Stiletto Posted Thursday at 09:59 AM Posted Thursday at 09:59 AM EU ne tangira nimalo što u svojim granicama ima Putin-naciste Orbana i Fica, ma koliko građanski protesti drmali Budimpeštu i Bratislavu. A van svojih granica imaju otvorenog diktatora Lukašenka, sem par šatro protestnih nota boli ih ćošak za građane Belorusije. U peršun, da Putin nije napao Ukrajinu i danas bi bio rado viđen gost i saradnik i u Evropi i u SAD, bez obzira što ruski opozicionari svako malo popiju malo jači čaj ili ih promaja odvuče kroz otvoren prozor sa šestog sprata. Čemu mi ovde od njih da se nadamo? 12 2
DJ_Vasa Posted Thursday at 10:05 AM Posted Thursday at 10:05 AM (edited) EU nema niti resurse, niti ingerencije, a to što ne može da sredi ni mangupe u sopstvenim redovima ili što im jačaju partije kao što je AfD u Nemačkoj samo dokazuje ovu tvrdnju. Neka se zadrigla briselska birokratija slobodno bavi švajsovanjem čepova, čuvanjem portugalske podvrste bubašvaba i uzgojem ruža stablašica u Poljskoj, a mi ćemo sami morati da čistimo svoju kanalizaciju, koju istini za volju, jesmo velikim dalom i sami napunili. Edit: evo još malo o problemima u medijskoj sferi država EU https://n1info.rs/svet/politiko-o-slobodi-medija-u-eu-sancez-kao-da-je-prepisao-iz-vucicevog-prirucnika/ Iz teksta se lepo vidi da ne cveta cvetje ni u evropsko preduzetje, koje u nekim segmentima kopira ovdašnju medijsku scenu. Edited Thursday at 10:09 AM by DJ_Vasa 4
berti Posted Thursday at 10:11 AM Posted Thursday at 10:11 AM 5 minutes ago, DJ_Vasa said: Ne bih to nazvao podržavanjem, već tolerisanjem. Ukrajini pomažu i materijalno, ali se i u saopštenjima to sasvim lepo vidi. Ne ulazim u to koliko su pomoć i podrška adekvatni, ali činjenica je da postoji. Da ima bezrezervnu podršku, u saopštenju bi pisalo nešto u stilu da daje punu podršku režimu dok se bori sa hordama stranih plaćenika koji hoće da promene demokratski poredak i tako to, a ponavljam da se ono nemušto saopštenje može tumačiti na više načina. Evo i na šta mislim: Поново сам му истакао колико Француска придаје значај демократској и европској будућности Србије. = ovde govori o budućnosti, ne o demokratiji u sadašnjosti [potencijalno tumačenje, namerno je napisano ovako dvosmisleno ako AV zglajzne] Изразио сам поверење у способност Србије да поново пронађе пут дијалога, и своју наду да ће будућа влада одлучно наставити очекиване реформе и учврстити веома добре економске резултате. = ovo može da se tumači i u stilu da mu je rekao da malo povuče ručnu preko buduće vlade. Saopštenje je namerno ovako napisano da može da se interpretira na više načina. Ne verujem ni da bi zvučalo mnogo drugačije da sutra predsednik postanu Đilas, Marinika, Milivojević, Dobrica ili neko deseti. Čak i ako bi se tako stvarno desilo i ako bi se opet organizovao susret, saopštenje bi bilo identično, a aerodrom bi i dalje bio u francuskom posedu, u Kragujevcu će se praviti električna sokoćala sa francskom jelkicom i ništa se neće promeniti u bilateralnim odnosima. Ima jedna jevrejska izreka, nesto u stilu ako neko nekome duguje 100 dolara, to je problem duznika, a ako neko nekom duguje 100 miliona dolara, e to je problem onog ko je dao te pare. Ne secam se tacno, mislim da je Ekvador svojevremeno posle promene vlasti rekao da nece da vraca tolike dugove jer su pravljeni stetni ugovori. Kada ova mrcina zglajzne, nova vlast mora da zahteva preispitivanje raznih kombinacija koje su ovi pravili. Ko je i zasto potpisivao stetne ugovore, ko je od stranaca imao korist zbog korupcije. Najpre od jebenih Kineza kojima je ova vlast sve dala u ko zna kakvim korupcionim dilovima, pa posle da se dodje do Rusa, Francuza... Pa da li neko misli da je sva novcana pomoc koja je bila namenjena Ukrajini zaista stigla tamo. Siogurno ce kada se rat zavrsi to debelo da se ispita, nece samo biti isporucen Ukrajini racun skrojen ko zna kakvim mutljavinama koji oni bespogovorno moraju da plate.
DJ_Vasa Posted Thursday at 10:14 AM Posted Thursday at 10:14 AM 2 minutes ago, berti said: Ima jedna jevrejska izreka, nesto u stilu ako neko nekome duguje 100 dolara, to je problem duznika, a ako neko nekom duguje 100 miliona dolara, e to je problem onog ko je dao te pare. Ne secam se tacno, mislim da je Ekvador svojevremeno posle promene vlasti rekao da nece da vraca tolike dugove jer su pravljeni stetni ugovori. Kada ova mrcina zglajzne, nova vlast mora da zahteva preispitivanje raznih kombinacija koje su ovi pravili. Ko je i zasto potpisivao stetne ugovore, ko je od stranaca imao korist zbog korupcije. Najpre od jebenih Kineza kojima je ova vlast sve dala u ko zna kakvim korupcionim dilovima, pa posle da se dodje do Rusa, Francuza... Pa da li neko misli da je sva novcana pomoc koja je bila namenjena Ukrajini zaista stigla tamo. Siogurno ce kada se rat zavrsi to debelo da se ispita, nece samo biti isporucen Ukrajini racun skrojen ko zna kakvim mutljavinama koji oni bespogovorno moraju da plate. Tačno si rekao, biće tu mnogo posla, a verujem da će biti i mnogo gorkih pilula koje se moraju progutati. Ko god bude došao na vlast, ima da se odvali od rada na takvim stvarima. 1
Nicklord Posted Thursday at 10:27 AM Posted Thursday at 10:27 AM Ja mislim da ljudi precenjuju EU. To je prvenstveno ekonomska zajednica za slobodnu trgovinu uz neki dogovor država da generalno nastupaju zajedno na svetskom okviru i van ekonomije. Gde se ova druga stvar ne poštuje u 70% slučajeva. Vidimo sad da Hrvatska i Slovenija dosta hejtuju Vučića i guraju tu neku priču da EU reaguje, vidimo Nemačku i Francusku koji tolerišu, imamo Mađarsku koja podržava Vučića. Možda EU zvaničnici mogu neki oštriji jezik da koriste ali ako ne bude zaista sranja neće ništa uraditi. Ako vide da postoji jasna i dobra opcija u Srbiji da zameni Vučića možda joj pruže moralnu podršku ali to je to. Sigurno neće davati milione kao 90ih 6
berti Posted Thursday at 10:34 AM Posted Thursday at 10:34 AM Madjarska ga podrzava jer ko zna u koliko muljavina su ukljucene madjarske, tj firme sa kojima je Orban povezan. Ne secam se, ali mislim da se i na otvaranju novosadske zeleznicke stanice pojavljivao Orban. 2
DameTime Posted Thursday at 10:40 AM Posted Thursday at 10:40 AM Podneta krivična prijava za terorizam zbog incidenta 15. marta, sada dostupna baza sa svedočenjima o posledicama zvučnog udara Organizacije civilnog društva – Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Inicijativa A 11, FemPlatz i Crta podnele su Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sumnje da su 15. marta 2025. godine izvršila krivično delo terorizma kada su tokom obeležavanja 15 minuta tišine upotrebili neidentifikovano opasno sredstvo kojim je prekinut miran protest u Beogradu. Nakon protesta, 4.000 građanki i građana obratilo se našim organizacijama sa svedočenjima o posledicama koje su iskusili – od osećaja panike i straha, do telesnih povreda. Više od 3.000 anonimizovanih svedočenja, sada je dostupno javnosti na platformi zvuk.labs.rs. Budući da je 8. aprila istekao rok u kom je Republika Srbija bila dužna da Evropskom sudu za ljudska prava dostavi komentare na odgovor o navodnoj upotrebi soničnog ili drugog sredstva tokom protesta 15. marta, očekujemo obaveštenje Suda već u toku dana ili sutra, rekao je prisutnim na konferenciji Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. Svedočenja su grupisana prema zonama koje pokrivaju prostor od Palate Albanija do Slavije. Baza sadrži i podatke o analizama zvuka i drugih nadražaja koje su građani opisivali, uz poseban fokus na psihološke efekte – strah, uznemirenost, konfuziju, osećaj ukočenosti i druge posledice koje, kod nekih građana, traju i gotovo mesec dana nakon protesta. 9 1 1
nemanjaol Posted Thursday at 10:47 AM Posted Thursday at 10:47 AM 12 minutes ago, berti said: Madjarska ga podrzava jer ko zna u koliko muljavina su ukljucene madjarske, tj firme sa kojima je Orban povezan. Ne secam se, ali mislim da se i na otvaranju novosadske zeleznicke stanice pojavljivao Orban. Madjarska ga podrzava zato je Orban isto autokratsko populisticko govno kao i Vucic Oni su deo istog tima 7 2
berti Posted Thursday at 10:51 AM Posted Thursday at 10:51 AM 4 minutes ago, nemanjaol said: Madjarska ga podrzava zato je Orban isto autokratsko populisticko govno kao i Vucic Oni su deo istog tima Da, ali najpre zato što imaju poslovne dilove.
Red Posted Thursday at 11:11 AM Posted Thursday at 11:11 AM (edited) https://www.instagram.com/p/DIMEjrTKNkY/?igsh=aHg2ZWM3YjZzeWJy "Zato dođi, stani, tamo gde je ograđeno i određeno"... "Nemoj da nosiš kačket, kapuljaču, maramu, pokaži svoje lice, nemaš čega da se stidiš ".. Oni sami svoj narod tretiraju kao stoku. On bukvalno mrzi ove ljude što ih dovlači na ovaj cirkus da hrani svoj bolesni ego. Edited Thursday at 11:16 AM by Red 1
Plavi Dres Posted Thursday at 11:16 AM Posted Thursday at 11:16 AM Što bi se nešto drugo očekivalo od Makrona kad vidimo kako i sam vlada u Francuskoj. Sumnjivo koristeći određene odredbe Ustava čovek upravlja zemljom bez većinske podrške u parlamentu. Da ne govorimo o miražima, metrou i drugim dilovima sa nepomenikom. 1
033zero330 Posted Thursday at 11:26 AM Posted Thursday at 11:26 AM Ispravan link za danas, zbog toga što iz nekog razloga dodaje nepotrebne znakove na kraju linka. https://www.strava.com/beacon/GlW4wFOcjcJ Dijasporci iz beneluksa, idu biciklima od Amsterdama do Strazbura, gde će isti dan stići svi. 3 1
McLeod Posted Thursday at 11:35 AM Posted Thursday at 11:35 AM Ceo kragujevacki univerzitet podrzao ideju o ekspertskoj vladi! Ostaje samo Beograd. Ne sumnjam da ce podrzati, jer ne bi Filozofi pokusavali sabotazu da nisu znali da su u debeloj manjini. 6
Clash Posted Thursday at 11:38 AM Posted Thursday at 11:38 AM Razočarani u ovakvu EU smo mi koji verujemo u te neke "evropske vrednosti" šta god to bilo. Ovima što su oduvek protiv ovo je samo dodatno gorivo. Nas druge boli ne ćutanje, nego otvorena podrška jednom diktatoru koji sam za sebe kaže da je diktator. Ja i dalje mislim da mi nemamo boljeg izbora od EU i da nam je to najbolji put. Ne odbacuju studenti EU, idu u Strazbur kroz tu istu EU, zalažu se za osnovne postulate evropske demokratije. Ali isto taklo je normalno da se zahvale vojnim veteranima koji su uz njih i brane ih koliko mogu a EU osim pojedinačnih stavova baš i nije. Zato mi tastatura ratnici trebamo malo ohladiti sa našim muzičkim željama ko treba biti na protestu i kakva ikonografija mora biti prisutna. Sami smo i šta izborimo sami tako će nam i biti. Lakše bi bilo da nije tako ali jebiga, jeste i nema nazad. 12
McLeod Posted Thursday at 11:45 AM Posted Thursday at 11:45 AM Vec smo vodili ovu raspravu, slazem se sa Vasom gore - nikakva ovo podrska nije. Koliko je podrska toliko je i kritika. Ne razumem stvarno sta vi ocekujete, da se neko bavi nama, pogotovo sada, u Francuskoj je haos sa nacionalnim frontom, u Nemackoj sa AfDom, protesti u Madjarskoj, rat u Ukrajini, a EU ce nama da se bavi. Svako ko kritikuje EU samo koristi to za "I told you so" i nikada nije ni zeleo Srbiju u EU, pa im ovo dodje zgodno. Jer ne verujem da su bas toliko slepi da rezonuju ovako. 4
Helena Posted Thursday at 11:49 AM Posted Thursday at 11:49 AM Imaju jeftin način -neka nam uvedu vize, rekla sam.
Clash Posted Thursday at 11:52 AM Posted Thursday at 11:52 AM (edited) 6 minutes ago, McLeod said: Vec smo vodili ovu raspravu, slazem se sa Vasom gore - nikakva ovo podrska nije. Koliko je podrska toliko je i kritika. Ne razumem stvarno sta vi ocekujete, da se neko bavi nama, pogotovo sada, u Francuskoj je haos sa nacionalnim frontom, u Nemackoj sa AfDom, protesti u Madjarskoj, rat u Ukrajini, a EU ce nama da se bavi. Svako ko kritikuje EU samo koristi to za "I told you so" i nikada nije ni zeleo Srbiju u EU, pa im ovo dodje zgodno. Jer ne verujem da su bas toliko slepi da rezonuju ovako. Ništa ja ne očekujem od EU, i da nije bilo ovog svega mi se moramo prvo sami dovesti u red pa onda probati uci u EU. Ne mislim da se bave nama ali ne moraju ni davati otvorenu podršku Žvali. Makronovo ssaopštenje je diplomatsko sviranju kurcu, poseta Žvale Parizu u ovom momentu je otvorena podrška. Edited Thursday at 11:52 AM by Clash 3
McLeod Posted Thursday at 11:55 AM Posted Thursday at 11:55 AM Daleko od toga da je poseta automatski podrska, ali i to smo vec raspredali. Ko zna kad je ova poseta dogovorena, obicno se dogovara prilikom prethodne, a prethodna je bila pre vise meseci.
Clash Posted Thursday at 12:00 PM Posted Thursday at 12:00 PM (edited) 5 minutes ago, McLeod said: Daleko od toga da je poseta automatski podrska, ali i to smo vec raspredali. Ko zna kad je ova poseta dogovorena, obicno se dogovara prilikom prethodne, a prethodna je bila pre vise meseci. Zato i govorim da je podrška, poseta je realizovana naprečac, na njoj se razmatralo o otprilike ničemu što je hitno. Šta je to toliko važno da se moraju videti hitno posle par meseci u trenutku kad na sve strane u svetu gori? Posete se planiraju dugoročno ako će doneti nešto novo, neki dogovor i sl. Sam Vucić je 30.03.2025 rekao da su dogovorili susret, znači nije bio planiran ranije. Edited Thursday at 12:02 PM by Clash
Div Posted Thursday at 12:01 PM Posted Thursday at 12:01 PM 4 minutes ago, McLeod said: Daleko od toga da je poseta automatski podrska, ali i to smo vec raspredali. Ko zna kad je ova poseta dogovorena, obicno se dogovara prilikom prethodne, a prethodna je bila pre vise meseci. Da, dok je Vučić još bio demokrata i borac za ljudska prava, protiv kriminala i korupcije. 1
McLeod Posted Thursday at 12:02 PM Posted Thursday at 12:02 PM Ceo univerzitet u Nisu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru izglasali podrsku formiranje ekspertske vlade. Mnogo bitnija vest od "podrske" Makrona Vucicu. 3 1 2
Drug Crni Posted Thursday at 12:06 PM Posted Thursday at 12:06 PM (edited) 3 hours ago, 40Wins said: Dal je morao da ''nagna i babu'' pored Makarone. Nemam vise reci koliko ga podrzavaju. Pa sta im je vise obecao u tri p m. Zadržavam pravo na drugačije tumačenje napisanog iako nisam diplomata. Umem makar da čitam. Kada Makron kaže da "Francuska pridaje značaj demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije" to znači da on jasno zaključuje da Srbija danas nije demokratska država Kada izrazi "poverenje u sposobnost Srbije da ponovo pronađe put dijaloga" on kaže da trenutno u Srbiji dijaloga nema Opomenuo je Acu Srbina da je "odgovornost svih da se angažuju na poštovanju ustavnog poretka" BiH A posebno jasno je naglasio da "je suštinski uslov za evropsku integraciju" njen odnos sa Kosovom (kao šta,sa susedom?). Šta je Aca Srbin rekao na to? I pitanje za sve vas: kako očekujete da predsednik Francuske javno izvesti o diplomatskim razgovorima sa izabranim predsednikom Srbije? Da ga psuje, grdi, prekori? Umesto da napadamo francuskog predsednika, ugledajmo se bar malo na revolucionarni narod Francuske. Ako nešto dobro znaju, to je kako se masovno štrajkuje, kako se protestuje. Zašto Francuska nije diktatura - zbog političara ili naroda? Izvinjavam se za off. Edited Thursday at 12:07 PM by Drug Crni slovo 10
Perkos2 Posted Thursday at 12:08 PM Posted Thursday at 12:08 PM (edited) 21 minutes ago, Helena said: Imaju jeftin način -neka nam uvedu vize, rekla sam. Imaju i drugi način, neka obelodane ugovore koje potpusuju sa psihopatom, neka ga jasno prozovu za teror nad građanima Srbije kao što mu jasno sve kažu za Kosovo Edited Thursday at 12:11 PM by Perkos2 3
Clash Posted Thursday at 12:09 PM Posted Thursday at 12:09 PM Just now, Drug Crni said: I pitanje za sve vas: kako očekujete da predsednik Francuske javno izvesti o diplomatskim razgovorima sa izabranim predsednikom Srbije? Da ga psuje, grdi, prekori? Odgovor. Očekujem da izda baš ovakvo saopštenje kako je izdao. Uopšteno, iskusno diplomatski sročeno sa hiljadu mogućih interpretacija. Nisam očekivao da ga Vučić u telefonskom razgovoru 30.03.2025. obrlati da ga primi u posetu za sedam dana.
Mina D. Harker Posted Thursday at 12:13 PM Posted Thursday at 12:13 PM Na dobrom si tragu @Drug Crni, oće ti Francuzi sve nešto uvijeno, indirektno, okruglo pa na ćoše. 😆 Ne mora da mi se sviđa, kao što mi se i ne sviđa taj pristup - ali ima logike u tome što pišeš. 1
Recommended Posts