Jump to content

Rat u Iranu - kraj mula?

Recommended Posts

Posted (edited)
24 minutes ago, Angelia said:

Ok to onda ima smisla, ali da, trebali su da ga napuste. Ameri se hvale da su potopili mornaricu da uvere brodove koji su stali da je bezbedno da prodju. Eto cak im je ponudio vojnu pratnju I osiguranje. 

Ali ti brodovi su u luci, to je kvaka ne koriste njih Iranci da gadjaju brodove koji prolaze moreuzom. Koriste rakete, dronove, i sigurno imaju mine na dnu a americka mornarica muku muci sa minolovcima, evo sad pogledah i samo cetiri su operativna a svaki ima vise od tri decenije.

https://www.usni.org/magazines/proceedings/2021/october/naval-mine-warfare-times-they-are-changing

Zamena je preskupa i neadekvatna, i smatra se najvecim promasajem americke mornarice mozda si cula za LCS (littoral combat ship).

Edited by MeanMachine
Posted
15 minutes ago, MeanMachine said:

Ali ti brodovi su u luci, to je kvaka ne koriste njih Iranci da gadjaju brodove koji prolaze moreuzom. Koriste rakete, dronove, i sigurno imaju mine na dnu a americka mornarica muku muci sa deminerskim brodovima plus to su manji brodovi koji se lako onesposobe.

Razumem ja tebe, ne moras da mi objasnjavas, samo kazem zasto se hvale. Ima nesto I u PRu, za suprotnu stranu I za moral.

Kao I ono cetvorenje Hegsethovog obracanja, da li je ustavno, a on podize moral vojsci, I salje pretnju Iranu.

Sigurna sam da dosta iranaca ne zna da je njihova mornarica, za dekoraciju.

Sad se spekulise sta izraelci rade u Iraku, a izgleda da i Kurdi ulaze iz Iraka.

Posted (edited)

Pritiskaju ih sa Kurdima, i iračkim i iranskim, kako bi vezali deo garde i vojsku na severozapadu, očekujući unutrašnju pobunu u gradovima. 

I WSJ piše da SAD aktivno naoružavaju iranske kurdske opozicione grupe, uz podršku oružanim milicijama unutar Irana, kao i da su irački Kurdi, KDP i PUK, u kontaktu sa SAD. Što je bilo i očekivano, jer su Kurdi jedan od najautentičnijih unutrašnjih faktora otpora u Iranu, zajedno sa ženama, studentima i mlađim muškarcima.

Ako se Kurdi održe, plus se dignu i Beludži, režim može da padne brže nego što se očekivalo, a ako ne, biće to gadan gerilski rat. 

Edited by Nek grmi jako
Posted
7 hours ago, djole said:

Sta god ko mislio o rezimu u Iranu, da li je rat opravdan ili ne, nadam se da svi mozemo da se slozimo kakav je ovo poremeceni mentalni bolesnik u pitanju. 

I trezan je pijan, ako je uopste trezan.

Posted
52 minutes ago, Nek grmi jako said:

Pritiskaju ih sa Kurdima, i iračkim i iranskim, kako bi vezali deo garde i vojsku na severozapadu, očekujući unutrašnju pobunu u gradovima. 

I WSJ piše da SAD aktivno naoružavaju iranske kurdske opozicione grupe, uz podršku oružanim milicijama unutar Irana, kao i da su irački Kurdi, KDP i PUK, u kontaktu sa SAD. Što je bilo i očekivano, jer su Kurdi jedan od najautentičnijih unutrašnjih faktora otpora u Iranu, zajedno sa ženama, studentima i mlađim muškarcima.

Ako se Kurdi održe, plus se dignu i Beludži, režim može da padne brže nego što se očekivalo, a ako ne, biće to gadan gerilski rat. 

Kurdi opet da posluže kao topovsko meso a na kraju po običaju dobiju šipurak.

Posted (edited)
17 minutes ago, Perkos2 said:

Kurdi opet da posluže kao topovsko meso a na kraju po običaju dobiju šipurak.

Konkretno, iranski Kurdi u principu nisu tražili otcepljenje do ove godine, barem ne njihovi politički predstavnici, već uvođenje demokratije i federalizaciju.

E sad, mislim da sam početkom februara video da neka partija traži pravo na samoopredeljenje, ali nisam sto odsto siguran, a mrzi me sad da kopam po netu i nađem te vesti. 

edit

Pronašao sam, reč je o novoformiranoj koaliciji nekolicine kurdskih organizacija, da ih ne nabrajam, ima ih... I sad oni traže pravo na samoopredeljenje. U koaliciji su i oni koji su se već tukli u Siriji i Iraku.

Ako je verovati objavljenim brojevima (https://hengaw.net/en/reports-and-statistics-1/2026/03/article-3), za dva dana ukupno već ima dosta poginulih u borbama sa obe strane, što znači da su ozbiljno napali gardu.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Inace, ova situacija gde je UK i Spanija odbila da ponudi koriscenje baza, a US nije mogla da koristi Diego Garsija, pokazuje koliko je Tramp bio u pravu, kad je pricao o Greenlandu, da samo zato sto smo saveznici, ili imamo trenutno pravo da koristimo bazu, ne znaci da ce uvek tako biti.

Ali ne vidim da se osudjuje ta izdaja partnerstva. Ali se osudjuje njegova reakcija.

Mislim, znamo zasto su zauzeli tu poziciju, ali samo dokazuje da su medjunarodni odnosi samo interes.