Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Napad na Iran izazvaće domino efekat i skinuti svakojake maske, a jedna od tih demaskiranja bila bi i moguća neaktivnost Kinorusije kao dokaz da ona nema taj stepen rastegljivosti dok jednim okom gleda na Ukrajinu, a drugim na Tajvan.

Rusija je u Ukrajini angažovala ogromne resurse, ne samo vojne, već i političke i ekonomske, pa iako joj Iran služi kao ključni saveznik, naročito u domenu dronova i raketne tehnologije, Moskva sebi ne može da priušti direktno uvlačenje u novi, prostrani sukob na Bliskom istoku koji bi je dodatno iscrpeo. Njeno drugo oko je fiksirano na preživljavanje sopstvenog fronta, a  Putinu je Iran koristan dok god je aktivno žarište koje odvlači pažnju Amerike, ali ne i ako postane rupa bez dna koja zahteva rusku vojnu intervenciju.

Kina, s druge strane, neće odustati od  ideje po kojoj je ekonomski pragmatizam iznad ideologije. Ona igra dugu igru oko Tajvana, ali njena moć počiva na globalnoj trgovini, sa Iranom kao važnom benzinskom pumpom i strateškim partnerom u inicijativi Pojas i put, ali Peking nije spreman da žrtvuje svoje ekonomske odnose i stabilnost svetskih pomorskih puteva zbog opstanka teokratije u Teheranu.

Kineska neaktivnost je zapravo kontrolisano posmatranje, u kome će svakako osuditi strano mešanje, ali neće poslati flotu da brani Ormuski moreuz ako to znači direktan sukob sa SAD pre nego što budu 100% spremni za Tajvan.

Iz primera u Venecueli, već smo videli da Kinorusija ima strah od prevelikog kabadahisanja, pa je američka administracija napadima i na Karakas i na Teheran skinula tu masku kinoruskog održavanja nekolicine aktivnih frontova - Ukrajina, Venecuela, Bliski istok, Tajvanski moreuz.

Sada svi vidimo da je to za Kinorusiju logistički i finansijski košmar.

Njihova neaktivnost je dokaz da je Iran za njih potrošna imovina. Oni će Iranu prodati oružje, pružiti mu satelitske podatke i diplomatski zaklon u UN, ali neće poginuti za njega.

Kinorusija se nada da će sam strah od njene reakcije odvratiti SAD od obaranja iranskog režima, ali verovatno ćemo gledati njihovo povlačenje u zonu oštre retorike bez stvarne vojne akcije.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Ladno kamikaza dron pogodio centar Dubaija. Bio je neki snimak neke vatre ispred zgrade u centru Dubaija, mislio sam oboren deo rakete ili drona, medjutim dron u punoj brzini pogodio cilj.... 

Posted

@Nek grmi jako Kina apsolutno koristi Iran u ovom trenutku kao sopstveni proksi. Geopoliticki prostor Kinorusije pocinje u Iranu. Sa druge strane mogli bi da se zapitamo ukoliko uspeju atentati u Iranu i dodje do promene vlasti gde ide sva ova infrastruktura sa terena bliskog tj. srednjeg istoka. Po mom dubokom ubedjenju ide dalje na istok. Da, ka Kini. Kina to zna i cini sve da spreci taj scenario, tj. oteza ga i vremenski uspori. Odredjeni resursi Kine su u blizini zaliva. Prate obavestajno  americke razarace i flotu i svakako u realnom vremenu obavestavaju Teheran. Jer ako je Mask mogao starlinkom da kupi ukrajnsku vitalnost zbog cega ovim podacima Kina ne bi mogla da ojaca poziciju  Teherana. Ovde je u pitanju geopolitika i nema tu mesta za licne utiske. Pod pretpostvkom da pozivi verski vodja rat ce eskalirati a u situaciji kada nema neposredne kopnene vojne intervencije ne vidim ko ce i kako spreciti  kontigente Kine da slete na neki od aerodroma u pauzi bombardovanja i isporuciti jos neke stvari Iranu. 

Naravno ne treba ocekivati ulazak Kine i Rusije neposredno u odbranu Irana svojim javnim sredstvima.

Posted (edited)

Kinorusija će tražiti načine da pomogne iranskom režimu, što je i očekivano, ali ne da neće preći crvene linije, nego im neće ni prismrdeti...

Pa tako, pored iranske unutrašnje dinamike, akcije SAD i neaktivnosti Kinorusije, imamo i četvrtog asa koji čini aktuelni poker u bliskoistočnoj partiji karata, a to su zalivske zemlje koje nisu osudile početni napad na Iran, a fokus je isključivo na osudi Irana i pozivima na međunarodnu akciju protiv Teherana.

Taj poker asova je, po mom skromnom mišljenju, klasičan primer kako se iranski režim samoubija geopolitički, pa umesto da apsorbuje udar i čeka podršku od "saveznika", oni šire sukob na Zaliv, gde su već godinama rivali sa sunitskim monarhijama.

To samo jača antiiranski blok, budući da su zalivski Arapi već bliži Americi, a ovi napadi ih guraju u još čvršći savez protiv zvaničnog Teherana. Oni su već decenijama na oprezu zbog iranskog režima, a sada vide istorijsku priliku, napadi Teherana ih ne plaše, već ih motivišu na totalni savez sa Amerikom.

I SAD danas imaju pravo da računaju na nove direktne savezike u sukobu, jer na primer Saudijska Arabija ili UAE mogu da se aktivno pridruže operaciji, ili bar dozvole veći američki pristup.

Za Iran, ovo je strateška greška jer gube legitimitet u regionu, dok se unutrašnji protesti pojačavaju.

Ali za Zaliv, ovo je šansa da se oslobode iranske pretnje dugoročno, iako sa rizikom mogućeg kratkotrajnog haosa.

Edited by Nek grmi jako
Posted
1 hour ago, A sad said:

Tesko mi je u to da poverujem, ali videcemo. 

Naravno, ali to je informacija koju sam videla. Iako mislim da niko nije namerno gadjao skolu. Ocigledni ciljevi su bili vojni I politicki rezim.

Posted
10 minutes ago, Nek grmi jako said:

I SAD danas imaju pravo da računaju na nove direktne savezike u sukobu, jer na primer Saudijska Arabija ili UAE mogu da se aktivno pridruže operaciji, ili bar dozvole veći američki pristup.

Za Iran, ovo je strateška greška jer gube legitimitet u regionu, dok se unutrašnji protesti pojačavaju.

Ali za Zaliv, ovo je šansa da se oslobode iranske pretnje dugoročno, iako sa rizikom mogućeg kratkotrajnog haosa.

A da Iranci tj mule ce da sede i gledaju kako ih komsije ruse. Nece. Ima da zapale komsiluk. Pa sve bitne rafinerije a i nalazista nafte i gasa su na pljunomet Iranu.

Evo sad Katarcani (Al Jazira) potvrdjuju ono sto je iranska garda saostila da se desio napad na najmoderniji radar koji imaju.

Radar je inace americki brani ga najbolji pvo a kostao je milijardu i sto miliona dolara...

Posted (edited)
12 minutes ago, MeanMachine said:

A da Iranci tj mule ce da sede i gledaju kako ih komsije ruse. Nece. Ima da zapale komsiluk. Pa sve bitne rafinerije a i nalazista nafte i gasa su na pljunomet Iranu.

Evo sad Katarcani (Al Jazira) potvrdjuju ono sto je iranska garda saostila da se desio napad na najmoderniji radar koji imaju.

Radar je inace americki brani ga najbolji pvo a kostao je milijardu i sto miliona dolara...

Ma da, znam, pobediće iranske mule... Evo, sad će... Samo opušteno.

Edited by Nek grmi jako
Posted

@Nek grmi jako Ko je pre sukoba bio na strani Irana u regionu? Niko! Tako da okruzenje Irana bi najvise volelo da u Iranu bude rezim koji je na talasnoj duzini sa njima tj. sa SAD. NIsta tu Iran nije izgubio. Strah je ono sto rukovodi ostale zemlje zaliva. Ukoliko brzo ovo ne stane Tramp gubi medjuizbore u Novembru. Mene zanima ko ce platiti ceh zbog ovog uzasnot razvoja situacije po SAd da li Evropa i Grenland ili neko treci. Naravno pod pretpostavkom da se ne eliminisu vodje Irana. Cujem Tramp odlozio konferenciju za stampu koja je bila najavljena za popodne. Ne znam sta bih dodatno napisao. Ocekujem eskalaciju u Iraku donekle Siriji i besumucne udare sa mora americke flote. Iran definitivno nije sam. Nije formalno u koaliciji sa Kinom i Rusijom ali ima obavestajnu ali i vojnu pomoc. U narednim danima videcemo sta to imaju sta su kupili od dvanestodnevnog  rata na ovamo. Sto se tice pobune naroda pik te pobune je iza nas. Da li ce Amerika i Izrael raditi na novoj piobuni, naravno bez bilo kakve sumnje. Mislim da se inforamcije o steti obostranoj ne pustaju u etar. Na tviteru videh da je pogodjena neka baza Mosada. Sa druge strane nema ni satelitskih snimaka pre vs posle. Ali bice i tih informacija. 

Poker asova je tigar od papira. Sta mogu "zabari" da urade Iranu a izgleda njihovi vojnici u bazi u Kataru stradali. U dvanestodnevnom ratu Tramp je lepo okarakteisao iranski arsenal one bombe koje prave veliku stetu ili tako nesto...  Sto se tice novih direktnih javnih saveznika, ti saveznici novi direktni su bili oni stalni tajni saveznici po pitanju Irana a javni i direktni po svemu drugom.

Posted
12 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ne razumem. Iranski rezim je vec izgubio, manje-vise. U poslednje dve-tri godine je doziveo tolike gubitke na unutrasnjem i spoljasnjem planu da je pitanje vremena kada ce biti svrgnut. 

Sto ne znaci da ne mogu svoj sunovrat da zagorcaju drzavama oko sebe. 

Posted
19 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ne ja sam ti samo objasnio da tvoj pogled na sukob u kome komsije ce da lemaju mule a da ih to ne kosta uzasno je nerealan.

Ustvari komsije ne mogu da lemaju ni Hute, pa koalicija koju podrzavaju Saudi i Emirati ne moze da porazi Hute! Te iste Hute koje samo Iran podrzava ali ta podrska je smesna.

Ako bi se nesto desilo Americi, ne bi me cudilo da Iran se vrati na granice partskog carstva koliko su im komsije ustvari vojno nesposobne.

Posted

@303  Леле, леле, леле. Замисли рој од 10 дронова овако на зграду. Овај снимак сад тек видим.

Posted (edited)
15 minutes ago, MeanMachine said:

Ne ja sam ti samo objasnio da tvoj pogled na sukob u kome komsije ce da lemaju mule a da ih to ne kosta uzasno je nerealan.

Ustvari komsije ne mogu da lemaju ni Hute, pa koalicija koju podrzavaju Saudi i Emirati ne moze da porazi Hute! Te iste Hute koje samo Iran podrzava ali ta podrska je smesna.

Ako bi se nesto desilo Americi, ne bi me cudilo da Iran se vrati na granice partskog carstva koliko su im komsije ustvari vojno nesposobne.

Niste pročitali post na koji ste se referisali, jer da ste pročitali, videli biste da je cena koštanja ukalkulisana jer jasno piše: za Zaliv, ovo je šansa da se oslobode iranske pretnje dugoročno, iako sa rizikom mogućeg kratkotrajnog haosa.

Ne postoji rat ni vojna operacija bez žrtava, na koje su logično spremne i zalivske zemlje, a vi meni spočitavate nerealnost dok pominjete granice partskog carstva??! Pa ne, zašto biti skroman, najbolje da će Iran izaći na Darijeve granice...

I to dok Izrael ima nuklearno naoružanje... Aha, kako da ne...

Toliko o realnosti.

Jel imate još neku takvu realnost, da je sagledamo?

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
7 minutes ago, Nek grmi jako said:

Niste pročitali post na koji ste se referisali, jer da ste pročitali, videli biste da jasno piše: za Zaliv, ovo je šansa da se oslobode iranske pretnje dugoročno, iako sa rizikom mogućeg kratkotrajnog haosa.

Ne postoji rat ni vojna operacija bez žrtava, a vi meni spočitavate nerealnost dok pominjete granice partskog carstva??! Pa ne, zašto biti skroman, najbolje da će izaći na Darijeve granice...

I to dok Izrael ima nuklearno naoružanje... Aha, kako da ne...

Toliko o realnosti.

Jel imate još neku takvu realnost, da je sagledamo?

Kad sam pomenuo partsko carstvo mislio sam na komsije Arape, ne na Izraelce.

Elem komsije Arapi stvarno nista ne mogu da doprinesu u rusenju mula a samo mogu da najjebu dobro. Zato ocekivati da ce oni da krenu na Iran je nerealno i to vrlo.

Edited by MeanMachine
Posted (edited)
8 minutes ago, MeanMachine said:

Kad sam pomenuo partsko carstvo mislio sam na komsije Arape, ne na Izraelce.

Elem komsije Arapi stvarno nista ne mogu da doprinesu u rusenju mula a samo mogu da najjebu dobro. I to je moje pisanije.

A što jednostavno ne napišete da u ovom sukobu navijate za Iran? Ili da ne navijate...

Zatim obrazložite vlastitu poziciju argumentima, a ne naučnom fantastikom. Time ćemo skratiti put tog prenemaganja, i svako će zauzeti poziciju koju je moja malenkost godinama unazad već zauzela serijom postova o neophodnosti uništenja iranskog režima koji decenijama nanosi zlo svojim građanima, svojim komšijama i celom svetu, kao najveći sponzor terorizma.

Lepo iskoristite civilizacijsku tekovinu slobodnog izražavanja, koje doduše nema u Iranu, i sve je okej...

Edited by Nek grmi jako
  • Thanks 1
Posted

Svako ko ne napise kao ti - on "navija"? Nego daj da se dogovorimo koga oslobadjamo ovde: napacen Iranski narod, zalivske zemlje, USA jer Iranci vicu smrt Americi, Izrael jer ih mrze... 

Na prosloj strani si imao par lepih upisa, ali sad si bas zabrazdio

• Like 2
Posted (edited)

Savršen opis kognitivne disonance i cepanja sa prethodne strane. Ura za ovaj forum kao arhiv kulture sećanja.

Moralni stečaj i Iran kao moneta za trampovsko potkusurivanje

Edited by Nek grmi jako
Posted
2 minutes ago, Nek grmi jako said:

A što jednostavno ne napišete da u ovom sukobu navijate za Iran?

Time ćemo skratiti put tog prenemaganja, i svako će zauzeti poziciju koju je moja malenkost već zauzela serijom postova o neophodnosti uništenja iranskog režima koji decenijama nanosi zlo svojim građanima, svojim komšijama i celom svetu, kao najveći sponzor terorizma.

Lepo iskoristite civilizacijsku tekovinu slobodnog izražavanja, koje doduše nema u Iranu, i sve je okej...

Eto ja priznajem da su ovoga puta moje simpatije blago na strani Irana. Premda simpatisem i Izrael, ne mrzim Izrael, daleko od toga ...

• Ha-ha 1
Posted
Just now, Nek grmi jako said:

A što jednostavno ne napišete da u ovom sukobu navijate za Iran?

Time ćemo skratiti put tog prenemaganja, i svako će zauzeti poziciju koju je moja malenkost već zauzela serijom postova o neophodnosti uništenja iranskog režima koji decenijama nanosi zlo svojim građanima, svojim komšijama i celom svetu, kao najveći sponzor terorizma.

To sto ti zelis ne znaci da je realno. Sto se tice mula ja sam bio jasan da trebaju da lete i to odavno ali ako Trump pozove ljude na ulice a onda ko pizda ih izda a onda kasnije zbog epstin fajlova odluci da opet malo bombarduje Iran to nije rusenje mula.

Ko sto ni u Venecueli nije srusio rezim samo je oteo brku koji ce na kraju da bude svedok saradnik i kaze da su demokrate pokrale Trumpa 2020god.

Setimo se teorije trumpove jurisnice lujke advokatice Cindi (valjda se tako zove) da Venecuela i demokrate stoje iza Dominiona (zajebala se pa rekla Cavez)... 

• Like 3
Posted

S ovim gore se slazem. Nije moguce srusiti neki rezim samo raketama i to po istim tim ljudima koje satro hoces da oslobodis. Koja je tacno ideja, hoce li Izrael ili US staviti boots on the ground da se taj rezim promeni? A o komentaru da zalivske zemlje treba da budu spremne na zrtve da bi bile slobodne od pretnje Irana... ne znam sta bih rekao. 

Mada je od Epstina meni ipak ona vest o juce vecana za Claude bila bitnija: narandzasti upravo rastace same osnove sistema na kom mu zemlja pociva. 

• Like 2
Posted
1 minute ago, sreta-steta said:

S ovim gore se slazem. Nije moguce srusiti neki rezim samo raketama i to po istim tim ljudima koje satro hoces da oslobodis. Koja je tacno ideja, hoce li Izrael ili US staviti boots on the ground da se taj rezim promeni? A o komentaru da zalivske zemlje treba da budu spremne na zrtve da bi bile slobodne od pretnje Irana... ne znam sta bih rekao. 

Mada je od Epstina meni ipak ona vest o juce vecana za Claude bila bitnija: narandzasti upravo rastace same osnove sistema na kom mu zemlja pociva. 

To je radio 6. januara kad je izgubio, što ne bi sad.

Posted (edited)
25 minutes ago, Darth Bane said:

Eto ja priznajem da su ovoga puta moje simpatije blago na strani Irana. Premda simpatisem i Izrael, ne mrzim Izrael, daleko od toga ...

Korisitte svoje pravo da se slobodno izjasnite, za razliku od Iranaca koji ga svakako nemaju u tom obimu, ali zar ne mislite da biste te simpatije mogli i da obrazložite?

Jer, u predmetnom sukobu iranski režim, kao strana sukoba, nosi sa sobom teret od, kako kažu minimalne procene, oko 30.000 političkih egzekucija i ubistava u represiji tokom svog postojanja.

Takođe, stotine hiljada ljudi prošlo je kroz političku robiju ili hapšenje, što taj režim dovodi na granice najsurovijih nakon Drugog svetskog rata.

Ove cifre su minimumi jer režim, logično, krije podatke, tela su u masovnim grobnicama, porodice često ne dobijaju informacije. Ako se uzme u obzir i smrt od mučenja, loših uslova u zatvoru i nestanaka, ukupna cena represije je još veća.

Jel vam to stvarno ne smeta prilikom gajenja tih simpatija?

Da li je, zapravo, moguće istovremeno osuditi taj režim, a osećati nelagodu zbog načina na koji se on ruši?

Iranski narod na ulicama nema taj luksuz estetske simpatije. Za njih, taj režim nije tačka otpora globalizmu, već čizma na vratu. Vaša simpatija je možda usmerena ka ideji suvereniteta, ali problem je što je iranski režim taj suverenitet odavno pretvorio u tamnicu za sopstvene građane.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
  • Thanks 1
Posted

Do sada je 89 gradjana sa laksim povredama posle iranskog bombardovanja tretirana u medicinskim centrima u Izraelu. Tako kazu izvori u Izraelu. Takodje, navode i da je IDF gadjao oko 500 meta u Iranu u operaciji u kojoj je ucestvovalo 200 aviona.