vilhelmina Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago (edited) Mozda je i to rezultat evolucije, ali mi ljudi smo skloni jednostavnim objasnjenjima i u skladu s tim trazimo jednostavna resenja. Ako bih povukla paralelu sa srpskim drustvom, to bi bilo ono uverenje da ce sve biti u redu samo ako se promeni vlast. Koja je, jelte, za sve kriva… Tako isto i s ovom diskusijom. Niko ne spori da evolucija ima veze sa sklonoscu prejedanju i gojenju. Ali pobogu, nase postojanje na ovom svetu ima veze s evolucijom, a time i sve sto ga cini i karakterise. Neka neki ubica proba da se pravda urodjenom agresivnoscu koju nam je evolucija podarila, e da bi se odbranili od neprijatelja i opstali. Kako bi bez takvog evolucionog nasledja nekom uopste palo na pamet da povredi drugo ljudsko bice? Nasem hipotetickom ubici to svakako ne bi proslo, pa bi to isto moglo da se primeni i na ovu pricu. Znaci, ovde se vrlo jednostavno utvrdilo da masne celije u nasem organizmu sluze da bi u njih skladistili izvore energije za gladna vremena, a mi ih danas zloupotrebljavamo, pa smo zato debeli. Prvo, na problem gojaznosti u danasnjem svetu utice citav niz faktora. Evolucija je jedan od njih, onaj najmanje bitan. Ima citav niz drugih na koje jednako ne mozemo da uticemo, a ima i onih na koje mozemo, u veci ili manjoj meri. I drugo, a neka nam lekar to bolje objasni. Masne celije ne postoje samo zbog gore navedenog, nego imaju i druge funkcije. Stite unutrasnje organe, ublazavaju udarce, cuvaju toplotu tela, a luce i neke vazne hormone. I to nas sve udaljava od one pocetne premise gde se sve svodi na jedan faktor i jednu svrhu. Bar ja to tako vidim. Edited 11 hours ago by vilhelmina
Darko Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) 1 hour ago, vilhelmina said: I to nas sve udaljava od one pocetne premise gde se sve svodi na jedan faktor i jednu svrhu. Bar ja to tako vidim. Mislim da u tom grmu leži zec. Nije mi nikad bila namera da kažem da je evolucija jedini razlog što smo danas debeli, ali ostajem pri tome da je ključni. Lak pristup nezdravoj hrani, reklame, nedisciplina i neznanje otežavaju posao, to jest kuše nas zbog svoje slabosti prema hrani sa visokim kalorijama. Takođe, nije mi namera da opravdavam obesity, kao što nema opravdanja za tog hipotetičkog ubicu u tvom scenariju. Edited 9 hours ago by Darko
vilhelmina Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 3 hours ago, Darko said: Mislim da u tom grmu leži zec. Nije mi nikad bila namera da kažem da je evolucija jedini razlog što smo danas debeli, ali ostajem pri tome da je ključni. Lak pristup nezdravoj hrani, reklame, nedisciplina i neznanje otežavaju posao, to jest kuše nas zbog svoje slabosti prema hrani sa visokim kalorijama. Takođe, nije mi namera da opravdavam obesity, kao što nema opravdanja za tog hipotetičkog ubicu u tvom scenariju. Evolucija nam je dala masne celije da u njih skladistimo zalihe energije, ali je takodjer razvila i mehanizme koji nas sprecavaju da u sebe trpamo neogranicene kolicine hrane. Bez njih bi bili kao onaj lik u filmu Se7ven sto ga onaj ludak tera da jede spagete dok mu i poslednji kapilar u telu ne pukne i tip se bukvalno rasprsne. Mi imamo i osecaj gladi koji nam signalizira da treba da jedemo, i osecaj sitosti kad vise ne treba, zatim osecaj tezine u stomaku, umora i pospanosti kad preteramo s hranom, pa sve do refleksa za povracanje kad smo potpuno pogubili kompas. Meni to kaze da nas je evolucija snabdela gomilom mehanizama da bi se drzali u balansu, a ne da bi preterivali. Ostaje mi nejasno zbog cega si toliko uveren da evolucija igra bas presudnu ulogu u nasoj sklonosti gojenju, a ne citav niz drugih stvari. Po meni, okey je reci da nam je evolucija omogucila da budemo deblji nego sto moramo da bi preziveli. Ali reci da je to neki prirodan nagon, kojem se po definiciji tesko odupreti, to mi je malo too much. 1
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, vilhelmina said: Bez njih bi bili kao onaj lik u filmu Se7ven sto ga onaj ludak tera da jede spagete dok mu i poslednji kapilar u telu ne pukne i tip se bukvalno rasprsne. Ideš u krajnost. Nije samo žderanje u pitanju nego i odabir hrane - sa mnogo kalorija. Opet, ne kažem da je toliko teško odupreti se time (ja sam u veoma dobrom fizičkom stanju za svoje godine), ali ipak nije baš tako lako. Što više hraniš taj nagon (pun intended), teže ga je kontrolisati. Takođe, moderan čovek nije toliko aktivan koliko preci tako da ta hrana ide u salo.
vilhelmina Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Primer sa scenom iz fima je naravno bizaran, ali isto tako je odlazak u krajnost i tvoja tvrdnja da je evolucija kljucni faktor za pojavu gojaznosti o kojoj pricamo. Moja poenta je da u osnovi evolucije zivog sveta lezi teznja da se postigne balans, neka vrsta harmonije zive i nezive prirode, jer samo to garantuje opstanak na duze staze. Nagon za prezivljavanjem je deo tog procesa i zato je nasa potreba da budemo siti, a i da imamo i malo rezerve preko toga, izbalansirana raznim ogranicenjima, onim sto je takodjer rezultat evolucije, a sto nam ne dozvoljava da idemo u ekstreme. 1
DameTime Posted 38 minutes ago Posted 38 minutes ago (edited) To i ja mislim. Jer ako uzmemo onu tezu/teoriju, kako smo imali donju i gornju referentnu tačku da bismo znali kada, koliko da jedemo i skladištimo kalorije... kako je moguće da je kod mnogih ljudi danas ta granica dobrano pomerena? Ili kod nekih čak ne radi, pa odlaze u ekstremno prejedavanje. Znači da se desilo nešto što je overrideovalo hiljade i hiljade godina evolucije. Deluje mi da taj argument kako volimo da jedemo slatko i masno poprilično simplifikuje stvar koja možda nije toliko jednostavna. Zamislimo na trenutak da je naš nagon bio da jedemo samo travu, da se ista stvar iskundači i ljudi se danas prejedaju npr. rukolom. Samo bi razvili neke drugačije probleme i poremećaje (ne znam i ne želim da saznam kakve, mada volim rukolu). Edited 29 minutes ago by DameTime 1
Mina D. Harker Posted 29 minutes ago Posted 29 minutes ago Pretvorili bismo se u govečad, ne mnogo različito od onog Vilhelmininog lava koji ne gleda reklame i ne jede tortu 😆 (morala sam ovo negdje da ubacim, lol) Ako evolucija objašnjava mnoge navike modernog čovjeka, kako to da su mala djeca opčinjena ekranima? Kako se upali telefon ili tv, ostavlja se sve i hipnotički bulji u ekran. I to djeca čiji roditelji vode računa da ih ne izlažu prekomjerno šarenim, pokretnim slikama. 1
vilhelmina Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago Sto se tice ljubavi prema slatkom, nikako ne mogu da se slozim s tvrdnjom da je to zato sto nase telo ”zna” da tu ima mnogo kalorija koje se nam obezbediti prezivljavanje. Pre ce biti da ne mozemo da mu odolimo zato sto je slatko prvi ukus kojim se susrecemo jer je majcino mleko ekstremno slatko. Prehrambena industrija to jako dobro zna, zato i trpaju secer u sve zivo. Za ljubav prema masnom bas ne bih rekla da je univerzalna, kao ona prema slatkom. Vise je nauceno ponasanje, kulturoloski uslovljeno. Koliko ima debelih italijana? A uzivaju u hrani vise nego mnogi drugi, takoreci bahate se 😁. Nije valjda da su samo njima i japancima zakrzljali instikti? 1
Mina D. Harker Posted 19 minutes ago Posted 19 minutes ago 4 minutes ago, vilhelmina said: Koliko ima debelih italijana? A uzivaju u hrani vise nego mnogi drugi, takoreci bahate se 😁. Nije valjda da su samo njima i japancima zakrzljali instikti? I Francuzima! 4 minutes ago, vilhelmina said: majcino mleko ekstremno slatko. Stvarno? Vau, nisam ovo znala. Valjda nikad nisam ni pitala. 1
DameTime Posted 16 minutes ago Posted 16 minutes ago 8 minutes ago, vilhelmina said: Pre ce biti da ne mozemo da mu odolimo zato sto je slatko prvi ukus kojim se susrecemo jer je majcino mleko ekstremno slatko. Na ovo sam zaboravila. Sad bi ti rekli - a šta misliš zašto je majčino mleko toliko slatko? 😁
vilhelmina Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago Just now, DameTime said: Na ovo sam zaboravila. Sad bi ti rekli - a šta misliš zašto je majčino mleko toliko slatko? 😁 Da naravno, evolucija 😁. Ali kad bi bilo nacina da beba prezivi i odraste na rukoli, cisto sumnjam da bi se kasnije ”setila” da joj je bolje da se okrene slatkom, sigurnije joj prezivljavanje nego s rukolom.
vilhelmina Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago 23 minutes ago, Mina D. Harker said: Ako evolucija objašnjava mnoge navike modernog čovjeka, kako to da su mala djeca opčinjena ekranima? Kako se upali telefon ili tv, ostavlja se sve i hipnotički bulji u ekran. I to djeca čiji roditelji vode računa da ih ne izlažu prekomjerno šarenim, pokretnim slikama. Uh, ne staj mi na muku 😀. Kad cuvam unucicu, a ona ima nepune dve godine, jedini nacin da je uspavam je da joj tutnem telefon i pustim joj bibi (Kolibri na youtube). Sva sreca pa jos ne govori i ne moze da se pohvali mami i tati 🤣.
Recommended Posts