Cekajte ljudi, da vidimo sta ce da uradi sa Venecuelom. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonick Posted February 12 Share Posted February 12 3 minutes ago, mrd said: Cekajte ljudi, da vidimo sta ce da uradi sa Venecuelom. 🙂 nisam cuo nista, sta kaze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 5 minutes ago, nonick said: nisam cuo nista, sta kaze? Jos nista. Malo sam prosirio diskusiju. Kroz svu ovu pricu treba imati na umu da on ni u prvom mandatu nije govorio nista povezano. Uglavnom su to sibicarski trikovi da mi (narod) gledamo u jednu kutiju sibice, a sve se odvija u druge dve. Malo je sasavo uopste diskutovati o razbijanju nafte, ali ipak se desava. 🙂 Obican Trump glasac hoce da ne placa taksu i najvise bi voleo kada bi ti, ili ja to radili za njih, ali ne zbog toga sto smo imigranti, vec zbog toga sto je nama lakse. 🙂 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted February 12 Share Posted February 12 2 hours ago, Kronostime said: Odgovorih i tebi u odgovoru tvojoj floridskoj komsinici... Luce nase kosmajsko.... Slucajno smo se ponovili... 1 hour ago, nonick said: Vama je, republikanskim a narocito MAGA galsacima, Tramp totalno isprao mozak, sorry, ali ne mogu lepse da napisem. Aha, samo ponavljaj to. 1 hour ago, nonick said: Ajde da uporedimo ilegalne imigrante iz USA u Kanadu, drogu iz USA u Kanadu i ilegalno oruzje iz USA u Kanadu i sve to u suprotnom pravcu. Pa koliko imate ilegalnih imigranata, ukupno a koliko zadnjih godina? Mislim koji dolaze iz USA, a koliko sve ukupno 1 hour ago, nonick said: Kad ce Tramp/USA da zaustavi sve to da dolazi u Kanadu? Sorry, izgubio si me, hoces da kazes da se Ameri ilegalno useljavaju u Kanadu? Meni se cini da je on od Kanade trazio vise resursa da se zaustavi prolaz, to valjda treba da osigura granicu na obe strane, ili samo cekate da vas Veliki Brat zastiti... I uopste mi nije jasno, videla pre neki dan da su na Kanadskoj strani sprecili dve vece grupe da predju USA granicu, I kazu barem za jednu da su iz Venecuele. Kako ti ljudi ilegalno dospevaju u Kanadu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted February 12 Share Posted February 12 1 hour ago, DJORDJE said: Racunam MAGA sledbenici imaju racionalno objasnjenje, Bidon posekao pomorandze i preprzio kafu. Nije ovo još efekat dnevne doze, mada dio januarske inflacije vjerovatno dolazi od anticipacija njegovih ludačkih poteza. Tek od februara pa nadalje će biti jasan njegov efekat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted February 12 Share Posted February 12 Ja moram da pitam opet, zar ne bi trebalo neki parlament/kongres da donosi odluke o carinama i porezima, a ne jedan čovek? Jel postoji nešto za šta POTUS nije nadležan ili može ako hoće da donese executive order da se od sutra vozi levom stranom i da krompir u supermarketu bude besplatan? 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 3 minutes ago, Eddard said: Ja moram da pitam opet, zar ne bi trebalo neki parlament/kongres da donosi odluke o carinama i porezima, a ne jedan čovek? Jel postoji nešto za šta POTUS nije nadležan ili može ako hoće da donese executive order da se od sutra vozi levom stranom i da krompir u supermarketu bude besplatan? Moze potus ove stvari da uradi, ali ne. 🙂 Trenutno, sta god Mr. T uradi i kaze, ovi ga aminuju. Problem su hvala Bogu sudije, koji mogu da ga poklope bez posledica. 🙂 Strpljenje, valjda nece sve da se zasere. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted February 12 Share Posted February 12 1 minute ago, Eddard said: Ja moram da pitam opet, zar ne bi trebalo neki parlament/kongres da donosi odluke o carinama i porezima, a ne jedan čovek? Jel postoji nešto za šta POTUS nije nadležan ili može ako hoće da donese executive order da se od sutra vozi levom stranom i da krompir u supermarketu bude besplatan? Da, tako bi trebalo. Postavili su sudiju koji je rekao ko se usprotivi (Masku i doge, a Tramp mu prosiruje ovlascenja) bice procesuiran. Kome nije jasno do sada, nece nikada, ustav je kolabirao. Nema 3 odvojene grane vlasti, nema checks and balances. Ende. Elem, izgleda je Maskov klinac juce nesto promrmljao Trampu u stilu 'you need to go away' a kasnije gledajuci u njega sa tatinih ramena govorio 'shut your mouth' (pa koga interesuje ima na celom videu, negde oko druge i 23 minute)... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted February 12 Share Posted February 12 14 minutes ago, Eddard said: Ja moram da pitam opet, zar ne bi trebalo neki parlament/kongres da donosi odluke o carinama i porezima, a ne jedan čovek? Jel postoji nešto za šta POTUS nije nadležan ili može ako hoće da donese executive order da se od sutra vozi levom stranom i da krompir u supermarketu bude besplatan? Trebalo bi, ali sada vec postaje tradicija da predsednik zaobilaz kongres predsednickim dekretima. Da budemo iskreni u tom pogledu Trump nije gori od ostalih, Obama i Biden su izdali gomilu dekreta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 Jos jedna opaska. Prestao sam da ocekujem od biraca da razmisljaju, valjda sam omatorio i shvatio da to ne ide. Obrazovanje je u celom svetu u krizi, s'tim sto je USA glupost biti obrazovan, kad mozes da namlatis pare. Isto i moji klinci, kazu da prfesore ovde niko ne postuje. Postuju ih i slusaju dok ne poloze predmet, a posle ih ni ne pozdrave u liftu. Mnogo se degradirao intelekt u protekle 2 decenije. Za to mogu da pricam, posto sam to proziveo, ono ranije mogu samo da citam vesti. 🙂 @Beonegro ne citas ti mene dobro. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted February 12 Share Posted February 12 25 minutes ago, DJORDJE said: Trebalo bi, ali sada vec postaje tradicija da predsednik zaobilaz kongres predsednickim dekretima. Da budemo iskreni u tom pogledu Trump nije gori od ostalih, Obama i Biden su izdali gomilu dekreta. Grant 217 (prvi u nizu sa trocifrenim brojem) F. Rusvelt 3721 Truman 907 Nikson 346 Clinton 8 godina 364 W. Bush 8 godina 291 Obama 8 g. 271 Trump 4 g. 220 Svi su pribegavali tome kada nisu imali podrsku, samo sto su dekreti veoma razliciti.... Tramp sad potpisuje dekret da Elon moze da radi sta hoce... Obama je potpisao dekret da omoguci ugrozenim Amerikancima da mogu da se lece. Tramp je potpisao dekret da otvori Gvantanamo bay, Obama da ga zatvori... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted February 12 Share Posted February 12 4 hours ago, Kronostime said: Koncept globalnog prenosa podataka preko racunarskih mreza koji omogucava da se ti i ja dopisujemo bez obzira sto sam ja pod Avalom i hranim pilice po dvoristu, a ti hranis aligatore u dvoristu i kuckamo u otprilike isto vreme, u,esto da cekamo nedelju i vise dana na odgovor telegramom i postom. Malo li je? Ako govoris o internetu, onda je veci doprinos CERNA tj. Tim Berners-Lee, a pre toga univerziteta koji su napravili Arpanet. Putovanje na mesec nema puno veze sa tim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanjaol Posted February 12 Share Posted February 12 (edited) Pogresan topic Edited February 12 by nemanjaol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bul-Kathos Posted February 12 Share Posted February 12 Sampion reciprocnih trgovinskih ugovora bio je drzavni sekretar Cordell Hull, koji je uz Ruzveltovu podrsku ispred Stejt departmenta sklapao bilateralne trg. ugovore i zaobilazio Kongres s obzirom na zaostravanje svetske sutuacije u drugoj polovini tridesetih. Kongres je proklamovao Akt o tim ugovorima 1934. Nesto slicno se dogadja i danas, pa su SAD kao revizionisticka sila (i tada, kao i sada) ponovo pocele da praktikuju protekcionisticke carine, ne da bi ostvarile samo ekonomske, vec u velikoj meri politicke dobitke. S obzirom na opadanje multilateralnih institucija, bice sve teze i teze saradjivati doskorasnjim modelom u novoj eri starog imperijalizma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 50 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Grant 217 (prvi u nizu sa trocifrenim brojem) F. Rusvelt 3721 Truman 907 Nikson 346 Clinton 8 godina 364 W. Bush 8 godina 291 Obama 8 g. 271 Trump 4 g. 220 Svi su pribegavali tome kada nisu imali podrsku, samo sto su dekreti veoma razliciti.... Tramp sad potpisuje dekret da Elon moze da radi sta hoce... Obama je potpisao dekret da omoguci ugrozenim Amerikancima da mogu da se lece. Tramp je potpisao dekret da otvori Gvantanamo bay, Obama da ga zatvori... Da li je tebi jasno da to sto je Obama radio i sto Trump radi, nisu razlicita dela. Jedino je razlcito ono sta oni guraju. I jedan i drugi su izbegavali da se glasa o tome. Dakle rade sta hoce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted February 12 Share Posted February 12 Meni je nekako najžalosnija činjenica što on daje legitimitet ratu i prilično jasno ističe Rusiju ne kao agresora, nego egal stranu u ratu, u ratu koji je Rusija započela napadom na susednu državu. Ionako klimavo jedinstvo je sad razbucao takvim stavom, a to definitivno ima uticaja na ceo svet. I njegova nedotupavna arogancija u prisvajanju teritorija, raseljavanju ljudi, menjanju geografskih naziva, zavlačenjem ruku u tuđ džep... Pre par dana je na RTS-u bila emisija OKO i gostovala su dva mlada čoveka, jedan je školovan u Srbiji, a drugi nešto Harvard ili tako besno, Amerika uglavnom, i njihov zaključak je bio za 5 godina više neće biti to što su danas, pa sad rade mnogo toga da izgleda da su se svojevoljno povukli sa mesta "glavnog svetskog policajca". 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted February 12 Share Posted February 12 2 minutes ago, mrd said: Da li je tebi jasno da to sto je Obama radio i sto Trump radi, nisu razlicita dela. Jedino je razlcito ono sta oni guraju. I jedan i drugi su izbegavali da se glasa o tome. Dakle rade sta hoce. Jbt presao virus na tebe... Naravno da mi je jasno, ali sam odgovorila na nesto drugo. Rade to konstantno, od Washingtona, a ne od Obame i Bajdena. Plus, mnogo od tih dekreta je islo u korist gradjanima, sad se ni jedan ne nazire. Sam si primetio: 1 hour ago, mrd said: valjda nece sve da se zasere. ... samo ne znam cemu se nadas. Nije to zazmuris pa ce proci, ne vidis ti njega pa nece ni on tebe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted February 12 Share Posted February 12 5 minutes ago, Bul-Kathos said: Sampion reciprocnih trgovinskih ugovora bio je drzavni sekretar Cordell Hull, koji je uz Ruzveltovu podrsku ispred Stejt departmenta sklapao bilateralne trg. ugovore i zaobilazio Kongres s obzirom na zaostravanje svetske sutuacije u drugoj polovini tridesetih. Kongres je proklamovao Akt o tim ugovorima 1934. Nesto slicno se dogadja i danas, pa su SAD kao revizionisticka sila (i tada, kao i sada) ponovo pocele da praktikuju protekcionisticke carine, ne da bi ostvarile samo ekonomske, vec u velikoj meri politicke dobitke. S obzirom na opadanje multilateralnih institucija, bice sve teze i teze saradjivati doskorasnjim modelom u novoj eri starog imperijalizma. Mladim se u platu da tranp ovo zna koliko i ja. Cilj je ispunjen, neće u zatvor i sad lupa i deluje ko maloumnik, plastične slamčice, džanki profesor etc Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 12 Share Posted February 12 17 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Jbt presao virus na tebe... Naravno da mi je jasno, ali sam odgovorila na nesto drugo. Rade to konstantno, od Washingtona, a ne od Obame i Bajdena. Plus, mnogo od tih dekreta je islo u korist gradjanima, sad se ni jedan ne nazire. Sam si primetio: ... samo ne znam cemu se nadas. Nije to zazmuris pa ce proci, ne vidis ti njega pa nece ni on tebe... Cemu se nadam? Nadam se da ce se razum vratiti u liberale i centraliste i da su shvatili da zakon mora da se postuje. Ne postujes jedno pravilo, uskoro ni jedno nema znacaja. Sad me trenutno interesuje, gde ce da ode $50 mil koji su odvojeni da se cuvaju ilegalni imigranti od ICA. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted February 12 Share Posted February 12 3 minutes ago, mrd said: Cemu se nadam? Nadam se da ce se razum vratiti u liberale i centraliste i da su shvatili da zakon mora da se postuje. Ne postujes jedno pravilo, uskoro ni jedno nema znacaja. Sad me trenutno interesuje, gde ce da ode $50 mil koji su odvojeni da se cuvaju ilegalni imigranti od ICA. 🙂 Nece se razum vratiti nigde. Par njih se batrga ali i njih ce "smiriti" uskoro. Dobro se ljudi pitaju, ok demkrate, niste pobedile, ugurali smo vam pare i gde ste sada... Nema ih. Kao nestali sa lica zemlje. Tu i tamo zakljuce kako je nelegalno ili neustavno i nista. Onih par sudija sto jos pokusava da drzi slamcicu iznad vode, bice uskoro utopljeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonick Posted February 12 Share Posted February 12 47 minutes ago, mrd said: Da li je tebi jasno da to sto je Obama radio i sto Trump radi, nisu razlicita dela. Jedino je razlcito ono sta oni guraju. I jedan i drugi su izbegavali da se glasa o tome. Dakle rade sta hoce. dobro ali executive order za Gulf of America 🙂 To ako iko, left-right-marsovci, ozbiljno shvata onda mora da ide kod cika doktora na lecenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted February 12 Share Posted February 12 2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Tramp je potpisao dekret da otvori Gvantanamo bay, Obama da ga zatvori... Ne radi se ovde o istom. Obama je pokušao da zatvori vojni zatvor za smeštanje osumnjičenih za terorizam. Isti je još u funkciji mada je skoro ispražnjen. Tramp je izdao nalog da se proširi "Guantanamo Migrant Operations Center" koji nema veze sa pomenutim vojnim zatvorom i koji postoji duže nego "gitmo" još od 1990-ih i njime upravlja ICE. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonick Posted February 12 Share Posted February 12 (edited) 4 hours ago, Angelia said: Pa koliko imate ilegalnih imigranata, ukupno a koliko zadnjih godina? Mislim koji dolaze iz USA, a koliko sve ukupno Evo: Ilegalci 2024 Iz Kanade u USA - 21,000 i kusur - izvor - US Customs and Border Quote Overall illegal border crossings from Canada into the U.S. amount to a fraction of the movement across the northern Mexican border. U.S. Border Patrol intercepted more than 21,000 migrants crossing illegally from Canada in the first 10 months of 2024, according to data published by U.S. Customs and Border Protection. Iz USA u Kanadu - Oko 140,000 u 2023. i oko 120,000 u 2024. Da naznacim, populacija je 8 puta manja u Kanadi. Izvor O drogama i ilegalnom oruzlju da i ne pricamo, to je US #1 u exportu - samo totalno bolestan i glup covek moze da optuzi Kanada za to kada sve to dolazi iz USA u Kanadu. Po Trampovj logici USA bi trebala da stavi tarifu na samog sebe, budala. Quote International pressure on the U.S. Both Canada and Mexico have increased pressure on the U.S. to act. In 2021, Mexico filed a $10 billion lawsuit against eight U.S. gun manufacturers, accusing them of fueling weapons trafficking and violence. Mexico alleged the companies knew weapons were being sold to traffickers who smuggled them into Mexico and decided to cash in on that market. link Quote Sorry, izgubio si me, hoces da kazes da se Ameri ilegalno useljavaju u Kanadu? Meni se cini da je on od Kanade trazio vise resursa da se zaustavi prolaz, to valjda treba da osigura granicu na obe strane, ili samo cekate da vas Veliki Brat zastiti... Sorry, ne znam o cemu pricas - ovde se prica o ljudima koji lutaju po juznoj i posle severnoj americi i stignu do USA pa i do Kanade - ako ni to ne znas, a vidi se da ne razumes sitvaciju, ili se prvis da ne razumes, onda o cemu mi pricamo ovde? Samo da se brani sve sto naradzasti kaze/uradi - nema smisla. Ne, on je reako da ga mali brat ne zasticuje dovoljno od imigranata, i droge i zato ce da mu pali macole/tarife. To je rekao i nista drugo. Sto se na kraju ispostavilo da je jedna velika laz, sto je i on priznao, trazeci da budemi 51st state, da smo vam unistili auto industriju - celu ekonomiju, da damo dzabe crude oil, damo vam vode, da smo vas zejebali sa svim ugovorima u poslednjih 8 godina i duze - mada je on bio glavni za najlepsi i najbolji ugovor sveta i univezuma - CUSMA (nafta2)- koji danas vredi manje od rolne toalet papira. Quote I uopste mi nije jasno, videla pre neki dan da su na Kanadskoj strani sprecili dve vece grupe da predju USA granicu, I kazu barem za jednu da su iz Venecuele. Kako ti ljudi ilegalno dospevaju u Kanadu? Stvarno ne znam sta da ti kazem, rest my case. Edited February 12 by nonick 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts