Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago U zapadnoj Evropi nema lutalica po ulicama, mislim da to mogu da potvrde i naši rezident dijasporci. Valjda ih potrpaju po azilima, a proces udomljenja je ozbiljan, znam da za mačke zahtijevaju potpuno obezbijeđen stan/kuću sa mrežama na terasama i balkonima, "catios" i sl. Generalno EU ima gomilu propisa, vidim i u susjednoj Hrvatskoj nema zajebancije kad se radi o udomljenju i uslovima koje morate da ispunite.
moonovermarin Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, berti said: Nemam nista protiv cuvanja psa, naprotiv. Svako neka radi kako zeli. Kod mene u stan niko ne moze da udje sa psom, kao sto ne moze da zapali cigaretu. Cisto iz higijenskih razloga. Problem je u napustenim psima koji haraju gradom. Postoji nekoliko mesta u gradu, Nislije znaju koja su to, gde je opasno po zivot proci u gluvo doba. To se mora resavati na neki nacin. Da li su krivi ljudi koji su te pse odbacili, da li je kriv ovaj ili onaj... Nebitno. Bitno je da ti psi nasrcu na ljude. Sta se desilo mom bratu pre neku godinu... Vracao se kasno uvece. Rotvajler se iz mraka zaleteo na njega, skocio i sape mu stavio na grudi. Brat se oduzeo od straha, a iz mraka se pojavio vlasnik, cerekao se i rekao da pas samo hoce da se igra. Majmuncina. Cuvaj psa u svom stanu, spavaj sa njim, neka ti oglodje kosti ako zelis. Ali, kada ga izvedes, metni mu tu korpu Nema ovde nebitno, to je kao da kažeš ubio neko prodavačicu u trafici, ko je kriv ovaj ili onaj nebitno. Psi se čipuju i taj čip sadrži podatke o vlasniku. Napušteni psi su poseban problem i sterilizacija je jedino humano rešenje kako se pokazalo do sada, a i to rade uglavnom dobrovoljci, udruženja koja plaćaju iz svog (ne tako bogatog) džepa. Onog trenutka kada ti izbaciš psa na ulicu trebalo bi da popiješ kaznu od par godina zatvora (po meni, i to u samici) ili nekoliko tisuća evra (u civilizovanim zemljama). Član 55 zakona o dobrobiti životinja je tipičan srpski zakon, sve kaže a ništa ne propisuje: Član 55 Kućni ljubimci obeležavaju se i evidentiraju u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca, dužan je da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu. Vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca, dužan je da spreči rađanje neželjenih kućnih ljubimaca, i to onemogućavanjem kontakta mužjaka i ženke i primenom kontracepcije, kastracije i sterilizacijom ženke. Ako vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca nije u mogućnosti da se dalje brine o njima, dužan je da im obezbedi odgovarajući smeštaj. VI KAZNENE ODREDBE Član 82 Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako: 1) prema životinji ne postupa sa pažnjom dobrog domaćina u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 1) ovog zakona; 2) ne obezbedi blagovremeno veterinarsku pomoć životinji u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 2) ovog zakona; 3) zlostavlja životinju (član 7. stav 1. tačka 1); 4) napusti, odnosno odbaci životinju čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka (član 7. stav. 1. tačka 2); E sad ova priča za rotvajlera je drugo, to koliko shvatam je vlasnički pas. To je ekvivalent kao da je tvog brata naskočio komšija sa motornom testerom (uključenom) i rekao da hoće da se igra. Dakle, ubistvo u pokušaju. 1
JPM Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, moonovermarin said: E sad ova priča za rotvajlera je drugo, to koliko shvatam je vlasnički pas. To je ekvivalent kao da je tvog brata naskočio komšija sa motornom testerom (uključenom) i rekao da hoće da se igra. Dakle, ubistvo u pokušaju. Stafford. Da vlasnički. Koliko sam razumeo već je bilo problema. Često taj pas sam šeta ulicom, gazdarica ga pusti. Budale.
Chaos Is Me Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago To su kazne za pravno lice. Kazne za fizičko lice su smešne: Član 85 Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini radnje iz člana 82. stav 1. tač. 1) do 82), kao i ako: 1) životinji koju je povredio ne pruži prvu pomoć ili ne obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica (član 6. stav 3); 2) prisustvuje borbama između životinja (član 7. stav 1. tačka 22).
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Kad si već aktivan na temi, propustih da kažem; hello, Jello @moonovermarin 😆😎 Dobra pjesma, takođe.
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Nisu svi psi na ulici oni koji su odbaceni od gazde. Imas pse koji su se dovukli iz okolnih sela, zatim one čuji su preci bili odbaceni... Dakle, ljubav prema psima je jedna stvar, ali bezbednost ljudi je nesto mnogo, mnogo bitnije. Psi koji na ulici kidišu na ljude moraju biti sklonjeni hitno. Edited 2 hours ago by berti
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ja sam dugo vremena pratio one rijaliti emisije USPCA ili tako nešto, u Hjustonu. Pazi u teksasu brinu o životinjama. Kazne za zanemarivanje su drastične, recimo jedan lik koji je izgladnjivao konja na farmi dobio je dve godine zatvora. 1
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Psi koji na ulici "kidisu na ljude" su mnogo cesce vlasnicki psi. Lutalice se ne ponasaju tako. Necu da kazem da je nemoguce, ali svaki slucaj za koji sam cuo ili ga video potice od nerazumevanja ponasanja zivotinje i covek je 100% kriv. Ako razumete ponasanje psa znacete da li mozete da prodjete pored ne jednog nego 50 "krvolocnih" rotvajlera. Naravno da psi ne treba da budu na ulici, ali opasnost dolazi gotovo iskljucivo zbog ponasanja ljudi. Postoji jako mali broj stvarno opasnih i agresivnih lutalica. 1
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Pošto se životinja u pravu tretira kao "stvar", normalno da pas ne može imati krivicu i da je kriv čovek, ali ne onaj čovek koji šeta gradom umesto da tripuje da je u prašumi, nego: - onaj čovek koji je od tog psa napravio lutalicu - onaj čovek iz odgovarajuće komunalne službe koji ne radi svoj posao Od prosečnog čoveka se ne očekuje da ima razumevanje ponašanja životinje na nivou Tarzana, nego da može bez bojazni da šeta gradom. Nažalost, broj tužbi protiv grada zbog ujeda pasa lutalica je ogroman, ima tu i dosta fingiranih slučajeva ali i dosta realnih.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Copor pasa lutalica se razlicito ponasa u zavisnosti od doba dana. Preko dana su mirni, u gluvo doba taj deo gde su dozivljavaju kao svoju teritoriju i nasrcu na ljude. Licno sam to doziveo. Na delu keja pored Nisave na kojem ljudi cesto trce, vise puta se desavalo da psi lutalice napadaju ljude. Nicim izazvani. Razumevanje pasa... Zasto bih ja ili bilo ko drugi morao da razume ponasanje nekog psa? 3
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mene su jednom pratili u 23h uvece, zima je bila, izmedju kruznog toka kod DISa u duvanistu i gore nakon mosta kod Velefarma, sad je to HTEC firma. Nislije znaju gde je to. Bilo je jezivo. Lutalice u coporu. Njihov vodja je isao iza mene u stopu me pratio i režao sve vreme, ostali iza njega čekali na znak da napadnu. Ja sam uradio ono što sam morao. Išao sam polako, korak po korak jer da sam potrčao izujedali bi me. Pustili su me tek nakon Velefarma na ulasku u naselje gde živim. Kao da su me eskortovali sa svog poseda, tako je izgledalo.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Sam si sve lepo napisao i onda kazes nicim izazvani. Naravno da nisu nicim izazvani. Ne trcis tamo gde ima pasa lutalica isto kao sto neces da trcis po seoskim putevima pored kuca bez ograde jer pas to percipira kao svoje dvoriste. Naravno da covek kao i za svaku drugu potencijalno opasnu situaciju treba da poseduje znanje i kompas. Ovo, sta se mene tice sto su ovde lutalice koje mozda mogu da me ujedu, za to su krive komunalne sluzbe a ne ja, ja hocu da prodjem bas tuda i sada mi je bukvalno isto kao sta se mene tice sto se ovaj strujni kabal pokidao i pao na sred puta u baru, nisam ja kriv za to, ja samo hocu da prodjem tuda i sada. To sto neko ne razume ili nece da razume ponasanje zivotinje da bi sebe spasio neprilika ga stavlja u poziciju krivca i ne daje mu pravo da kuka na ponasanje zivotinje jer pas pre napada daje sasvim dovoljno sansi i vremena da se taj napad izbegne. Svaki put. 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago A gde se uci to ponasanje pasa? Treba da se upise neki kurs da bi se razumelo ponasanje pasa? Znaci, ja uvece prodjem parkom i napadnu me psi lutalice, kriv sam ja. Idem da trcim kejom, naidju psi lutalice... ja sam kriv. Sta ako mi se motaju ujutru oko kuce, da ne izadjem? Mogu tako i zmije da gmizu gradom. One nikada ne napadaju prve. Znaci, ljudi su krivi ako ih u centru grada napadnu. Ceo grad da ide na obuku za poznavanje ponasanja pasa, a ne da komunalne sluzbe urade sta im je posao. Odlicno
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne, naravno. Mek preuvelicava. Logicno je da ako vidis copor ne prodjes tu gde su oni ali uvek je moguce da se desi neizbezan susret. Mebi je pomoglo syo sam glumio smirenost. Zato sam i podelio pricu.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 9 minutes ago, JPM said: Mene su jednom pratili u 23h uvece, zima je bila, izmedju kruznog toka kod DISa u duvanistu i gore nakon mosta kod Velefarma, sad je to HTEC firma. Nislije znaju gde je to. Bilo je jezivo. Lutalice u coporu. Njihov vodja je isao iza mene u stopu me pratio i režao sve vreme, ostali iza njega čekali na znak da napadnu. Ja sam uradio ono što sam morao. Išao sam polako, korak po korak jer da sam potrčao izujedali bi me. Pustili su me tek nakon Velefarma na ulasku u naselje gde živim. Kao da su me eskortovali sa svog poseda, tako je izgledalo. To se verovatno i desilo i verovatno su te percipirali kao pretnju. Ako se ne okreces ka njima, ignore i ne menjas tempo, jer trcanje se percipira kao ponasanje plena. Ako probas da se okrenes i hoces da "resis" identifikuj alfu i gledaj samo njega. Obicno neki stand off dovodi do toga da copor krene da radi nesto drugo. Preporucio bih ono sto si i sam izabrao. 4 minutes ago, berti said: A gde se uci to ponasanje pasa? Treba da se upise neki kurs da bi se razumelo ponasanje pasa? Znaci, ja uvece prodjem parkom i napadnu me psi lutalice, kriv sam ja. Idem da trcim kejom, naidju psi lutalice... ja sam kriv. Sta ako mi se motaju ujutru oko kuce, da ne izadjem? Mogu tako i zmije da gmizu gradom. One nikada ne napadaju prve. Znaci, ljudi su krivi ako ih u centru grada napadnu. Ceo grad da ide na obuku za poznavanje ponasanja pasa, a ne da komunalne sluzbe urade sta im je posao. Odlicno Naravno. Ako se plasis pasa predji na drugu stranu ulice. Ako znas da ih mozes sresti nemoj da trcis tuda. Vazi isto kao i za ljude, ti ako bas hoces da ides kroz naselja gde su narkomani i kriminalci nocu ti idi. 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ovo je takođe banalizovanje situacije, stvari nisu tako jednostavne. Možda neko živi blizu takvog kraja i nema drugi put kad se vraća s posla itd. Ako je životinja opasna i agresivna, nema šta da traži na ulici, u naseljenoj oblasti i tačka. 2
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kad sam bio dete, bio je jedan mesanac vucjaka u naselju. Lajao je i bio veliki, delovao je agresivno. A zapravo je samo trazio neciju paznju. Voleo je da nas prati u skolu, trckao je pored nas. Nijedno dete ga se nije plasilo. Na kraju su ga otrovali. I nije poenta da li je mozda mogao da bude opasan i da li je trebalo da ga sklone se ulice. Poenta je da ljudi nisu retardirani lako bi interpretirali njegovo ponasanje kao uzbudjenje i zelju za drustvom. Ako neces da se druzis ili se plasis samo ga zaobidji.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 15 minutes ago, berti said: Ceo grad da ide na obuku za poznavanje ponasanja pasa 😂😂 PaE. Mek ne bi bio mek da ne osjeća jak pull za kontriranjem.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, DameTime said: Ovo je takođe banalizovanje situacije, stvari nisu tako jednostavne. Možda neko živi blizu takvog kraja i nema drugi put kad se vraća s posla itd. Ako je životinja opasna i agresivna, nema šta da traži na ulici, u naseljenoj oblasti i tačka. Ne postoji opasna i agresivna zivotinja ako nije a) dresirana da to bude b) bolesna c) toliko istraumirana da sve percipira kao pretnju Takva zivotinja NIKADA nece biti deo copora.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 14 minutes ago, McLeod said: To se verovatno i desilo i verovatno su te percipirali kao pretnju. Ako se ne okreces ka njima, ignore i ne menjas tempo, jer trcanje se percipira kao ponasanje plena. Ako probas da se okrenes i hoces da "resis" identifikuj alfu i gledaj samo njega. Obicno neki stand off dovodi do toga da copor krene da radi nesto drugo. Preporucio bih ono sto si i sam izabrao. Naravno. Ako se plasis pasa predji na drugu stranu ulice. Ako znas da ih mozes sresti nemoj da trcis tuda. Vazi isto kao i za ljude, ti ako bas hoces da ides kroz naselja gde su narkomani i kriminalci nocu ti idi. Tako je. Ako se vracas kuci i vidis copor pasa ispred svoje kuce, tu noc presedi na klupi negde. Ili jos bolje ne izlazi iz kuce uopste. Sve je to bolje nego da nadlezni sklone te pse sa ulice. 2 minutes ago, McLeod said: Ne postoji opasna i agresivna zivotinja ako nije a) dresirana da to bude b) bolesna c) toliko istraumirana da sve percipira kao pretnju Takva zivotinja NIKADA nece biti deo copora. Pa neki cuvaju zmije. One izgmizu na ulicu i napasce samo ako ih neko dira. Znaci, zmije ne treba sklanjati sa ulice.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Pre bih ti preporucio da stvarno spavas napolju nego da sacekas da nadlezni sklone pse sa ulice. Nis ima taj problem decenijama. Bas ga resavaju.
DameTime Posted 55 minutes ago Posted 55 minutes ago Obojica ste mu ga baš dali po ekstremnim primerima. Mek, ja delim mišljenje da nije svaki pas lutalica (ulični pas) automatski agresivan, kao i da čovek treba da bude osposobljen za različite životne situacije, između ostalog i tu kako se ponašati pred agresivnim psom. Sve to ne znači da je za problem čopora (ili čak jednog) agresivnog psa u blizini naseljenog kraja rešenje - ne prolaziti tuda. Naseljeno mesto treba da bude bezbedno za sve, a agresivan pas nije pretnja samo po ljude, već i po druge pse i ostale životinje. E sad, naravno, tu dolazimo do čuvene priče službi, kako se tretiraju životinje koje budu sklonjene s ulice i sl. To je jezivo. Isto tako, znamo da pas ne završi kao agresivna lutalica tek tako, tako da je rešenje najpre u prevenciji - da se mi ljudi potrudimo da što manje pasa završi nezbrinuto na ulici. Upravo zato da ne bi bili istraumirani i postali agresivni.
McLeod Posted 44 minutes ago Posted 44 minutes ago I sve je to lepo i tacno i nece se desiti. Problem pasa lutalica postoji. Ako se osoba ne oseca bezbedno pored pasa, treba da ucini nesto realno povodom toga Spiskove lepih zelja mozemo napraviti i za dilere ispred skola, za bahate vozace i za milion drugih stvari ovde, ali se u realnim situacijama snalazis tako da prodjes nepovredjen.
DameTime Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago Aha. Može to i ovako: Problem psihopate na vlasti&sns postoji. Ako se osoba ne oseća bezbedno, treba da učini nešto realno povodom toga. Spiskove lepih želja možemo napraviti, ali se u realnim situacijama snalaziš tako što se odseliš iz zemlje ili... učlaniš u taj sns.
berti Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago Dakle, ako svake veceri oko moje zgrade bude copor pasa lutalica, resenje je ili da ne izlazim uvece ili da spavam na klupi negde. Genijalno.
Recommended Posts