Jump to content

FK Crvena zvezda 2025/2026 - Nepredvidiva epoha

Recommended Posts

Posted
19 minutes ago, Мџе said:

Crvena zvezda funkcioniše u uslovima kakve nijedan drugi klub u sličnoj ligi nema. Ima apsolutni primat u ligi i u talentima u ovoj zemlji kao i naklonost saveza i vladajuće stranke. 

U takvim uslovima klub nema trening centar, dovoljno razvijen skauting igrača van Srbije, uopšte skauting stranih trenera, publiku - neki marketinški hajp - prihode od karata, šopa itd, ima dug od 86 miliona evra prema izveštaju APR-a za 2024. godinu, ima nerealno veliki budžet za plate od 44 miliona koji nije u skladu sa jačinom sastava, nema nove sponzore van SNS kombinacija više od decenije. 

Zvezdan je dostigao neki optimum za sebe, grupe sa severa i populistu iz SNSa. Mislim da nema dileme da je ovo neodrživo na duge staze i nedovoljno za ove uslove.

I onda pogledati šta radi Noa, Pafos i Celje sa proporcionalno mnogo manje para.

A šta to rade Noa, Pafos i Celje? Jel' to taj nivo i famozni iskorak koji se ovde priželjkuje? Ako jeste, onda što se mene tiče može slobodno i Terzić da ostane, I'm fine. 

• Like 1
Posted
21 minutes ago, Guru said:

A šta to rade Noa, Pafos i Celje? 

Napreduju. A načinom na koji rade, mogu se nadati tome da če ta faza još malo da potraje. Dok mi, na žalost, nemamo čemu da se nadamo.

5 hours ago, Markoss said:

Ovusu je doveden jer je bonus, ima srpski pasos. I nije 2.2, nego 2.5 i procenti. Bas previse para. 

4 hours ago, Dzistrou said:

Iz prve ruke, kupljen je jer se saznalo da je jedan bogatiji klub bio zainteresovan. Sad će mu podići cenu i dečko će za godinu dana da isplati sebe i Mašin novi džip.

Fascinatno. FOMO momenat i to da je bonus. A dal poseduje kvalitet/potencial, to izgleda nije toliko bitno.

Posted
1 minute ago, L' Imperatore said:

Napreduju. A načinom na koji rade, mogu se nadati tome da če ta faza još malo da potraje. Dok mi, na žalost, nemamo čemu da se nadamo.

Mi igramo Ligu šampiona i Ligu Evrope koliko već sezona uzastopno? Moraće ta njihova faza napretka da potraje ne još malo, nego još dugo da bi dostigli rezultate i pre svega kontinuitet nas koji ne napredujemo.

Posted
1 hour ago, Guru said:

... jer svako pojačanje mora da bude instant i da odmah pravi razliku i to ni manje ni više nego na nivou Lige Šampiona... Klub iz istočne Evrope, preciznije Srbije, koji igra SuperLigu (trenutno 25. liga po UEFA renkingu), 2026. godine. I pretpostavljam da nas samo odlazak lopova Terzinja i ekipice deli od toga da počnemo da dovodimo ta vrhunska pojačanja i napravimo ršum u Evropi, kao što to redovno radi _____________ (upisati ime kluba koji funkcioniše u sličnim okolnostima i raspolaže sličnim budžetom).

Naravno da ne mora SVAKO pojačanje da bude instant kvalitet za napad na bilo šta, ponajmanje na LŠ. Potpuno je i opšte poznat koncept planskog rada i dovodjenja, ili još bolje, razvoja prospekata iz sopstvenog podmlatka. Ali, naravno da nije to ono što lopova Terzinja i najmanje interesuje, i naravno da ni u ludilu ne smatram da ova i ovakva uprava ima uopšte kapaciteta a onda i interesa da tako posluje.

Tako da ne razumem čemu zamena teza u tvom komentaru. Nisam ja taj koji najavljuje LŠ već upravo lopov Terzinjo, ja samo komentarišem njegove poteze u kontekstu njegovih najava i planova. I u tom kontekstu komentarišem i “pojačanja” koja dovodimo nakon istorijski rekordne zarade koju je klub u jednoj sezoni prihodovao.

Terzinjo je taj ko je najavio 3 pojačanja za “napad na Ligu Šampiona” sledeće (tj. sada već ove) godine, doveo je Enana i Ovusua, a Bezema mu je izmakao za malo. Tako da očigledno nije ovde u pitaju nikakav Terzinjov masterplan na duge staze i dovodjenje ovih igrača kao nekakvih prospekata za budućnost, pa sam ja promašio poentu njihovog dovodjenja. Za to bih itekako imao razumevanja, ali smešno je i pomisliti da ova uprava tako posluje i radi po nekim dugoročnim planovima.

Ali, kad predsednik kluba bukvalno najavi 3 pojačanja za “napad na Ligu Šampiona” (jer trenutni roster očigledno za to nije imao kvaliteta), onda je logično da TA pojačanja moraju da budu instant kvalitet i prave razliku na tom nivou, a to sigurno nisu Enan, Ovusu, ili Bezema. Kapiram i to treće pojačanje (ko je rekao Rodić?) će biti sličnog “kvaliteta” i nivoa, ali who cares, nije da neće biti razumevanja za ovakvu klupsku politiku sve i da sledeće sezone budemo “napadali” Ligu Konferencija.

I opet, suština svega je da ne postoji nijedan klub u, kako si naveo “istočnoj Evropi” koji je prošle godine prihodovao 50 mil € i onda se “pojačao” lošijim igračima od onih koje je prodao, uključujući i neke prave prospekte iz sopstvenih mladjih kategorija, ali kao da je ovoj upravi uopšte cilj razvijati prospekte. Lopovi su rasprodali sve što je prohodalo iz mladih kategorija, strana pojačanja su sve lošija iz godine u godinu, naš roster je skup preplaćenih stranaca koji su promašene investicije, nekolicine fudbalskih penzionera kojima je CZ poslednja stanica u karijeri, i imamo tačno jednog mladog igrača koji će na prvi mig od 5+ miliona biti uvaljan još koliko ovog leta. Mislim, sve je to u redu, ali ako je cilj nazadovanje kluba na UEFA listi, kao i organizacioni i rezultatski kolaps. U zadnjih 10 sezona je FKCZ prihodovao oko 480 mil € ukupno bez ulaznica i prihoda klupskog markeringa/merhcandise (info Google). Ukupno u proseku preko 50 mil € je ulazilo u klub svake godine. Ogroman novac za bilo koji klub “istočne Evrope”, čak i za mnoge u EU. Ne kažem da smo zbog toga morali da igramo 1/8 LŠ prošle godine, ali odnos tolikih prihoda i našeg trenutnog rankinga sa jedne tj. rostera sa druge strane je svakako jeziv i naslućuje dalji pad, a podsećanja radi mi smo za protekle 3 godine pali ako se ne varam u glavu za 26 mesta na UEFA listi. Ja stvarno ne znam kako bih drugo komentarisao sve to što se dešava u klubu osim kritički i sa krajnjim rezigniranjem, i ne znam kako bih komentarisao poteze Mašinog tate osim kao lopovske i zaista se nadam da će jednom izaći na videlo razmere kradje u klubu koja je zločin koji traje. Kakvi crni prospekti, i kakva crna priča o planskom radu i razvoju igrača na duži rok, jedino što je bitno ovom lopovu je kako sa svojim DB(lom) sinom instant uvaljati još nekog igrača i instant ukrasti još neki milion, i sve to naravno, pod oreolom velikog zvezdaštva i punih usta ljubavi prema Crvenoj Zvezdi. Nećemo mi harati fudbalskom evropom da Terza “i ekipica” odu, ali je i to zamena teza. Pravo pitanje ovde je prosto - gde je i u šta uloženo 50 miliona € kad već imamo kanta ekipu i “pojačavamo” se iz Radnika? O “haranju” evropom i “napadanju” LŠ ne bih ni trošio reči, sa ovakvim “pojačanjima” meni makar je potpuno jasno da je to sve samo u domenu budalaština jer ako mi svake sezone 50 mil € udje u klub a onda dodje 1 Pafos koji kao ceo tim ne košta ni 1/3 toga i oduči nas od fudbala, nemamo mi šta ni da tražimo u toj Evropi.  Taman kako smo zaslužili…

Posted
45 minutes ago, Guru said:

A šta to rade Noa, Pafos i Celje? Jel' to taj nivo i famozni iskorak koji se ovde priželjkuje? Ako jeste, onda što se mene tiče može slobodno i Terzić da ostane, I'm fine. 

Pa prvo grade ili već imaju svoj trening centar. Drugo maksimalno koriste svoj budzet za skauting trenera i igrača i treće svake godine prodaju više sezonskih karata, dok Zvezda manje.

Da se promeni vlast ili ne osvoji titula godinu, dve ovaj klub lako može da sklizne u prosečnost zbog nagomilanih dugova i i prilično rigidnog načina funkcionisanja. Ovi klubovi to ne mogu.

• Like 5
Posted
16 minutes ago, Guru said:

Mi igramo Ligu šampiona i Ligu Evrope koliko već sezona uzastopno? Moraće ta njihova faza napretka da potraje ne još malo, nego još dugo da bi dostigli rezultate i pre svega kontinuitet nas koji ne napredujemo.

Kontinuitet imamo. I nastupanja u LŠ/LE. I negledljivog fudbala. I promašenih/preplačenih pojačanja. I gomilanja dugova uprkos nikad večim prihodima. Sve u svemu, taj naš kontinuitet nas vodi samo u jednom pravcu - pod katanac.

• Like 2
Posted (edited)
46 minutes ago, Guru said:

Mi igramo Ligu šampiona i Ligu Evrope koliko već sezona uzastopno?

Pa ovo i jeste problem. 9 godina uzastopno se igra Evropa, a subjektivni osećaj da su gardisti koji su prvobitno i ušli u LŠ bolji nego ovi od po 4-5 miliona evra. Em recikliramo igrače, pa onda recikliramo i trenere. Niko u klubu nema muda da proba nešto novo, nešto divlje već "daj ovog, on je već bio". A i kako da bude kad uprava ne zna i ne ume za bolje.

Toliko promašaja, niko da odgovara za to. Kad kola krenu nizbrdo jer je cela ekipa rasprodata da bi se uzele pare, daš otkaz treneru, dovedeš novog poltrona i teraš tako godinu, dve, tri. Posle skoro decenije igranja Evropskih takmičenja, Terzić je prodao skoro ceo tim da bi nadoknadio razliku što ne igra LŠ. I sad je Partizan prvi na tabeli jer se ovaj zaigrao malo. I evo, dovodimo igrače iz SLS-a za silne milione koji su po svemu sudeći, neka vrsta pranja para. 

Edited by Summerfunk
Posted
21 minutes ago, L' Imperatore said:

Kontinuitet imamo. I nastupanja u LŠ/LE. I negledljivog fudbala. I promašenih/preplačenih pojačanja. I gomilanja dugova uprkos nikad večim prihodima. Sve u svemu, taj naš kontinuitet nas vodi samo u jednom pravcu - pod katanac.

Tačno tako, jedina korist iz našeg  “kontinuiteta” igranja evropskih takmičenja je lopovima u i oko kluba, kojima je to poslužilo kao idealan izlog za prodaju svega što u klubu prohoda i počne da šutira loptu. Mi kao klub od toga i silmih miliona očigledno nemamo ništa, jer ne samo da organizaciono i rezultatski stagniramo, već i padamo iz sezone u sezonu. A desetine miliona svake godine prolaze mroz klub kao kroz veš mašinu, i bukvalno.

Ogledalo stručnosti ove uprave je naš tim i naš ranking. Skok koji je ostvaren pre 10 godina ja ponajmanje njihova zasluga - oni ih i nemaju. Malo Miloje koji je naišao u trenutku kad smo imali upravo onakav roster sa kakvim je on najbolje znao i umeo da radi, malo (više) sreće, odbrana karijere Borjana i momenata ludila Kange, su definisali naš uspon tada i pokrenuli nas sa mrtve tačke. A zapravo je inicijalna kapisla svega bio Grof, koji je lično napravio kostur tima i osovinu Milojevih ekipa koja će praviti uspehe kroz naredne sezone.

Da Grof nije iz ruskih ekipa iskopao i za kikiriki (jer za više nismo ni imali) doveo Le Talleca, Donalda, Kangu i Huga Vieiru, ne bi se kasnije desio ni Krasnodar, a ni naš povratak na mapu fudbalske Evrope. U svemu tome je zasluga sadašnje lopovske uprave tačno 0 %, ali nažalost na tom talasu oni jašu 10 godina i upravo oni imaju najveću korist od tog našeg “bivstvovanja” u evropskim takmičenjima. Njihov “doprinos” je ova ekipa danas koju imamo, za koju sam siguran da bi je upravo ta sa Le Tallecom, Donaldom, Kangom i Vieirom odučila od fudbala. A osim toga, igrali smo mnogo konkurentniji i lepši fudbal od ove penzionerske uspavanke naše sadašnje penzionerske ekipe. A ovi stranci koje je ova uprava dovodila prethodnih godina deluju kao balavci pored Grofovih koji su nas bukvalno digli iz pepela. Svih ca. 500 mil € prihoda nakon te Grofove Zvezde - to je najbolji rezime rada ove lopovske uprave i don Terzinja na njenom čelu. I nakon svih tih stotina miliona, on je uspeo da maltene duplira naš dug u odnosu na 2015. godinu. Posle njega, plašim se da ni za katanac nećemo imati…

Posted
3 hours ago, Мџе said:

Crvena zvezda funkcioniše u uslovima kakve nijedan drugi klub u sličnoj ligi nema. Ima apsolutni primat u ligi i u talentima u ovoj zemlji kao i naklonost saveza i vladajuće stranke. 

U takvim uslovima klub nema trening centar, dovoljno razvijen skauting igrača van Srbije, uopšte skauting stranih trenera, publiku - neki marketinški hajp - prihode od karata, šopa itd, ima dug od 86 miliona evra prema izveštaju APR-a za 2024. godinu, ima nerealno veliki budžet za plate od 44 miliona koji nije u skladu sa jačinom sastava, nema nove sponzore van SNS kombinacija više od decenije. 

Zvezdan je dostigao neki optimum za sebe, grupe sa severa i populistu iz SNSa. Mislim da nema dileme da je ovo neodrživo na duge staze i nedovoljno za ove uslove.

I onda pogledati šta radi Noa, Pafos i Celje sa proporcionalno mnogo manje para.

Pa trening centar nemamo ali ga ima neki drugi klub vec 30 godina jer je drzava tada dala nesto tom klubu sto nama nijedna vlast nije dala ni do dan danas i iskreno se nadam da ova vlast nece izgraditi Zvezdi neki trening centar jer ne bi ostali zivi od komentara. Svi bi rekli SNS je napravio Zvezdi sportski centar niko ne bi rekao pa dobro dobili su nesto od drzave, sto njihov najveci rival poseduje vec 30 godina. Smatram te dosta pametnim clanom foruma jer ne pises gluposti kao mnogi, pa sam razmisli koliko samo zemljiste kosta u Bg a da ne pricamo o vestackoj travi, hotelu, teretani i sve sto ostalo sto nosi sportski centar. Sto se tice Noe i Celja brate mi bi te klubove verovatno demolirali ne pobedili vec bi ih pocepali. Dobili smo prvaka Poljske i Austrije na gostujucem terenu i to i jeste neko nase merilo i Pafos koji spominjes je slucajnim golom izjednacio tamo u poslednjim sekundama . Kazi mi koji to klub Istocne Evrope ima mnogo bolje rezultate od nas u poslednjih 8 godina? I ja zivim za dan da nam u klub dodje Vidic umesto Terzica, ali ne zbog rezultata vec svega ostalog...

Posted

@Diogen Na ove čaršave od postova je nemoguće odgovarati, jer ne znam odakle bih uopšte počeo i koliko bi mi vremena trebalo. Ako ne možeš sve to malo sažetije, onda nema veze.

1 hour ago, Мџе said:

Pa prvo grade ili već imaju svoj trening centar. Drugo maksimalno koriste svoj budzet za skauting trenera i igrača i treće svake godine prodaju više sezonskih karata, dok Zvezda manje.

Da se promeni vlast ili ne osvoji titula godinu, dve ovaj klub lako može da sklizne u prosečnost zbog nagomilanih dugova i i prilično rigidnog načina funkcionisanja. Ovi klubovi to ne mogu.

Ti klubovi nemaju odakle da skliznu u prosečnost - oni su već prosečni (u najboljem slučaju) i ispod nas ovakvih kakvi smo. Iskreno sam očekivao neke bolje primere, imajući u vidu da smo ipak redovni učesnik LŠ i LE, što navedeni klubovi nisu. Jedino ako taj Pafos narednih godina to postane, na šta se ne bih baš kladio.

1 hour ago, L' Imperatore said:

A otkud nam nikad veći prihodi? Tiketing? TV prava? Vučić? 

I ne, FKCZ (a ni FKP) sasvim sigurno neće pod katanac. U nekoj drugoj državi bi taj scenario možda i bio realan, u Srbiji nije i neće biti.

1 hour ago, Summerfunk said:

Pa ovo i jeste problem. 9 godina uzastopno se igra Evropa, a subjektivni osećaj da su gardisti koji su prvobitno i ušli u LŠ bolji nego ovi od po 4-5 miliona evra.

Ne znam čiji je to subjektivni utisak, al' čiji god da je - nema apsolutno nikakve veze sa realnošću. 

• Like 3
Posted

Brate to nije trening centar, to je montažni magacin. Ovo je trening centar: https://www.aekfc.gr/fp/proponitiko-kentro-43052.htm?lang=en&path=889339769

@Amigo21 Ako zbog ičega vredi potegnuti kumovske veze koje on spominje stalno, onda je to ovo. Mi ionako nalazimo sponzore i dobijamo državljanstva za igrače vandredno preko države, zašto i da se ne pogura zemljište. Cena gradjevine u Srbiji je jedna od nižih u Evropi i zemlje na novobeogradskoj strani je puno. Ne postoji ozbiljan klub koji nema centar van grad.

@Guru

Plastično je gledati tako jer ovde govorimo o srednjoj ili dugoročnoj perspektivi. Ti klubovi ne funkcionišu u uslovima koje ima Zvezda koji lako mogu da prestanu, a to je nepostojeća konkurencija i primat na talentima. Skloni to i nema ni ove Zvezde sa ovim rezultatima. Sama činjenica da bismo rado videli bivšeg trenera Pafosa i trenutnog Celja kod nas govori da postoje stvari koje rade bolje od nas, u uslovima gde postižu mnogo manje rezultate.

Eto Bode koji ima i konkurenciju i pravnu državu i manje talentovanu decu pravi bolje rezultate. Zvezda posluje neodrživo i upravo zbog toga se nismo plasirali ove godine u LŠ, jer smo morali da pokrivamo nerealno veliki budzet prodajama gde Daltoni dodatno verovatno uzimaju procente. 

Posted (edited)

Nije baš da nam klub ne valja nikako... nije baš da treba da treba da težimo Pafosu, Celju, Bodi... jer Zvezda ipak već 10 god igra redovno Evropu i to nakon perioda kada smo mogli samo sanjati i maštati o istoj... 

Čas hoćete dokazane igrače za LŠ, a nećete Ovusua...čas hoćete skauting Pafosa ... na kraju krajeva nije baš da nam tim qrcu ne valja...nisu ove pobjede protiv prvaka Poljske, Rumunije, Austrije i vrhunske ekipe iz Francuske pale s nebesa...

Edited by dunaj95
  • Like 1
Posted
25 minutes ago, Small Owl said:

Inače, novine pišu da možda dobijemo neočekivano pojačanje: Milan Rodić raskinuo ugovor u Švici. Jebeno ali nista me ne bi začudilo.

Ide u OFKu

Posted

Taj je parazitirao ovde godinama. Uopšte me ne bi čudilo da ga vrate. Gradio je sa terzicem po Bgd, a ujedno uradio i prljav posao kad je bio Bahar ( derbi)...Nista me ne bi iznenadilo.  Taj je imao status kakav malo ko ima, dobro Katai je izuzetak....Radio šta je hteo, igrao kad je hteo. Još uvek u glavi pripreme kad se volsebno povredi pa preskoči komplet pripreme,  a onda zaigra od prvog kola.

Nek vrate još Gobelju, Bakulu pa da plesemo... 

Posted
3 hours ago, Мџе said:

@Guru

Plastično je gledati tako jer ovde govorimo o srednjoj ili dugoročnoj perspektivi. Ti klubovi ne funkcionišu u uslovima koje ima Zvezda koji lako mogu da prestanu, a to je nepostojeća konkurencija i primat na talentima. Skloni to i nema ni ove Zvezde sa ovim rezultatima. Sama činjenica da bismo rado videli bivšeg trenera Pafosa i trenutnog Celja kod nas govori da postoje stvari koje rade bolje od nas, u uslovima gde postižu mnogo manje rezultate.

Eto Bode koji ima i konkurenciju i pravnu državu i manje talentovanu decu pravi bolje rezultate. Zvezda posluje neodrživo i upravo zbog toga se nismo plasirali ove godine u LŠ, jer smo morali da pokrivamo nerealno veliki budzet prodajama gde Daltoni dodatno verovatno uzimaju procente. 

Voleo bih da imam kapacitet da gledam srednjoročno i dugoročno kada se radi o sportu (i ne samo sportu) u zemlji Srbiji, al' nažalost nemam. Dobacujem do toga kako je bilo u poslednjih 25 godina (jer toliko fudbala pamtim), a kako je danas i sve što bih o tom poređenju mogao da kažem... bi verovatno zvučalo kao Terzićeva propaganda. Al' ne zato što istu pratim i u nju verujem, nego jbg, činjenice. Ja bolji i uspešniji period za FKCZ ne pamtim, to sada traje već prilično dugo, a šta nas čeka u budućnosti i da li je sve ovo održivo... Verovatno nije, u scenario sa katancem ne verujem, al' ne verujem ni u neku stručnu i poštenu upravu koja dolazi posle ove i diže klub do neslućenih visina. I u to ne verujem ne samo zbog okolnosti u Srbiji, nego i zbog okolnosti u evropskom fudbalu u kome mislim da su karte manje-više podeljene, a razlike sve izraženije.

S tim u vezi, o tom Bodu sam svojevremeno čitao neke članke i gledao priloge: sve zdravo & organic, klub u koji je uključena lokalna zajednica, kontinuitet u upravi i stručnom štabu gde su isto svi lokalci, domaći igrači, sistem, skauting, moderan i agresivan fudbal... Kada smo izvukli njih u kvalifikacijama za LŠ pod utiskom tog hajpa sam mislio da će nas nabiti. I šta se desilo? Prođosmo ipak mi u LŠ, a oni odoše u LE (gde su doduše imali impresivnu kampanju). Onda su se ove sezone plasirali u LŠ i šta su tu uradili? Trenutno su na 3 osvojena boda iz 6 utakmica, a u poslednje dve dočekuju Mančester siti i idu u goste u Madrid Atletiku. Istovremeno su ostali bez titule u domaćem prvenstvu, gde je Viking postao šampion.

Navijači Zvezde bi naravno želeli da i FKCZ funkcioniše kao Bodo, dok ne dođe neka sezona poput ove njihove... Onda bi krenula opšta pljuvačina i mazanje govnima i uprave i trenera, zahtevanje da se podnesu ostavke, navođenje svih promašaja u poslednjih 10 godina, pitanja zašto je prodat xy, članci i kometari po portalima itd. A sve i da zvezdaška javnost nije toliko toksična i nenormalna, opet bi klub koji dolazi iz Srbije bio limitiran u odnosu na konkurenciju iz većih, bogatijih i uređenijih zemalja sa jačim, atraktivnijim i praćenijim ligama. Zato sam i postavio ono pitanje u jednom od prethodnih postova i dobio odgovor gde se navodi debitant u LŠ i dva kluba koja igraju LK. 

Pritom, potpuno je legitimno (a rekao bih i opravdano) biti besan na Terzića i ostatak uprave zbog mnogo stvari, no moj utisak da je tu ovaj fudbalski deo zaista najmanji problem. To naravno ne znači da nije problem uopšte i da nema prostora za smislenu i konstruktivnu kritiku, al' je poražavajuće upravo po brojne kritičare to što je takve kritike najmanje i što se ista izgubi u nekontrolisanom i neargumentovanom zapljuvavanju svega što je vezano za FKCZ, a ovaj topik je nažalost pravi primer toga (podrazumeva se da se ovo ne odnosi na tvoje postove koje svaki put sa zadovoljstvom pročitam).

Izvinjavam se što sam sada i ja raširio čaršav, neće se ponoviti.