DameTime Posted May 7 Posted May 7 Opa Djurdjo, predsednica PRL odgovorila ekspertu Filipoviću. Čas antidemokratije eksperta Filipovića Quote U svojoj ideološkoj ograničenosti, Filipović najveću politizaciju koje je ovo društvo videlo u poslednjih nekoliko decenija naziva „radikalnom antipolitikom“. Ovde je važno naglasiti činjenicu da je to ideološka pozicija, zato što (neo)liberalni sistem, kome pripadaju i vlast i građanska opozicija, svoj opstanak zasniva na laži da je u pitanju nekakav neideološki, prirodni i zdravorazumski poredak čije su postavke, rešenja i odgovori jedini mogući i politički. Sve drugo, što je tom poretku suprotstavljeno, je ideološki, naročito ako dolazi s leva. On takođe počiva na faktičkom isključivanju masa iz politike, te iz tog razloga načine političkog omasovljenja pokreta vide kao pretnju, kao nešto „antipolitičko“. Zato su i vlast i građanska opozicija ujedinjeni u napadima na plenume kao leglo radikalnih levičara, komunista, boljševika i anarhosindikalista i kao pretnju „demokratiji“. Quote Rušenje sistema jeste i rušenje režima, zapravo verovatno i jedini način za njegovo rušenje. Nijedni protesti na koje su se nakačili građanska opozicija i njeni „intelektualci“ obučeni u razne samoodbrane, proglase i slične kvaziekspertske grupacije, nisu bili ni izbliza ovoliko masovni, niti su imalo uzdrmali vlast Srpske napredne stranke. Ona je, naprotiv, studentskim blokadama uzdrmana u samom temelju, u krnjenju baze na lokalu i presecanju mehanizama ucene, u ugrožavanju ekonomskih interesa vladajuće garniture, u prvim naznakama masovnog (ili ikakvog) političkog organizovanja širom zemlje, makar i na rudimentarnom nivou, kroz zborove. Više faktora je tome doprinelo, ali jedan od ključnih jeste i isključivanje samozvane opozicione političke i intelektualne elite iz procesa odlučivanja i organizacije otpora. Filipovićevi frenetični pozivi na „političko rešenje“, odnosno na prepuštanje protesta političarima i ekspertima, u potpunosti zanemaruju činjenicu da je to rešenje čak i u svom proklamovanom cilju „promene režima“ neopisivo bezuspešno već 13 godina. Tako da se zaista postavlja pitanje ko, svesno ili nesvesno, „radi za Vučića“ – da li oni koji govore iste stvari o blokadama kao Vučić i predlažu rešenja koja očigledno ne rade, ili oni koji su organizovali prvi uspešan pokret koji je uzdrmao vlast SNS i koji insistiraju: ne, nećemo po vašem. Quote Ako to već nije bilo ogoljeno činjenicom da se i on i druge vedete građanske ekspertske javnosti, od Dinka Gruhonjića do Nataše Kandić, koriste identičnim rečnikom kao Čedomir Antić, Đuka Bizon, Dragan J. Vučićević, Ana Brnabić, pa i sam Vučić. Ilustracija na naslovnoj slici uz Filipovićev tekst na „Peščaniku“, šlem sa natpisom „boljševički plenumaš“, nastala je kao odgovor na napade vlasti na plenumsko organizovanje blokada fakulteta. Quote Da se razumemo, studentski pokret nije pokret za temeljnu promenu sistema – njegovi zahtevi su blagi i unutarsistemski, dostignuti minimum u ideološki i politički heterogenom pokretu (što Filipović takođe ne uspeva da pojmi, pa sto puta pokušava da obnaroduje notornu činjenicu da „studenti nisu monolit“). I uprkos raznim pritiscima, pokret ta, nekada i velika neslaganja, upravo zahvaljujući svom načinu organizovanja koje sprečava uplive sa strane, uspeva da prevaziđe. Svidele se nama njihove odluke ili ne. Ali iako ne zagovara promenu sistema, on je važan jer je otvorio prostor za demokratizaciju društva, za istinsko organizovanje odozdo, koje ovaj poredak već decenijama sistemski sprečava. Političko organizovanje danas je faktički rezervisano za one koji imaju velike pare, i u održavanju takvog sistema vlast i opozicija su potpuno složni... Quote Filipović, u pravom maniru odnarođene elite, prirodne saveznike studentskog pokreta vidi u strankama opozicije, ekspertima i civilnom sektoru, a nikako u koliko-toliko masovnim radničkim organizacijama – sindikatima – koje naziva „direktnim Vučićevim slugama“. Pa se još i podsmeva činjenici da studente Filozofskog fakulteta zanimaju radnička prava i sindikati, kao i „ekstremističke parapolitičke organizacije“ Partija radikalne levice i Anarhosindikalistička inicijativa. U tom zajedničkom interesovanju za trivijalna pitanja koja se tiču 90% ljudi u ovoj zemlji, Filipović vidi zaveru naših organizacija koje instruiraju i buše studentske blokade. Malo ko bi u ovom društvu imao više zamerki na rad sindikalnih centrala od levice – bili su saveznici neoliberalnog režima u svim antiradničkim merama od Đinđićevog Zakona o privatizaciji do Vučićevog Zakona o radu... 1
handys Posted May 7 Posted May 7 2 minutes ago, DameTime said: neoliberalnog režima u svim antiradničkim merama Samo da proverim, da li smo sigurni da smo mi ovde stvarno imali neoliberalizam? 3
NMX Posted May 7 Posted May 7 1 hour ago, fancy said: Po tvojoj logici zato što je Vučićev. Pa pošto je prvi i jedini (a da nije direktno vučićeva opozicija tipa zavetnica, nestor i ostali) meni je teško da zamislim zašto bi iko išao tamo. Posebno jer je od tog sastanka prosečni građanin dobio....pa, SNS do 2027. 1 hour ago, fancy said: Ako je Vučić zadnjih 13 godina nekoga napadao i satirao ga po medijima to je definitvno Đilas / SSP... Moj je zaključak da je tolike medijske a bogami i materijalne resurse potrošio da bi ih demonizovao upravo zato što mu najveća opasnost dolazi s njihove strane. Satirao je i Sloba Vuka, hapsio, pokušavao da ubije više puta, primao u vladu, šutirao iz vlade pa, nadam se, danas niko ne može da kaže da Vuk nije bio čovek koji je u devedesetim (dok je još bio nečemu relevantan) više puta prodao ostatak opozicije. Evo video si ovo saopštenje SSPa oko zahteva studenata. Ti mi kaži, kad cela zemlja traži izbore a ti izađeš sa ovakvim saopštenjem, šta to znači? 1 hour ago, fancy said: Slično kao nekad SPO i DOS... ako SSP ne da nedvosmislenu podršku Studentima, završiće kao SPO nekad, minus upravni odbori Ovde se slažemo. Ne mora da radi flajka ispred kluba Karlik style
McLeod Posted May 7 Posted May 7 Bolje da nije odgovarala, jer je ovo toliko glupav odgovor potekao iz ideoloske zaslepljenosti kojim je bukvalno sve sto je covek napisao toliko jako potvrdila da je zabolelo. 8
fancy Posted May 7 Posted May 7 11 minutes ago, DameTime said: masovnim radničkim organizacijama – sindikatima – koje naziva „direktnim Vučićevim slugama“. Zato što su direktne Vučićeve sluge. Sindikati u Srbiji su leglo najvećih oportunističkih baraba. Ako se negde fura AMD(*) i IMT(*) to su sindikati. Svi do jednog. (*)Trad synd. for: A Moj Deo, Ima li Mene Tu. 8
DameTime Posted May 7 Posted May 7 Nisam neka ljubiteljka PRL, ali ovo mu je odgovor taman po meri, gde su istaknute sve gluposti i nelogičnosti koje eksperAt fura u javnosti već dugo. Ko to ne vidi, ne vidi jer gleda iz svoje "ideološke zaslepljenosti", tj. prezira prema levici*. *koja ima svoje mane, naravno 1
fancy Posted May 7 Posted May 7 4 minutes ago, NMX said: Evo video si ovo saopštenje SSPa oko zahteva studenata. Ti mi kaži, kad cela zemlja traži izbore a ti izađeš sa ovakvim saopštenjem, šta to znači? Sad sam video, potpuno je u koloseku njihove priče o izbornim uslovima, da li tu očekuju neku pomoć spolja ili ne, ne znam, videćemo da li će ostati van izbornog fronta protiv Vučića. SPO je pukao tako što su svi oni koji su za njih glasali jednostavno glasali za DOS i zaboravili ih zauvek. Ako ostanu (pretpostavljenog) stava da nema izbora bez uslova (mada ja nisam to baš tako pročitao) onda će se istorija ponoviti, no regrets. Doduše, mi o izborima, a zec u Moskvi. Gde je ukrajinski PVO kad ti je najpotrebniji
uncletima Posted May 7 Posted May 7 Bicu uvidjavan kao Don (lazem!), pa cu u spojler da metnem... PS. Trk do Falkona, pa neka te Suzi ljubi, da prodje.
Marvin Posted May 7 Posted May 7 SPO je pukao jer su na pregovirima oko formiranja DOSa smatrali da kao najjaca opoziciona partrija treba da dobiju neki sumanut % mandata (tipa 40%, neka me ispravi ko se seca bolje). I onda ovih 18 ih odjebali, ostalo je istorija (umesto Vuka dosao Kostunica :D) 1
fancy Posted May 7 Posted May 7 Just now, DameTime said: istaknute sve gluposti i nelogičnosti koje eksperAt fura u javnosti već dugo. Ko to ne vidi, ne vidi jer gleda iz svoje "ideološke zaslepljenosti", tj. prezira prema levici*. PRL nije levica nego ad-hoc skup budala koje u mladosti nisu imale Burago automobilčiće i Barbike već su se igrali kauboja i indijanaca praveći logorsku vatricu od novčanica iz tatinog novčanika i maminog krzna. 2
NMX Posted May 7 Posted May 7 4 minutes ago, fancy said: Doduše, mi o izborima, a zec u Moskvi. Gde je ukrajinski PVO kad ti je najpotrebniji On je lagano išao preko Bakua 1 1 1
fancy Posted May 7 Posted May 7 Just now, Marvin said: SPO je pukao jer su na pregovirima oko formiranja DOSa smatrali da kao najjaca opoziciona partrija treba da dobiju neki sumanut % mandata (tipa 40%, neka me ispravi ko se seca bolje). I onda ovih 18 ih odjebali, ostalo je istorija Upravo je bilo tako. Tražili su zaista neki suludi procenat (čak mislim 45%) koji je čak i nama koji smo uglavnom za njih glasali, bio nerealan. Mislili su onda Sami ćemo, ko jebe boraniju, ali im je "boranija" uzela svo meso iz tanjira. I salatu. I leba (uglavnom ) Just now, NMX said: On je lagano išao preko Bakua Uh, jebem ti stajni trap, pa ovo će da bude ko u telenovelama kad se posle 714 epizode dvoje star crossed ljubavnika sretnu uprkos svemu
DameTime Posted May 7 Posted May 7 3 minutes ago, fancy said: PRL nije levica nego ad-hoc skup budala koje u mladosti nisu imale Burago automobilčiće i Barbike već su se igrali kauboja i indijanaca praveći logorsku vatricu od novčanica iz tatinog novčanika i maminog krzna. U Srbiji teško da i postoji "prava" levica. Ona svakako teško može biti koherentna, samo je to kod nas dodatno rasparčano besmislenošću političkih podela. Što Filipovićev strah od "crvenih kmera" (a posledično i svih onih koji se pozivaju na njegove reči) dodatno čini šupljim. Studentski pokret je uspešan upravo zato što je zaobišao one oblike političke artikulacije koje on zagovara, a koji uspešno fejluju (hehe) već više od deceniju. 1
Smrtokapa Posted May 7 Posted May 7 1 minute ago, NMX said: On je lagano išao preko Bakua Kako drukčije? Baltičke zemlje mu zabranile prelet, a iznad Ukrajine bi ga mogle sačekati neke patriote. Što se gospoje Rapajić tiče, možda jeste budala, ali joj je odgovor solidan. E sad, pošto su se studenti artikulisali pozivom na izbore, videćemo ima li Filipović još svojih smatranja :spremakokice: 1
Mina D. Harker Posted May 7 Posted May 7 Prvi put čujem za većinu aktera afere "crveni kmeri", ali primjetno je iz teksta da toj PRL & co apsolutno niko na političkoj i građansko-aktivističkoj sceni ne odgovara - osim valjda njih samih. Daleko od mene da branim Filipovića, pogledala sam valjda 1 njegov film i ne smatram da je veliki reditelj, au contraire; ali stavljati njega i Vučića (i Đinđića!) u isti koš je glupo i zlonamjerno. Inače, imala je Srbija bar dvije stranke izrazite levice, Čedinu i Čankovu, ali završiše u Vučićevom džepu.
DameTime Posted May 7 Posted May 7 9 minutes ago, Mina D. Harker said: Inače, imala je Srbija bar dvije stranke izrazite levice, Čedinu i Čankovu, ali završiše u Vučićevom džepu. LDP nikad nije bio izrazita levica, imao je samo neke elemente levice (u okviru svoje socijalne politike, ekonomski su bili desno, generalno pozicionirani kao centar), kao što je imao i recimo SPS. Fun fact: LDP znači, a to mi je rekao građanin iz ovoga grada spontano na ulici: levo, desno, pravo u centar 2
Mina D. Harker Posted May 7 Posted May 7 Ok, ajde onda da dodam Koraćevu SDU. Generalno, što se sukoba na univerzitetskoj levici tiče (ako tako mogu da sažmem), nisam sigurna da je iznošenje čarki i prljavog veša u javnost dobra ideja, svakako nikome ne koristi. Tu mislim na inicijalni Filipovićev tekst a zatim i na reagovanja. 5
DameTime Posted May 7 Posted May 7 Slažem se, no šta će drugo levičari da rade nego da se svađaju Ali smatram kad se ovaj već nalupetao, da je morao dobiti adekvatan odgovor, posebno jer targetira kao da je Informer (mada se ni meni nije dopalo spominjanje Đinđića u Mileninom tekstu).
Edinburgh Posted May 7 Posted May 7 8 hours ago, berti said: SNS kartel je pravio drustvo u kome bi se, kako neko rece, mnogo vise potresli ako se ukine Zadruga, nego ako se ugasi Univerzitet. I skoro da su uspeli. Stanovnici Zadruge su postali idoli, rasprava o njima je postala stvar kucnog vaspitanja, biti dobar ucenik je mana, biti bitanga je vrlina. Studenti sada pokusavaju da isprave stvari, da ponovo obrazovanje bude temelj drustva, a ne farme i ostale zadruge. To ce tesko da ide. Kada se pusti voda, ona ce da odnese u kanalizaciju sns govna, ali razne Seke, Cece i Jece, nekakve Rade i Dare ce se svojim kandzama uhvatiti i zadrzati da ne potonu. Cak i da ih voda demokratskih promena potera, od silnih plastika i ostalih silikona nece moci da potonu i isplivace opet. Nama je trenutni problem Vucic i njegova banda. To ce se resiti, nadamo se sto pre, ali nama je dugorocniji problem neka Tea Tairovic. Mentalni sklop koji konzumira tako nesto ce sutra izroditi generacije koje ce prozvesti nekog novog Vucica. Drustvo u kojem je Aca Lukas bitan lik, drustvo u kojem takva spodoba ima mesta na nacionalnim frekevencijama... Takvo drustvo je osudjeno na propast. Njemu spasa nema, kakve god politicke promene da se dese. Zato treba umesto vode iz wc kazanceta da se upotrebi vodeni šmrk, najjači mogući. Da se sve to spere, pa onda ukine, zabrani... Opsta lustracija j e jedina sansa, ne samo u politici. Naravno, podjednako je vazna lustracija u kulturi, obrazovanju, medijima ... a ima i jos nekoliko stotina mera koje ce se morati sprovesti dok ovo ne postane normalno drustvo. 1
Red Posted May 7 Posted May 7 У Косјерићу се на изборе пријавила, наравно, и руска листа. Мало их јебе што, према попису становништва, у тој општини живи укупно четири Рускиње и, наравно, ниједна од њих није на листи. 1 2
DJ_Vasa Posted May 7 Posted May 7 Bolesnik je najavio izbore. Da li da se radujemo? Sada treba raditi veoma oprezno i mudro.
mrd Posted May 7 Posted May 7 3 minutes ago, DJ_Vasa said: Bolesnik je najavio izbore. Da li da se radujemo? Sada treba raditi veoma oprezno i mudro. sta cemo ako se razboli? 🙂
DJ_Vasa Posted May 7 Posted May 7 Just now, mrd said: sta cemo ako se razboli? 🙂 Već se razboleo, ali to se leči u Lazi. 1 2
mrd Posted May 7 Posted May 7 3 minutes ago, DJ_Vasa said: Već se razboleo, ali to se leči u Lazi. Ja tim sosonima, nikada nisam verovao. Treba kontrolisati i toalte papir koji koriste. Strasno.
Recommended Posts