Jump to content

robespierre

Član foruma
  • Posts

    349
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by robespierre

  1. Man - Doktor Faustus; Celina do Leverkinovog napuštanja univerziteta je jedan od najdosadnijih pasaža koje sam pročitao u životu uzimajući u obzir kalibar pisca. A nakon toga remek-delo. Kad hoćete svetinu da naterate na neko zlo, obratite joj se sa narode moj. Hamsun - Pan; Osećanje jedinstva sa prirodom i otuđenost od sveta pogađa malo previše ''blizu kuće''. Pa ipak, svidela mi se više od Gladi. Kiš - Grobnica za Borisa Davidoviča i paralelno Pekić - Novi Jerusalim; Zajednička tematika, Kišovo delo je verovatno skladnija celina, ali mi je Luče Novog Jerusalima kao priča ostavila najjači utisak. U gulazima su nosili letnju odeću na -30 ispod nule? Mora da su telekinetički regulisali telesnu temperaturu! Potpuni sklad sa prirodom, privatnost je nepotrebna, hrana je izvor bolesti, rad je igra! Transkript sa suđenja Jovanki Orleanki + eseji o Jovanki Desanke Maksimović i Žana Mišlea; Francuski kralj koji daje devojčici od 17 godina 12 hiljada vojnika na upravljanje? Devojčica od 19 godina koja na suđenju školuje doktore teologije Pariskog univerziteta u teološkim pitanjima? Pitaju je inkvizitori, mrze li Sv. Margarita i Sv. Katarina Engleze, a Jovanka odgovara, one vole samo ono što voli Bog. Pa voli li Bog Engleze? A Jovanka odgovara, šta Bog ima sa Englezima i ljudskim pitanjima uopšte. Fantastično. Pokušavao sam da nađem transkripte prevedene na srpski i nisam uspeo, prosto mi je neverovatno da do sada nisu prevedeni? Skurati - M. Čovek proviđenja i paralelno Hana Arent - Izvori totalitarizma; Skuratijev roman, koji to baš i nije (ako ću da budem darežljiv kazaću da je roman à clef), je vrhunsko delo, pročitao sam skoro 300 strana u jednom sedenju. Scena u kojoj D'Anuncio drži govor pred desetinama hiljada ljudi na rimskom Kapitolu, nakon što se italijanska delegacija povlači sa Pariskog kongresa jer ih saveznici ostavljaju bez Istre i Dalmacije koje su im obećali, tera na ključanje krv i najvećeg apatrida. Na terasu sa koje će se D'Anuncio obratiti kači se Italijanska zastava umrljana krvlju, u kojoj se nalazio leš Pesnikovog ratnog druga. Izlazi na terasu. Dodiruje zastavu. Apsolutni muk. Rimljani, Italijani, drugovi... Čujete li? Tišina. Čujete li? To naše čizme marširaju RIjekom! Hanumu i dalje čitam, sve objašnjava, čak i ovo stanje ovde. Elita koja vlada mora da se stavi iznad zakona jer je to jedini mehanizam koji potčinjene mase doživljavaju kao autoritet, inače bi ih rastrgli. Zvuči poznato? Sabato - Tunel; Južnoamerički Zapisi iz podzemlja? Tunel kao jasna aluzija na podzemlje, a pominje se i Dostojevski u apsolutno banalnom razgovoru dvoje Marijinih prijatelja. Svidela mi se više od Junaka. Dejan Tiago Stanković - Zamalek; Ne znam šta sam očekivao od ove knjige, suštinski ništa, a to sam i dobio. Ozbiljna literatura za ljude koji ne čitaju ozbiljnu literaturu (to je nekad bio Saramago 🙂). Čak i nije loša knjiga, jednostavno je užasno osrednja.
  2. Evo upravo je Marinika objasnila da neki izlaze, a neki ne, i da koalicija više ne postoji jer je izborna.
  3. Pa ne znam kako drugačije da okarakterišem koaliciju u kojoj deo stranaka izlazi na izbore a deo ne, nego kao raspalu. Ovo što je Sofija Mandić uprvo ispričala i ima najviše smisla, da su trebali da kažu izlazimo na izbore, ali ukoliko se birački spisak ne sredi povlačimo liste.
  4. Potrajali kao jogurt na suncu. Vučić se nalio zero kole i upiškio od sreće.
  5. Koja god da je odluka, samo da nastupe svi zajednički i monolitno. Ako se uđe u neke samostalne kombinacije, deo se odluči na bojkot, a deo izađe na izbore, što mi poznajući sujete srpskih političara deluje i više nego verovatno, tačno će kartel vladati do smrti.
  6. Epizoda iz lifta je za mene jedna od onih minijatura poput razgovora Ivana i Aljoše Karamazova u kafani zbog kojih se čitaju knjige. Kakva alegorija, pocepa se sve u meni svaki put kad je se setim, a setim je se često.
  7. Palestinsko pitanje svakako ima više veze sa komunizmom nego sa nacizmom. Ako se ne varam Iljič Ramirez Sančez je postao Karlos tako što mu je neki Arafatov saradnik dao taj nadimak. A tu je stigao via Univerzitet Patris Lumumba. Svaki put do sad kada je situacija pretila da eskalira u ovom smeru (Intifada 1 i 2) tata je zavrtao uši da ne dodje do ovolike humanitarne katastrofe, izgleda da nas u novembru stvarno očekuju istorijski izbori koji su u drugi plan bacili i Bliski Istok i Ukrajinu. Verujem da bi se nakon izbora i jedna i druga situacija rešile ekspresno: a) tako što bi se obe strane u ovom konflitku dovele za sto i ne bi im bilo dozvoljeno da ga napuste dok se ne dogovore, kao i svaki put do sada; i b) tako što bi vojna pomoć ekspresno bila poslata u Ukraijinu. Problem i za Palestinu i za Ukrajinu je što do izbora ima 7 meseci.
  8. Profesor istorije na Kolumbiji čija je uža specijalnost ekonomska istorija moderne Evrope.
  9. Zanimljiv intervju sa Adamom Tuzom u Radaru gde tvrdi da je ishod rata potpuno neizvestan. https://radar.nova.rs/global/adam-tuz-ekskluzivno-za-radar/
  10. Medjunarodno pravo je farsa i ne važi za imperije (Ameriku, Kinu i Rusiju) kao i sve ostale priveske koji imaju nuklearno naoružanje. Štap koje ove tri imperije koriste da bi disciplinovale neposlušne u njihovim sferama uticaja. Imperija koja se u istoriji manifestuje kao volja za moć i međunarodno pravo koje implicira nekakvu međunarodnu pravdu su u direktonoj koliziji. Što ne znači da svet ne treba prihvatiti onakvim kakav on jeste, stoički, inače se lako sklizne u autoviktimizaciju, tu omiljenu srpsku disciplinu.
  11. Vučiću, kome je isti omiljeni igrač. 😄 (ne zajebavam se)
  12. Meni je prvi deo baš klasičan holivudski lajtić, tako da dalje ne planiram ni da gledam. Nema tog transcedentalnog začina (hehe) koji bi ga izdvojio iz mora filmova o superherojima. Ni blizu genijalnosti Inceptiona ili originalnog Blade Runnera ako pričamo o sf žanru.
  13. U USA se električno vozilo puni iz različitih izvora proporcionalno ovim procentima: Evropa: Elektroenergetski sektor Evrope generiše za oko 20% manje energije iz fosilnih goriva, pa su u tom pogledu električna vozila trenutno ''karbonski neutralnija'' u Evropi negu u USA.
  14. Kapitalizam je najmanje loš sistem pre svega jer je jedini sistem koji dozvoljava neutralnost pojedinca, odnosno kapitalizam kao sistem neutralnost shvata kao tiho odobravanje. U svakom drugom sistemu pojedinac koji je neutralan je obeležen za odstrel. Tehnološki i ekonomski benefiti su samo bonus.
  15. Nisam siguran je l' San Salvador ili Beograd. https://www.krik.rs/policijska-prijava-nebojsa-stefanovic-i-marko-parezanovic-pomagali-saricevom-klanu/
  16. Ja sam iz kategorije negledača ove manifestacije, ali mašiš fudbal, pop muzika se oduvek bavila takvim temama. Je l' bi mogao Robert Plant da bude član stručnog žirija sa Led Zeppelin tekstovima iscedi moj limun mala 😄 i slično?
  17. Da ne editujem. Sa jedne strane održavaju marketing vlasti kao desničarske, priča na koju se primaju bezmozgaši, plus horda novih indoktrinisanih klinaca bez mozga. S druge strane ogade bilo kakvu desnu priču ljudima sa mozgom, jer znaju da samo desnica obara vlast ovde. Dve muve jednim udarcem, maestralno to rade. Primer toga su i kretenske serije o Nemanjićima i Draži koje je RTS snimao.
  18. Meni je baš danas palo na pamet, Breskvica deluje kao klasičan BIA projekat za domaću upotrebu.
  19. Da, full hybrid. Kod hibrida elektromotor može da ti pokrene auto, dok kod mild hibrida ne može, već otvara i zatvara prozore, pokreće multimediju i slično. Mene automobili generalno ne interesuju osim profesionalno 🙂, a skoro sam čitao neku Grutter studiju (oni su tate što se tiče clean transporta) koja ta mild hybrid vozila praktično ni ne smatra za hibridna (ne uzima ih u analizu).
  20. Da nije običan hibrid, koji nije ni mild ni PHEV? Meni se čini da su ti mild hibridi daleko najgora solucija, imaš zajebanciju sa tim elektromotorm, a emisije maltene kao kod sus motora. Ne znam kakav je leasing bio u pitanju, ali sam prilično siguran da banke koje se lože na to da imaju zeleni portfolio neće da finansiraju kredite za mild hibride.
  21. Jedno je odluka da se nastavi sa razvojem sus motora, a sasvim nešto drugo je da će takvi motori biti u upotrebi najkasnije do 2050, kada će u Evropi po Pariskom sporazumu upotreba istih biti onemogućena. Ako teške industrije, gde je određene stvari sa trenutnom tehnologijom nemoguće elektrifikovati usled neophodnosti izuzetno visokih temperatura, planiraju u potpunosti da elektrifikuju, automobilska industrija u kojoj je čista tehnologija već komercijalno implementirana sigurno neće to izbeći. Uostalom, ti sus motori će moći da se prodaju u BRIKS-u, a verovatno i u USA.
  22. Meni je Walk the Line bio odličan, ali nisam neki ne znam kakav fan Džoni Keša, možda se fanovi lika i dela ne bi složili sa mnom.
  23. Ja ovo isto vidim svaki dan kad kad izađem na ulicu u Beogradu.
  24. Bertrand Rasel, koji je tokom Velikog rata bio u zatvoru zbog pacifizma, i kome su oduzeli katedru iz istih razloga, neposredno krajem Drugog rata je održao govor u Britanskom parlamentu u kome je otvoreno pozivao na sukob sa SSSR-om uz upotrebu nuklearnog naoružanja kako London ne bi izgledao kao Hirošima. U tom govoru ima jedna fascinantna misao, parafraziram, razumno je očekivati da će čovek hodatit po žici nad ambisom 10 minuta, ne duže. Sovjeti su 1949. napravili prvu bombu i uspostavili ravnotežu, ali su do tada više puta testirali Amerikance. Prvo su pokušali da ostanu u Iranu, ali su odatle izbačeni, a nakon toga su blokirali Berlin uspešno, odnosno, rukovodstvo SAD je procenilo da to nije dovoljno valjan razlog da se započne nuklearni rat. Da li će u budućnosti, u slučaju postojanja takvog i tolikog vojnog disbalansa neki budući rukovodioci donositi tako humanističke odluke? Pa ne bih rekao, mislim da je u tom smislu postojanje multipolarnosti, odnosno vojne ravnoteže jedini osigurač, jer će ona druga strana uvek donositi odluke vođena strahom od odmazde.
  25. Kurak će konačno moći da se vrati sa safarija na koji je otišao pre 25 godina. Hoće li i njega princ da dočeka sa 30.000 doloresa otpremnine, da mu se nađe?
×
×
  • Create New...