Jump to content

Kako citate?


Recommended Posts

Pitanje "Kako citate" podrazumeva ne samo pozu pri citanju mada je i to intrigantno, nego i kada citate, kako birate knjige za citanje, kako one dolaze do vas., kako vi odlazite od njih, sa kakvim i kojim osecanjem, i mozda, zasto citate, iz navike, potrebe......da li vas je neka knjiga promenila, obelezila....? 

 

Kada sam pre 4 godine dobila dijagnozu koja mi ozbiljno ugrozava vid, osetila sam ogroman strah, ne od dijagnoze nego od izvesnosti da jednog dana necu moci da citam knjige. 

Mogucnost da izgubim vid a i zivot ucinila mi se kao manja strahota od cinjenice da ce mi biti uskraceno nesto sto je jedna od retkih ako ne i jedina konstanta u mom zivotu. Biti izgnan iz carstva pisane reci ucinilo mi se strasnije od samog umiranja. Tesila sam se da ce mi ostati muzika, priroda, razgovor......i nije mi bilo bolje. 

Kako citam? Od kada znam za sebe, citam uvece, pred spavanje i zaspim sa knjigom sto nije dobro jer mi naocari zavrse ispod izvesnih delova tela na uzas moje opticarke koja ni posle toliko godina ne shvata kako uspevam da upropastim sve te ramove. Citam kad putujem ili cekam pred nekim salterom, ordinacijom....citam na terasi, rano ujutru, u drustvu vrabaca na obliznjem platanu...ako mi je  u rukama dobra knjiga, sada kada sam u penziji, u stanju sam da odlozim svaku obavezu tog dana i ceo dan provedem uz knjigu. Nemam dan bolovanja u radnoj knjizici ali sam slagala da imam grip i ostala kod kuce 2 dana samo zato sto nisam mogla da prestanem sa citanjem jedne sage u vise tomova.....davno, nas koker spanijel mi je oglodao knjigu Pabla  Nerude  "Priznajem da sam ziveo", blesavo kuce sa dobrim kriterijumom za literaturu....

Odavno verujem u to da knjige biraju mene a ne ja njih. Citam i po preporuci izdavaca, prijatelja, recenzija kojih jedva i da ima u stampi.....

Mama je citala biografije slavnih istorijskih icnosti  pa su mi  Katarina Velika i Greta Garbo  bile kao familija....tata je citao memoare vojskovodja i  prikaze velikih bitaka od antike do novije istorije pa sam i to citala kad ne bih stigla do biblioteke po moje naslove.

Ne citam best selere pre nego sto na njih padne debela prasina.....

Potrosicu pare na novu ili antikvarnu knjigu pre nego na dobre cipele.....

Svakoj bebi u okruzenju poklanjam "Malog princa" i skupljam izdanja te knjige.

Bezobrazno pravim spisak novih naslova uoci mog rodjendana i diskretno ih doturam kome treba bez grize savesti jer ce i onako da potrose novac na neke trivije a meni je najleposi poklon knjiga. Zato je i poklanjam, nek im se nadje. 

Sta imam vredno i vazno u kucnoj biblioteci? Imam sve albume Gastona, Asteriksa i Obeliksa, kupovali smo ih deci a bili prvi koji su se otimali o njih. Zbirka  klasika stripa, popularne i klasicne enciklopedije su u bivsjoj decijhoj sobi kao  i klasici decije literature. I dans volim da pomilujem knjige Karla Maja i secam se zimskih raspusta kada smo ih brat i ja citali, svako na svojoj strani kauca, u miru zimskog popodneva , uz kompot od jabuka...

Dostojevskog sam premestila daleko od mesta na kojem spavam jer ga krivim za nemiran san..

Kada su se komsije selile u drugi grad, poklonili su mi 20 tomova Srpske knjizevne kritike! Vidjeni su za gradsku biblioteku samo cekam prevoz...

Moj poslednji dobar "ulov"je lepo izdanje Mladinske knjige "Knjige koje su promenile istoriju" i nemacko izdanje Direrovih crteza. 

 

Mozda je malo tuzno da od svih vrednosti koje imamo priliku da odaberemo tokom zivota neko, ja, odabere knjigu ali tako je. Sa knjigom sam u velikom svetu, sa knjigom sam medju pametnijim od sebe, knjiga me navodi da preispitujem stvarnost u kojoj zivim, da odmerim snove koje sanjam, sa knjgom sa covek a ne ameba....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Kako mi je oslabio vid u zadnjih nekoliko godina, sve manje citam sa papira. Ranije je pomagalo da malo odmaknem stivo od lica ali otkako su mi ruke okracale, ne uspijeva mi ni na taj nacin. Imam neke naocale koje donekle pomognu ali ubrzo pocnu da smetaju i gubim koncentraciju.

 

Uglavnom buljim u laptop ili telefon i tako planiram dok skroz ne ocoravim, a kad se to desi, naucicu Brajovo pismo pa cu opet poceti citati knjige. Racunam da ce mi se sluh razviti da kompenzira vid, pa cu se moci snalaziti u prostoru eko-lokacijom kao sismis.

 

Sve u svemu, nizbrdo je.

 

 

 

 

 

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Pletilja said:

Pitanje "Kako citate" podrazumeva ne samo pozu pri citanju mada je i to intrigantno, nego i kada citate, kako birate knjige za citanje, kako one dolaze do vas., kako vi odlazite od njih, sa kakvim i kojim osecanjem, i mozda, zasto citate, iz navike, potrebe......da li vas je neka knjiga promenila, obelezila....? 

 

 

Najviše čitam vikendom i na godišnjem odmoru. Radnim danima obično sam u prevelikoj gužvi, srećan sam kad uspijem da pročitam 30 strana običnim danom. Ima to veze i s tim što ne mogu da čitam u svim uslovima. Treba da je mir, tišina, po mogućnosti da sjedim u svojoj fotelji. I ne volim da mi je vrijeme za čitanje iscjepkano, da me neko stalno prekida. Najviše volim kad se vikendom probudim u šest i čitam do devet ili deset, dok ostali u kući spavaju.

 

Kako biram knjige? Ima dosta pisaca koje volim da čitam, a pratim i preporuke na koje znam da mogu da se oslonim. Na internetu glavni resurs mi je Arts & Letters Daily. Tu uvijek može da se nađe kvalitetnih prikaza.

 

Čitam papirnate i elektronske knjige (na tabletu) ravnopravno, ali audio knjige ne mogu da slušam. Taj koncept mi je totalno odbojan

 

Uglavnom čitam beletristiku, vjerovatno oko 90%. Motivi za čitanje su više estetske, nego saznajne prirode. Volim dobre stiliste, majstore jezika i forme. Nije mi bitno da knjiga nosi neku krupnu ideju, poruku ili da iz nje naučim nešto novo.

 

Volim i da kupujem knjige, i još uvijek ih kupujem više nego što ih čitam, čak više nego što imam gdje da držim, ali volim kad je kuća puna knjiga.

 

Ni jedna knjiga pojedinačno nije me promijenila. Vjerovatno me mijenja čitavo iskustvo čitanja. Tačnije, predstavlja dio moje ličnosti.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
On 9/30/2019 at 12:24 PM, Pletilja said:

Pitanje "Kako citate" podrazumeva ne samo pozu pri citanju mada je i to intrigantno, nego i kada citate, kako birate knjige za citanje, kako one dolaze do vas., kako vi odlazite od njih, sa kakvim i kojim osecanjem, i mozda, zasto citate, iz navike, potrebe......da li vas je neka knjiga promenila, obelezila....? 

 

 

Čitam od ranog detinjstva i to više nije navika već i potreba. Čitanjem se obogaćuje rečnik, a poznato je i da čitanje pomaže kod kognitivnih sposobnosti, ne samo dece već i odraslih.

 

Knjige biram ili po preporuci, ili na osnovu onoga što piše na koricama. Uglavnom čitam romane sa istorijskom tematikom, ali i knjige domaćih autora. Njima dajem prednost 🙂

 

Član sam biblioteke i uzimam knjige iz biblioteke, razmenjujem knjige sa prijateljima a imam i svoju kućnu biblioteku. Volim da kupujem knjige i obično kupujem nova izdanja dva puta godišnje, u junu i u decembru kada je Lagunina "Noć knjiga". Redovno odlazim i na književne promocije dva domaća autora i obično  tu kupim njihove nove knjige.

 

Slobodno vreme radije provodim uz knjigu, ili pišem na blogu..ne gledam televiziju, i nisam filmofil. 

 

Postoje knjige koje pročitam i kasnije zaboravim, i ponovo čitam posle par godina, ali i one koje pamtim, i koje ostave snažan utisak na mene, i njih čitam još jednom, a desi se nekada i dva puta.

 

Ne mogu da izdvojim nijednu knjigu koja me je promenila, ostavila neki trag..napisala sam u drugoj temi spisak omiljenih knjiga i pisaca, a ima ih i više od 5-10.

 

Ne volim knjige u elektronskom izdanju, mada sam tako u pdf izdanju pročitala trilogiju "Blizanačka trilogija" Agote Kristof.

 

Više volim knjige u štampanom izdanju, i onaj miris novih knjiga..a mislim da se te knjige lakše čitaju od E knjiga. jer postoje bukmarkeri kojima obeležavamo gde smo stali- kad pravimo pauzu u čitanju.

 

I na kraju, pravim popis pročitanih knjiga na godišnjem nivou, i pišem prikaze na blogu-onih knjiga koje su ostavile jak utisak a do sada dva prikaza je preuzela i IK Laguna i postavila ih na svoj sajt. 

Edited by Devojka Luke Razića
slovna greškica
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 8 months later...

Da li te znali da je citanje STARIJE od pisanja? Tako tvrdi Alberto Mangel u "Istoriji citanja":

 

"Astronom cita mapu zvezda koje vise ne postoje, japanski arhitetkta cita zemljiste na kojem treba da bude izgradjena nova kuca zasticena od zlih sila, zoolog cita tragove zivotinja u sumi, igrac karata cita pokrete pertnera pre nego sto ce baciti pobednicku kartu, plesacica cita uputstva koreografa, gledaliste cita njene pokrete na sceni, tkalja cita zamrseni nacrt tepiha koji tka", ..."roditelj cita bebino lice trazeci znake radosti, straha ili cudjenja,  kineski gatalc cita  drevne oznake na kornjacinom oklopu"..."havajski ribar, uranjajuci ruku u more,  cita morske struje, zemljoradnik cita vremenske prilike na nebu  - svi oni sa citaocima knjiga dele umece odgonetanja i prevodjenje znakova". 

 

Reading Oracle Bones and Writing the Future in the Shang Dynasty | Ancient writing, Ancient china, Ancient chinese

Museum Offers $15,000 Per Character to Decipher Oracle Bone Script | Smart News | Smithsonian Magazine

Najastariji kineski piktogrami, 12 i 13 vek pre nove ere. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Od istog, gorepomenutog autora:

"Sveti Benedikt je, pisuci u vreme kada su knjige bile relativno retke i skupe, naredio svojim monasima da drze "ako je to moguce, knjige koje citaju "u levoj ruci, omotane u rukave svojih tunika  i na kolenima, desna ruka treba da im bude otkrivena kako bi mogli  njome da okrecu stranice"

"Toma Kempijski je ucio studente da uzimaju "knjigu u ruke isto kao sto je Simon Pravednik u narucje uzeo Dete Isusa kako bi ga nosio i poljubio. A kad zavrsite citanje, zatvorite knjigu i zahvalite svakoj reci koja je potekla iz Bozijih usta jer ste u polju Bozijem  pronasli skriveno blago".

Dominik - Znanje sveta

Fra Angelico, St. Dominic

 

 

 

Edited by Pletilja
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Pletilja said:

Da li te znali da je citanje STARIJE od pisanja? Tako tvrdi Alberto Mangel u "Istoriji citanja":

 

Vrlo prijatan podsetnik na knjigu koju vredi imati u kucnoj biblioteci jer to nije knjiga da se prelista i ide dalje.

Ova knjiga je prijatelj sa kojim se odrzava kontakt. Sa ovom knjigom se vodi razgovor, zato je treba gustirati bez zurbe. 

 

Verba volant, scripta manent!

 

 

IMG_20200629_211328.jpg

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
On 6/29/2020 at 8:26 PM, Pletilja said:

Da li te znali da je citanje STARIJE od pisanja? Tako tvrdi Alberto Mangel u "Istoriji citanja":

 

"Astronom cita mapu zvezda koje vise ne postoje, japanski arhitetkta cita zemljiste na kojem treba da bude izgradjena nova kuca zasticena od zlih sila, zoolog cita tragove zivotinja u sumi, igrac karata cita pokrete pertnera pre nego sto ce baciti pobednicku kartu, plesacica cita uputstva koreografa, gledaliste cita njene pokrete na sceni, tkalja cita zamrseni nacrt tepiha koji tka", ..."roditelj cita bebino lice trazeci znake radosti, straha ili cudjenja,  kineski gatalc cita  drevne oznake na kornjacinom oklopu"..."havajski ribar, uranjajuci ruku u more,  cita morske struje, zemljoradnik cita vremenske prilike na nebu  - svi oni sa citaocima knjiga dele umece odgonetanja i prevodjenja znakova

 

 

...prvo sam procitala samo prvi red ovog posta da je citanje starije od pisanja

pa kao svaki bukvalista kazem - sta li su to citali ako nista do tada nije ni napisano :lol_2:

 

posle vidim ostatak ...pa ja bih to nazvala proricanjem, nagadjanjem, tumacenjem ...

 

svako moze da ima drugaciji dozivljaj onoga sto vidi, to

cak i kada je jasno napisano poznatim slovima a kamoli kad nije i kada je u pitanju tumacenje pokreta, mimika, zvezda, vremenskih prilika i ostale nepisane stvari...

 

dokaz imamo koliko samo puta su takozvani citaci pogresili u tumacenju....i to uz svo potrebno predznanje.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Ja na razne knjige primjenjujem razne čitalačke metode: velike hrestomatije i enciklopedistiku čitam pomalo, uvijek im se uznova vraćam.

Fikciji takodjer pristupam na različite načine: ako me zaintrigira od prve - gutam. Već spomenutog Kureishija (Posljednja riječ, 275 strana) sam pročitao u jedan dan. Kako ne spavam (zapravo uopće ne spavam i nije mi problem spojiti 72 ili čak 96 sati bez minute sklopljenog oka) mogu čitati bez prekida, cijele noći, cijelih noći.

Imam veliku biblioteku u ZG, kao i supruga u drugom stanu, a u Briselu imamo biblioteku koja se proteže preko 6 m dnevnog boravka, u dva reda, na 3 kata i ima preko 3500 knjiga.

Da li je sve to pročitano?

Da navedem Anatole France koji na pitanje brojnih obožavatelja, koji se dolaze diviti njegovoj impresivnoj biblioteci, pa pitaju: "Da li ste sve to pročitali, gospodine France?"

"Ni desetinu. Da li vi svaki dan ručate iz vašeg sevreškog servisa?"

Tako i ja, nisam pročitao ni 10% naše biblioteke (tim više što se oslanjam na knjižnice), ali to je kao strast kolekcionara.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Delimo nesanicu i Kureishija, danas sam uzela njegov naslov "Nesto da ti kazem"...odmaram od cerkinog ljubimca Frenzena, zaglavila sam se sa "Pjuriti", koliko god da mi je "Sloboda"bila otkrice, sada nisam u stanju da se probijam kroz njegov stil i temu...

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Kad sam odlučio nešto postati na ovoj temi, nije mi bila intencija pisati o knjigama, uostalom imamo temu 'Šta čitate'. Tamo ću, ako stignem, komentirati Franzena.

Ovdje sam mislio nešto napisati o samim knjigama koje čitam ili pišem, o mirisu papira, o fusnotama, podcrtanim retcima ili zapiscima na rubovima.

Kako sam prikovan za krevet, ne izlazim iz kuće, čitam ponovo (uz stručnu literaturu) knjige koje sam tek našao, iskopao.

 

Michael Shelden: Graham Green - the Man Within.

Ali to nije za ovu temu.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...