Jump to content

Recommended Posts

Posted

Disforija jeste poremećaj i ne treba to negirati, jer, prvo u MKB ima svoju dijagnozu (F pa sam broj-dakle u mentalnim poremećajima/oboljenjima).

Da nije tako, stvarno bi bilo ničim izazvano sakaćenje potpuno zdrave dece, kako Darko i Fensi tvrde ( s tim da šta sve neki roditelji rade sa svojom decom pod okriljem zakona Darvin nekako ipak nije rešio :classic_sleep:).

Gospoja oko koje se vodi borba sigurno ne priča potpunu istinu, govori i ističe ono što joj odgovara.

-Studenti je nisu prihvatili, ni njen rad, kolege takođe.

Ja ne mislim više vremena da trošim na nju.

Proširiću priču i na ovo, važno je u sveopštem ozračju (divna nova hrvatska reč :classic_biggrin:)- imati u porodici nekog ko je homoseksualac ili trans osoba je ravno katastrofi - gube se benefiti "pristojne i ugledne porodice" i dolazi se do pakosnog "ma znali smo mi to, to su ti ti ( pa dodaj prezime).

Bukvalno bi porodice volele više nekog Vuka Bojovića da im je sin ( skorašnji primer Vujadina Savića).

Uglavnom, niko ne uzme dete pod mišku pa kod doktora da kaže "mi danas da smo žensko, pa daj, recni malo ", kao što se pokušava provući kroz diskusiju.

Porodice prolaze kroz pakao i intimni i društveni, veliki broj ljudi je uključeno u proces, mnogo patnje je tu, da bi neko od njih mislio na sirotu Kerol i njenu sudbinu pustuu, na neke *Darvine koji će rešiti stvar* etc

Cilj im je da pomognu svom detetu.

• Like 1
Posted

3 hours ago, Eddard said:

3 hours ago, Eddard said:

Ovo jeste realna etička dilema. Ali, opet ponavljam, većina onih koji pate od gender dysphorie neće biti podvrgnuta takvim radikalnim metodama. To je last resort. Takođe, koji izbor imaš: ili da kažeš da je to sve bullshit i ostaviš takvu decu da pate, ili da kažeš, ajde da im nekako olakšaš patnju. A nekad, i samo ponekad, jedini način da se to uradi je da se promene fizičke karakteristike biološkog pola. Što ima svoju cenu, slažem se, nije dobro, ali je i dalje za te, odabrane individue, manje štetno od alternative. Trenutno ne postoji metod kojim bi promenio psihu da prihvati biološki pol. 

Problem je nastao kad se u USA iz ideoloskih razloga taj retki slucaj primenjivao I na one kojima je pubertet neugodan. Zato sto je ideologija usla u medicinu. Ili zato sto je postalo trendi. Kao sto je Bill Maher rekao, kako je moguce da su trans deca uglavnom u Kaliforniji I NYC, parafraziram.

Mozemo da kazemo da pustimo Darwina da dokaze svoju teoriju, medjutim ako je pritisak na roditelje "ako ne pristanes na trans procedure, dete ce ti umreti", onda to stvarno zahteva intervenciju.

Posted
4 minutes ago, Angelia said:

ako ne pristanes na trans procedure, dete ce ti umreti",

Ovo je preterivanje i u pitanju su izolovani slučajevi. Vidim, ne diže se kuka i motika kad roditelji maloletnoj deci ugrađuju silikone i hijalurone i menjaju im lični opis, zarad bolje prodaje udaje, a u suštini je isto, ako ne i gore.

Posted
34 minutes ago, Helena said:

Gospoja oko koje se vodi borba sigurno ne priča potpunu istinu, govori i ističe ono što joj odgovara.

-Studenti je nisu prihvatili, ni njen rad, kolege takođe.

Ja ne mislim više vremena da trošim na nju.

Šta je to toliko problematično izjavila?

Ono što sam ja čula od pomenute profesorke nije nekakva MAGA propaganda, treba i tu biti fer.

Ono sa čim se slažem je da se odlazi u drugi ekstrem sa ovim tvrdnjama da će neko sakatiti decu, pošto do samog odobrenja za proces promene pola kod dece (a i kod odraslih) nije lako doći. I s razlogom je tako.

Posted
7 minutes ago, Eddard said:

Ovo je preterivanje i u pitanju su izolovani slučajevi. Vidim, ne diže se kuka i motika kad roditelji maloletnoj deci ugrađuju silikone i hijalurone i menjaju im lični opis, zarad bolje prodaje udaje, a u suštini je isto, ako ne i gore.

Ima dovoljno slucajeva da se digla kuka I motika. Imas I slucajeve da roditelji izgube starateljstvo jer nece da transuju dete. Potpuno se slazem da ni kozmeticke procedure ne treba da budu samo za extremne slucajeve kod maloletnika. Ali to se retko desava u USA, I nije nametnuto. Realno u vecem delu USA, dete ne moze da dobije tetovazu do odredjenog uzrasta, zavisi od drzave do drzave ali mislim do 12 ili 14 godina, a nakon toga samo uz saglasnost roditelja. Recimo u Kaliforniji do 18, ali moze da dobije puberty blockers.

Nije vise ni tajna da su radili operacije na deci.

Posted

Po dostupnim podacima nije urađena nijedna operacija na deci mlađoj od 12g. Nadležna udruženja savetuju da se operacije ne vrše pre 18 godina.

Posted
25 minutes ago, DameTime said:

Šta je to toliko problematično izjavila?

Ono što sam ja čula od pomenute profesorke nije nekakva MAGA propaganda, treba i tu biti fer.

Ono sa čim se slažem je da se odlazi u drugi ekstrem sa ovim tvrdnjama da će neko sakatiti decu, pošto do samog odobrenja za proces promene pola kod dece (a i kod odraslih) nije lako doći. I s razlogom je tako.

https://www.aei.org/articles/there-are-only-two-gametes/

Ovde ništa problematično, to zastupa i to je ok.

Posle je problem gde kuka kad neko ospori njen rad i ja tačno ne znam šta je tako priblem, ali nikad nije jednostran.

Nisam mnogo ni zainteresovana, jer nemam živaca za konzerve *Bog je reko tako i tačka a Bog sam ja* ljude.

A tranp je prvo to potpisao po stupanju na dužnost i to je moj utisak, da je maguša.

20 minutes ago, Eddard said:

Po dostupnim podacima nije urađena nijedna operacija na deci mlađoj od 12g. Nadležna udruženja savetuju da se operacije ne vrše pre 18 godina.

To si ovde, na temi, mnogo stvari dobro objasnio, svaka čast.

Budući pedagog :wicked:

Ali pokušavam da zamislim average Srbijanca dok čita ovu rečenicu i razumem i njih.

• Ha-ha 1
Posted
On 12/20/2025 at 7:27 AM, Angelia said:

cak I ako bi dokazali da postoji neka veza izmedju autizma I vakcina (za sta nema dokaza trenutno jer nije eticki).

16 hours ago, Angelia said:

Cekaj, ja kazem da nema dokaza za povezanost autizma sa vakcinama, a ti tvrdis da je dokazano da to ne moze biti slucaj? Ili da Tylenol ne moze da steti u trudnoci? Mislim da si me zbunio malo, ne razumem sta diskutujemo. 

Možda sam te ja pogrešno razumeo, tvoja inicijalna tvrdnja (iz prvog quote-a) mi je zvučala onako malo, problematično jer eto, trenutno nema dokaza da vakcine imaju veze sa autizmom, što implicira da će možda nekad biti. To otvara prostor za skepsu gde joj mesto nije, jer postoji dovoljno dobrih dokaza (ionako nisu najčvršći u apsolutnom naučnom smislu) da takva veza ne postoji.

16 hours ago, Angelia said:

Inace slucaj sladoleda lepo objasnjen u textu, zasto  obzervacija nije uvek dokaz.

Observacija nije, ali dobro napravljena observational study jeste dokaz. Da postoji veza između autizma i vakcina, postojale be observacione studije koje bi ti vezu pronašle. One ne postoje. Postoje observacije (kao ona vejkfildova "studija", koja je primer za jednu užasno loše postavljenu studiju), koje nisu kauzaliteti. Za sada takve studije ne postoje. Nijedna. Za mene samim tim tvrdnja da mmr vakcina ne izaziva autizam ima status teorije.

Uglavnom, slažemo se da nikakva veza između autizma i vakcina nije dokazana.