Jump to content

Zdravstveni sistem u Srbiji - lečiti se ili ne, pitanje je sad...

DJ_Vasa

Recommended Posts

3 hours ago, Kronostime said:

Parocistac i udri!

Posle je sve lakse.

:classic_biggrin:

Dok sam radio te poslove, osnovno je bilo, flaša loze, Vekija ili vinjak, gajba piva, kad se to sredi onda sve ide lakše.

• Like 1
  • Ha-ha 1

1 minute ago, Div said:

Dok sam radio te poslove, osnovno je bilo, flaša loze, Vekija ili vinjak, gajba piva, kad se to sredi onda sve ide lakše.

Sav visak drvenarije 2km unaokolo zavrsi kod babe u prizemlju, Bog da joj dusu prosti a Njegos sa 3. sprata udara ritam u bubnjeve.

• 1 month later...

Ne znam šta se dešava sa vakcinacijom protiv gripa, vakcine smo dobili 30. septembra, a rečeno je da se ne kreće dok zavod za javno zdravlje ne kaže.

Zavod i dalje ćuti.

Jel negde počelo?

Evropa?

9 minutes ago, Helena said:

Ne znam šta se dešava sa vakcinacijom protiv gripa, vakcine smo dobili 30. septembra, a rečeno je da se ne kreće dok zavod za javno zdravlje ne kaže.

Zavod i dalje ćuti.

Jel negde počelo?

Evropa?

Moj muz se vakcinisao pre desetak dana.

U swe zvanicna kampanja vakcinacije pocinje 15 oktobra. Informacija se vec neko vreme moze dobiti svuda, ukljucujuci i google. Oni kojima je preporucena (svi 65+ kao i razne hronicne bolesti) dobice poziv i za njih je vakcina besplatna. Ostali mogu da bukiraju sami i placaju oko 89 evra.

Ovde je potpuno besplatna za sve, s tim da prednost imaju 65+, hroničari etc

Moja ambulanta je dobila 120 doza, bez ikakvih konsultacija, pošto smo ove godine vratili skoro 40 doza.

Inače je stigao i mejl od ministarstva da će stići i torlakova vakcina koja se ne daje mlađima od 18 godina.

Od ponedeljka zvanično počinje imunizacija.

On 10/3/2024 at 9:16 PM, Helena said:

Zavod i dalje ćuti.

Jel negde počelo?

Evropa?

U Francuskoj pocinje 15 og oktobra

• Like 1

21 hours ago, Helena said:

Ovde je potpuno besplatna za sve, s tim da prednost imaju 65+, hroničari etc

Moja ambulanta je dobila 120 doza, bez ikakvih konsultacija, pošto smo ove godine vratili skoro 40 doza.

Inače je stigao i mejl od ministarstva da će stići i torlakova vakcina koja se ne daje mlađima od 18 godina.

Od ponedeljka zvanično počinje imunizacija.

Čija je ta što ste dobili? 

Influfac tetra, Abbotova valjda, stigle su u kutijama po 60.

Sutra dežuram, pa ću ih raspakovati i upisati u ček liste, treba da odvojim dečje vakcine od ovih.

Torlakove stižu naknadno, nije navedeno precizno.

Ja sam primio u petak, nemem pojma kakav je koktel, itd. Pokusali su da me ubede i u petu COVID vakcinu ali sam je ovaj put izmakao. Ne vidim poentu kada sam posle cetiri doze ipak prelezao . Kod mene osiguranje pokriva vakcinaciju 100%.

Pogledao šta kažu u mom DZ:

У склопу организованих превентивних прегледа у недељу 06.10.2024. године, у централном објекту Дома здравља "Вождовац", ул. Устаничкa 16, у периоду од 8 до 17 часова радиће се:
....

•    У Служби за здравствену заштиту одраслог становништва:

- вакцинација против сезонског грипа.

Sad je pitanje, da li učestvovati u SNS propagandnoj kampanji.

Edited by Div

34 minutes ago, Div said:

Pogledao šta kažu u mom DZ:

Sad je pitanje, da li učestvovati u SNS propagandnoj kampanji.

Ne znam, mislim da će se deliti torlakove, tako da da, bićeš deo deo propagande.

Inače:

Spoiler

Поштовани,

Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ Вас обавештава да је и ове године произвео вакцину против грипа TorVaxFlu® (фрагментисани вирус, инактивисану), која ће бити употребљена за имунизацију становништва у Републици Србији. Вакцином TorVaxFlu® се обезбеђује имунизација против три соја вируса грипа (два соја типа А, један сој типа Б). Вакцина одговара препоруци Светске здравствене организације за северну хемисферу и одлуци Европске уније за актуелну сезону 2024/2025 и намењена је старијима од 18 година.

У складу са добром праксом у праћењу нежељених реакција на лекове након њиховог стављања у промет и стручним препорукама у Европској унији, Институт „Торлак“, као произвођач и носилац дозволе за вакцину против грипа TorVaxFlu®, четврту годину за редом спроводи појачани вид овог праћења (тзв. „појачани пасивни надзор“). Надзор се спроводи на територији Републике Србије. Сходно напред наведеном, овим путем Вас љубазно позивамо на сарадњу.

Основни циљ овог надзора је рана детекција клинички значајних промена у учесталости и/или тежини очекиване реактогености (локалне, системске или алергијске реакције) у поређењу са оним што је познато и очекивано.

Учествовање у надзору је на добровољној бази.

Молимо лекаре да упознају пацијенте са вакцином и садржајем Картице за пацијента. Уколико пацијент одлучи да прими вакцину TorVaxFlu® и жели да учествује у надзору, лекар му даје Картицу. Приликом вакцинације медицинска сестра попуњава део Картице предвиђен за здравствене раднике. Пацијент Картицу враћа лекару или Институту „Торлак” на начин који је описан на Картици.

Приликом дистрибуције вакцине биће достављене Картице за пацијента које имају свој идентификациони број (који се састоји од редног броја и броја ознаке сезоне, назначен у горњем левом углу Картице) на основу кога ће се водити евиденција о Картици. С обзиром да свака Картица има свој идентификациони број, Картице не треба копирати.

Influvac tetra može i kod dece -mi nikad nismo davali, slali smo ih kod pedijatra-ali su ipak bili stariji.

• 2 weeks later...

Ocu najbolje drugarice našli sasvim slučajno tumor na jetri, mi našli brzo način da ga brzo odvedemo kod jednog Prof. na 1. Hirurškoj u Bg, najboljeg stručnjaka za te stvari u zemlji. Juče su ga smestili na 1. hiruršku. Prenosim reči moje najbolje drugarice:

Zivota ti, da li si ti bio nekad u Prvoj hirurskoj? Unutra, na Odeljenjima? Mi smo ostavili tatu tamo juce, hteo je on odmah da krene nazad sa nama, a danas je vrlo opravdano u fazonu da bi krenuo peske za So... Dno dna.

Ali gore nego So bolnica, veruj, jezivo.(prim.prev. ovo je već ozbiljna uvreda) 

Tata se vec se nagledao svacega, a smrznuo se nocas, nemaju cebadi, samo plahtu, jedan lavabo na njih 50- celo odeljenje, jedan tus koji ne radi, a na cesmi nema tople vode, jedan musko zenski wc, sve navedeno u 7 kvadrata, mislim videla sam sve ja to juce i iskreno zgrozeni smo i D i ja, verovali nismo mogli da je to Prva hirurska klinika Republike Srbije. Kontam stara zgrada, ali ipak toliko neuslovno i zapusteno prejadni smo. 😔

A i taj Prof, da verujem da je strucan, post op tata ce dobiti neku infekciju. A i sav je nekako smusen dr, tri recenice nismo izvukli ni juce live, ni danas preko tel od njega... Nama je receno da ce ga operisati tipa odmah, sad kaze da zovem u cetvrtak kad bude raspored za sledecu nedelju, niti sam ga spakovala tako, niti mu sta rade tamo, on se dosadjuje, nista ga ne boli i gleda strahote oko sebe...

Nisam znao šta da joj kažem, nisam imao predstavu da je baš tako loše. Pitam tog druga preko koga smo ih povezali, zašto se prima tako rano, ako će tek sledeće nedelje biti operisan, kaže:

Ali ima smisla. Moja klinika nikada nije funkcionisala da se neko primi i sutradan operise… uvek mora da prodje par dana

Sad ja: zašto, pobogu?! To nema ama baš nikakog smisla, čitava preoperativna priprema može da stane u jedan dan. Moja majka kad je došla u DE na operaciju, dan ranije su je primili i na taj dan odradili i krv, ultrazvuk, spirometriju, bronhoskopiju, razgovor sa anestezijom, sve.

Nije ni čudo što je sistem takav kakav je kad se tako rasipaju ionako siromašnim resursima, pa im pacijenti zauzimaju krevete po nedelju dana bez potrebe.

• Tuzno 3
  • WOW 1

2 hours ago, Eddard said:

Pitam tog druga preko koga smo ih povezali, zašto se prima tako rano, ako će tek sledeće nedelje biti operisan

Pisala sam pre nekoliko godina bas o tome - mama lezala 10 dana (i slovima 10) bas tu, da bi joj izvadili krv i uradili ultrazvuk abdomena i gastroskopiju. To sve je radjeno 10 dana, cak je ni na vikend nisu pustili. Dijagnoza - hijatus hernija.

Ja pitala jednog druga lekara zasto lezi 10 dana (u NL te otpuste par sati nakon operacije kile, recimo, a mama lezi 10 dana za 2 dijagnosticke metode) - kaze drug zbog iskoriscenosti kreveta, da bi bolnica dobila sredstva. Ako popunjenost u toku godine nije visoka, nece dobiti.

Ako su lagali mene, i ja lazem vas.

• WOW 1

Auh al ovo tuzno zvuci ! Ja sve nesto imam u glavi da je u Srbiji tesko doci na red za operacije i sl nego se ceka i cega a sada koliko vidim drze ljude u bolnici danima da bi bolnica bila popunjena?

Ja sam prosle godine imala neku operaciju (u Parizu) nedelju dana pre operacije sam imala konsultaciju sa anesteziologom i odradili mi sve analize krvi itd i dobila detaljna upustva sta da radim i ne radim tj (ne) jedem, pijem i sl 12 sati pre operacije i dosla sam u bolnicu na dan same operacije (poslali me kuci dva dana kasnije) ponovo sa upustvima i sl sa antikoagulantima da ih primam narednih dana kod kuce itd

• Like 1

11 hours ago, Eddard said:

na 1. Hirurškoj u Bg

Tamo sam operisan pre 25 odina, ne verujem da se išta bitno promenilo osim što je tada vladala opšta nestašica lekova po bolnicama pa smo morali sve sami da nabavljamo i donosimo, mnogo pacijenti su ostavljali višak lekova kad su polazili kući, kao donacoju bolnici ili nekom sobnom kolegi kome su ti lekovi trebali.

Prilikom prijema, doktor kaže glavnoj sestri, moramo da nađemo jedno mesto za ovog pacijenta, ona kaže jel može soba brojXX, OK, ajmo u sobu svo troje, kaže doktor meni, vidiš onaj krevet, pokazuje rukom na jedan od 12 kreveta, vidim, leži tamo i ne puštaj nikog da ne ostaneš bez mesta.

Dan posle, ulazi doktor u sobu, kaže mi ajde brzo, idemo na endoskopiju, proradio aparat, neć izdržati više od sat-dva, moramo da uhvatimo red.

Posle par dana kažu, sutra u deset operacija, sutra u pola devet ulazi bolničarka sa kolicima, kaže ajde idemo u operacionu salu, rakli su mi u dese , kažem, da ali onaj štoje zakazan za osam je umro. Baš lepa informacija pred operaciju.
Sve u svemu, jako loši uslovi, jako dobro osoblje, i evo, živ sam.

• Tuzno 1

32 minutes ago, Div said:

Posle par dana kažu, sutra u deset operacija, sutra u pola devet ulazi bolničarka sa kolicima, kaže ajde idemo u operacionu salu, rakli su mi u dese , kažem, da ali onaj štoje zakazan za osam je umro. Baš lepa informacija pred operaciju.

Dok nekom ne smrkne, drugom ne osvane.

Tako i ja gledam listu cekanja za operaciju kuka - zakazan za 2027.

10 hours ago, Sunshine State said:

Pisala sam pre nekoliko godina bas o tome - mama lezala 10 dana (i slovima 10) bas tu, da bi joj izvadili krv i uradili ultrazvuk abdomena i gastroskopiju. To sve je radjeno 10 dana, cak je ni na vikend nisu pustili. Dijagnoza - hijatus hernija.

Ja pitala jednog druga lekara zasto lezi 10 dana (u NL te otpuste par sati nakon operacije kile, recimo, a mama lezi 10 dana za 2 dijagnosticke metode) - kaze drug zbog iskoriscenosti kreveta, da bi bolnica dobila sredstva. Ako popunjenost u toku godine nije visoka, nece dobiti.

Ako su lagali mene, i ja lazem vas.

Pa sunce ti, kakav je to način finansiranja, to nema nikakvog smisla? 

Mi ovde pokušavamo pacijente što pre moguće da šaljemo kući, jer se bolnica finansira po slučaju (famozni DRG), a ne po zauzetom krevetu, to je užasno 

neefikasno. Znači država plaća verovatno po danu, po zauzetom krevetu određenu sumu novca, a da li će pacijent samo da jede i prespava u bolnici, znači košta vrlo malo ili ćeš za to vreme da mu uradiš preoperativnu pripremu, nekoliko analiza, operaciju i postoperativnu negu, što ipak košta, potpuno svejedno. Pa nije onda ni čudo što se ni ne žure da rade. 

Ako bolnica nije u stanju da obezbedi dovoljan broj pacijenata kojima će u najkraćem mogućem roku da obezbedi lečenje koje mu je potrebno, onda treba da se zatvori. Na zapadu ljudi operišu kolena i kukove ambulantno, u Srbiji ležiš pre operacije danima kao u hotelu. Doduše hotelu sa minus 3 zvezdice. 

• Like 1