Jump to content

Recommended Posts

On 11/1/2024 at 1:50 PM, Miki28 Teoljub said:

Od 11.11.2024 sjeda na klupu.

Ovaj je luđi nego što sam mislio.
Ostavlja perfektno posloženu ekipu koja ima jak potencijal da bude hit Lige šampiona (predviđao sam im četvrtfinale) i koja bukvalno gazi domicilnu ligu,da bi usred sezone preuzeo ovu olupinu od tima.
Navodno je bila 'sad ili nikad' ponuda Junajteda.

Lud ili hrabar potez..videćemo.
Odlično rešenje..ali odlično..samo,trebaće vremena,mnogo strpljenja,a nisam siguran da su ni uprava ni navijači spremni da mu daju to.

Mora se preovetriti svlačionica i treba se osloboditi svih viškova.
Seći hirurškim skalpelom.

• Like 4

On 11/4/2024 at 11:12 AM, Drug Crni said:

Ostavlja perfektno posloženu ekipu koja ima jak potencijal da bude hit Lige šampiona (predviđao sam im četvrtfinale) i koja bukvalno gazi domicilnu ligu,da bi usred sezone preuzeo ovu olupinu od tima.

Odlično rešenje..ali odlično..samo,trebaće vremena,mnogo strpljenja,a nisam siguran da su ni uprava ni navijači spremni da mu daju to.

Definitivno lud. Kakva predstava vcrs. 

Odrijesene ruke od 1 dana i da sutne koga god zeli. Dosta je bilo sa preplacenim zvezdicama. 

Amorimball💪

• Like 1

Ako poželi 10. Portugalaca na klupi sa sobom dozvoliti mu 11-12. i pitati, treba li ti još.

Najviše me brine kako će čovek rešiti problem tj. onaj užas igrača sredine terena sa akcentom na "primili su loptu od zadnjeg reda i šta sad" ?

Dopuna ... "igubili smo loptu na sredini terena i šta sad" ?

Edited by BJÖRKman011

Bice posla za Amorima, koliko sam ga cuo, njemu engleski nije problem, sto je bitna stvar. Raduje i sto vodi svoj strucni stab, nadam se da ce i medicinski povesti. I on definitivno nece biti Manager kao Ferguson, bice Head Coach, INEOS je tako postavio strukturu. 

Ja sam i dalje misljenja da Junajted ima tim koji se moze nadograditi, da su za brobu za titulu - nisu. Ali onaj iskorak koji se ocekivao npr ovaj prelazni rok sa Yorom, Zirkseeom i Ugardeom (po igrac u svakoj liniji) se nije desio i korak unapred se nije desio nego 3 unazad. Nisu Onana, Dalot, Rashford, Bruno mozda igraci sa kojima napadas titulu (al nisu realno ni za borbu za osmo mesto) ali Amorim mora seci ako je potrebno ili praviti osnovu nevezano za ovakve igrace. Neefikasnost mislim da nema veze sa napadacima (Hojlund je mlad i projekat, Zirksee lep dodatak) nego vise sa sistemom igre.

• Like 5

3 hours ago, ojzibb66 said:

Bice posla za Amorima, koliko sam ga cuo, njemu engleski nije problem, sto je bitna stvar. Raduje i sto vodi svoj strucni stab, nadam se da ce i medicinski povesti. I on definitivno nece biti Manager kao Ferguson, bice Head Coach, INEOS je tako postavio strukturu. 

Ono smece od novinara Cotterill koji ga prije utakmice sa City smara da odgovari na pitanje na engleskom a Amorim ga kulira, PR kaze samo na portugalskom i onda ga sinoc nakon meca zajebava tog istog novinara u fazonu In English i onda lagano mu odgovori na engleskom. Ima neku harizmu😀

3 hours ago, ojzibb66 said:

Ja sam i dalje misljenja da Junajted ima tim koji se moze nadograditi, da su za brobu za titulu - nisu. Ali onaj iskorak koji se ocekivao npr ovaj prelazni rok sa Yorom, Zirkseeom i Ugardeom (po igrac u svakoj liniji) se nije desio i korak unapred se nije desio nego 3 unazad. Nisu Onana, Dalot, Rashford, Bruno mozda igraci sa kojima napadas titulu (al nisu realno ni za borbu za osmo mesto) ali Amorim mora seci ako je potrebno ili praviti osnovu nevezano za ovakve igrace. Neefikasnost mislim da nema veze sa napadacima (Hojlund je mlad i projekat, Zirksee lep dodatak) nego vise sa sistemom igre.

Vidim da je svjestan gdje dolazi i nadam se da ce dobiti odrijesene ruke da se rijesi koga god. Vecina igraca koji su sada u klubu su se smucili navijacima.

Ocekujem da ce maximalno iskoristiti Mainoo, Garnacha, Yora. Sto se napadaca tice, morace Hojlund ozb da ojaca ali mislim da ce Rashford biti glavni igrac, ako mu uopste se fudbal bude i igrao a ako ne, sut karta!

On 11/4/2024 at 11:12 AM, Drug Crni said:

Mislim da sam negdje pročitao (ili je komentator na areni rekao za vrijeme Sporting- Man City) da je Amorim odbio nekoliko jakih ponuda (čak mislim da je jedna bila City) i da je čekao samo United. Što bi protumačio na način da su oni s njim sve dogovorili dosta ranije, samo su svi zajedno čekali da Ten Hag dobije otkaz. A ovo boldano je htio napraviti Rangnick, ali su se u Unitedu uplašili, i od čovjeka napravili pajaca. Ali problem ne nestane ako se pretvaraš da ne postoji, samo postane još gori.
ne vjerujem da Amorim dolazi nespreman. Mislim da im plan, i da je u razgovorima s novim vodstvom napravio plan što i kako. Svakako će morati odstraniti dosta toga iz slačionice. Tako da par sezona, parsto miliona Eura, i par komada tvrde bukovine kasnije, United ide u provedbu Rangnickovog plana. Vjerojatno ne tako drastično, ali sam siguran da za krila HNL kvalitete (koja koštaju od 100M) više neće biti mjesta. Iako ne znam ništa o tome što planira, mislim da će mu Casemiro imati dosta bitnu ulogu neko vrijeme (ne može ga se riješiti, ali ga može iskoristit u izgradnji pobjedničkog mentaliteta, pošto je taj klub otrovan luzerštinom). Mislim da Bruno, Dalot, Hojlund, Mazraoui, Onana, Ugarte, Yoro, Mount, de Ligt, Lisandro Martinez, Garnacho svakako ostaju u prvoj momčadi barem do ljeta. Zirkzee, Malacia, Eriksen, Rashford ne znam. Ovo ostalo vjerojatno leti odmah.

• Like 3

Slažem se u globalu.Samo,Ragnik poslednjih desetak godina nije toliko aktuelan kao trener. U ovom momentu Amorim ima veću težinu kao trener nego Rangnik kad je stigao. Nemački stručnjak je bio već pomalo pao u zaborav,u drugi plan,a Amorim je vruća trenerska roba.

Ne slažem se oko uloge Casemira..ne oko tvoje procene već toga može li on išta kvalitetno dati na terenu. Ne sumnjam u taj njegov "pobednički mentalitet",ali veoma dvojim u njegovu brzinu. Okretan je kao trokrilni ormar. Mislim da je u grupi igrača kojih se treba osloboditi,ali možda ga Amorim oživi igrački.

Amorimov Sporting sam gledao mnogo puta. Bili su vrlo uzbudljiva ekipa za gledanje. Trebalo mu je vremena da ih "namesti" i posloži (kadrovski i taktički),ali poslednje dve sezone ih je milina gledati.

Zna se da igraju 3-4-3 sistem.
U začetku akcije srednji štoper se malo "digne" i tako postaje sidraš na sredini i sa dvojicom veznjaka čini trojku koja pokriva trojku napadača. Wing-backovi stanu pre svega veoma široko..bukvalno stoje uz aut linije. Cilj je maksimalno razvući odbranu protivnika u širinu.

Kada pređu centar,napadaju sa 5,6 igrača. Pokušavaju da rašire odbranu,ali zapravo opterećuju sredinu protivniče odbrane. Glavni pravac napada formiraju preko središnjeg koridora kojeg čine (i desno i levo u sredini) po tri igrača koja stoje u ravni jedan iza drugog. Loptu donose direktno do njih,a onda oni svojim mnogobrojnim kretnjama i čestim promenama pozicija potpuno zbunjuju rivala i kombinuju pri čemu uvek jednog igrača koriste kao pomoćnog. Dakle,igraju vrlo direktno,ali ne potpuno okomito..prvi plan nije da jednom dužom loptom odmah traže nekog od trojice napred,već kombinuju. Nije to ni potpuno direktan fudbal,ali ni tiki-taka,već neki sistem napada nastao implementacijom oba.
Nije ni čudo stoga što im toliko mnogo igrača ulazi u gol šanse.

Ne carine loptu,ali je cene. Pa ako kombinacija ne prolazi,ne libe se da je vrate unazad i imaju karakteristiku da brzom loptom menjaju stanu napada - tamo gde se otvara prostor. Tada obično traže wing-backove koji se u fazi napada dižu veoma visoko i igraju kao krila,ali opet ne traže loptom odmah napadača,ne centriraju loptu već radije traže tu pomoćnu igru.

Naravno,centralna figura ovde je ipak bio fenomenalni Gyokeres čije karakteristike su dozvoljavale da ova igra teče do samog kraja, a tamo bi upravo on i najčešće završavao akcije.

Nije ovakva taktika bez nedostataka naravno. Ukoliko bi se u fazi traženja igre kroz sredinu lopta brzo izgubila,otvarao bi se veliki prostor rivalu za kontranapade. Tako ih je Atalanta kaznila prošle sezone u Ligi Evrope,iako je Sporting u globalu odigrao dobre utakmice.

Kada bi se tražile dve reči da opišu Sportingov fudbal pod Amorimom to bi bile: struktura i fluidnost. Cilj je uvek pronaći slobodnog igrača.

Ne znam šta će,kako će i da li će uopšte nešto od ovoga Ruben primeniti u Junajtedu,ali neka stoji na ovoj stranici ova moja laička analiza njegovog fudbala kao trenera Sportinga.
Studiozan je trener,traži vreme,ali je vrlo fokusiran na rad.

Srećan mu bio početak. A i nama sa njim.

• Like 9

Lepa analiza @Drug Crni, interesantna zapažanja. Nisam navijač Junajteda ali bih voleo da Amorim dovede nešto novo i da liga postane još konkuretnija. Ali tu postoji jedno veliko ali. 

U pitanju je Premijer liga i klub koji je u velikim problemima. Mislim da Amorim ima veće šanse da ne uspe nego obrnuto i nije mi jasno zašto se kao mlad i talentovan trener uhvatio ovog posla. Neki među korak u neki sredjeniji klub lige petice bi mu više značio jer je ipak ogromna razlika izmedju Liga Portugal i EPL. Tu je najbolji primer Pep, koji je daleko talentovaniji i karijeru će verovatno završiti kao najbolji trener u istoriji, i on u prvoj sezonu u Sitiju nekoliko puta mislio da će dobiti otkaz sa koliko problema se susreo. A postoji provalija u znanju i iskustvu koje je Pep doveo u Sitiju i koju Amorim dovodi u Junajtedu. Gvardiola je dosta isticao druge lopte i fizikalije EPL ekipa. Rekao je kako na Pirineju niko ne obraća pažnju na druge lopte jer se ne igra dugim loptima a i igrači su tehnički obučeniji pa nemaju problema da visoke lopte prime dok je u Engleskoj morao da uvežbava i druge, treće, četvrte lopte…

Pomeranje štopera na pivota i rotacije igrača u napadu kako bi se odbrana zbunila su Pepoce inovacije i Amorim se čini kao odlična zamena za Gvardiolu kada ovaj ode iz Sitija. Nešto kao što se Slot odlično uklopio sa svojih 4-3-3 na Klopov sistem. Ovako je poleteo malo za izazovom koji može da mu donese dosta ali je to ogroman, po meni neisplativ rizik.

@Мџе ne moze da se poredi to sa Pepom. Bukvalno se City neko vrijeme pripremao za dolazak Pepa i uvjeren sam da su i dovodili igrace koje je Pep odobrio za njegov stil fudbala. 

A Pep nikada nije bio blizu otkaza u City, kamoli prve sezone. Sa njim su isli na duge staze, da im donese uoravo sto je i donio mada mislim da su ocekivali i vise u Evropi za ovih 7 godina.

Sto se tice Amorima, dosta toga sam gledao i citao oko njega nakon sto su ga objavili. Ono sto ocekujemo od njega jeste da donese sistem i stil ( kakav god ) i da konacno Utd posle neznalice ima neki identitet.

Ne sumnjam da ce biti uspona i padova ali nakon ovog, samo hocemo sistem i dobar fudbal a rezultati ce doci.

• Like 1

Onaj je imao Amada na klupi, jije ga ni koristio. Nerijetko mu bio i 5-6 resenje u napadu/krilu a lik em sto je opasan u napadu nego ima odlican workrate.

Ruud je postavio Casemiro-Ugarto pivot i dobili smo na cvrstini. Casemiro mnogo bolje djeluje sada. Vidjecemo kad se Kobbie vrati sta i kako Amorim misli ali definitivno onda uz Kobbie bih prije Ugartea.

Isto tako Mazraoui na lijevoj strani je top. 

I ovaj Bruno se razbudio nakon odlaska neznalice. Nadam se da ce Amorim ozb da sijece, nebitna su imena. 

Edited by Miki28 Teoljub
typo
  • Like 1

43 minutes ago, Miki28 Teoljub said:

@Мџе ne moze da se poredi to sa Pepom. Bukvalno se City neko vrijeme pripremao za dolazak Pepa i uvjeren sam da su i dovodili igrace koje je Pep odobrio za njegov stil fudbala. 

A Pep nikada nije bio blizu otkaza u City, kamoli prve sezone. Sa njim su isli na duge staze, da im donese uoravo sto je i donio mada mislim da su ocekivali i vise u Evropi za ovih 7 godina.

Sto se tice Amorima, dosta toga sam gledao i citao oko njega nakon sto su ga objavili. Ono sto ocekujemo od njega jeste da donese sistem i stil ( kakav god ) i da konacno Utd posle neznalice ima neki identitet.

Ne sumnjam da ce biti uspona i padova ali nakon ovog, samo hocemo sistem i dobar fudbal a rezultati ce doci.

Nije baš tako. Kada je dolazio obećali su mu 10 pojačanja koja on izabere i onda kada je došao odobrili su mu pet. Tu je i rekao nešto kao pre nego što potpišeš klubovi ti obećavaju kule i gradove i onda bude druga priča kada si tu. Doveo je Stonsa, Sanea, Gundogana, Nolita i Klaudija Brava gde su se ova poslednja dva pokazala kao promašaji. Bravo je bio iznudjen jer Barselona nije htela da proda Ter Štegena koji je bio rezerva Bravu već ovog. 

Tek sledeće godine nakon što su otišli Sanja, Kliši, Kolarov, Navas i ostali, gde se oslobodio budžet, doveo je levonogog štopera Laportea i golmana sa dobrom nogom Edersona. Plus bekove koji su njemu trebali kao Danilo, Mendi i Volker. Onda su zaličili na nešto. Ali to je Pep, jedan jedini.

On je tripovao malo da će dobiti otkaz ali naravno da se to ne bi desilo.

As we leave the Hawthorns it's clear that Pep is still in no mood to celebrate. He doesn't even want to talk about the resounding victory they ve just pulled off. His mind is already focused on the Barça game. I've never seen him so exhausted after a game and wonder if he still believes that his job is hanging by a thread. He's been through this before, back in the summer of

2008 when his Barça side lost his debut game against Numancia (1-0) and then only managed a draw at home against Racing Santander (1-1). Back then, the great Johan Gruyff was there to support and defend him against the people who were calling for his head. Now it's Txiki Begiristain who has his back, but only time will tell if Begiristain has the kind of weight and influence at City that Cruyff had at Barcelona.

Pep's voice trembles a bit as he bids me goodbye.

“If we lose on Tuesday they're going to kick my arse so hard that you'll have to go all the way to Australia to pick up the pieces …

@Мџе Struktura je bila tu, onda su ostale korekcije, posebno u odbrani.

Imao je tu stub tima Kompani-Yaya-KDB-Aguero a onda na to dodas i Davida Silvu, Zabaletu, Fernandinho.

Protivnici su prve sezone maximalno koristili rupe u odbrani City. 

Neuporedive su sitauacije jer sada i da dodje neko umesto Pepa nece imati ni 1/10 pritiska kao Amorim. City je mali klub.

Kakvo crno sutiranje Pepa. On je i kad je dosao bio veci od City a kad ode oticice isto tako. 

8 hours ago, Мџе said:

Ali tu postoji jedno veliko ali. 

Mogu da se složim..zato sam na potvrdu vesti o dolasku i napisao da je luđi nego što sam mislio. :classic_biggrin:

Međutim,nema tu pravila zapravo..neće njemu problem biti ta promena lige koliko jedan prilično nefunkcionalan tim..raštimovani orkestar. Slot je od Klopa nasledio zategnutu i dobro servisiranu mašinu i super je vozi iako takođe nema to EPL iskustvo.

On 11/10/2024 at 12:06 AM, Drug Crni said:

Slažem se u globalu.Samo,Ragnik poslednjih desetak godina nije toliko aktuelan kao trener. U ovom momentu Amorim ima veću težinu kao trener nego Rangnik kad je stigao. Nemački stručnjak je bio već pomalo pao u zaborav,u drugi plan,a Amorim je vruća trenerska roba.

Rangnick ni nije doveden kao trener. Nego kao netko ko će preustrojit klub. Od akademije do prve momčadi. I kad su čuli što se treba napraviti, stavili su ga za trenera i potjerali.

• Like 2
  • WOW 1

Nisam znao.

Nažalost,nešto slično sam pročitao za Rubena. Navodno neće biti manager već će formalno biti neki prvi trener,tako nešto..automatski znači da neće imati odrešene ruke pri transferima npr. Bullshit priličan

Možda neko može da potvrdi ili demantuje?

8 minutes ago, Drug Crni said:

Nisam znao.

Nažalost,nešto slično sam pročitao za Rubena. Navodno neće biti manager već će formalno biti neki prvi trener,tako nešto..automatski znači da neće imati odrešene ruke pri transferima npr. Bullshit priličan

Mislim da to malo tko više ima

• Like 2

10 minutes ago, Drug Crni said:

Nisam znao.

Bice head coach a ne manager jer su posle duzeg vremena postavljeni ljudi koji imaju iskustva da vode sportski sektor a to su Berrada, Ashworth i Wilcox. 

Naravno i Amorim ce imati svoju rijec ali posle godina i godina bankara na celu, konacno su ljudi koji su radili u ozb klubovima na celu sportskog sektora.

Inace Amorim je doveo svoje ljude sa sobom. Upravo objavljeno da Ruud i jos neki asistenti napustaju klub.

• Like 2
  • Thanks 1

1 hour ago, Miki28 Teoljub said:

Inace Amorim je doveo svoje ljude sa sobom. Upravo objavljeno da Ruud i jos neki asistenti napustaju klub.

Baš mi je drago što Ruud nije ostao.

Ovo nije stav mrzitelja njegovog već čisto racionalnog opredelenja.

Mnogo je bilo cudno to sto je rekao da zeli da ostane.

Realno, uvek dovodi trener svoje osoblje.

van Nilsteroj bi mozda mogao da ostane jedino kao neki trener klinaca ili tako nesto, da nema veze sa Amorimom.