DameTime Posted Monday at 10:09 PM Posted Monday at 10:09 PM Tražila sam odgovarajuću temu za ovo - ne vidim je, tako da otvaram topik. Eventualno je moglo na temu o psihologiji, samo je ovo vezano za lična iskustva, plus potencijalno može biti dosta selfhelpa, pa da ne brkamo. No, od bliske drugarice sam kao novogodišnji poklon dobila ovaj dnevnik: Becoming Her Popunjava se dva meseca (u kontinuitetu), gde se svakog dana odgovara na ista pitanja. Treba upisati prvo što vam padne na pamet - to je zastrašujuće za overthinkera poput mene, ali istovremeno predstavlja prostor za napredak 😊 Malo sam se trznula na reč afirmacija 😁 no odlučila sam da budem otvorenog uma. Nakon par dana popunjavanja, mogu reći da mi prija. Za ovo odvajam 10-15 minuta na kraju svakog dana. Kasnije mogu da prelistam dnevnik i vidim na šta trošim najviše energije tj. emocija. Pored toga, počela sam Zombijanin dnevnik - Dobar dio dana . Praktično se tiče navika, koliko koraka pravite, koliko spavate, koje filmove i serije gledate, koliko vode pijete itd. samo na kreativan način. Prošle godine nisam popunila ceo, u nekom trenutku sam izgubila volju i samo mu se nisam vratila, ali sam u 2026. odlučila da ga ispunim u potpunosti. Na koji način vi radite na sebi? 1
Mina D. Harker Posted yesterday at 11:49 AM Posted yesterday at 11:49 AM Ne radim nešto ciljano ili s namjerom, ali puno razmišljam (jbg) pošto sam i sama overthinker i neko ko stalno brine, još od malih nogu. Zadnjih godina gledam razne podkaste i emisije na psihološke teme koje me zanimaju ali moram da kažem da su mi se neke kockice složile - i dalje slažu - uglavnom sa protokom vremena. Znači da sam 20te provela u mraku neznanja jer potičem iz sredine u kojoj se nikad nije pričalo o osjećanjima i sopstvu kao takvom, pa mi je trebala neka decenija da sama iskustveno dođem do zaključaka o svijetu oko sebe, interpersonalnim odnosima i upoznam sebe. To je svakako doživotni proces. 2
DameTime Posted yesterday at 12:13 PM Author Posted yesterday at 12:13 PM 19 minutes ago, Mina D. Harker said: Znači da sam 20te provela u mraku neznanja jer potičem iz sredine u kojoj se nikad nije pričalo o osjećanjima i sopstvu kao takvom, pa mi je trebala neka decenija da sama iskustveno dođem do zaključaka o svijetu oko sebe, interpersonalnim odnosima i upoznam sebe. To je svakako doživotni proces. Uh, same. Nekako sam u tom smislu kasnije počela da se razvijam. Čak i dok sam studirala, manje sam se bavila sobom (što je ironično, pošto sam studirala psihologiju), više sam bila posvećena ispitima. Ali to je ok, svi imamo neki svoj tempo. 1
sreta-steta Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne znam koliko je ovo dobro za overthinkere. Meni je npr ogromna stvar bila prestanak pravljenja spiskova. Imao sam ih za sve, pocev od posla, dnevnih obaveza, pa i neke zivotne stvari. I naterao sam se da ih ne pravim vise i overthink je ne bih rekao nestao, ali se da kontrolisati. E sad, ne znam ni da li su stvari povezane uopste: dal su overthinkeri obavezno struktuirane osobe? Ako je tako, onda mi ovo deluje kontraproduktivno jer povecava potrebu za kontrolom, ne smanjuje je.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 24 minutes ago, sreta-steta said: dal su overthinkeri obavezno struktuirane osobe? Ovaj overthinker nije. Štaviše, nesklona sam bilo kakvim spiskovima, dnevnicima i strukturi. Mada težim rutini. Ne znam ima li ovo veze sa gornjom procjenom, ali meni recimo treba neki organizator polica i fioka, da mi sve fino sortira, npr dodje 2-3 x godišnje. Nisam u stanju da optimalno sortiram stvari da to izgleda sređeno, utegnuto i jednoobrazno, pa to ti je. Edited 1 hour ago by Mina D. Harker
Recommended Posts