ters Posted Tuesday at 02:52 PM Posted Tuesday at 02:52 PM (edited) Kanadska politika je godinama bila sinonim za dosadu. Iskreno, vecina nas nije mogla nabrojati vise od tri politicara a razlike medju strankama su cesto bile neznatne i zanemarljive. A onda su nase juzne komsije odlucile da demokratiju pretvore u rijaliti sou, iskoriste demokratske institucije za uvodjenje sada vec otvorenog fasizma i dovedu na vlast tupavog tiranina, i odjednom eto Kanade u fokusu. Ne zato sto smo mi spektakularni, nego zato sto smo jos uvijek normalni. Sve probleme i sve prednosti koje imaju Sjedinjene Drzave – imamo i mi. Samo 8 do 12 puta manje. Ali dok su neki tamo glasali da se po ulicama setaju paravojske i love migranti kao po Njemackoj 1930-ih, ovdje vecina ipak nije pala na tu foru. Niko ovdje nije trazio da se ukinu lijekovi i tanjir supe za djecu u Africi da bi neki debelguzi milijarder mogao "pokazati odlucnost" i sebi i svojim pajtosima smanjit porez. I ne daj Boze da mislite da je ovdje sve bajno. I ovdje se petlja, namesta, dijele tenderi mamama i kumovima. Justin je, na primjer, nasao nacin da mama zaradi za jedno predavanje vise nego sto mnogi zarade za godinu. I ovdje ce policija prekoraciti ovlascenja, a politicari i milijarderi ce naci nacin da se provuku kroz sudove - kao sto je Kevin O'Leary izbjegao osudu za ubistvo dvoje ljudi. Ali jos uvijek – i to je ono kljucno – vecina politicara zna gdje je granica - do sada jos niko nije udario na najslabije. Nije bezocno oteo zalogaj sirotinji iz usta. Nije otvorio koncentracione logore. I, sto je mozda i najvaznije, jos uvijek se svi ponasaju kao da smo dio svijeta u kojem se ne galami, nego se razgovara i pregovara - s postovanjem. Dijelom smo imali srece jer su idioti kao Peterson sami otisli na jug, privukla ih prilika da budu ono sto jesu u Sjedinjeniji - dijelom smo sami zasluzni, jer smo im pomogli da shvate da ipak postoji granica. I da - postoji opasnost da sve to jednom prestane, kao sto sam napisao prije par dana - winter still might be coming, ali do tada cemo slaviti normalnost. Zato otvaram ovu temu. Ne da bi slavili Kanadu kao bastion svetosti i svjetlosti, nego da pokazem da se moze drugacije. Pristojno, ali odlucno! Edited Tuesday at 03:01 PM by ters 5 3
nonick Posted Tuesday at 03:04 PM Posted Tuesday at 03:04 PM prebacio sam sa normalne 🙂 kanadske tema na politiku: Mi smo najebali skroz. Nadam se da nisam u pravu. Imali smo dve opcije. Konzervativac koji je juce izgubio i svoj okrug, politicar po zanimanju, i drugi, liberalac - bivsi bankar. Sad ovaj konzevativac je obecao sve, novi golden age Kanade, ala Tramp, a drugi je obecao da nece biti Justin i on je jedini spas protiv Trampa. Pobedio je liberalac ali po meni je vec imao dva Justin momenta pre izbora od juce, tokom kampanje. Prvi kad nije odma odstranio jednog od libernalnog kanditada koji je pozivao na predavnaje drugog politicara kineskog porekla kineskoj amabasadi da ga deportuju u Kinu gde ga traze. A drugi, da nije bi bas iskren u vezi razgovora sa Trampom. Rekao je da je Tramp postovao suverenitet Kanada ali nije bas, jer je pominjao 51st state u tom razgovoru, detalj koji smo tek saznali pre par dana. Ali ovi su samo male gluposti/lazi politicara. Ono sto me brine, da Carney u svom pobednickom govoru, po meni, hoce da prodaje naku fatalisticku viziju o US/Kanadskim odnosima. Pa jebem li ga, ovaj idiot Tramp ce da ode za par godina, i ko zna sta se jos moze desiti sa republikancima jos i ranije. Ali on sad vergla neku pricu da je odnos sa US je zavrsen i on ce da nas spasi, kao neka mesija. Ja nikad ne toi bi rekao, trebao bi da kaza da je ovo samo privremeno i da cemo posle Trampa imati i jos bolji odnos sa US. I da cemo uraditi sve da i za vreme Trampa imamo najbolji odnos sa US koji samo moze da postioji u ovom datom slucaju. Sto ne znaci da ne treba da nadjemo nove poslovne partnere sirom sveta, bolju trgovinu sa Evropom, ali za to treba jako puno vremena i ko zna koliko moze to da nadoknadi izgubljene poslove u USA. Ili mi ne znamo o necemo sto dolazi iz US sto je jos gore nego Trampova prica, nesto sto nisu jos saopstili za javnost ili vec imaju neke konkretne planove za nove poslove van USA i za poboljsanje kanadske ekonomije. p.s. da ne bude zabune, glasao sam za liberalca 🙂 1
ters Posted Tuesday at 03:33 PM Author Posted Tuesday at 03:33 PM (edited) Daleko od toga da postoji neka idealna opcija, ali postoji opcija koja je manje stetna. I na kraju krajeva - mada pod pritiskom nekih normalnih ljudi, Paul Chiang ipak nije bio kandidat na izborima, a Carney je kaznjen gubitkom tog mjesta u parlamentu koje ga moze kostati vecine u parlamentu. O tome kakvi odnosi trebaju biti sa Sjedinjenim Drzavama - ja takodje mislim da vise nikada nece biti isti, mada to ne znaci da nece biti bliski i prijateljski kada Sjedinjanci odluce da ponovo postanu i Amerikanci. Ali gorak ukus izdaje ce ostati, a ukus sjedinjenickog mlijeka ce izostati - jer ga Kanada vise nece kupovati... Da li je Carney trebao stvari formulisati kako je formulisao u svom govoru? Mozda ne, ali ce narednih nekoliko godina biti izuzetno teske, tako da pokusava pripremiti i mobilisati ljude za ono sto dolazi - ekonomski i politicki pritisci, otezana i usporena trgovina, gubitak radnih mjesta, problemi sa odbrambenim obavezama... I da - ja sam vise naklonjen NDP-ju (Jagmeet je u proslom mandatu progurao dental i pharma coverage za ljude sa nizim primanjima - to bi Sjedinjancima dobro doslo) koji je uz to kod mene u riding-u imao odlicnog kandidata ali sam i ja glasao za Liberale (istu onu zenu za koju sam se vise puta bunio sto je vec 30 godina u parlamentu)... Edited Tuesday at 03:35 PM by ters 2
djura.net Posted Tuesday at 03:52 PM Posted Tuesday at 03:52 PM Pitanje za forumase iz Kanade, zanima me koji kanadski news portal citate, koji je najpopularniji i koji bi preporucili za pracenje politike za nas koji ne zivimo u Kanadi?
Rex Posted Tuesday at 04:23 PM Posted Tuesday at 04:23 PM 28 minutes ago, djura.net said: Pitanje za forumase iz Kanade, zanima me koji kanadski news portal citate, koji je najpopularniji i koji bi preporucili za pracenje politike za nas koji ne zivimo u Kanadi? Nisi mene pitao, što me kvalifikuje da odgovorim, ali za strance kanadska politika nije toliko spektakularna za jurenje nijansi ako ne glasaš, pa se ja držim mejnstrima: CBC i Globe and Mail. Za duža čitanja i analize, ne samo politike već i kulture i života - Maclean's. 2
ters Posted Tuesday at 05:14 PM Author Posted Tuesday at 05:14 PM 48 minutes ago, Rex said: Nisi mene pitao, što me kvalifikuje da odgovorim, ali za strance kanadska politika nije toliko spektakularna za jurenje nijansi ako ne glasaš, pa se ja držim mejnstrima: CBC i Globe and Mail. Za duža čitanja i analize, ne samo politike već i kulture i života - Maclean's. Mainstream je najmanje pristrasan - ali jeste naklonjen Liberalima. CTV i National Post su naklonjeniji konzervativcima, rabble.ca je lijevo, a RebelNews je alt+right. 2
Radoye Posted Tuesday at 06:38 PM Posted Tuesday at 06:38 PM CTV je OK, meni njihove TV vesti najbolje leze, drze se cinjenica i ne rasplinjavaju se previse komentarima i analizama pa sve stane u pola sata. CBC je isto OK ali njihove udarne informativne emisije traju po sat vremena sto je - bar meni - previse. Inace to je ustaljeni stereotip da je CBC pristrasan prema levici a CTV prema desnici, ja to nisam primetio bar ne u tolikoj meri da bi mi smetalo ni kod jednih ni kod drugih. Sto se tice dnevnih stampanih medija, Toronto Star je otvoreno naklonjen liberalima mada je izvestavanje profesionalno, Globe and Mail naginje desno mada se trude da deluju neutralno (mozda i najbolja opcija od svega u ponudi), Post je otvoreno za konzervativce ali profesionalno i umiveno dok je Sun, takodje za konzervativce, djubre poput Informera i Kurira. Internet only portali poput Rebel News i tome slicno bez obriza na politicke preferencije nisu vredni paznje. Uglavnom neprofesionalno i shitsirrerski. Pravi sou su komentari na vestima na internet portalima. Nista kvalitetniji nego u Srbiji, dokaz da su ljudi generalno tupavi ma odakle dolazili i ko im pretci bili, i pokazatelj da smo kao vrsta jebali jeza u ledja... 4
nonick Posted Tuesday at 07:27 PM Posted Tuesday at 07:27 PM ne uzimati zdravo za gotovo, ali tu negde: 2
ters Posted Tuesday at 07:28 PM Author Posted Tuesday at 07:28 PM 43 minutes ago, Radoye said: CTV je OK, meni njihove TV vesti najbolje leze, drze se cinjenica i ne rasplinjavaju se previse komentarima i analizama pa sve stane u pola sata. CBC je isto OK ali njihove udarne informativne emisije traju po sat vremena sto je - bar meni - previse. Inace to je ustaljeni stereotip da je CBC pristrasan prema levici a CTV prema desnici, ja to nisam primetio bar ne u tolikoj meri da bi mi smetalo ni kod jednih ni kod drugih. Sto se tice dnevnih stampanih medija, Toronto Star je otvoreno naklonjen liberalima mada je izvestavanje profesionalno, Globe and Mail naginje desno mada se trude da deluju neutralno (mozda i najbolja opcija od svega u ponudi), Post je otvoreno za konzervativce ali profesionalno i umiveno dok je Sun, takodje za konzervativce, djubre poput Informera i Kurira. Internet only portali poput Rebel News i tome slicno bez obriza na politicke preferencije nisu vredni paznje. Uglavnom neprofesionalno i shitsirrerski. Pravi sou su komentari na vestima na internet portalima. Nista kvalitetniji nego u Srbiji, dokaz da su ljudi generalno tupavi ma odakle dolazili i ko im pretci bili, i pokazatelj da smo kao vrsta jebali jeza u ledja... CBC i CTV su veoma slicni kada je rijec o vijestima - naklonjenost jednoj ili drugoj strani je zanemariva, ali se pojavi razlika kada imaju neke debatne emisije - i tu i jedni i drugi pokusavaju odrzati neutralnost, ali vec sam izbor gostiju cesto pokazuje bias i tu je malo primjetnije. Globe and Mail - ja nisam primijetio naginjanje na desno, mozda zbog toga sto to rade na razumnim pitanjima tipa vladine potrosnje, stimulusa za ekonomiju i slicno, a ne borbom protiv obje trans atleticarke ili nepostednom borbom protiv zamjenica u potpisu email-a...
Darko Posted Wednesday at 02:07 AM Posted Wednesday at 02:07 AM 10 hours ago, djura.net said: Pitanje za forumase iz Kanade, zanima me koji kanadski news portal citate, koji je najpopularniji i koji bi preporucili za pracenje politike za nas koji ne zivimo u Kanadi? Vezano za medije u generalu - ground.news. Sumira vesti i agregatuje ih sa raznih izvora, a za svaki izvor ima informacije (da li je left or right bias, koliko je faktualan itd). 1 1
RatzenStadt Posted Wednesday at 08:44 AM Posted Wednesday at 08:44 AM Kanadjani izgl imaju kratko pamcenje
Beonegro Posted Wednesday at 10:05 AM Posted Wednesday at 10:05 AM 1 hour ago, RatzenStadt said: Kanadjani izgl imaju kratko pamcenje Nekasim reko, bajo moj. 1 1
Darko Posted Wednesday at 11:48 AM Posted Wednesday at 11:48 AM 1 hour ago, Beonegro said: Nekasim reko, bajo moj. Malo smaraš sa bajo moj, bajo moj.
Rex Posted Wednesday at 12:05 PM Posted Wednesday at 12:05 PM 3 hours ago, RatzenStadt said: Kanadjani izgl imaju kratko pamcenje U kom smislu, pojasni malo, molim te. Ako je zbog odluke da izglasaju liberale, ne bih rekao da je u pitanju bilo kakvo kratko pamćenje, a i da jeste to, voleo bih da čujem razumno objašnjenje zašto su Trudoovi mandati bili loši? No, bolje da ne nagađam.
ters Posted Wednesday at 01:56 PM Author Posted Wednesday at 01:56 PM I ovi, kao i svi prosli izbori potcrtavaju da je potrebna reforma izbornog sistema (ovo je jedna od stvari koju je Trudeau obecao a nije ispunio - mozda najtezi propust u obecanjima) u kojoj bi se uveo proporcionalni sistem sto bi vodilo balansiranijem i umjerenijem pristupu problemima. Lakse je vladati u trenutnom sistemu, ali bi potrebe za koalicijama i saradnja bile vece u proporcionlanom sistemu. Rezultati bi bili ovakvi (172 je vecina) Mjesta u parlamentu Mjesta u proporcionalnom sistemu Liberali 169 150 Konzervativci 144 142 BQ 22 22 NDP 7 22 Zeleni 1 4 PPC 0 4
Maharaja Posted Wednesday at 02:07 PM Posted Wednesday at 02:07 PM Ja i dalje nisam za izbornu reformu i proporcijalni sistem. Ima raznih modaliteta izbora poslanika (neki npr govore o delimično proporcijalnom), ali naš trenutni je najmanje loš. Imenom i prezimenom znamo ko nam je predstavnik u Otavi. Kada svakih meseca dana morate da ih davite za nešto, vrlo je bitno da znate koga davite. Ono što je potrebno jeste redovno prekrajanje izbornih jedinica. Trenutno u mnogim provincijama ruralna mesta imaju veću moć glasa od gradova.
Maharaja Posted Wednesday at 02:15 PM Posted Wednesday at 02:15 PM Sad su se malo slegli utisci od izbora. Ovaj rezultat je odličan, iako je bilo kukanja što se nije prebacilo 172 i što su se rasuli glasovi u oko 10 jedinica. Za tri meseca je napravljen iskorak nezabeležen u kanadskoj istoriji. Sprečena je katastrofa, dobili smo najkompetetnijeg premijera u zapadnom svetu (a i šire) Plus, meni je drago što će morati NDP u vladu. Oni su u prošlom sazivu doneli revolucionarne stvari, za koje nisu dobili nikakav credit. I da, ovo je apsolutni maksimum torijevaca. Ujedinili su se svuda, i osim malo najbolesnijih iz PPC, oni nisu rasuli ništa glasova. To je koliko ih ima. Broj je ogroman, ali možemo da ih pobedimo i za četiri godine ako budemo pametni. Da ne govorimo da je PP ispušio za mesto u parlamentu, posle 20 godina trovanja. Dakle, dobar kandidat može i takve bubašvabe da počisti. 3
ters Posted Wednesday at 02:24 PM Author Posted Wednesday at 02:24 PM 8 minutes ago, Maharaja said: Ja i dalje nisam za izbornu reformu i proporcijalni sistem. Ima raznih modaliteta izbora poslanika (neki npr govore o delimično proporcijalnom), ali naš trenutni je najmanje loš. Imenom i prezimenom znamo ko nam je predstavnik u Otavi. Kada svakih meseca dana morate da ih davite za nešto, vrlo je bitno da znate koga davite. Ono što je potrebno jeste redovno prekrajanje izbornih jedinica. Trenutno u mnogim provincijama ruralna mesta imaju veću moć glasa od gradova. I za to ima rjesenje - mislim da ja na stolu bio njemacki proporcionalni sistem koji garantuje da svaka jedinica ima svog predstavnika, a uvode se dodatni mandati na nivou drzave da bi se odrzala proporcija glasova. To bi na ovim izborima znacilo da parlament ima 22 mjesta vise - 365 i da NDP dobije jos 15 mjesta u parlamentu, Zeleni jos 3, PPC jos 4. 2
Maharaja Posted Wednesday at 02:51 PM Posted Wednesday at 02:51 PM Pošto vidim da NDP ima dosta simpatija ovde, samo da kažem da ako NDP izabere Heather McPherson da vodi stranku, da su uboli sedmicu. Žena je vrlo pametna, a uživo zrači neverovatnom energijom i harizmom. Ona je jedna od onih koji će vas primiti bilo gde, saslušati i razmisliti o onome što kažete. Lagano je opet uzela mandat, i skroz zasluženo. Jedino od političkih zamerki što sam čuo za nju je da je suviše pro-palestine, mada je to vrlo debatable jer je kritika dolazila s desna. 2
ters Posted Wednesday at 03:57 PM Author Posted Wednesday at 03:57 PM 50 minutes ago, Maharaja said: Pošto vidim da NDP ima dosta simpatija ovde, samo da kažem da ako NDP izabere Heather McPherson da vodi stranku, da su uboli sedmicu. Žena je vrlo pametna, a uživo zrači neverovatnom energijom i harizmom. Ona je jedna od onih koji će vas primiti bilo gde, saslušati i razmisliti o onome što kažete. Lagano je opet uzela mandat, i skroz zasluženo. Jedino od političkih zamerki što sam čuo za nju je da je suviše pro-palestine, mada je to vrlo debatable jer je kritika dolazila s desna. I sa moje strane slican "endosement" za Jenny Kwan - nije u mom ridingu ali ima izvanrednu reputaciju - i na slican nacin se bori za svoje glasace. Njen riding je vjerovatno sa najtezim problemima u zemlji - East Vancouver, ali kod nje nema posustajanja. 2001 je bila jedna od samo dva opoziciona glasa u BC parlamentu kada su provincijski konzervatici pobijedili 77:2, a par godina kasnije je iz principa rizikovala sve kada je pokrenula izbore za novog lidera BC NDP-ja - u kojima nije ucestvovala niti imala namjeru ucsetvovati - insistitrala ja na demokratskom odlucivanju unutar partije. Kod mene u ridingu je kandidat bio Avi Lewis - novinar CBC i Al -Jazeera i koautor dokumentaraca sa svojom suprugom Naomi Klein.
nonick Posted Wednesday at 04:12 PM Posted Wednesday at 04:12 PM On 4/29/2025 at 12:03 PM, Beonegro said: dobar naslov teme 🙂 neka je sasrećom zvucio kao good luck 😁
Radoye Posted Wednesday at 04:39 PM Posted Wednesday at 04:39 PM 4 hours ago, Rex said: U kom smislu, pojasni malo, molim te. Ako je zbog odluke da izglasaju liberale, ne bih rekao da je u pitanju bilo kakvo kratko pamćenje, a i da jeste to, voleo bih da čujem razumno objašnjenje zašto su Trudoovi mandati bili loši? No, bolje da ne nagađam. Trudo je definitivno bio los izbor. OK, pobedio je Harpera i hvala mu za to (za toliko je i bio dobar, mlad, harizmatican, vole ga zene, pravi kontrast nasuprot drvenom i robotizovanom Harperu) ali dalje od toga sve je bilo vrlo suplje. Odlicno zvucao u uvezbanim govorima, puno lepih zelja i ideja ali slabo propraceno konkretnim akcijama. Forma mu je bila uvek vaznija od sustine i na kraju je doterao cara do duvara u tolikoj meri da ga je njegova sopstvena partija najurila. Kolaps Liberala u pollovima pre dolaska Karnija nije bio kolaps Liberala per se, nego licno Trudoov kolaps i to potpuno zasluzeno. I odlicno je sto se drzao po strani tokom ove izborne kampanje jer bi svaki njegov aktivni angazman za Karnija proizveo vise stete nego koristi, otprilike kao Trampovo "pomaganje" Polievru. Mislim da su poslednja dva drzavnika od kalibra koje je Kanada imala bili Brajan Malruni i Zan Kretjen. Obojica imaju svoje kriticare (i to sa razlogom) ali za sve ovo sto je vladalo nakon njih su bogotac. Dodao bi tu i pokojnog Dzeka Lejtona ali on nikad nije imao priliku da vlada. Nakon njih svi lideri federalnih partija su bile obicne suklate kojima ne bih dao nacrtanu ovcu da cuvaju. Mozda ce se Karni pokazati dostojan, ipak ima nekakvo iskustvo iza sebe, videcemo. Velik i zajeban je posao voditi drzavu. 1
Radoye Posted Wednesday at 04:45 PM Posted Wednesday at 04:45 PM 2 hours ago, ters said: I za to ima rjesenje - mislim da ja na stolu bio njemacki proporcionalni sistem koji garantuje da svaka jedinica ima svog predstavnika, a uvode se dodatni mandati na nivou drzave da bi se odrzala proporcija glasova. To bi na ovim izborima znacilo da parlament ima 22 mjesta vise - 365 i da NDP dobije jos 15 mjesta u parlamentu, Zeleni jos 3, PPC jos 4. Trenutno imamo Parlament koji je biran po vecinskom sistemu i Senat koji se ne bira nego kad se koji senator penzionise partija koja je trenutno na vlasti delegira zamenu. Mogao bi taj Senat da se reformise pa da i on bude biran i da tu bude proporcionalna zastupljenost. Ili obrnuto - proporcionalni donji dom i vecinski Senat.
ters Posted Wednesday at 06:07 PM Author Posted Wednesday at 06:07 PM 46 minutes ago, Radoye said: Trudo je definitivno bio los izbor. OK, pobedio je Harpera i hvala mu za to (za toliko je i bio dobar, mlad, harizmatican, vole ga zene, pravi kontrast nasuprot drvenom i robotizovanom Harperu) ali dalje od toga sve je bilo vrlo suplje. Odlicno zvucao u uvezbanim govorima, puno lepih zelja i ideja ali slabo propraceno konkretnim akcijama. Forma mu je bila uvek vaznija od sustine i na kraju je doterao cara do duvara u tolikoj meri da ga je njegova sopstvena partija najurila. Kolaps Liberala u pollovima pre dolaska Karnija nije bio kolaps Liberala per se, nego licno Trudoov kolaps i to potpuno zasluzeno. I odlicno je sto se drzao po strani tokom ove izborne kampanje jer bi svaki njegov aktivni angazman za Karnija proizveo vise stete nego koristi, otprilike kao Trampovo "pomaganje" Polievru. Mislim da su poslednja dva drzavnika od kalibra koje je Kanada imala bili Brajan Malruni i Zan Kretjen. Obojica imaju svoje kriticare (i to sa razlogom) ali za sve ovo sto je vladalo nakon njih su bogotac. Dodao bi tu i pokojnog Dzeka Lejtona ali on nikad nije imao priliku da vlada. Nakon njih svi lideri federalnih partija su bile obicne suklate kojima ne bih dao nacrtanu ovcu da cuvaju. Mozda ce se Karni pokazati dostojan, ipak ima nekakvo iskustvo iza sebe, videcemo. Velik i zajeban je posao voditi drzavu. Mnogo zamjerki imam na Trudeaua — i opravdano. Ali nije sve bilo prazno, pogotovo kada se njegovi rezultati uporede sa prethodnicima: Mulroney, Chrétien, Martin, Harper. Neko je ipak vodio zemlju kroz dvije globalne krize (pandemija i rat u Ukrajini), kroz najburnije trziste nekretnina u istoriji, u vrijeme kada je najveci trgovinski partner imao totalnog idiota za predsjednika, i dok se svijet iz temelja mijenjao. Kad se sve sabere, nije to bas propast kako neki zele prikazati — pogledajte tabelu (not too shabby): Indicator Brian Mulroney Jean Chrétien Paul Martin Stephen Harper Justin Trudeau 1984-1993 1993-2003 2003-2006 2006-2015 2015-2025 Avg. Real GDP Growth ~2.0% ~3.5% ~3.0% ~1.6% ~1.9% Unemployment (Start → End) 11.3% → 11.4% 11.4% → 7.6% 7.6% → 6.6% 6.6% → 7.1% 7.1% → ~6.1% Debt-to-GDP (Start → End) ~43% → ~67% ~67% → ~46% ~46% → ~38% ~38% → ~32% ~31% → ~42% (~34% w/o pandemic) Inflation Trend Moderate (4–6%) Low & stable (1–2%) Stable (1–2%) Stable (1–2%) Low (1–2%), (COVID spike to ~8%, now ~3%) Crime Rate ~6,000 → 9,000 ~9,000 → ~8,000 ~8,000 → ~7,400 ~7,400 → ~5,900 ~5,900 → ~6,700 Global Approval Rating No consistent data ~65–75% ~70% ~40–50% ~60–80% Ako izuzmeš pandemijsku potrosnju, dug bi bio u rangu Harperovog, druga najniza stopa kriminala, najniza nezaposlenost, globalna reputacija najvisa, brzi rast GDP nego kod Harpera i slican Malroney-ju...Da je bio manje slavoljubiv, i das su socijalne mreze bile u povojima ili da ih nije bilo, pamtili bi jos i bolje... 1
Recommended Posts