Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, Helena said: Dakle, zašto su posebna vrsta debila? Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne. A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Evo i opširnijeg odgovara. Samo pitaj ChatGTP, mogli su političari da ga konsultuju pre nego što su doneli ovakve retardirane odluke. 1. Potencijal za zloupotrebe i slabije proveravanje identiteta Ako je promena pola na izvodu iz matične knjige rođenih besplatna i administrativno olakšana, postoji rizik da: - ljudi to rade bez stvarne potrebe, iz praktičnih razloga (npr. pravne ili sportske prednosti), - sistem postane podložniji zloupotrebama u oblasti osiguranja, zatvorskog sistema, kvota, sporta i sl. - Kada je procedura previše jednostavna, država gubi deo kontrole nad verodostojnošću osnovnog identifikacionog dokumenta. 2. Slabljenje značenja zvaničnih dokumenata Izvod iz matične knjige rođenih je istorijski dokument koji treba da odražava biološku realnost u trenutku rođenja. Ako se on pretvara u dokument koji odražava subjektivni identitet, dolazi do: - brisanja razlike između biološkog pola i društvenog identiteta, - problema u statistici (zdravstvo, demografija, kriminalistika), - konfuzije u zakonima koji se oslanjaju na jasne definicije pola. 3. Konflikt sa pravima žena i zaštitom ženskih prostora Jedan od glavnih razloga zašto se ovo smatra lošim potezom je pitanje: - ženskih sportova, - svlačionica, - zatvora, - skloništa za žrtve nasilja. Ako pravno postaje dovoljno samo promeniti dokument bez strogih kriterijuma, biološki muškarci mogu doći do pristupa prostorima namenjenim isključivo ženama. To stvara realan konflikt između prava trans osoba i prava žena na bezbednost i pravičnost. 4. Ideološka poruka umesto praktične reforme Mnogi kritičari vide ovo kao: - politički potez za signaliziranje vrline, a ne stvarno rešavanje problema; - fokusiranje na simbolična pitanja dok postoje realniji i hitniji problemi (zdravstvo, stanovanje, bezbednost, troškovi života). Drugim rečima, vlada se bavi visoko-ideološkim temama dok građani imaju svakodnevne realne probleme. 5. Učinak na društvenu koheziju Ovakve odluke često: - produbljuju kulturne podele u društvu, - izazivaju otpor velikog dela populacije, - stvaraju osećaj da se važne društvene promene donose bez širokog konsenzusa. To dugoročno može destabilizovati poverenje ljudi u institucije. 2
Helena Posted 40 minutes ago Posted 40 minutes ago (edited) 35 minutes ago, Darko said: Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne. A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala. Jasno sam dala do znanja da trans žene ne smatram lažnim polom. Navela sam primer Andree iz Tuzle, koja je došla do svog tela baš u Australiji. Dakle, komentar mi je zasmetao, vest pozdravljam. Usput, svaki zakon, pravilo i pravilnik može da se zloupotrebi, sve ostalo je trabunjanje o ideološkim, komunističkim i inim stvarima, napisano da stoji, jer GTP Pročitala sam takođe vest da Australija uvodi zabranu društvenih mreža osobama mlađim od 16 godina, što mi govori da ipak brinu o bezbednosti i mentalnom zdravlju. Što se pak tiče stavke 3, upisa o bezbednosti, za mene je to obična fasada onoga za čega sam dobila ban. Čestitke Australiji. Edited 39 minutes ago by Helena
Recommended Posts