Jump to content

Komsijski odnosi - kako se izboriti sa uznemiravanjem

Recommended Posts

Posted (edited)
23 minutes ago, Kenozoik said:

Ne podrzavam ovaj nacin razmisljanja ni malo.

Kom bi roditelju bilo prihvatljivo da neko sa strane limitira, stavlja pod nadzor ili kontrolise nacin, kvalitet i stepen interakcije sa sopstvenim detetom? 

Osim u ekstremnim slucajevima, kako rekoh (videti pod slucaj Ribnikar takav  primer kada je to bilo nuzno i  neophodno, mada tragicno zakasnelo).

Dovodite  u pitanje opravdanost postojanja citavih sluzbi koje postoje i funkcionisu u svetu a i sami ste odgovorili na svoje pitanje pominjuci slucaj Ribnikar. Da su roditelji zaista ucestvovali u odrastanju svog deteta, da je skolski sistem postavljen da ucestvuje u formiranju deteta i da je ostvarena sinergja ta dva pola, Ribnikar se ne bi ni dogodio.

Ovako, ne zna se ko je nesrecniji, roditelji ili deca.

Edited by Pletilja
  • Like 2
Posted
27 minutes ago, Pletilja said:

Dovodite  u pitanje opravdanost postojanja citavih sluzbi koje postoje i funkcionisu u svetu a i sami ste odgovorili na svoje pitanje pominjuci slucaj Ribnikar. Da su roditelji zaista ucestvovali u odrastanju svog deteta, da je skolski sistem postavljen da ucestvuje u formiranju deteta i da je ostvarena sinergja ta dva pola, Ribnikar se ne bi ni dogodio.

Ovako, ne zna se ko je nesrecniji, roditelji ili deca.

Dovodim u pitanje opravdanost metoda koje prinenjuju nadlezne sluzbe u ovoj zemlji (ne znam kako rade u svetu) a koje bi se slikovito opisale kao uklanjanje ruke sekirom, zbog jednog bolesnog prsta. Samim tim dovodim u pitanje efikasnost resenja koje imaju da ponude. Kratko receno.

Jos vise dovodim u pitanje opravdanost hipotetickog resenja sopstvenog.problema ( u ovom slucaju masni prozori) u vidu alarmiranja centra za socijalni rad i cime bi se potencijalno nakacio 30 puta veci problem tom detetu i njegovoj majci. 

Pri cemu se, u konkretnom slucaju, nema nikakvih infornacija o tome da li dete gladuje, da je psihicki/fizicki maltretirano, da li je hronicno prljavo ili bolesno, da li je ono opasno po sebe ili druge; da li je majka psihicki neuravnotezena ili krajnje neodgovorna kao roditelj, sto bi samo po sebi nalagalo kontaktoranje nadlezne sluzbe, bez ikakvog meaanja sopstvenog problema sa time. 

Duboko  verujem da bi u odsustvu ovakvih cvrstih informacija, takav hipoteticki korak u ovoj fazi bio krajnje perfidan, da ne kazem monstruozan.

Ribnikar inace jeste ekstreman slucaj, ali je specifican po tome sto niko do danas ne zna  pouzdano sta je uzrokovalo tog monstr decaka da pocini takav pokolj. Koliko znam, nije bio izopsten, maltretiran u skoli, dobar sjak, pametan ali povucen, roditelji ugledni ali samozivi, nisu mu posvecivali dovolkno paznje evidentno, ali ga nisu ni pritiskali preko svake mere. Svaka treca porodica deli neke od tih fenomena.  Sta konkretno da ukaze na ozbiljnu devijaciju u ovom slucaju? Kako da je neko prepozna, po cemu?

• 2 weeks later...
Posted
On 3/4/2026 at 5:52 PM, Amigdala said:

Dovodim u pitanje opravdanost metoda koje prinenjuju nadlezne sluzbe u ovoj zemlji (ne znam kako rade u svetu) a koje bi se slikovito opisale kao uklanjanje ruke sekirom, zbog jednog bolesnog prsta. Samim tim dovodim u pitanje efikasnost resenja koje imaju da ponude. Kratko receno.

Jos vise dovodim u pitanje opravdanost hipotetickog resenja sopstvenog.problema ( u ovom slucaju masni prozori) u vidu alarmiranja centra za socijalni rad i cime bi se potencijalno nakacio 30 puta veci problem tom detetu i njegovoj majci. 

Pri cemu se, u konkretnom slucaju, nema nikakvih infornacija o tome da li dete gladuje, da je psihicki/fizicki maltretirano, da li je hronicno prljavo ili bolesno, da li je ono opasno po sebe ili druge; da li je majka psihicki neuravnotezena ili krajnje neodgovorna kao roditelj, sto bi samo po sebi nalagalo kontaktoranje nadlezne sluzbe, bez ikakvog meaanja sopstvenog problema sa time. 

Duboko  verujem da bi u odsustvu ovakvih cvrstih informacija, takav hipoteticki korak u ovoj fazi bio krajnje perfidan, da ne kazem monstruozan.

Ribnikar inace jeste ekstreman slucaj, ali je specifican po tome sto niko do danas ne zna  pouzdano sta je uzrokovalo tog monstr decaka da pocini takav pokolj. Koliko znam, nije bio izopsten, maltretiran u skoli, dobar sjak, pametan ali povucen, roditelji ugledni ali samozivi, nisu mu posvecivali dovolkno paznje evidentno, ali ga nisu ni pritiskali preko svake mere. Svaka treca porodica deli neke od tih fenomena.  Sta konkretno da ukaze na ozbiljnu devijaciju u ovom slucaju? Kako da je neko prepozna, po cemu?

Po bahatosti u ponasanju  roditelja i dece, nekulturi, sebicnosti, divljastvu ali i po kukavicluku odraslih koji nisu spremni da adekvatno reaguju na nasilje, pocinje bacanjem  pecenih jaja preko tearase a zavrsava se masovnim ubistvom. Na moje pitanje upuceno majci mog unuka da li je prijavila ogroman podliv u predelu leve strane grudnog kosa mog unuka a koji je nastao tako sto ga je drug iz razreda bacio na klupu, rekla mi je da se ne usudjuje jer bi tako od svog deteta napravila metu za izivljavanje vise ucenika a i ovaj jedan je vise nego dovoljan. Majka nije reagovala jer sistem ne funkcionise, institucije ne rade svoj posao i svi se , osim izvesnih "ustasa, blokadera i stranih placenika" protiv toga ne buni. Ako im je dobro, onda nista.....

• Tuzno 1
Posted

Evo samo da kazem, ne ulazeci u neke detalje, da je majka uhvacena na delu, da je prozvana i da je obavljen ne toliko prijatan razgovor. Sutradan se to ponovilo, ponovo je obavesten upravnik koji mi je rekao izmedju ostalog da mali jos od pre nego sto smo se doselili pravi probleme, pocev od buke, kopanja rupa po zidovima zgrade, prosipanje sokova u cvece, komsinica je zaboravila kljuc u kolima on se motao oko zgrade i video, uzeo ga i bacio dok se ona vratila, neko dete je videlo gde, naslo i vratilo zeni, itd, ima jos, ali da ne pisem vise.

Uglavnom, zao mi je sto niste bili u pravu. Inace mi se retko desava da pogresno procenim ljude i situacije.

• Tuzno 5
Posted

Necu da ti pametujem, ali mi iz svega sto si napisao, izgleda da je u pitanju veoma disfuncionalna i rasturena porodica, a ne tipicna bahatost /primitivizam iole normalnih ( zdravorazumnih) ljudi. Zbog toga tvoj pristup 

2 hours ago, McLeod said:

majka uhvacena na delu, da je prozvana i da je obavljen ne toliko prijatan razgovor.

ne radi niti ce raditi. 

Ovo dete nije samo nevaspitano, ono je istraumirano, prepuno besa i sveti se ili ocu (koji ne zivi sa njima ako sam dobro shvatio) ili majci ili drugarima koji su ga odbacili. A majka krivi sve i svakoga, zato se ne i ne obazire na druge.  Ona ima svoju stvarnost koja je potpuno u suprotnosti sa tvojom i tvojih komsija. 

To, se naravno, tebe ne tice, samo kazem, da uobicajeni pristup : upravnik/komunalna/ centar za socijalni rad nece resiti tvoj problem. Prvo, zato sto su neefikasni, drugo zato sto nece/ne umeju/ne zele detektovati njihov stvarni izvor problema/frustracije. 

Naravno, uvek mozes da pokusas da ides tim putem i da, ako ne da rezultate, odustanes i prihvatis stvari takvim kakve su (pomiris se sa masnim prozorima). 

Ili mozes da pokusas da uzvracas pakostima, da joj saras vrata, istresas smece na njenom otiracu, da se svadjas sa njom, sta znam..

Ili mozes potpuno da promenis pristup i da joj pridjes sa razumevanjem, bez osudjivanja, u nadi da cete u nekom momentu naci zajednicki jezik (problem) koji ce je navesti da i ona, zauzvrat,  razmislja o tvom problemu, kao sto ti razmisljas o njenom. 

Ja bih prvo  pokusao ovo poslednje, tim pre jer u perspektivi  ostavlja otvorenim mogucnosti pod 1 ili pod 2. 

Posted

A možda je žena jednostavno idiot, a "normalci" u svojoj potrebi da razumeju i opravdaju svakog smišljaju nove pristupe. Moraš i ti da prihvatiš da postoji značajan broj/procenat persona koje jednostavno koriste svaku priliku da pokažu koliki su kreteni. Uostalom, viđamo to kod esenesovaca svakog dana i ponovo se sablažnjavamo. 

Mek je rekao sa je majka uhvaćena na delu, skrenuta joj je pažnja i opet se ponovilo. Jbt, pričamo o osnovnim normama života sa drugim ljudima ne nekim sociološkim nijansama. Iz aviona se vidi da je potrebna stručna pomoć ali to nije Mekova stvar.

• Like 2
Posted

@Barkley#34 bojim se da uopste nisi razumeo sustinu mog posta. 

Znam sta je Mek rekao , stavio sam u citat, a i poceo sam sa time da je jasno da je u pitanju diafunkcionalna i razorena porodica (sa ozbiljnim mentalnim posledicama). Tu se percepcije menjaju. 

Iz ugla pristojnih, civilizovanih, vaspitanih ljudi svako drugi ko nije takav izgleda kao idiot, ili to stvarno i jeste.

Medjutim, ne vidim kako sama ta konstatacija pomaze Meku da resi svoj problem. 

Uopste nije rec o opravdavanju "idiota" nego u razumevanju da isti funkcionisu na potpuno drugacijim pretpostavkama stvarnosti. U tome lezi odgovor na pretpostavku zasto urgiranje komunalcima ili posezanje za vracanje istom merom nece dati rezultate.

Ovo sto sam predlozio cesto funkcionise (ne uvek)  jer za osnovu ima bihejviorizam koji se koristi u modrrnom marketingu, hr, prodaji i mnogo drugih delatnosti. 

Posto Mek, ako sam dobro razumeo, radi u nekom vidu marketinga, verujem da mu je metod bliskiji nego mozda  tebi (ako ti npr posao ne zavisi od interakcije sa razlicitim ljudima) . A sustina je u tome da identifikujes problem- uputis na posledice neresavanja problema i onda predlozis resenje koje problem efikasno resava (problem ciljne publike). Cime resavas i sopstveni problem. 

Posted

Shvatila sam tvoj pristup i lijepo bi bilo kad bi ljudi pristupali ovakvim stvarima sa više razumijevanja, ipak tvoje je ideal, a u prosjeku ljudi nemaju nerava i vremena da izigravaju terapeute disfunkcionalnim komšijama.

Mene ovaj njen postupak ljuti, valjda je odrasloj osobi (relativno "normalnoj") dovoljno ukazati na problem jednom pa da se koliko-toliko koriguje, a ispada da i majka i sin ispoljavaju sličan asocijalni vid ponašanja koji uključuje - srpski bismo rekli inat, bezobrazluk i osvetoljubivost, (neki vid defiance poremećaja) i u tom dvojcu nema odraslih. 

Ti si svakako u pravu, ali ljudski je i na pojedinačno odbijanje da se živi civilizovano u sredini gdje je to minimum očekivanja, jer nisi sam u šumi nego okružen drugim ljudima, reagovati ljutnjom. @Amigdala inače dobar nik, ja sam sa svojom u vječitoj svađi 😄

• Like 1
Posted

Cak i kod normalnih, civilizovanih, pristojnih ljudi dolazi do konflikta zato sto se po defaultu polazi od sebe a ne od drugoga- sto je mnogo teze, trazi duboku instrospekciju i stalno pomeranje sopstvenih granica, a covek je na kraju krajeva (najpametnija) zver, koja ce uvek na nekom podsvesnom nivou teziti da druge prilagodi sebi, koliko god razlike bile minorne. 

Kada je neko primitivan, da ne pricam o tome ako je neuravnotezen (kao,sto je ovde verovatno slucaj) , dolazi do sukoba svetova. Primitivci za bolje i ne znaju (kamen ne zna da je kamen, sto bi rekao Jelence iz Radovana III), a pristojni (prosvecenih ionako odavno nema) ne prosvecuju. To se na ovom zgaristu od nazovi drustva najbolje vidi. "Samo da je mom dupetu dobro" i vozi nove krugove do iznemoglosti. Kao hrcak na tockicu... I svakome je neko drugi za nesto kriv. 

Posted

Ja razumem sta ti hoces da kazes, ali i da se ovo ne desava meni i da znam sve sto znam sada, nesumnjivo, ne bih imao ni zrnce razumevanja za tu osobu.

Znas, ja sam mozda u tvojoj knjizi bezdusan, ali u mojoj knjizi postoji gradacijski sistem stvari koje bih nekom zamerio pa bez obzira na to da li to stvarno i uradim ili ne, u zavisnosti od stepenika na kojem se nesto nalazi mozemo da pricamo.

Na primer, u soliteru znam da je jednom komsiji zamereno sto vezuje bicikl za gelender. Nema ga gde u stanu, tehnicki taj sto zamera je u pravu, ali je u mojoj knjizi takodje drkos. Ali nevezano za to, taj prekrsaj je nesto sto tesko mozes da pretpostavis da nekom smeta dok ti taj neko ne kaze.

Bacanje djubreta i prosipanje hrane kroz prozor je nesto sto po prirodi stvari mora da se nalazi na vrhu liste i meni je odmah na pocetku bilo jasno da tu price nema.

Ne vidim kako da u 21. veku odrasloj osobi ukazujes na nesto sto je ekvivalentno da joj pricas da postoji wc solja na koju sedne kad hoce da se olaksa, a ne da nuzdi na sred dnevne sobe. 

Ili da objasnis da nije lepo da dete od 10 godina krade i baca kljuceve od kola.

Posted

@McLeod 

Znaci, tebi treba forumska podrska a ne savet? Zelis aplauz? Potvrdu svojih stavova?

To je u tvojoj knjizi (i nasoj ovde , naravno, ali nebitno, jer se samo ti nosis sa tom konkretnom ludacom) . U njenoj glavi je, npr, skroz ok da joj dete bude imbecil a ona da ti baca smece na prozor. 

Sta su ti mogucnosti?  Sta ces da uradis?