Klotzen Posted December 6 Share Posted December 6 Pobunjenici već u severnim predgrađima Homsa. Nema tu nikakve odbrane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted December 6 Share Posted December 6 7 hours ago, Darko said: To isto su pričali i Talibani pre par godina. Epilog znamo. Talibani nisu docekivani kao oslobodioci, niti im se bilo ko radovao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted December 6 Share Posted December 6 1 hour ago, ras kass said: Talibani nisu docekivani kao oslobodioci, niti im se bilo ko radovao Ja ne vidim mnogo razlike između njih, vreme će pokazati. Jedina pozitivna stvar je što izgleda da će Assad i Rusi dobiti po guzi. Mada nije još gotovo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djura.net Posted December 6 Share Posted December 6 DW According to the Russian telegram channel 'Rybar', General Alexander Chaiko, who has previously led Russian troops in Syria, arrived in the country. In parallel, Moscow is also seeking contact with other powers involved, above all Turkey, which is benefiting the most from the rebels' advance. Putin has spoken to Turkish President Recep Tayyip Erdogan on the phone, and representatives of Russia, Iran and Turkey are due to meet next weekend. "These are very difficult and exhausting negotiations for the Kremlin, which is already devoting so much nerve, energy and resources to Ukraine," states orientalist Ruslan Suleimanov. In his view, it is a given that the Kremlin will have to divert some of these resources to Syria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 6 Share Posted December 6 Navodno bi Sirija mogla da bude putinov žeton za ustupke u Ukrajini, s tim da bi Asad (bar za sada) ostao vladar glavnog grada i dijela obale. Takođe se razmatra mogućnost da se lokalni islamisti apgrejduju iz terorista u borce za slobodu, vjerovatno ne bez kontra-usluga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted December 6 Share Posted December 6 Znaci plakanje 1 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted December 6 Share Posted December 6 28 minutes ago, Beonegro said: Navodno bi Sirija mogla da bude putinov žeton za ustupke u Ukrajini, s tim da bi Asad (bar za sada) ostao vladar glavnog grada i dijela obale. Takođe se razmatra mogućnost da se lokalni islamisti apgrejduju iz terorista u borce za slobodu, vjerovatno ne bez kontra-usluga. Jako nategnuta opcija, ne verujem da bi iko pristao na to, pa ni Basar, jer zna da bi mu to postepeno bio kraj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 6 Share Posted December 6 4 hours ago, ras kass said: Talibani nisu docekivani kao oslobodioci, niti im se bilo ko radovao Ne znam da li im se neko radovao, ali je činjenica da je Kabul od preko pet miliona ljudi zauzet bez borbe, tako da ovi kojih se to ticalo očito nisu bili ni previše ožalošćeni. Zapravo pošteni afganistanski domaćini su odreda očito vrlo srećni i zadovoljni što su ženetine dobile to što i "zaslužuju" po vjeri starostavnoj. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 6 Share Posted December 6 23 minutes ago, 40Wins said: Jako nategnuta opcija, ne verujem da bi iko pristao na to, pa ni Basar, jer zna da bi mu to postepeno bio kraj. Opcije su mu da odjebe odmah ili da odjebe za neko vrijeme, a uvijek ostaje nada da se za to neko vrijeme odnos snaga može promijeniti (ne kažem da je to realno, ali je vjerovatnoća veća od 0%) Link to comment Share on other sites More sharing options...
boxcube Posted December 6 Share Posted December 6 2 hours ago, Beonegro said: Navodno bi Sirija mogla da bude putinov žeton za ustupke u Ukrajini, s tim da bi Asad (bar za sada) ostao vladar glavnog grada i dijela obale. Takođe se razmatra mogućnost da se lokalni islamisti apgrejduju iz terorista u borce za slobodu, vjerovatno ne bez kontra-usluga. Ne moze da povrati Kursk, nema Harkov gotovo ne postoji nacin da bez toga pocne da pregovara i da objasni svojima kako je eto bas to hteo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 6 Share Posted December 6 3 minutes ago, boxcube said: Ne moze da povrati Kursk, nema Harkov gotovo ne postoji nacin da bez toga pocne da pregovara i da objasni svojima kako je eto bas to hteo. jeste da, vidjeli smo u protekle 3 godine da ima vrlo zajebano javno mnjenje i krajnje kritički nastrojen narod 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boxcube Posted December 6 Share Posted December 6 9 minutes ago, Beonegro said: jeste da, vidjeli smo u protekle 3 godine da ima vrlo zajebano javno mnjenje i krajnje kritički nastrojen narod Kad sam rekao svojima nisam mislio na narod koji se ne pita nista nego na njegove u strukturama sluzbi koji mogu da ga smaknu ako procene da je od vece state nego koristi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tex_Willer Posted December 6 Share Posted December 6 2 hours ago, 40Wins said: Jako nategnuta opcija, ne verujem da bi iko pristao na to, pa ni Basar, jer zna da bi mu to postepeno bio kraj. Ovo je idealan scenario za Izralel, Asad sa malim delom i gomila podela su im poslastica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted December 6 Author Share Posted December 6 On 12/4/2024 at 2:31 AM, Angelia said: Pitala sam nekog ko zna vise o ovom konfliktu, kaze niko od ovih nije "nas". Da je ovo, ko je gori, ako mogu da se medjusobno poubijaju bilo bi najbolje. @A sad jel to zakljucak in the nutshell? Nikako ne bih mogao da se slozim sa ovom konstatacijom. Sirija se vec godinama nalazi pod rusko-iransko-alavitskom okupacijom i svaki oslobodilacki pokret koji se pojavi predstavlja teznju i zelje lokalnog stanovnistva za slobodom. Koliko ce sloboda umeti da peva ostaje da vidimo kad se ovo zavrsi. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted December 6 Author Share Posted December 6 U roku od 24h rezim nece kontrolisati veci deo provincija Homs, Dara, Suvejda, Kintera, Deir es Zor sve sa glavnim gradovima tih provincija. Epski raspad rezimskih snaga. Rezim drzi polozaje samo u cetiri provincije Latakija i Tartus gde su Alaviti vecina i Damasku i Rif Damasku. Rif Damask ce brzo izgubiti, a videcemo da li ce pokusati da pruze otpor u Damasku. Tamo se skupljaju neke vojne jedinice, pre svega 4 divizija kojom komanduje Maher Asad, republikanska garda i jos neke lojalne jedinice. Da li ce postojati voljni momenat i zelja za borbom videcemo u narednih par dana. Cak ni kod manjina ne postoji zelja za borbom, ismailitski grad (siiti) Salamija se predao bez borbe, dok se cela provincija Suvejda u kojoj apsolutnu vecinu cine Druzi uz hriscansku manjinu, to je provincija u kojoj ima jako malo sunita, digla na ustanak protiv rezima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
djura.net Posted December 6 Share Posted December 6 2 hours ago, boxcube said: Ne moze da povrati Kursk, nema Harkov gotovo ne postoji nacin da bez toga pocne da pregovara i da objasni svojima kako je eto bas to hteo. Ortak mu zaseo u White house, resava evo vec meseca dana rat za jedan dan, bas ce jako da se nasekira da bilo kome bilo sta objasnjava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 6 Share Posted December 6 Ove mape što mi gledamo sad možemo reći da su to potvrđene promene a da je situacija mnogo gora po bašara. 4. divizija je bila kod Deir ez Zora odatle se povukla juče, danas su se povukli i iz Palmire. To znači da je napuštena komplet Pustinja. SDF je počeo da zauzima njihove oblasti, danas je zauzet i sam Deir ez Zor, to je najveći grad u istočnoj Siriji. Od njega do Palmire nema praktično ništa od većih naselja. Pretpostavljam da će pobunjeici stići do Palmire večeras ako već nisu. Dole na jugu pored Druza i Hrišćana digli su se i Arapi u Dari, tu je sve i počelo 2011. godine. Trenutno mapa izgleda haotično, verovatno će im trebati dan dva da se konsoliduju i sa juga krenu na Damask. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted December 6 Author Share Posted December 6 21 minutes ago, Klotzen said: Ove mape što mi gledamo sad možemo reći da su to potvrđene promene a da je situacija mnogo gora po bašara. 4. divizija je bila kod Deir ez Zora odatle se povukla juče, danas su se povukli i iz Palmire. To znači da je napuštena komplet Pustinja. SDF je počeo da zauzima njihove oblasti, danas je zauzet i sam Deir ez Zor, to je najveći grad u istočnoj Siriji. Od njega do Palmire nema praktično ništa od većih naselja. Pretpostavljam da će pobunjeici stići do Palmire večeras ako već nisu. Dole na jugu pored Druza i Hrišćana digli su se i Arapi u Dari, tu je sve i počelo 2011. godine. Trenutno mapa izgleda haotično, verovatno će im trebati dan dva da se konsoliduju i sa juga krenu na Damask. Ne verujem da ce sa juga krenuti na Damask. Ipak to nije vojska i nisu dobro naoruzani. Oni treba samo da ociste svoje teritoriji i da pritisnu grad sa juga, da SAA deo vojske mora da veze i za to podrucje. A napad na grad ce doci sa severa, od ozbiljnije vojske. Mada ja licno ne verujem da ce do neke velike bitke za Damask doci. Mislim da ce se rezim u Damasku sam urusiti. Damask nije proAsad sredina i u ovakvoj situaciji u celoj drzavi gde se sve rusi kao kula od karata i kad grad bude bukvalno u okruzenju tu ce moral biti veoma slab. Otpor mogu da pruzaju jedino vecinski alavitske vojne jedinice kao sto su spomenute cetvrta divizija i republikanska garda, ali i oni ako su pametni ce gledati da se izvuku dok mogu prema alavitskim krajevima na obali. Ne vidim perspektivu borbe za Damask sa Asadove strane. On jeste lud i trazice borbu, ali ljudi oko njega nisu bas svi ludi. Mozda cak pobunjenici nece ni zauzimati Homs ili Kuseir (mada tuda Izraelci stalno lete) dok se te alavitske vojne jedinice ne izvuku do obale. Intresantan podatak. Od sest generala SAA koji su poginuli od pocetka pobunjenicke ofanzive 5 su alaviti (4 iz Latakije i 1 iz Homsa), a jedan je hriscanin. To dovoljno govori koliko je vecinsko stanovnistvo uopste voljno da se bori na strani Asada i da uopste nisu zastupljeni u vojnom vrhu. Na slikama i video materijalu se moze lepo videti da vojska dobrim delom nema ni uniformu, sto pokazuje u koliko su losem stanju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted December 6 Share Posted December 6 Pitanje je sta ce biti sa Rusima u Tartusu. To im je valjda jedina luka u sredozemlju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 6 Share Posted December 6 37 minutes ago, A sad said: Ne verujem da ce sa juga krenuti na Damask. Ipak to nije vojska i nisu dobro naoruzani. Oni treba samo da ociste svoje teritoriji i da pritisnu grad sa juga, da SAA deo vojske mora da veze i za to podrucje. A napad na grad ce doci sa severa, od ozbiljnije vojske. Mada ja licno ne verujem da ce do neke velike bitke za Damask doci. Mislim da ce se rezim u Damasku sam urusiti. Damask nije proAsad sredina i u ovakvoj situaciji u celoj drzavi gde se sve rusi kao kula od karata i kad grad bude bukvalno u okruzenju tu ce moral biti veoma slab. Otpor mogu da pruzaju jedino vecinski alavitske vojne jedinice kao sto su spomenute cetvrta divizija i republikanska garda, ali i oni ako su pametni ce gledati da se izvuku dok mogu prema alavitskim krajevima na obali. Ne vidim perspektivu borbe za Damask sa Asadove strane. On jeste lud i trazice borbu, ali ljudi oko njega nisu bas svi ludi. Mozda cak pobunjenici nece ni zauzimati Homs ili Kuseir (mada tuda Izraelci stalno lete) dok se te alavitske vojne jedinice ne izvuku do obale. Intresantan podatak. Od sest generala SAA koji su poginuli od pocetka pobunjenicke ofanzive 5 su alaviti (4 iz Latakije i 1 iz Homsa), a jedan je hriscanin. To dovoljno govori koliko je vecinsko stanovnistvo uopste voljno da se bori na strani Asada i da uopste nisu zastupljeni u vojnom vrhu. Na slikama i video materijalu se moze lepo videti da vojska dobrim delom nema ni uniformu, sto pokazuje u koliko su losem stanju. Ja mislim da se to sve rasturilo u paramparčad i da mi sa foruma da odemo tamo možemo da zauzmemo neku oblast 🙂 . Za Bašara ratuje verovatno par hiljada najgoreg bašibozuka koji ne smeju da se predaju ostali svi gledaju prvu priliku da dezertiraju. Verovatno je njegova vojska izbušena obaveštajno i dogovrene su predaje, Salamija se sama predala a to su bili ljuti protivnici opozicije. Nema izveštaja o zločinima u hrišćanskim mestima a i odatle stižu vesti da su sami zvali HTS da dođu : https://x.com/almo2tasem91/status/1865023581236658374 Ostaje samo da vidimo gde će da pruže zadnji otpor. To se sad odlučuje u Homsu. Odatle mogu još uvek da pobegnu u primorske oblasti ili da idu u Damask gde već ima vesti da su se aktivirali spavači i da dronovi lete na bašarovce. Ne znamo da li su se i Alaviti dogovorili nešto sa pobunjenicima jer za sada nema napredovanja u te dve oblasti. SDF je takođe enigma, izgleda da oni ovde ne učestvuju nego samo preuzmu teritoriju kada se bašarovci povuku. To će ih koštati ako ih Tramp otkači i ostanu sami protiv Turaka i SNA. Ono što me najviše upućuje da je priča završena je da se sam Bašar nije obratio javnosti uopšte. To je prva stvar koju radiš a njega nema nigde. Setimo se kako su one izjave Zelenskog prvih dana agresije na UKR bile bitne. To ovde fali i zato ljudi i neće da se bore za njega jer ne znaju ni da li je uopšte u Siriji. Erdogan deluje prilično samouvereno to mi takođe govori da je priči kraj. Videćemo sutra šta će biti na sastanku Irana, Rusije i Turske, posle njega ćemo možda saznati da li imaju osnove priče da su Bašara svi pustili niz vodu ili će Rusija i Iran pokušati nešto da iskamče dok ga ovi ne dovrše. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 6 Share Posted December 6 5 hours ago, boxcube said: Kad sam rekao svojima nisam mislio na narod koji se ne pita nista nego na njegove u strukturama sluzbi koji mogu da ga smaknu ako procene da je od vece state nego koristi. Zvuči zajebano skoro kao da vučića na odgovornost pozove komisija bakarec - pilja - marko đurić - toma mona. Tedoreći da, koliko god da je niska, vjerovatnoća da neko umre od smijeha nije nula. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnyDragon Posted December 6 Share Posted December 6 Ja imam utisak kao da tamo ratuje po 2000/3000 ljudi na po obe(više 3,4,5) strana, obzirom da tako olako se napustaju položaji, gradovi itd... Nerealno da je tu neka veca cifra u pitanju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boxcube Posted December 6 Share Posted December 6 1 hour ago, Beonegro said: Zvuči zajebano skoro kao da vučića na odgovornost pozove komisija bakarec - pilja - marko đurić - toma mona. Tedoreći da, koliko god da je niska, vjerovatnoća da neko umre od smijeha nije nula. Vuci-Putin poredjenje funkcionise samo donekle i to u odnosu prema siroj javnosti, u odnosima moci unutar sluzbi poredjenje je nidje veze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted December 7 Share Posted December 7 10 hours ago, Beonegro said: Navodno bi Sirija mogla da bude putinov žeton za ustupke u Ukrajini, s tim da bi Asad (bar za sada) ostao vladar glavnog grada i dijela obale. Takođe se razmatra mogućnost da se lokalni islamisti apgrejduju iz terorista u borce za slobodu, vjerovatno ne bez kontra-usluga. To deluje kao vrlo verovatna opcija, pogotovo sto Alaviti cine vecinu u probalnom delu oko Latakije. Damask bi bio malo veci problem, ne bi mogao da ga zadrzi bez znacajnije pomoci Irana. Sudeci po onome sto je objavilo britansko ministarstvo odbrane, Iranci se i dalje cude kako su ostali bez veceg dela PVO, a da nisu oborili nijedan avion IDF-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted December 7 Share Posted December 7 Da bacim sa zakašnjenjem neko moje mišljenje ... Ovaj kolaps SAA je posledica činjenice da njegovi borci jednostavno više ne vide razlog za što bi se borili protiv bilo koga... Bog zna da osim par jedinica i šiitskih milicija Asadova vojska nije ličila ni na šta, trinaest godina rata,pogibije i bede i onda imaš Asada i kliku oko njega kojoj ne pada na pamet da barem malo popusti uzde vlasti zbog čega je realno i izbila pobuna 2011 godine ... Ako već godinama krvariš oćekuješ bar trunku poštovanja, makar minimalan pomak u političkim pravima, makar malo bolji standard ali jok, bratija tera po starom ... Tako da je Asad gotova priča,verovatno karta u jednom pravcu za Moskvu i to je to ... Šta će biti posle, ko zna ... Verovatno će Aleviti zadržati Latakiju, jer pobunjenici teško mogu da osvoje taj deo Sirije,a verovatno će i Rusi ozbiljnije braniti taj deo zemlje... Damask će mislim pasti, idu neke priče od jutros da je i Iran digao ruke od Asada jer je procenio da šiitske milicije i Hezbolah jednostavno nemaju kapacitet da zamene SAA koja jednostavno ne želi da se bori ... Cenim da će posle pada Asada krenuti tradicionalno mlaćenje izmedju HTS i SNA oko rspodele moći, Kurdi su najebali kako god okreneš jer je Erdogan spreman za velike ustupke u ostatku Sirije za odrešene ruke da se obračuna sa njima,a sada ima prilično jake adute u rukavu ... Ukratko, neki scenario "Libija posle Gadafija" ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts