Dzo23 Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 3 minutes ago, McLeod said: Ako ne smatras da je Totenhem pod Poketinom veliki engleski klub, onda to nije bio ni Liverpul u tom periodu. Samo je uzeo ligu šampionu u najlegendarnijem finalu u istoriji evropskih klupskih takmičenja. Uzeo je takođe i uefa cup nekad na početku svoje karijere. Dugo su bili u sjenci Mančestera i Fergusona i nije ni malo bilo lako doći do titule. Kasnije je i Čelzi postao sila... Nisu mogli da ubodu trenera koji će im donijeti sistem ali su uvijek bili veliki klub. Čak i kad su rezultatski tavorili u mediokritetstvu uvijek je bilo jasno i moglo da se osjeti da su ogroman klub. Stivi Dzi je ikona Liverpula i legendaran igrač. Soboslai je odličan igrač koji ima fenomenalnu sezonu ali ne bih ja išao tako daleko... 3
McLeod Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Uzimali su mnogi LS (Totenhem igrao finale) i mnogi imaju titule pre PL ere, ali ako imas iste arsine za klub i kako ga percipiras u odredjenom periodu, onda je Liverpul za mrvicu iznad Totenhema u tom periodu. U PL su vrlo uporedivi, po jedan title run i slican broj top4 sezona. Kao i debata Lampard vs Dzerard koja je postojala tad, koja je vestacka i posledica iskrivljene percepcije. Cak i individualno i van konteksta je nerealno reci da je Dzerard bolji a kad stavis impakt u ligi i trofeje na tacnu, neuporedivi su. Koselni je u Arsenalu bio kapiten i standardan igrac, odigrao brdo meceva i jedan je od razloga zasto Arsenal nema PL titulu u toj eri. Isto se moze reci za Dzerarda. Posto je sve stvar individualne percepcije, postoje ljudi kojima je Koselni legenda kluba. Meni je simbol svega sto nije valjalo u tom periodu. Dzerard je jos vise legenda Liverpula, ali taj Liverpul je isto bio percipiran kao luzerski klub. I njegovo klizanje ce ostati definisuci trenutak njegove karijere. 1
mr clutch Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago U pravu je Mc. Nije tesko uzeti LS, mnogi su je uzimali, samo Arsenal nije. Odjavljujem se. 1
McLeod Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) Pricamo o PL. LS je kup takmicenje koje ti se zalomi ovako ili onako. PSZ, Siti i Bajern su u kontinuitetu top 5 ekipe vec 10 i kusur godina, pa imaju u tom periodu 3 titule zajedno. P.S. sad sam se podsetio te Dzerardove LS. U grupi bili sa Olimpijakosom, Monakom i Deportivom. Jedva prosli grupu sa istim brojem bodova kao Oli. Onda Lever, preziveli Juve i nekako Celsi i onda nekako finale. Titule ostaju, ali da ste bili tad neka masina, daleko od toga. Ako gledamo user titule u 21. veku, pri vrhu ste liste. Edited 9 hours ago by McLeod 1
mr clutch Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Taj Liverpul je uzeo titulu kao veliki autsajder. U tom trenutku se nalazio u turbulentnom periodu (a kad nije u poslednjih 30 godina ). Roster je bio bas skroman. Jedno od vecih iznenadjenja od osnivanja LS je taj trofej Liverpula. Losa uporedba se PSG, City i Bayern, jer timovi koji su uzimali trofej u poslednjih 10 godina su u najmanju ruku gotovo ekvivalentni kvalitetom, za razliku od tog Liverpula u odnosu na tadasnje contendere. Za taj tim je apsolutni uspeh uzeti LS, tako da je nebtian kvalitet protivnika i koliko je ubedljivo rezultatski. Mada verujem ni da top timovi ne bi imali nista protiv da na taj nacin uzmu trofej. Npr Arsenal Nisam pristalica usera u sportu, jer svi ti igraci na kraju dana treniraju i ulazu napor da bi uspeli. Naravno treba imati srece kao protiv Chelsea te sezone, ali na kraju dana ne moze se svaka tekma proci na srecu. Da li si se prisetio koliko je Stivi klacovao te sezone u LS i koliki je motor te ekipe bio? Bitni golovi, motor ekipe, liderstvo, defanziva, krpljenje pozicija, borbenost. Odradjivao je gotovo sve sto je mogao. I taj skroman sastav u odnosu na cotendere odvesti na krov Evrope je izuzetan podvig. Preokrenuti 3:0 protiv one azdaje od Milana je i dalje veliki uspeh.
BattleBender Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) Brate, ne mozes tako da umanjujes Dzerarda kao igraca. Nije on kriv sto je bio nekad velican u nesto sto mozda nije jer je kreiran heroisticki narativ (koji u nekoj meri ima smisla, ali ne u potpunoj). Nosio je stragling Liverpula, i u eri tog Junajteda, Celzija, pa i Arsenala (do kraja 00ih) bilo je tesko uzeti PL. Znaaaatno neze nego sada. Takodje ga je na evropskoj sceni potkacilo vreme Milana, pa i prime Barselone, pored pomenutih Engleza (Junajted, Celzi, Arsenal) je uzeo LS. Apsolutno sam za to da se kao kontekst uzima to da je jedno biti talisman ekipa koja nije 1st tier, a drugo je biti savrseno efikasan/funkcionalan igrac ekipe koja je 1st tier. Kao svez Brunobeliever, mogao bih da sad da pricam da je bolji nego vece legende, jer gledaj sta radi, kako sam nosi Utd i te price. A Bruno nije na nekoj skali ispred.. Piresa, Karika, Lamparda, Rodrija, Xabija, Sedorfa i sl. Dzerard je nesto sto je bio Robson navijacima Junajteda, igrac kroz kojeg se trazila nada. Liverpulovi navijaci su posledicno prelivali veliku ljubav prema njemu. Budem ja iziritiran pricama i poredjenjem Dzerarda sa Skolsom, gde nemam dilemu da je Skols klasa ispred Dzerarda (sto nije nikakva sramota, biti klasa ispod Skolsa i dalje znaci da mozes da budes world class). Ali Dzerard jeste stvarno svetska klasa igrac bio. U momentima tog dugogodisnjeg prepucavanja sve nas povuce da minimalizujemo tog nekog drugog igraca. Edited 8 hours ago by BattleBender 1
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Mogu da ti potpisem ovo, nije ni bila poenta da se umanjuje uspeh. Ali pricali smo o PL, bio sam jasan gore. Soboslaj je u dve sezone vise uradio u PL nego Dzerard za celu karijeru. Meni je takodje on overall bolji igrac. Dzerard mi je jedan od najprecenjenijih igraca tog vremena, i to je posledica klasicnog hajpovanja Engleza. Ako pogledamo realno i stavimo u fokus engleske igrace u PL, bukvalno svaki iole dobar igrac tih godina je na konto jedne ili dve dobre sezone, a nekad i samo bljeska, zaradjivao ugovore i igrao tu ligu desetak godina, a stranci su za slican performans ispadali iz lige posle jedne i po lose sezone. Kvalitetni engleski igraci tih godina u ligi mogli su da se nabroje na prste jedne ruke, pa cak i oni koji su igrali u dominantnim ekipama, a to su tada bili Junajted i Celsi. U poslednjih 25 godina cetiri Engleza su osvojili titulu najboljeg igraca u PL. Svaki po jednom.
BattleBender Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 3 minutes ago, McLeod said: U poslednjih 25 godina cetiri Engleza su osvojili titulu najboljeg igraca u PL. Svaki po jednom. Nenavijaci Uniteda da se dogovore da li titula najboljeg PL igraca ima neku tezinu ili ne... Bilo je ok kada je Ginola uzeo ispred Bekama '99, a ovamo Vidiceve 2 POTY nema nikakve veze. Moj stav je da taj POTY nekad stvarno ima smisla, nekad nema. Kod pomenutog Vidica ima smisla, jer kad vidis koji su jedini igraci koji su 2 puta osvojili, vidis da se ne govori o incidentinam. Sa druge strane Patrick Vieira verovatno nikad nije bio razmatran za tu titulu. Mozda bi sad bio razmatran, jer su ljudi progledali (15 godina kasnije) pa Rodri dobija titulu. A Vieira je jedan od najboljih igraca u istoriji PL-a. 1
mr clutch Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Soboa obozavam i ove sezone je najbolji igrac Liverpula uz Alisona. Takodje je medju najboljim igracima na svetu medju veznjacima. Ali i dalje moze da sanja Stivijevu sezonu 2008/2009. Jedna od boljih sezona srednjaka u PL. Ako vec idemo u tom smeru da je PL najbitnije takmicenje.
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Nije ta titula ultimativni reper, ali je indikator da cak i kada se naprave odredjeni narativi i guraju neki igraci marketinski, premalo Engleza bude u konkurenciji i to je cinjenica. Pa i taj Junajted i ti Englezi koji su igrali, sa izuzetkom Skolsa koji je takodje precenjen igrac (necu ponovo da se raspravljam oko toga), najgori igraci tog sampionskog Junajteda zakljucno sa poslednjom Fergusonovom titulom su bez greske bili Englezi. I Runi i Geri Nevil i Ferdinand (kojeg je Vidic zestoko vukao u svoje dve poslednje sezone). U Celsiju je bilo malo drugacije, jer su Lampard i Teri fakat bili medju najboljim igracima sampionskih timova i to je izuzetak za Engleze. Ako izuzmemo Arsenal, kojeg su Francuzi vukli na dno, u svim drugim engleskim timovima si imao standardne Engleze koji su bili kanceri tima.
BattleBender Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 2 minutes ago, McLeod said: Pa i taj Junajted i ti Englezi koji su igrali, sa izuzetkom Skolsa koji je takodje precenjen igrac (necu ponovo da se raspravljam oko toga), najgori igraci tog sampionskog Junajteda zakljucno sa poslednjom Fergusonovom titulom su bez greske bili Englezi. I Runi i Geri Nevil i Ferdinand (kojeg je Vidic zestoko vukao u svoje dve poslednje sezone). Sta si ti uspeo da napises jbt 😮 Reci da je Runi bio medju najgorim igracima je notorna glupost, a ne postoji osoba na planeti koja bi vise zelela da je to istina nego ja sam. Ti si uspeo da na konto toga sto je Nevil bio Englez (on jeste precenjen), i Rio (kojeg je stvarno vuko Vidic) da kazes da su Runi i Skols bili precenjeni. Za Runija se zna kakav osecaj imam za njega, ali reci da je bio najgori igrac sampionskog Uniteda je baaaas teska glupost. Isto tako, mozda se misli da je nesto obozavam Skolsa kao lika. Istini za volju, to je daleko od istine, uopste ga ne gotivim kao lika, nikada nisam. Kao klinac sam mrzeo sto sam ridj, pa kad mi na fudbalu kazu "Skols, Skols" krenem da psujem nekad ko kocijas... Lik je autistican (mozda je ruzno sto to pricam, pogotovo sto njegov sin zaista ima dijagnozu), i nimalo dopadljiv lik. Nikada mi Skols nije bio u top5 omiljenih igraca, u bilo kojem rosteru. Ostrascenost moze da mi se pripise za Karika i Flecera, ali za Skolsa ne. On je najbolji igrac Junajteda, i to ubedljivo. CR da je bio tu jos 2,3 sezone on bi bio, ali overal slika, bez premca najbolji igrac Junajteda. Ne pricaju za dzabe to svi Junajteda (iako ni njima nije omiljen kao lik). I eto ti, pogledaj sta svi tvoji Arsenalovci kazu za njega, i kako su snagu Junajteda gledali iskljucivo kroz njega, da je on bio glavni za sve...
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Pricam o Runiju na kraju karijere u Junajtedu. Upravo na konto toga da nije bio Englez, isutirali bi ga tri sezone pre nego sto jesu, a ovi su mu dali i novi ugovor. Uostalom, ti si to pljuvao mnogo vise nego ja ovde, ja samo podsecam na ocigledno.
BattleBender Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 2 minutes ago, McLeod said: Pricam o Runiju na kraju karijere u Junajtedu. Upravo na konto toga da nije bio Englez, isutirali bi ga tri sezone pre nego sto jesu, a ovi su mu dali i novi ugovor. Uostalom, ti si to pljuvao mnogo vise nego ja ovde, ja samo podsecam na ocigledno. Ti si rekao u sampionskom Unitedu. To sto je on bio u Unitedu posle 2012, 2013 (kad vec) i nije mogao da ga niko iznasutira je zbog plate i legacy-a koji je imao. A legacy je objektivno veliki. Nema to veze sa time sto je Englez. Ama bas nikakve. Taj United je bio polupana pijandura, sin uspesnog i ostvarenog oca. Zloupotrebljavas i manipulises jednim fenomem i pripisujes ga svim Englezima. A to je fenomen da su solidni i prosecni Englezi bili u nekoj meri preplacivani. A i to ima svoj razlog. Em zbog pravila registrovanja igraca, em zbog toga sto npr Everton, Totenhem, pa eto i taj Liverpul nisu tako lako mogli da privole igrace iz drugih liga, i da ih uzmu ispred Reala, Barse, Milana, Bajerna, Junajteda, Celzija... Sto apsolutno nema nikakve veze sa Englezima koij su stvarno bili dobri. A to su Skols, Teri, Runi, Lampard, Dzerard, Karik, Rio, Esli Kol... To su bili nosioci i glavni igraci tih najjacih timova. Za nosioca nece da kalkulises sa kvotom domacih/stranih i te cele price oko registracije. Za nosioca igre uzimas one koji su tu najbolji. A svi pomenuti su to bili.
McLeod Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) I ok, da se slozimo oko svih da su bili nosioci (nisu, ali nema veze), nabrojao si ih manje od 10, a pricamo o periodu od 10 i kusur godina. Takodje mi se svidja sto si zaboravio da ste osvojili titulu 2013. Edited 8 hours ago by McLeod
BattleBender Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Just now, McLeod said: I ok, da se slozimo oko svih da su bili nosioci (nisu, ali nema veze), nabrojao si ih manje od 10, a pricamo o periodu od 10 i kusur godina. Brate.... je l se secas odakle je krenula tema i sustina diskusije, ili si je po svojoj zelji u nekom momentu prebacio na nesto drugo? Pricalo se o Dzerardu. I ti si gurao u pravcu da je precenjen jer je Englez, jer da nije manje bi bio cenjen nego Szobo. Gerrard nije bio to sto je bio zato sto je Englez. Uzeo si da ga umanjujes kao igraca zato sto je predmet obozavanja navijaca Liverpula. Nisu imali tad mnogo toga sta da obozavaju, morali su da usmere svoju emociju na nesto. A to su navijaci Liverpula, oni imaju potrebu da se postavljaju kao higher emotional ground. Samo oni znaju da vole svoj klub, samo oni znaju da budu prava romantika, samo oni znaju da pevaju pesmu. To nema nikakve veze sa time kakav je Dzerard bio igrac. A bio je vrhunski igrac, fenomenalan. 5 minutes ago, McLeod said: Takodje mi se svidja sto si zaboravio da ste osvojili titulu 2013. Dobro, eto, u jednoj sezoni nije bio top5 igrac Uniteda. Je l si srecan? A nije bio zato sto nije hteo da bude, moze da se kaze. Jer je smecar sa ulicarskim kodeksima.
MilošVB Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Skols je svakako najbolji. Szobo u nekim laboratorijskim uslovima ispred Stivija, ali s obzirom da je fudbal nešto više, još nije ispred.
Molina23 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ni porodica ni šira familija Soboslaj ne bi rekla da je Dominik bolji od ikone kluba, grada, jedne ere, Stivena Džerarda. Usudio bi se eventualno pijani teča iz Kečkemeta. Dajte bre. 3
mr clutch Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 6 minutes ago, Molina23 said: Ni porodica ni šira familija Soboslaj ne bi rekla da je Dominik bolji od ikone kluba, grada, jedne ere, Stivena Džerarda. Usudio bi se eventualno pijani teča iz Kečkemeta. Dajte bre. Lek za depru kod fudbalskih tifoza. I da deluje instant, nema potrebe za razlaganje u orgnizmu.
sasha arsenal Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 4 hours ago, BattleBender said: Nenavijaci Uniteda da se dogovore da li titula najboljeg PL igraca ima neku tezinu ili ne... Bilo je ok kada je Ginola uzeo ispred Bekama '99, a ovamo Vidiceve 2 POTY nema nikakve veze. Moj stav je da taj POTY nekad stvarno ima smisla, nekad nema. Kod pomenutog Vidica ima smisla, jer kad vidis koji su jedini igraci koji su 2 puta osvojili, vidis da se ne govori o incidentinam. Sa druge strane Patrick Vieira verovatno nikad nije bio razmatran za tu titulu. Mozda bi sad bio razmatran, jer su ljudi progledali (15 godina kasnije) pa Rodri dobija titulu.A Vieira je jedan od najboljih igraca u istoriji PL-a. On i Skols su po meni najbolji veznjaci koji su igrali u PL.Jedino što ja mislim da je Patrik veći dragulj. 1
BattleBender Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 32 minutes ago, sasha arsenal said: On i Skols su po meni najbolji veznjaci koji su igrali u PL.Jedino što ja mislim da je Patrik veći dragulj. Skols, Viera i KDB su jedina ideja koju mogu da zamislim da bi mogla da parira prime Barseloni. Eto koliko je prime Barsa overpower. 1
Recommended Posts