JPM Posted January 8 Share Posted January 8 Da malo razmrdamo ovu pospanost, pre pocetka svih desavanja. Zalepicu ispod pravilnik iz prosle sezone, pa ste onda vi na potezu sa svojim predlozima. S obzirom da sezona pocinje sredinom marta, predlozi ce biti razmatrani do kraja februara. Dakle, pravila za 2024: 1) Prvo i osnovno pravilo: Prognoziramo redosled prva TRI vozača u kvalifikacijama (za vikend gde postoje sprint trke pogađa se posebno poredak prva tri vozača u kvalifikacijama, posebno u sprint trci), redosled prvih DESET vozača u trci i, na kraju, vozača koji će ostvariti najbrži krug u trci. 2) Bodovanje: Svaki pogodak donosi po jedan bod, dakle možete osvojiti tri boda za kvalifikacije (sprint trci), deset za trku i jedan za najbrži krug. 3) Bonusi: Ako nego pogodi tačan redosled sva tri vozača u kvalifikacijama, dobiće dodatan bonus bod za kvalifikacije. Ko istovremeno ostavi prognozu i za kvalifikacije i za sprint trku ima pravo na bonus i u sprint trci u slučaju pogodka sva tri vozača na podijumu u ispravnom redosledu, ko prognozira ova dva događaja posebno (dakle poredak u sprint trci nakon kvalifikacija) nema pravo na bonus u sprint trci. Ako neko u glavnoj trci pogodi tačan redosled prva tri vozača, odnosno podijum, dobiće jedan bonus bod. Ako neko pogodi tačno prvih 6 vozača u trci u ispravnom poretku imaće 3 bonus boda a ako neko pogodi (što se nikada nije desilo i nikada se neće desiti) pogodi tačan redosled svih 10 vozača, dobija 10 dodatnih bonus bodova. Ukoliko neko pogodi sve osvajače bodova, ali ne po redosledu, za taj mali podvig dobiće 2 bonus boda. 4) Računanje poretka: Računamo poredak onako kako je ostvaren nakon poslednje sekunde u kvalifikacijama dok se u trci računa poredak koji je važeći u trenutku proglašenja pobednika (podijuma), odnosno u toku dana kog je trka održana, dakle sve kazne dodeljene u samoj trci ili neposredno nakon završetka iste, ali pre proglašenja pobednika i dodele trofeja se računaju (diskreciono pravo komesara prognoze da uračuna i kazne koje su obelodanjene u nekom kraćem vremenskom periodu nakon proglašenja pobednika, ali isključivo kazne donete na stazi istog dana kada i trka). 5) Vreme: Svoju prognozu možete ostaviti sve do minuta pre početka kvalifikacija za kvalifikacije (tj do starta sprint trke), odnosno minuta pre početka trke za trku. Naravno, ako neko putuje ili slično, pa neće biti u mogućnosti da ostavi prognozu na dan kvalifikacija ili na dan trke, može da ostavi kompletnu prognozu za kvalifikacije i trku kad god poželi - dva dana pre, tri dana pre, pet dana pre, jedino se ne može prognozirati za dve i više trka unapred. Možete da prognozirate samo kvalifikacije, sprint trku ili samo trku. Naravno, prirodno je da prognozirate i jedno i drugo i treće kad ima, ali ako neko ne ostavi prognozu za kvalifikacije jer nije stigao/uspavao se/štagod, može slobodno da prognozira trku i najbrži krug. I obrnutno - ako neko prognozira samo kvalifikacije a potom ne ostavi prognozu za trku jer nije stigao/uspavao se/štagod, bodovi ostvareni u kvalifikacijama se računaju. 6) Ispravnost prognoze - ovo je veoma važno: Molim vas da pre ostavljanja posta proverite svoju prognozu - ako je neko napisao imena jednog vozača dva puta u kvalifikacijama, ili je napisao umesto 1. 2. 3. - 1.2.2. / 1.3.3./2.2.3./1.3.3 poništava mu se celokupna prognoza za kvalifikacije. Primer - ako neko napiše 1. Hamilton, 2. Fetel, 2. Ferstapen, a poredak prva tri zaista bude takav, prognoza se svejedno poništava. Identična pravila važe i za trku, s tim što za trku važi da bi prognoza bila validna da obavezno ostavite i ko će ostvariti najbrži krug. Ako pogodite svih 10 vozača tačno po redosledu, a ne ostavite prognozu za najbrži krug, prognoza za trku vam se, nažalost, poništava. 7.) Pobednik vikenda: Forumaš koji ima najviše pogodaka za celokupan vikend dobija jedan dodatni bonus bod kao pobednik vikenda (ako dva ili više forumaša imaju imaju isti broj pogodaka, što je najviše za taj vikend, bod se ne deli na pola - dakle, ne dobija se ništa). 😎 Rangiranje: U slučaju da više igrača ima isti broj bodova na tabeli, bolje plasiran će biti onaj ko ima više pobeda u vikendu (bonus bodovi iz 8. tačke), ako su i tu izjednačene onda će bolje plasirani biti onaj ko je imao veći maksimalni skor u nekoj od rundi, ako je i tu egal onda se gleda drugi najbolji, pa treći i tako redom dok se ne dođe do prvog nivoa gde je moguće razgraničiti dva takmičara. 9) Nagrada za pobednika prognoze: Ne postoji Izvolite, svi predlozi su dobrodosli, o onima koji naidju na vece odobravanje cemo diskutovati i sto da ne, usvojiti. Pozdrav. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted January 8 Share Posted January 8 Ma furaj isto kao i do sada, ne treba nista dirati... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted January 9 Share Posted January 9 16 hours ago, Radoye said: Ma furaj isto kao i do sada, ne treba nista dirati... Great minds think alike 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted January 12 Author Share Posted January 12 Ideja mi je da pruzim ljudima priliku da daju predloge. Licno imam samo jednu sitnu prepravku, a ona glasi da cu u buduce davati bonus poen za sprint onima koji pogode prvu trojicu cak i ako nisu u isto vreme dali prognozu za sprint i kvalifikacije. Ostalo ni ja ne bih dirao. Ali, kao sto vec rekoh, otvoren sam za zanimljive predloge. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Contador54 Posted January 14 Share Posted January 14 Predlog sa moje strane - poen za pobednika vikenda se uvek dodeljuje, cak i u slucaju istog broja pogodaka. Kriterijum moze biti broj pogodaka u trci, broj pogodjenih vozaca na podijumu, najbrzi krug, itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted January 14 Author Share Posted January 14 To nije problem implementirati. Mozes li da mi kazes sta mislis da ce biti benefit takve promene? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Contador54 Posted Wednesday at 08:53 AM Share Posted Wednesday at 08:53 AM Benefit bi u tom slucaju pokupio samo pobednik vikenda u vidu tog poena i licne satisfakcije jer nosi laskavu titulu najboljeg za tu rundu. Iskljucujemo neuredjenost time sto obezbedjujemo da se dogodjaj realizuje bez obzira na ostale faktore. U proslosti smo imali situaciju da neko bude pobednik vikenda sa recimo 4 poena jer su svi drugi imali manje. Dok recimo neki vrhunski rezultati nisu nagradjeni jer su bila dva takmicara sa npr 12 poena. Ovo mi nije u redu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romantik Posted Wednesday at 10:37 AM Share Posted Wednesday at 10:37 AM Ja imam zamerku na ovo. Ok mi je da pobednik vikenda dobije dodatni poen ako se na osnovu nekih drugih kriterijuma moze izdiferencirati ko je pobednik od onih sa istim brojem bodova, dakle kao sto je pomenuto gore na osnovu vise pogodaka u prvih 10, ako je to isto na osnovu onog ko je pogodio najvisi plasman (recimo oba su dobili bodove za prvu trojicu po redu, ali je onda jedan dobio za petog i devetog a drugi za sestog i sedmog, pobednik je ovaj sa petom pozicijom) ili ko je pre ostavio prognozu i moze se dalje ici tako sa tajbrejekerima koliko treba, ali sam apsolutno protiv da vise od jedne osobe dobije bod za pobednika vikenda, to bi obesmislilo isti skroz. Trkanje je jedan od retkih sportova gde ne postoji nereseno, gde ne moze da se podeli prvo mesto, gde uvek postoji pobednik i za mene je to najveca lepota istog, deliti prvo mesto, pa makar i u prognozi mi je tesko svetogrdje. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 10:43 AM Author Share Posted Wednesday at 10:43 AM Ok, ajd da vidimo misljenja pa cemo vec nesto odluciti. Ja nisam protiv ali ovo sto romantik pise jeste istina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Contador54 Posted Wednesday at 10:59 AM Share Posted Wednesday at 10:59 AM Za slucaj da nisam to nisam jasno istakao - pobednik vikenda moze biti jedna i samo jedna osoba. Apsolutno saglasan sa romantikom. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 11:21 AM Author Share Posted Wednesday at 11:21 AM (edited) Ja tebe onda nisam razumeo, to jest tvoj predlog. Aha... jasno mi je. Da pobednik uvek bude jedan ali da uvedemo i podkriterijume za određivanje pobednika. Ok, jasno je. Edited Wednesday at 11:36 AM by JPM Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalHead Posted Wednesday at 12:41 PM Share Posted Wednesday at 12:41 PM Ja sam za totalnu promenu i cak sam nesto i radio na tome. Moj predlog: - Bodovanje svake sesije osim treninga (dakle ako imamo sprint vikend onda cemo davati predikcije i za obe sesije kvalifikacija i za sprint i feature race). - Bodovanje kvalifikacije ide top 5, bodovanje trka ide top 10. - 2 poena za pogodjenu poziciju vozaca na pravom mestu, 1 poen za +1/-1 promasenu poziciju vozaca - 1 poen za najbrzi krug u trci Mogu da napravim web aplikaciju koja ce primati predikcije i automatski racunati rezultate (a i vreme je bilo za tako nesto, realno). @JPM ili ko vec, moze da nastavi da administrira aplikaciju odnosno njegov posao ce biti da napravi kalendar dogadjaja (definise sve sesije koje bodujemo sa deadline-om za slanje predikcija) i da na kraju svake sesije koji se boduje (ili vikenda) unese rezultate te sesije i startuje obracun. Dakle dosta laksi posao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 12:48 PM Author Share Posted Wednesday at 12:48 PM Ja nemam ništa protiv da administriram sledeću sezonu, pa ako napraviš aplikaciju drage volje ću da je koristim. Ja sam pravio neke excel funkcije i računao automatski nakon što sam prvih par kola nekolicini zakinuo računajući peške. Od tad nije bilo problema, ali sad ne znam kako bih formulisao excel funkciju za ovo: - 2 poena za pogodjenu poziciju vozaca na pravom mestu, 1 poen za +1/-1 promasenu poziciju vozaca Tako da računaj na mene makar za ovu godinu pa ćemo videti nadalje. Još jedna stvar. Voleo bih da nekako izreklamiramo ovaj fantazi i na ostalim sportskim temama, a da mi admini odatle ne brišu upise bezveze. Prošle godine mi na fudbalu to nije dozvoljeno bilo, kao da sam ne znam ni ja šta pisao, a ja samo pozvao ljubitelje F1 da nam se pridruže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted Wednesday at 12:52 PM Share Posted Wednesday at 12:52 PM A mozemo da tipujemo i svih 20 u trkama, pojedinacno Q1/2/3 i sve slobodne treninge plus predsezonska testiranja. Mislim da se bespotrebno ide u komplikaciju. Igra je zazivela jer je u sustini bila jednostavna i nije zahtevala veliki napor ni da se vodi ni da se igra. Ako zakomplikujemo stvari na kraju ce biti da ce glasati samo 2-3 coveka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalHead Posted Wednesday at 12:53 PM Share Posted Wednesday at 12:53 PM Cak i da napises Excel funkciju za to (sto je moguce) ostaje ti posao unosenja tudjih predikcija u tabelu a ako zelimo da omasovimo fantazi onda to postaje obiman posao. Jos jedna stvar, sa aplikacijom bi bilo lako da neko posalje predikciju a da ne pisemo svi razlicito imena vozaca pa da onda onaj ko obracunava mora da tumaci i "prevodi". To je takodje bio jos jedan od problema... da li je VER ili Max. Pa je bilo cak "pretnji" da ce bataliti fantazi ako mu se ne dozvoli da pise Max - tako nekako :D @Radoye Onda da batalimo sprint u potpunosti. I to mi je ok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 01:12 PM Author Share Posted Wednesday at 01:12 PM Ove promene koje je Metalni pomenuo nisu drasticne, i ako se usaglasimo oko pravila na vreme ja cu to lepo da prezentujem gradjanstvu. Samo da damo malo vremena da se to sve napravi. Slazem se da ne trebamo ici u komplikacije. Koliko ti vremena treba za weba app, Metalni? Da kazemo da predlozi idu do kraja januara umesto do kraja februara da bi ti imao vreme da to sastavis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted Wednesday at 03:52 PM Share Posted Wednesday at 03:52 PM Ne kazem da je promena drasticna, samo treba paziti da ne prekomplikujemo stvari. Jednostavnost ima neki svoj kvalitet 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted Wednesday at 04:19 PM Share Posted Wednesday at 04:19 PM 3 hours ago, MetalHead said: Cak i da napises Excel funkciju za to (sto je moguce) ostaje ti posao unosenja tudjih predikcija u tabelu a ako zelimo da omasovimo fantazi onda to postaje obiman posao. Jos jedna stvar, sa aplikacijom bi bilo lako da neko posalje predikciju a da ne pisemo svi razlicito imena vozaca pa da onda onaj ko obracunava mora da tumaci i "prevodi". To je takodje bio jos jedan od problema... da li je VER ili Max. Pa je bilo cak "pretnji" da ce bataliti fantazi ako mu se ne dozvoli da pise Max - tako nekako :D @Radoye Onda da batalimo sprint u potpunosti. I to mi je ok. Ja bih pisao imena kako ih piše FIA. Ko napiše Frštapn, DSQ. Pomoglo bi u aplikaciji. @Radoye znam da pišeš sve u fonetskoj transkripciji, strašno mi to ide na nerve, ali dobar si čo'ek, volim ja tebe pa nekako preživim 😁😁😁 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maharaja Posted Wednesday at 04:29 PM Share Posted Wednesday at 04:29 PM Ja sam za to da pravila budu što jednostavnija, jer ih ne znam ni ovako. A ako će onome ko računa poene olakšati, onda neka se uvede standard kako ima da se piše ime vozača. Ja te bodove ne bih računao nikad, i svaka čast svakome ko ih računa. Nikome ne treba da bude teško da se pridržava dogovorenog standarda. Samo copy-paste Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts