Jump to content

Studentski i građanski protesti i blokade 24/25

Henry Chinaski

Recommended Posts

2 hours ago, SteveFrancis#3 said:

BIH je zemlja koja je ubedljivo najvise pogodjena prethodnim ratom. Razrusena, razrovana. Sa ogromnim brojem ljudskih zrtava. Pripadnici svake od etnickih skupina su svedocile zverstvima i pokusajima nasilnog krojenja drzavnog ustrojstva u skladu sa svojom agendom od one druge dve. 

Naravno da svi vide i jako dobro osete na svojoj kozi kako zapravo zive, medjutim ostale su traume i oziljci. Nepoverenje, zebnja. Ljudima koji su prosli kroz ratne 90e to nisu nekakvi apstraktni koncepti, oni su videli i doziveli to nasilje i pokusaj uterivanja u zamisljeni obor. Njima je neuporedivo teze da izgrade poverenje i povrate tu vrstu otvorenosti. Kod njih je jos uvek ziva ideja da npr. nepodrzavanje Dodika znaci nestanak Srba iz BIH. Tuzno je sto je tako, ali ovde se mora imati razumevanja. Ne moze da ne postoji razumevanje za Bosnjaka koji i pored svega loseg sto vidi glasa za nacionalnu opciju po kljucu nakon svega sto im se desilo. Ne znaci da to opravdavam, ali hocu da kazem da to nije nuzno samo puko odsustvo inteligencije i ogranicenost. Za mladje generacije koje ne pamte nista sigurno da nije ni blizu u toj meri i zato i vidimo ovu solidarnost i probijanje barijera upravo kod njih. Slazem se apsolutno da to prosto mora da se nadidje, nadraste, ali je sustina da nije jednako lak zadatak za nekoga kome je prvi komsija pobio pola familije, ko je oteran sa kucnog praga i uzeto mu sve. Ljudi u Srbiji ne razumeju to do kraja, siguran sam, jer i pored svega loseg nisu iskusili ni delic tog horora.

Iz tog razloga je najjednostavniji i najuspesniji model za drzanje vlasti upravo parazitiranje na tom strahu. Sve stranke tamo su to masterovale. 

Pa nije ni Nemačka ovde ostavila cveće i drvorede, već krv, smrt i rušenje, plus smo imali četnike, ustaše i još kojekakvu žgadiju. Prosečni Hamzo iz Sarajeva je nedugo posle rata kupovao fiće i kečeve od prosečnog Milojka iz Kragujevca, koji je išao na letovanje kod prosečnog Šime iz Splita jer su shvatili da Hamzo neće da se samoraznese uz Allahu akbar, da Milojko neće da kolje i da Šime neće da vadi oči. A cela zemlja je iste te Nemce primala na letovanje ili odlazila tamo da radi.

Ako oni misle da će ih održati neki lopov koji je u ratu mogao da osvoji samo desetine šlepera ronhila, što važi i za ostalu ekipu, ako ne shvataju da zbog iste takve ekipe nemaju ni prebijene pare u džepu i da zato moraju da trče kod istih tih Nemaca, onda nema šta da se priča. Uostalom, sa sve tri strane ima normalnog sveta koji će skoknuti kod komšija da probaju ćevape, baklave ili žilavku, koji trguju, rade i normalno se ponašaju, pa neka gledaju njih a ne kojekakve budale i lopine. Uostalom, i u toj Bosni postoje mladi, pa neka se ugledaju na njih. Eno oni u Sarajevu su prvi počeli da se bune, pa Banjalučani mogu da se ugledaju i na Beograd i na Sarajevo u tom smislu. Oni u Hrvatskoj su već položili ispit.

I ova mesta gde upravo danas poslužuju Pazarcima halal hranu, a Pazarci čestitaju sv. Trifuna, nisu baš Pariz ili London, ali ponašaju se normalno i civilizovano.

• Like 5

37 minutes ago, fancy said:

Od drugara, od juče:

Imam i ja info iz Paraćina 😄 

To što ide njih 13 je zato što je bila mnogo velika frka i panika za odlazak u Jagodinu i poveli su 90% zaposlenih. Generalno je bila jako nepopularna odluka pa su zaposleni skontali da samo mogu da kažu "nećemo" - ovo znam za gradsku upravu i javna preduzeća. Verovatno i dalje mogu da skupe autobuse od matorana sa sela i Roma. Generalno je SNS centrala nezadovoljna SNSom u Paraćinu godinama. Redovno dolaze iz vrha da ih dovode u red. Tamo su verovatno najmanje pokrali od bilo koje opštine do sad jer su nesposobni i za to - ne znam da li je to dobra ili loša stvar.

Bili su u Petrusu, u najlepšem brutalističkom hotelu

800px-Para%C4%87in,_Hotel_Petrus.jpg

• Like 5
  • Thanks 1

15 minutes ago, DJORDJE said:

Mogu da mu okrenu ledja, ali nece aktivno raditi na njegovom smenjivanju, osim ako ne krene da pravi sranja po komsiluku kao Milosevic. Cak i da hoce, u Srbiji nemaju koga da podrze, posto vecinu onih koje zovemo opozicija covek moze da opise kao cirkuzanti.

Pa kud ces vece cirkuzante od Vucica i njegove bande :classic_biggrin:. Zapad je podrzao (zli jezici bi rekli i doveo na vlast) Vucica, jer im je ovaj obecao da ce im ispuniti ono sto su trazili. Od Briselskog sporazuma, preko Rio Tinta pa sve do nekih "sitnijih" biznisa pojedinih faca sa zapada. Kada definitivno ukapiraju da cede suvu drenovinu, lako ce da mu okrenu ledja, a jos lakse da nadju sagovornika sa druge strane. Meneme mnogo vise sekira dali cemo, posle Vucica, uspeti da pocistimo nase dvoriste. Mnogo se djubreta tu nakupilo, od stajskog do uranijumskog. Kako ono ide: Da li ce sloboda umeti da peva, kao sto su suznji pevali o njoj?

6 minutes ago, Nicklord said:

Imam i ja info iz Paraćina 😄 

To što ide njih 13 je zato što je bila mnogo velika frka i panika za odlazak u Jagodinu i poveli su 90% zaposlenih. Generalno je bila jako nepopularna odluka pa su zaposleni skontali da samo mogu da kažu "nećemo" - ovo znam za gradsku upravu i javna preduzeća. Verovatno i dalje mogu da skupe autobuse od matorana sa sela i Roma. Generalno je SNS centrala nezadovoljna SNSom u Paraćinu godinama. Redovno dolaze iz vrha da ih dovode u red. Tamo su verovatno najmanje pokrali od bilo koje opštine do sad jer su nesposobni i za to - ne znam da li je to dobra ili loša stvar.

Bili su u Petrusu, u najlepšem brutalističkom hotelu

800px-Para%C4%87in,_Hotel_Petrus.jpg

Auuuuuu :Hail:

Izgleda opako, nisam ni znao da postoji nešto ovako, niti da su Nišlije bile tu... sad viudeh na FB, promako mi:

https://www.facebook.com/reel/590887847246669

https://www.facebook.com/watch/?v=1551674815539657

Alal vera za Petrus :thumbsup:

Edited by fancy
  • Like 2

U pravu ste, ide neki četnik sa Nišlijama, uvek je u prvom redu. Ali iskreno to je možda i dobro, pošto mislim da ruši barijeru onima iz malih mesta koji su čuli da su ti studenti neki strani plaćenici. Računam da su ljudi koji su u građanskom fazonu ipak dovoljno mudri da im to ne oboji ceo studentki pokret u četničke boje.

Što se tiče neke opšte ideološke opredeljenosti, mislim da je među studentima slična zastupljenost kao i u opštoj populaciji.

Odnosno da je većina u makar blago nacionalističkom fazonu. Ali to je jednostavno tako, to se neće promeniti preko noći.

Meni je veliki plus u svemu ovome njihovo međusobno povezivanja i druženje. Tako da jedni uz druge idu ljudi sa ikonama i momci sa lakiranim noktima. Ako su se oni složili da ne moraju da misle o svemu isto, ali da se zakon i ustav moraju poštovati i da instituticije treba da budu nezavisne i da rade svoj posao i prolaze kroz sve ovo zajedno, možemo i mi da ih podržimo.

Na kraju krajeva, ovo je sada jedna potpuno nova paradigma, mislim da im je svima zajedničko da interes Srbije zaista stavljaju na prvo mesto, ne očekuju nekog spasioca spolja, a kako se situacija razvija na međunarodnom nivou, šanse da se takav neki pojavi ni ne postoje.

Trebaće svima nama ostalima koji smo pratili politiku i bili angažovani kao građani da se snađemo i preorijentišemo u ovom novom koordinatnom sistemu koji se sada postavlja.

• Like 13

Kao što su studenti iz regiona koji ne pamte ratove manje opterećeni međusobnim razmiricama, pa mogu da pruže podršku jedni drugima, tako su i domaći studenti manje opterećeni istorijskom podelom na nacionalno i građansko.

• Like 5

6 hours ago, Perkos2 said:

kao što već napisah " na silu ne biva" pošto praziluk još barem 2-3 generacije viri iz dupeta

Znači, da bi neko postao Beograđanin, mora bar 3 puta da se rodi u Beogradu. 

• Like 1
  • Ha-ha 6

28 minutes ago, nemanjaol said:

Trebaće svima nama ostalima koji smo pratili politiku i bili angažovani kao građani da se snađemo i preorijentišemo u ovom novom koordinatnom sistemu koji se sada postavlja.

Svako iole normalan će lako da se snađe u tom novom sistemu...samo neka ga klinci postave na zdrave noge uz pomoć svojih profesora, stručnjaka i nekorumpiranih intelektualaca, kao i nas u vidu nekakve pozadine (pozadine, xexe).

Edited by implant

29 minutes ago, nemanjaol said:

...

Odnosno da je većina u makar blago nacionalističkom fazonu. Ali to je jednostavno tako, to se neće promeniti preko noći.

Meni je veliki plus u svemu ovome njihovo međusobno povezivanja i druženje. Tako da jedni uz druge idu ljudi sa ikonama i momci sa lakiranim noktima. Ako su se oni složili da ne moraju da misle o svemu isto, ali da se zakon i ustav moraju poštovati i da instituticije treba da budu nezavisne i da rade svoj posao i prolaze kroz sve ovo zajedno, možemo i mi da ih podržimo.

...

Meni deluje da je već počelo da se menja. Prvi korak je da se prihvati međusobno poštovanje sa drugim narodima, što je ova generacija već ranije započela. Iako je to ranije započelo, sada se dobro vidi. Naravno da će ostati nešto u tradicionalnom smislu, tipa slave, kolo i slično, ali za početak je bitno da se mržnja prema drugim narodima vrati u kanalizaciju i da se ta kanalizacija polako zatrpava.

Mislim da je ovo istorijska šansa da se to promeni, a kada se to desi, nacoši mogu slobodno da se vrate u jazbine i da njihova pojava bude na nivou majmuna u zoološkom vrtu. Doduše, ovde postoje i dve razlike: a) majmuni su simpatični i b) majmuni ne zaslužuju da budu u kavezu.

29 minutes ago, Eddard said:

Znači, da bi neko postao Beograđanin, mora bar 3 puta da se rodi u Beogradu. 

I da tri pute rikne, pa da se reinkarnira. U mističnim spisima ta pojava je poznata pod nazivom Batajnički Gambit.

Edited by implant
  • Ha-ha 7

30 minutes ago, Smrtokapa said:

Mek je čini mi je pomenuo da će biti okupljanje baš kod solitera, očekujem reprezentativan doček.

Mek izlazi, (hleb i so se podrazumevaju): "Dragi moji, sad je jasno - pobedićete, pobedićemo svi zajedno!!!!"

Studenti: * pakuju se bez reči, motaju zastave, povlače zahteve u suzama kreću peške nazad za Bg, NS, Ni, NP... ljudi se razilaze... *

N1 novinar u šoku, prilazi s mikrofonom random studentu: "Šta se dešava?!?!??!"

S: "Znate. neki od nas su na Vox92..."

• Like 1
  • Ha-ha 17

28 minutes ago, DJORDJE said:

Znaci najebace Srbija i gore nego sto sam mislio.:classic_biggrin:

Mek je x puta na forumu pisao kako nama spasa nema.

Znao sam da će rezultata biti, samo nisam znao da će uzeti formu ovih studentskih protesta.

Edited by Smrtokapa
  • Ha-ha 2

Kad sam vec baba baksuz pa sve vidim, da kazem i sta sam jos videla na zaista masovnim protestima u mom gradu Vrscu: Ljudi se grle. Kako? Lepo: juce sam srela skolsku u biblioteci, danas se sretnemo ispred gimnazije koja je zborno mesto odakle krece shetnja do centra grada i kako se prepoznamo u masi ljudi, traktora, bajkera - tako se grlimo i cmacemo kao da se nismo videle 100 godina. I nismo jedine, srecu se ljudi iz razlicitih delova grada, skola, i vlada neki osecaj srece sto vidis te ljude da su bas tu, na pravoj strani (ne)pravde, kao da im cestitas polozen neki ozbiljan ispit, neku tek stecenu diplomu iz normalnosti. 

Drugi momenat koji me raduje su kucni ljubimci i ulicni psi. Prvi su tako lepo vaspitani, strpljivi, odlicno podnose paklenu galamu pistaljski, motora bajkera, brundanje ogromnih traktora, dok traje 15 minuta tisine niko da lane, odlicno se slazu i veliki haskiji, vucjaci i malene francuske pudlice. Ako obratite paznju dok gledate reportaze o protestima, videcete da je uvek tu neki zuca ili bleki koji mase repom srecan sto je tu, u tom mnostvu ljudi koji svedoce necem boljem za sebe ali, sigurna sam, i za njih. 

• Love 5

25 minutes ago, Perkos2 said:

Minimum🤪 mada znaš ti o čemu pišem samo bi da malo budeš duhovit

Ma nemaš ti pojma šta je pravi Beograđanin! :lol_2:

Pričao mi je deda da je naš daleki predak DJ Pećinko jurio dinosauruse ispred svoje rezidencije u tašmajdanskoj pećini sve do Kalenića i Bajlonija i da su zbog njega dinosaurusi nestali iz ovog dela Evrope. 

Nešto mlađi predak DJ Vasicus je počeo da se bavi biznisom. Otišao je jednom u Naisus kod tamo nekog Konstantina koji se malo bavio politikom, a malo ugostiteljstvom. Tamo je probao čuvena rimska jela iz Naisusa kao što su burecus i caevapicus. Sledeće godine je uplatio letovanje u Egiptu kod nekog Kronoskamona, čiji je hotel imao sasvim dobru klimatizaciju za to vreme, al' nekako bezveznu klopu. Čim se vratio, osnovao je firmu u Singidunumu i počeo da liferuje burecus i caevapicus u Egipat, zbog čega tamo i danas imaju specifična peciva i ono što zovu kebab.

Eto šta su pravi Beograđani!

:classic_tongue:

Edited by DJ_Vasa
  • Ha-ha 5
  • WOW 1

1 hour ago, implant said:

Svako iole normalan će lako da se snađe u tom novom sistemu...samo neka ga klinci postave na zdrave noge uz pomoć svojih profesora, stručnjaka i nekorumpiranih intelektualaca, kao i nas u vidu nekakve pozadine (pozadine, xexe).

Nisam mislio sistem, kao državni sistem.

Više kao potpuno nova paradigma u društveno-političkom životu u Srbiji

• Like 1