DameTime Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 10 minutes ago, Eddard said: Nije. Mislim napravio dete. A da li je s njom prevario, to ne znam. Izgledali jesu veoma prisno u raznim prenosima 😁. Aha. U vreme kad je meni iskočila vest, pisalo se da je trudna. Videla sam i ja taj malo jači PDA, za njihove okolnosti jelte... Svakako ovu boli uvo*, nastavila je da kači lifestyle slike na Instagram. Možda je tako i bolje. 😆 *kontam da joj jeste bilo teško, nije život Instagram Edited 8 hours ago by DameTime
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 2 hours ago, Mina D. Harker said: Ni sama nužno ne vjerujem u to, ali kad imaš djecu (uz to i bebu br 3!) nekako se obaveze prema porodici koju si formirao usložnjavaju i dodatno uozbiljuju. Što znači da jače osuđujem ljude koji to olako bace u vodu radi neke afere, nego one koji odgovaraju samo sebi i/ili partneru. Meni ovo nema nikakvog smisla. Deca ne treba da budu razlog da neko ostaje zajedno, jer ako se misli na dobrobit dece ona ce vise patiti u disfunkcionalnom braku. Isto, ti se na pocetku obavezujes osobi sa kojom si, a dece nema. Kakve veze ima da li ti ste vencani, nevencani, sa decom ili bez? Apsolutno je ista situacija, ti si prevario osobu kojoj si se obavezao, ne decu. Ti ces toj deci svejedno da budes roditelj, a da li ces biti dobar to opet ne zavisi od tvog (van)bracnog statusa. Edited 8 hours ago by McLeod 1 1
Darko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Just now, McLeod said: Deca ne treba da budu razlog da neko ostaje zajedno, jer ako se misli na dobrobit dece ona ce vise patiti u disfunkcionalnom braku. Da te pitam, imaš li decu?
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Just now, Darko said: Da te pitam, imaš li decu? Nemam, ali sam bio dete. I znam da bih bio mnogo srecniji da su mi se roditelji razveli. 6 1
DameTime Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 5 minutes ago, McLeod said: Meni ovo nema nikakvog smisla. Deca ne treba da budu razlog da neko ostaje zajedno, jer ako se misli na dobrobit dece ona ce vise patiti u disfunkcionalnom braku. Isto, ti se na pocetku obavezujes osobi sa kojom si, a dece nema. Kakve veze ima da li ti ste vencani, nevencani, sa decom ili bez? Apsolutno je ista situacija, ti si prevario osobu kojoj si se obavezao, ne decu. Ti ces toj deci svejedno da budes roditelj, a da li ces biti dobar to opet ne zavisi od tvog (van)bracnog statusa. Bravo! Ovo je velika istina. Da citiram gospodina iz filma Clueless, koji sam sinoć odgledala po ko zna koji put: You divorce wives, not children! Zanima me šta ovi koji ostaju u disfunkcionalnom braku misle da pružaju svojoj deci? Treba li da gledaju emocionalno hladne i distancirane roditelje, koji se svađaju i ne podnose? Ili su potpuno indiferentni jedno prema drugom? Čestitam, detetu ste upravo obezbedili godine psihoterapije i nezdrave obrasce afektivnog vezivanja. 3
Eddard Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 19 minutes ago, DameTime said: Aha. U vreme kad je meni iskočila vest, pisalo se da je trudna. I jeste (bila). Ali ne sa njim. Valjda 😁. 14 minutes ago, McLeod said: Nemam, ali sam bio dete. I znam da bih bio mnogo srecniji da su mi se roditelji razveli. I second that. 1
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 21 minutes ago, Eddard said: I jeste (bila). Ali ne sa njim. Valjda 😁. Kakvo istraživačko novinarstvo, svaka čast 😂 Očigledno nemam dovoljno informacija. 😁 1
Mina D. Harker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 48 minutes ago, McLeod said: Meni ovo nema nikakvog smisla. Deca ne treba da budu razlog da neko ostaje zajedno, A jesam li ja to napisala? Uvela sam (meni) bitne elemente, tek pristigla beba, afera. Ne znam kakav je njihov brak bio do tada, možda su probali da ga "zakrpe" novim djetetom kako to ljudi često čine, pa nije išlo, ne znam. Ako je brak loš, svakako se slažem da je razvod bolji od ostanka u njemu, međutim, ponovo, ako je razlog rastave afera, Bastijan je trebalo da posluša tvoju životnu filozofiju koju si nam izložio na ovu temu. Btw ja jesam dijete razvedenih roditelja. Razvod je često podjednako traumatičan kao i loš brak.
Darko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 31 minutes ago, McLeod said: Nemam, ali sam bio dete. I znam da bih bio mnogo srecniji da su mi se roditelji razveli. Ako je nasilje u pitanju, naravno. Pod ovim ne mislim samo na fizičko nasilje nego i na konstantne verbalne napade. U suprotnom, mislim da više škodi nego što pomaže. Danas je popularno verovati da je razvod dobar za decu od nefunkcionalne porodice ali istina je malo drugačija: Quote Children from separated families are more likely to experience issues with their behaviour, education, mental health, and addiction well into adulthood Izvor: How Divorce Affects Children: A Full Psychological Exploration https://share.google/sJmW34mQhtQqRYyS7 Takođe, verovatnoća seksualnog zlostavljanja se drastično povećava kod dece iz razvedenih porodica, negde sam čuo čak i do 9 puta! Ne mogu da zamislim hipotetičnu situaciju da neki lik koga ne znam odgaja moju ćerkicu ... plašio bi se, iako je verovatnoća zlostavljanja mala (ali nikako manja od roditelja). Iz personalnog iskustva, dete je mene i ženu zbližilo. Više imamo obzira kako se ponašamo jedno prema drugom jer će naša ćerka (a nadam se i još jedno dete u budućnosti) učiti od našeg primera. Takođe ne mogu da zamislim scenario gde smo svi odvojeni - mislim da bi bilo izuzetno tužno za sve nas, pogotovo za ćerkicu. Deci treba ljubav i pažnja oba roditelja.
Eddard Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 6 minutes ago, Darko said: Izvor: How Divorce Affects Children: A Full Psychological Exploration https://share.google/sJmW34mQhtQqRYyS7 It's not that simple.
Darko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 2 minutes ago, Eddard said: It's not that simple. Misliš na correlation is not causation? Koliko znam, nije baš tako u ovom slučaju. Ako te ne mrzi, objasni. Edited 7 hours ago by Darko
Eddard Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ne nego pitanje je šta se poredi? Googlaj good divorce vs. bad marriage pa će ti izaći i neke drugacije studije. Niko ne spori da je razvod lošiji od dobrog braka i da sam razvod, bez obzira kakav brak bio, ostavlja psihološke posledice po dete.
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago A onda u istom članku koji si linkovao imaš ovo: Quote If you have children and you are going through a divorce, or if you are a child and your parents have separated, it is important to remember that these studies deal in generalities and averages, and the impact of divorce on children does not condemn you or your children to any fixed outcome in life. While many of these studies show children of divorced parents are more likely to have issues, they do not account for the real reasons for these outcomes. Quote Likewise, when we discuss the impacts of “Divorce”, we are looking at the impacts of high-conflict households, underlying communication issues, or sometimes family violence, and divorce in these studies can be a catchall term which incorporates for a multitude of unhealthy and toxic environmental factors. Quote In reality, most children of separated parents adjust well to the separation and do not face significant long-term detrimental outcomes when accommodating for the variety of factors that can often coexist in separated households. Kod dece koja imaju probleme, pored samog razvoda postoji još faktora - nasilje u porodici, zanemarivanje, loša komunikacija, (ne)podržavajuća okolina itd. Ponoviću - stvari nisu isključivo 0 ili 1 (ETF-ovci stop!) U ovom slučaju korelacija između razvoda i njegovog uticaja na dete nije direktna, već verovatno ima medijatorskih ili moderatorskih varijabli, neke sam i spomenula. Ne znam celu metodologiju istraživanja, ali pretpostavljam da je tako. Nisu svi parovi odmah zreli za razvod, naravno, niti je ijedan brak (i ne samo brak) smooth sailing bez problema. Može da se radi na svemu tome, ali parovi treba da prepoznaju trenutak kada će razvod ostaviti manje posledice ovog tipa po dete, nego što bi imalo ako ostanu u braku. @Darko P.S. Nadam se da nije bitno da li sam udata 🙃 1
Darko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 minutes ago, DameTime said: Nisu svi parovi odmah zreli za razvod, naravno, niti je ijedan brak (i ne samo brak) smooth sailing bez problema. Može da se radi na svemu tome, ali parovi treba da prepoznaju trenutak kada će razvod ostaviti manje posledice ovog tipa po dete, nego što bi imalo ako ostanu u braku. Slažem se, hoću da kažem da treba uzeti u obzir da razvod ipak ostavlja posledice po decu, posledice koje nisu bezazlene i koja neka deca teže prebrode ili uopšte ne. Takođe, oba roditelja bi mogla malo da porade na sebi i na braku pre nego što skoče u razvod.
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 3 minutes ago, Darko said: Slažem se, hoću da kažem da treba uzeti u obzir da razvod ipak ostavlja posledice po decu, posledice koje nisu bezazlene i koja neka deca teže prebrode ili uopšte ne. Takođe, oba roditelja bi mogla malo da porade na sebi i na braku pre nego što skoče u brak razvod. Samo skrećem pažnju da si u svom inicijalnom postu maltene predvideo katastrofu, a upravo te istraživanje koje si linkovao kao backup demantuje. Bold sam ti malo ispravila, ova prevencija bi rešila dosta toga.
Darko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 5 minutes ago, DameTime said: Samo skrećem pažnju da si u svom inicijalnom postu maltene predvideo katastrofu, a upravo te istraživanje koje si linkovao kao backup demantuje. Ne slažem se, aludirao sam na fizičko ili verbalno nasilje, to jest high conflict. U tom slučaju razvod može biti bolja opcija. 5 minutes ago, DameTime said: Bold sam ti malo ispravila, ova prevencija bi rešila dosta toga. I to, jedno ne isključuje drugo Ali čovek treba da radi na sebi ceo život a ne samo pre braka hehe. Edited 7 hours ago by Darko
Romantik Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 hours ago, DameTime said: P.S. Nadam se da nije bitno da li sam udata 🙃 Naravno da nije, za ovu studiju je bitno je jesi li razvedena
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 16 minutes ago, Romantik said: Naravno da nije, za ovu studiju je bitno je jesi li razvedena Ni jedno ni drugo, jbg. Zasad
Poenter Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Da li je realno da imate temu o ovome 😄 Šta je ovo, ana.rs? 😃 1
Recommended Posts