Ludi za Poli Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago To sto su mule ozbiljni ludjaci spremni poklat citav svijet u ime vjere nikako ne znaci da je Reza Pahlavi bio ista drugo do klasican diktator. Revolucija se sigurno nije dogodila jer je bio omiljen u Iranu, a uostalom nisu religijski fundametalisti bili jedini koji su se pobunili protiv Saha ali su na kraju oni prevladali i zaveli ovo sto danas imamo. 5
Klotzen Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Blokada Hormuza im nije pametna, ne zato što oni to ne mogu nego zato što to može da uvuče u rat još neke zemlje protiv njih a sa nekim drugima da pokvare odnose. Kini se sigurno neće svideti porast cena nafte a to im je jedini malo bolji prijatelj u svetu. Pitanje je i da li će njima biti dozvoljeno da plove ako urade nešto tako drastično. Videćemo i kako će to tehnički da izvedu, miniranje je najsigurnije ali onda ne mogu da miniraju teritorijalne vode Omana a da ne upadnu u nove probleme. Za neki aktivniji način blokade mislim da bi i sami platili velikim gubicima u ljudstvu i tehnici jer su tu kao na tacni Izraelcima. To bi verovatno bio i casus belli da ih SAD i UK odma napadnu a možda bi se pridružili tome i drugi. 1
DJ_Vasa Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 18 minutes ago, momohyoideus said: Evo bas gledam "rich kids of iran" i "rich kids of Tehran" kanale po drustvenim mrezama i ne vidim da im nesto fali. Vidim voze se bahati automobili, piju najskuplja pica, jahte, vile, svila, mermer, plaze, ski centri, zurke do jutra, bazeni na ivici krova... Verujem da HRH "Empress Farah" kako je od miloste nazivaju ne bi volela da se umota u nindza outfit, ali se verovatno ne bi bunila da uzgaja neke zmajeve u zadnjem dvoristu njihovog zamka. Jer kako rece Mohammed Reza, "I have divine command of doing what I'm doing" Ne razumem šta hoćeš da kažeš. Da li to znači bogati u drugim zemljama voze automobile stare 15-20 godina, piju pivo iz plastične flaše, žive u 20-30 kvadrata i da se kupaju u bušnoj kadi? Nego, ima li po tim mrežama da neka obična Iranka ode sa detetom na neku lokalnu verziju Ade i da se sunča u bikiniju? Ili da se neki običan Iranac nađe sa dvojicom pajtosa u kafiću na otvorenom i pije pivo? 2
robespierre Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 21 minutes ago, fancy said: Ako dobro razumem ti u osnovi tvrdiš da je u Iranu bolje od kad je došao Homeini? Ove neke teze koje bacaš su manje više klasični spinovi i zamene teza srpske post-jogurt_revolucione propagande zadnje > 3.5 decenije... Bez želje da mu izigravam advokata, ja sam njegove poruke razumeo isključivo kao kritiku kleptonacionalističke monarhije, što Iran i jeste bio pre dolaska mula na vlast. 1
momohyoideus Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 4 minutes ago, fancy said: Ako dobro razumem ti u osnovi tvrdiš da je u Iranu bolje od kad je došao Homeini? Ove neke teze koje bacaš su manje više klasični spinovi i zamene teza srpske post-jogurt_revolucione propagande zadnje > 3.5 decenije... Ne, ja u osnovi ismevam dekor dinastije Pahlavi koji pripada srednjoevropskim monarhijama a ne dvadesetom veku, pogotovo kad se u obzir uzme celokupno stanje zemlje dok su se oni igrali francuskih kraljeva i kraljica, a ostalo ste ucitali Vasa i ti. Ja nisam ni spomenuo mule ni Homeinija niti imam lepu rec za njih. Dalje u odgovoru Vasi (tek posto je on u pricu uveo mule) ismevam i foto/video materijal iz Pahlavijevog Irana koji se vrti po internetu i uporedjujem ga sa jednako obmanjujucim materijalom koji snima danasnja Iranska "elita". Sta je tacno zamena teza i spin? Imam pravo da komentarisem jedan period neke zemlje bez poredjenja sa prethodnim ili narednim. 1
fancy Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago @robespierre OK, ali nije li svaka monarhija takva? Mislim, imali smo i mi raspadnutu državu sa milion mana do 1988, 89, pa je se mnogi sećaju se nostalgijom u odnosu na ono što je došlo posle... Furthermore, svašta se može reći za vlast u Srbiji do 2012, ono "žuti lopovi" i sl. ali je potpuno deplasirano to i porediti s mrakom koji sada vlada. 2
Klotzen Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Evo malo detalja o SAD napadu. Obzirom da je korišćen vazdušni prostor Iraka mogla bi odmazda, ako je bude, da bude po SAD bazama tamo.
DJ_Vasa Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 11 minutes ago, momohyoideus said: Ne, ja u osnovi ismevam dekor dinastije Pahlavi koji pripada srednjoevropskim monarhijama a ne dvadesetom veku, pogotovo kad se u obzir uzme celokupno stanje zemlje dok su se oni igrali francuskih kraljeva i kraljica, a ostalo ste ucitali Vasa i ti. Ja nisam ni spomenuo mule ni Homeinija niti imam lepu rec za njih. Dalje u odgovoru Vasi (tek posto je on u pricu uveo mule) ismevam i foto/video materijal iz Pahlavijevog Irana koji se vrti po internetu i uporedjujem ga sa jednako obmanjujucim materijalom koji snima danasnja Iranska "elita". Sta je tacno zamena teza i spin? Imam pravo da komentarisem jedan period neke zemlje bez poredjenja sa prethodnim ili narednim. Pa nije poenta onog videa da se diskutuje o tome koliko je kruna kičasta ili da se promoviše autoritarni sistem, već da se vidi koliko je Iran nazadovao. Snimci su napravljeni od onoga što je autor imao na raspolaganju, a u onim delovima gde se pokazuje život van šahove porodice, jasno se vidi koliko je Iran otišao u prošlost. Koliko god da je Pahlavi bio autoritaran, približio je Iran zapadnom svetu, dao ženama pravo glasa, da se oblače kako hoće, slao je studente da se školuju po inostranstvu, ulagao u obrazovanje, promovisao sekularizaciju, lupao popove po nosu i tako to. Da na vlast nisu došli Homeini i njegovi ludaci, njega bi sigurno zbacili u nekoj revoluciji i danas bi dolazili u Evropu kao turisti, razmišljali da li da kupe Samsung ili iPhone, o odlasku na letovanje i zimovanje, išli u pozorišta, pili pivo ili vino kada i gde im se prohte, normalno trgovali sa svetom i tako to. 1
suptil Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Tramp je napadom na Iran kupio lobi za konstituisanje svoje politicke dinastije. Jednostavno bezrezervna podrska na sledecim predsednickim izborima jevrejskog lobija ici ce ka Vensu i Trampu Junioru. Sa druge strane Tramp sada ima vlast bez opstrukcija Konkgresa ili Senata tako da ce sve sto mu je vazno da odradi u prve dve godine mandata.
robespierre Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago (edited) 24 minutes ago, DJ_Vasa said: Da na vlast nisu došli Homeini i njegovi ludaci, njega bi sigurno zbacili u nekoj revoluciji i danas bi dolazili u Evropu kao turisti, razmišljali da li da kupe Samsung ili iPhone, o odlasku na letovanje i zimovanje, išli u pozorišta, pili pivo ili vino kada i gde im se prohte, normalno trgovali sa svetom i tako to. Da na vlast nisu došle mule, došli bi komunisti, pa kad bi komunizam propao kao i u svakoj drugoj državi Magreba i Bliskog istoka zajahali bi neki vesnici zelenog proleća. Alžir, Irak, Sirija, Egipat, Palestina. Postoji dobar razlog tome, a to je zato što su autoritarni despotski monarhistički sistemi (i kolonijalizam) katastrofa za malog čoveka. Iranci su samo preskočili tu prvu revolucionarnu stepenicu i odmah prešli na islamski fundamentalizam. Ovo je ujedno odgovor i za @fancy-ja. Edited 12 hours ago by robespierre
DJ_Vasa Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 9 minutes ago, robespierre said: Da na vlast nisu došle mule, došli bi komunisti, pa kad bi komunizam propao kao i u svakoj drugoj državi Magreba i Bliskog istoka zajahali bi neki vesnici zelenog proleća. Alžir, Irak, Sirija, Egipat, Palestina. Postoji dobar razlog tome, a to je zato što su autoritarni despotski monarhistički sistemi katastrofa za malog čoveka. Iranci su samo preskočili tu prvu revolucionarnu stepenicu i odmah prešli na islamski fundamentalizam. Ovo je ujedno odgovor i za @fancy-ja. Jeste da su i oni imali neke crvendaće, ali nisu baš bili tolika opasnost. Uz onolike rezerve nafte plus Ormuz, ne bi Uncle Sam dozvolio tek tako da im staljinisti zavrnu slavinu slavinu tek tako.
HAMMER Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 4 hours ago, Helena said: Ko još od BI zemalja finansira terorizam? katar
quentin Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago A koliko je zapravo sigurno da islamistički režim u Iranu nema podršku većine u toj zemlji? Mislim, jasni su stavovi zapadnjački obučene urbane populacije i nepokrivenih žena kakvi mogu da se vide na onim yt snimcima iz teheranskog metroa, ali to je ipak zemlja od skoro sto miliona ljudi, uglavnom ruralnih masa. Decenije indoktrinacije su iza tih ljudi. Nešto nisam siguran da je revoluciju tamo dovoljno samo malo potpaliti i da će dalje sve samo od sebe da se riješi.
momohyoideus Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 2 hours ago, DJ_Vasa said: Pa nije poenta onog videa da se diskutuje o tome koliko je kruna kičasta ili da se promoviše autoritarni sistem, već da se vidi koliko je Iran nazadovao. Snimci su napravljeni od onoga što je autor imao na raspolaganju, a u onim delovima gde se pokazuje život van šahove porodice, jasno se vidi koliko je Iran otišao u prošlost. Koliko god da je Pahlavi bio autoritaran, približio je Iran zapadnom svetu, dao ženama pravo glasa, da se oblače kako hoće, slao je studente da se školuju po inostranstvu, ulagao u obrazovanje, promovisao sekularizaciju, lupao popove po nosu i tako to. Da na vlast nisu došli Homeini i njegovi ludaci, njega bi sigurno zbacili u nekoj revoluciji i danas bi dolazili u Evropu kao turisti, razmišljali da li da kupe Samsung ili iPhone, o odlasku na letovanje i zimovanje, išli u pozorišta, pili pivo ili vino kada i gde im se prohte, normalno trgovali sa svetom i tako to. Zaista nije. Poenta videa je bila da pokaze sta je pravi Iran i koliko je bio napredan. Na zalost, na snimku se ne vidi da je stopa smrtnosti novorodjencadi sedamdesetih godina u Iranu bila 14-9% (priznajem, opadala), dok je u UK bila 2-1,3%. Ne vidi se ni procenat elektrifikovanih domacinstava u ruralnim podrucjima - dvadesetak posto. UK je vec uveliko na 99%. Toliko su bili blizu zapadnom svetu. Da je umesto krune kupio inkubator i trafo stanicu, bili bi verovatno i blize. Edit: Source je UN a UK je uzeta kao primer razvijenog zapadnog sveta Edited 10 hours ago by momohyoideus
DJ_Vasa Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 12 minutes ago, momohyoideus said: Zaista nije. Poenta videa je bila da pokaze sta je pravi Iran i koliko je bio napredan. Na zalost, na snimku se ne vidi da je stopa smrtnosti novorodjencadi sedamdesetih godina u Iranu bila 14-9% (priznajem, opadala), dok je u UK bila 2-1,3%. Ne vidi se ni procenat elektrifikovanih domacinstava u ruralnim podrucjima - dvadesetak posto. UK je vec uveliko na 99%. Toliko su bili blizu zapadnom svetu. Da je umesto krune kupio inkubator i trafo stanicu, bili bi verovatno i blize. Edit: Source je UN a UK je uzeta kao primer razvijenog zapadnog sveta Pa valjda je i počela da opada jer su nešto uradili. Šteta što se ne zna kakva bi bila statistika da su mule preuzele bar deset godina ranije.
Angelia Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 4 hours ago, DJ_Vasa said: Možda previše maštam, ali bilo bi zgodno da se u iranu pojave neki oficiri koji bi mogli da objasne mulama da opasne igračke nisu za malu decu i da bi im bilo pametnije da se prošetaju do neke prijateljske zemlje i tamo ostanu malo duže nego da završe iza rešetaka. Onda bi mogli da omoguće Irancima da biraju između onih koji bi da se bave prodajom nafte, razvojem turizma, gradnjom i sličnim stvarima i da sa Izraelom trguju, umesto što razmenjuju projektile Ima nekih znakova da neki oficiri "prebegavaju" i zaklinju odanost Pahlaviju Ali onaj sledeci post umrla sam od smeha - svaka ti cast 45 minutes ago, quentin said: A koliko je zapravo sigurno da islamistički režim u Iranu nema podršku većine u toj zemlji? Mislim, jasni su stavovi zapadnjački obučene urbane populacije i nepokrivenih žena kakvi mogu da se vide na onim yt snimcima iz teheranskog metroa, ali to je ipak zemlja od skoro sto miliona ljudi, uglavnom ruralnih masa. Decenije indoktrinacije su iza tih ljudi. Nešto nisam siguran da je revoluciju tamo dovoljno samo malo potpaliti i da će dalje sve samo od sebe da se riješi. Ima istrazivanja, oko 80% su protiv rezima. Nije se Mossad bez razloga tako dobro rasirio po Iranu.
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 24 minutes ago, Angelia said: Ima nekih znakova da neki oficiri "prebegavaju" i zaklinju odanost Pahlaviju Lepo, lepo... A nadam se i da imaju dobre zatvore za te mule, valjalo bi da malo budu na oku. 25 minutes ago, Angelia said: Ali onaj sledeci post umrla sam od smeha - svaka ti cast Hvala
Angelia Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 48 minutes ago, DJ_Vasa said: Lepo, lepo... A nadam se i da imaju dobre zatvore za te mule, valjalo bi da malo budu na oku. Hvala Nadam se, jer ovo je potpuno suludo ponasanje mula. Ne da sam ocekivala bolje, ali ... 4 hours ago, suptil said: Tramp je napadom na Iran kupio lobi za konstituisanje svoje politicke dinastije. Jednostavno bezrezervna podrska na sledecim predsednickim izborima jevrejskog lobija ici ce ka Vensu i Trampu Junioru. Sa druge strane Tramp sada ima vlast bez opstrukcija Konkgresa ili Senata tako da ce sve sto mu je vazno da odradi u prve dve godine mandata. Nemam pojma cemu ovakvo pisanje, koje veze nema. Jevrejski "lobi" je oko 6 mil ukupno jevreja, od kojih mnogi nemaju pravo glasa. I koji uglavnom tradicionalno glasaju za Dems. Tramp Jr. Nije nigde pokazao politicke ambicije. Najlogicniji naslednici su JD I Rubio. I naravno da ce Tramp uraditi sve sto mu je vazno u prve dve godine, to je cista politika, jer ako izgubi Kongres ili Senat, on nista ne moze da uradi. Zato I ima stalne obstrukcije od sudija, I pretnje impichmentom. Sad samo ocekujem da se neki lokalni sudija obrati I kaze da Trump treba da opravi iranske nuklearne pogone.... Trump je ovo uradio, zato sto je znao da mora da se uradi, iako mu politicki ne odgovara. Znao je da ce onda morati da se bori sa svojim izolacionistima, I Dems koji ce pozivati na impichment.
Angelia Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 18 hours ago, HAMMER said: apsolutno netacno. bbc je na meti jer trigeruje tv taksu od 110£ i zato ljudi odbijaju da ga prate inace je daleko najobjektivni i najpoverljiviji servis ovde u britaniji. Pa ja slusam britance, mislim da se ne pozivam na to da sam zivela u UK, ali sam stalno u kontaktu sa ljudima tano. Mislim necemo da zovemo teroriste "teroristima" u ime "neutralnosti' 😂 to je ko neutralnost u napadu Rusije na Ukrajinu. 1
033zero330 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) Ovaj put mule nisu najavile, valjda dvadeseti talas, detektovani projektili, uzbuna u izraelu. Jedan ili dva projektila. Već su radili ovo, mislim da će sledeći put biti više. Edited 7 hours ago by 033zero330
Angelia Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 16 minutes ago, 033zero330 said: Ovaj put mule nisu najavile, valjda dvadeseti talas, detektovani projektili, uzbuna u izraelu. Gotovo. Obicno Izrael ne ceka najavu 😀 prate oni. Svaku noc Izrael skine dodatne ciljeve. BTW izraelski mediji kazu da je Tramp prekinuo G7 jer je dobio pretnju od Irana da ce aktivirati "sleeping cells" u USA. Mozda je bila zadnja kap.
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 10 hours ago, robespierre said: Da na vlast nisu došle mule, došli bi komunisti Čekaj, sad zaista idemo u šbbkbb diskusiju samo da prikrijemo da je priča o dekadentnosti monarhije bila pucanj u prazno i spin vredan 400 free spinova u MozzartBetu? OK, nevermind, eo shvatio sam da je Iran bio sjeban od samog starta i da nikad zapravo nisu ni imali šansu.
HAMMER Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, Angelia said: Pa ja slusam britance, mislim da se ne pozivam na to da sam zivela u UK, ali sam stalno u kontaktu sa ljudima tano. Mislim necemo da zovemo teroriste "teroristima" u ime "neutralnosti' 😂 to je ko neutralnost u napadu Rusije na Ukrajinu. mozes da im verujes a i ne moras. ja sam britanac, radim sa britancima, okruzen sam britancima, predajem britancima (doduse i evropljanima i van evropljanima) a i rodbina, komsije, roditelji dece sa kojima se moje dete igra su mahom britanci. tu uopste sumnje nema niti neko postavlja pitanje da li je ili nije BBC relevantan izvor informacija. to uopste nije tema. BBC je posle .GOV najposeceniji servis za pronalazenje informacija. tu su fakti i obavestenja koji su neosporivi. jedino od nase publike cujem gluposti kao lazu britanci, kradu britanci, krive istinu... bukvalno niko ni od emigranata ne sumnja vec iskljucivo tamo trazi informacije. 1 1
Recommended Posts