Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Helena said:

Dakle, zašto su posebna vrsta debila?

Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne.

A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala.

Posted

Evo i opširnijeg odgovara. Samo pitaj ChatGTP, mogli su političari da ga konsultuju pre nego što su doneli ovakve retardirane odluke.

1. Potencijal za zloupotrebe i slabije proveravanje identiteta

Ako je promena pola na izvodu iz matične knjige rođenih besplatna i administrativno olakšana, postoji rizik da:

- ljudi to rade bez stvarne potrebe, iz praktičnih razloga (npr. pravne ili sportske prednosti),

- sistem postane podložniji zloupotrebama u oblasti osiguranja, zatvorskog sistema, kvota, sporta i sl.

- Kada je procedura previše jednostavna, država gubi deo kontrole nad verodostojnošću osnovnog identifikacionog dokumenta.

2. Slabljenje značenja zvaničnih dokumenata

Izvod iz matične knjige rođenih je istorijski dokument koji treba da odražava biološku realnost u trenutku rođenja.

Ako se on pretvara u dokument koji odražava subjektivni identitet, dolazi do:

- brisanja razlike između biološkog pola i društvenog identiteta,

- problema u statistici (zdravstvo, demografija, kriminalistika),

- konfuzije u zakonima koji se oslanjaju na jasne definicije pola.

3. Konflikt sa pravima žena i zaštitom ženskih prostora

Jedan od glavnih razloga zašto se ovo smatra lošim potezom je pitanje:

- ženskih sportova,

- svlačionica,

- zatvora,

- skloništa za žrtve nasilja.

Ako pravno postaje dovoljno samo promeniti dokument bez strogih kriterijuma, biološki muškarci mogu doći do pristupa prostorima namenjenim isključivo ženama.

To stvara realan konflikt između prava trans osoba i prava žena na bezbednost i pravičnost.

4. Ideološka poruka umesto praktične reforme

Mnogi kritičari vide ovo kao:

- politički potez za signaliziranje vrline, a ne stvarno rešavanje problema;

- fokusiranje na simbolična pitanja dok postoje realniji i hitniji problemi (zdravstvo, stanovanje, bezbednost, troškovi života).

Drugim rečima, vlada se bavi visoko-ideološkim temama dok građani imaju svakodnevne realne probleme.

5. Učinak na društvenu koheziju

Ovakve odluke često:

- produbljuju kulturne podele u društvu,

- izazivaju otpor velikog dela populacije,

- stvaraju osećaj da se važne društvene promene donose bez širokog konsenzusa.

To dugoročno može destabilizovati poverenje ljudi u institucije.

• Like 2
Posted (edited)
35 minutes ago, Darko said:

Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne.

A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala.

Jasno sam dala do znanja da trans žene ne smatram lažnim polom.

Navela sam primer Andree iz Tuzle, koja je došla do svog tela baš u Australiji.

Dakle, komentar mi je zasmetao, vest pozdravljam. 

Usput, svaki zakon, pravilo i pravilnik može da se zloupotrebi, sve ostalo je trabunjanje o ideološkim, komunističkim i inim stvarima, napisano da stoji, jer GTP :classic_rolleyes:

Pročitala sam takođe vest da Australija uvodi zabranu društvenih mreža osobama mlađim od 16 godina, što mi govori da ipak brinu o bezbednosti i mentalnom zdravlju.

Što se pak tiče stavke 3, upisa o bezbednosti, za mene je to obična fasada onoga za čega sam dobila ban.

Čestitke Australiji.

Edited by Helena
  • Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, Darko said:

menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol

Zločin štetočinske ideologije.

Zločin pre svega prema ženama. 

42 minutes ago, Helena said:

trans žene ne smatram lažnim polom.

Zamena teza ili nerazumevanje onoga na šta je odgovoreno?

Ne možeš menjati podatak u rodnom listu, podatak o rođenju. To je lažni podatak - falsifikat.

Idioti koji su to izglasali su po fanatizmu nivo Trampovih redneksa, braindead.

OK lična karta, ili šta god ekvivalentno, promenio si pol, bio žensko sad si muško, bio muško sad si žensko, napišeš kakvo je tekuće stanje... 

1 hour ago, Darko said:

To dugoročno može destabilizovati poverenje ljudi u institucije.

Ili izazvati ekvivalentne budalaštine i odmazdu kad druga strana dobije izbore i vlast.

Ljudska glupost nema granice. :ajme:

Edited by fancy
  • Like 4
Posted
1 hour ago, Darko said:

Podseti me na ovo:

https://vt.tiktok.com/ZSfBM8AGj/

Od sada me oslovljavaj sa Your Majesty, molim. Kad je bal, nek je bar maskenbal. 

Tačno te zamišljam u ulozi tog ćelavog muškarca...ali ona je rekla isto što i ja-tako da si slab majesty.

Plus na intrnetu ćeš naći uvek pravih frikova za nešto što se iznosi u rasprav..., ali ovo nije jedan od tih, naprotiv:

Posted
1 hour ago, fancy said:

Zločin štetočinske ideologije.

Zločin pre svega prema ženama. 

Zamena teza ili nerazumevanje onoga na šta je odgovoreno?

Ne možeš menjati podatak u rodnom listu, podatak o rođenju. To je lažni podatak - falsifikat.

Idioti koji su to izglasali su po fanatizmu nivo Trampovih redneksa, braindead.

OK lična karta, ili šta god ekvivalentno, promenio si pol, bio žensko sad si muško, bio muško sad si žensko, napišeš kakvo je tekuće stanje... 

Ili izazvati ekvivalentne budalaštine i odmazdu kad druga strana dobije izbore i vlast.

Ljudska glupost nema granice. :ajme:

Ouf, rodni list i podatak o rođenju, puna usta dok izgovaraš-čovek promeni državljanstvo, dobije njihov nekakav matični broj.

Dalje, imaš zaista ljudi sa poremećajem hromozoma, retko, ali imaš, i nemaju jasno definisano telo, pol.

Australija je zaštitila manjinu i svaka čast na tome.

• Like 1
Posted
30 minutes ago, Helena said:

Ouf, rodni list i podatak o rođenju, puna usta dok izgovaraš-čovek promeni državljanstvo, dobije njihov nekakav matični broj.

Za razliku od državljanstva, ličnih karti, pasoša, rodni list je jedan. Jednom se rađaš.

Niti je Australija zaštitila neku manjinu dajući mogućnost da se de facto falsifikat ozvaniči niti je išta dobroga uradila za tu manjinu u budućnosti.

• Like 2
Posted
26 minutes ago, Helena said:

Dalje, imaš zaista ljudi sa poremećajem hromozoma, retko, ali imaš, i nemaju jasno definisano telo, pol.

Izvini, ali ovo jednostavno nije istina - oko pola, za telo se delimično slažemo. Biološki seks je baziran na produkciji gameta - ili imaš plumbing za produkciju sperme ili jaja. Postoje ljudi čini fenotipički atributi nisu tipični za svoj pol, na primer muškarci sa testisom koji nije spušten, mikropenis itd kao Caster Semenya. Danas se to zove disorder of sexual development (DSD), pre toga intersex. Ali ti ljudi imaju svoj biološki pol - ili su muško ili žensko, ne postoji ništa između. U svakom slučaju, to je drugačija trema od trans, gde osobe tipično muškog ili ženskog pola se izjašnjavaju kao suprotni pol. Ova žena detaljno objašnjava biološki seks, uključujući kako hormoni upravljaju razvoju mozga i definišu naše ponašanje:

Posted

U principu se slažem sa Darkom i Fensijem, ali ne i u pojedinostima vezanim za ovaj australijski slučaj.

Jer, ako sam dobro razumeo (a ispravite me ako grešim) u Australiji je Birth certificate primarni dokaz identiteta i koristi se i u mnogim slučajevima za koje bi se u Srbiji koristila lična karta. Stoga, poenta i jeste da on pokazuje "tekuće stanje" a ne stanje prilikom rođenja, iz praktičnih razloga. To nije nekakav "rodni list" koji je samo jedan, već se samo zove rodni list.

Uporedni proceduralni primer: u Srbiji se prilikom promene imena menja i izvod iz matične knjige rođenih i upisuje se novo ime, iako ono nema veze sa prvim imenom/identifikacijom koje je dobijeno nakon rođenja. U suprotnom bi građanin za svoje potrebe morao da vadi ne samo izvod već i dodatni dokument koji pokazuje izmenu stanja. Praktični razlozi.

Staro ime nije na izvodu, ali ostaje upisano u matičnoj knjizi rođenih kao istorijski podatak.

Ako i u Australiji u nekoj zvaničnoj bazi podataka postoji podatak o prethodnom polu/rodu i o promeni koja je nastupila, onda ne postoji ni "ideološki" problem u tome što dokument za svakodnevnu upotrebu pokazuje aktuelno stanje. Potencijalne probleme ne treba tražiti na tom mestu.

• Like 1
Posted

Po hiljaditi put - safekeeping mora da postoji.

Ne znam šta u Ozilendu znači rodni list, ali lako mogu da zamislim kriminalca koji izvrši zločin/e pod starim identitetom i sjutra taj kriminalac više ne postoji. It's a kind of magic, innit.

• Like 1
Posted

Naravno da se mora voditi računa o identitetu osobe i istoriji identiteta osobe, da se ne bi desilo da neko preuzme identitet Andreja Vučića pomoću lažne lične karte i tako otvori firmu.

To je drugi padež u odnosu na ovaj australijski slučaj, koji se svodi na to da je iznos takse za određenu administrativnu proceduru snižen na nulu.

U pitanju je tehnikalija koja nema nikakve veze sa biologijom.

Postoji mogućnost zloupotrebe toga što je moguće promeniti podatke o polu u svojim ispravama, tačno. Postoji mogućnost zloupotrebe i mnogih drugih administrativnih procedura, što ne znači da to treba rešiti ukidanjem procedure*, osim u nekim drastičnim slučajevima kada bi se pokazalo da neprihvatljiv broj ljudi ulazi u proceduru sa ciljem da je zloupotrebi.

* cena procedure i samo postojanje procedure su tačke koje su relevantne u ovoj diskusiji, pri čemu mislim da je cena nešto što nosi jako malu relativnu težinu u problematici.

Posted

@Smrtokapa, birth certificate se ovde koristi kao identifikaciono sredstvo, nisam siguran koliko je verifikacionih kuća implementiralo proveravanje promene pola pošto se to u realnosti to ne dešava, to jest nije u prošlosti i ne bi trebalo. Procedura treba da postoji za greške, NE da neko menja kako mu se ćefne. Jednom godišnje može da menja pol - ma ajde beži u kurac. Ne ti, nego budale koje to rade i političari koji to omogućavaju.

Ovde imamo situaciju da je pedofil trans žena smešten u ženski zatvor, sudski slučaj gde trans žena tuži ženu čija aplikacija dozvoljava pristup samo pravim ženama - i dobi slučaj, koji je trenutno pod apelom i ide u vrhovni sud. Takođe deca imaju pravo na pubertet blokere i cross-sex hormone, koji:

- menjaju prirodni razvoj tela

- dovode do steriliteta u zavisnosti da li se ide do kraja ili ne

- utiču na gustinu kostiju i razvoj mozga

- mogu promeniti seksualnu funkciju za ceo život, na primer nemogućnost doživeti orgazam

I sad dolazi ključ:

- Ta deca su medicinski zdrava.

- Lekovi se daju ne zbog telesne bolesti, već zbog psihološkog stanja.

- A dugoročni efekti su itekako opasni

Pa to je zločin uvijen u "zabrinutost zbog mentalnog stanja trans dece". More marš u pičku materinu (opet, ne ti nego oni koji to omogućavaju). Mentalni problem gender dysphoria se ne rešava izuzetno opasnim medicinskim procedurama sa nedokučivim i trajnim posledicama. 

Na kraju, ovakvi zakoni i implementacije istih više štete samim trans ljudima nego što pomažu. Uništavanje prava žena na svoj prostor i mutilacija dece ima i imaće svoje posledice. 

• Like 2
Posted (edited)
46 minutes ago, Darko said:

Ne ti

Razumeo sam. :lol_2:

Stvar je u tome što je ovo sa promenom "sertifikata o rođenju" ispala neka vrsta ragebait-a. Menja se podatak koji stoji u dokumentu koji služi za identifikaciju i kao dokaz da si rođen na teritoriji Australije, ne falsifikuje se lična istorija identiteta. Odnosno, ovaj deo koji je ChatGPT izrekao je netačan:

10 hours ago, Darko said:

Izvod iz matične knjige rođenih je istorijski dokument koji treba da odražava biološku realnost u trenutku rođenja.

Ovo nije namena australijskog dokumenta o kome je reč.

Što se tiče administrativne olakšice, glavno pitanje je odnos između broja ljudi kojima će ovo olakšati i broja ljudi koji bi pokušali ovo da zloupotrebe. Pretpostavljam da je broj ovih drugih mali i da bi svakako bili voljni da plate tu taksu ako su već namerili da zloupotrebljavaju sistem. S druge strane, nije ni ne znam kakva olakšica onima kojima je to preko potrebno - i oni bi bili voljni da plate. Ovo je čisto simbolički čin.

Ti ovde pišeš pod pretpostavkom da će zbog ovoga doći do naglog porasta ljudi koji će da prolaze kroz birokratske procedure da bi menjali oznaku pola u svom ličnom dokumentu kako im se ćefne. Meni je verovatnije da će u pitanju biti brojevi na nivou statističke greške.

Zaštita ženskog prostora je bitna tema; nemam odgovor na pitanje kako treba najbolje urediti to polje, ali bi fokus mogao da bude više na tome koja prava ti daje jedno M ili Ž slovo koje je upisano u tvom ličnom identifikacionom dokumentu, a ne na iznos administrativne takse.

Edited by Smrtokapa
reč
Posted
54 minutes ago, Darko said:

@Smrtokapa, birth certificate se ovde koristi kao identifikaciono sredstvo, nisam siguran koliko je verifikacionih kuća implementiralo proveravanje promene pola pošto se to u realnosti to ne dešava, to jest nije u prošlosti i ne bi trebalo. Procedura treba da postoji za greške, NE da neko menja kako mu se ćefne. Jednom godišnje može da menja pol - ma ajde beži u kurac. Ne ti, nego budale koje to rade i političari koji to omogućavaju.

Ovde imamo situaciju da je pedofil trans žena smešten u ženski zatvor, sudski slučaj gde trans žena tuži ženu čija aplikacija dozvoljava pristup samo pravim ženama - i dobi slučaj, koji je trenutno pod apelom i ide u vrhovni sud. Takođe deca imaju pravo na pubertet blokere i cross-sex hormone, koji:

- menjaju prirodni razvoj tela

- dovode do steriliteta u zavisnosti da li se ide do kraja ili ne

- utiču na gustinu kostiju i razvoj mozga

- mogu promeniti seksualnu funkciju za ceo život, na primer nemogućnost doživeti orgazam

I sad dolazi ključ:

- Ta deca su medicinski zdrava.

- Lekovi se daju ne zbog telesne bolesti, već zbog psihološkog stanja.

- A dugoročni efekti su itekako opasni

Pa to je zločin uvijen u "zabrinutost zbog mentalnog stanja trans dece". More marš u pičku materinu (opet, ne ti nego oni koji to omogućavaju). Mentalni problem gender dysphoria se ne rešava izuzetno opasnim medicinskim procedurama sa nedokučivim i trajnim posledicama. 

Na kraju, ovakvi zakoni i implementacije istih više štete samim trans ljudima nego što pomažu. Uništavanje prava žena na svoj prostor i mutilacija dece ima i imaće svoje posledice. 

Naravno da imamo situaciju "ubistvo pedofil trans žena", jer kako bi prošli bez nje?

Ovde imamo situaciju gde je "beli hetero muškarac ubio devojku u sred dana praktično na ulici".

Zašto sam ovo napisala?

Ne znam.

Možda zato što žene svaki dan bivaju maltretirane i ubijane od bioloških muškaraca.

I to tamo gde bi trebalo da su sigurne.

Mislim, ja i ne znam koliko ti trans ljudi znaš, koliko si ih sreo, kakva su ti iskustva, pošto ono gore nisi ti pisao, to je copi pejst nekog stava, bez želje da se makar proba razumeti.

Nekad su se levorukoj deci (ja pamtim bukvalno) vezivala leva ruka da "budu normalni" tj da propis koji je izjednačavao tu decu i implementacija istog  imao više štete po decu nego koristi..."

8 hours ago, fancy said:

Za razliku od državljanstva, ličnih karti, pasoša, rodni list je jedan. Jednom se rađaš.

Niti je Australija zaštitila neku manjinu dajući mogućnost da se de facto falsifikat ozvaniči niti je išta dobroga uradila za tu manjinu u budućnosti.

Jednom i umreš i u umrli i ti bude drugi pol-kako ovo, kako druže moj?

Posted
9 hours ago, Helena said:

Jasno sam dala do znanja da trans žene ne smatram lažnim polom.

Negiranje biologije ne pomaze nikom. Znamo znacenje reci trans zena ili trans muskarac, neko ko zeli da bude suprotan pol, to ne znaci da postoji novi pol, ili da mogu da promene pol. Ja mogu da mislim da imam 14 godina, mogu tako da se oblacim, ponasam...to ne menja realnost ni biologiju. Isto tako, ne znaci da treba da menjamo zakone koji recimo stite decu, da udovoljimo mojoj zelji, da budem vidjena i prihvacena kao da imam 14 godina. I tu nema nikakvog "ali, ali".

To ne znaci da ljudi treba da budu diskriminisani ili maltretirani zbog te svoje zelje, ali isto tako ne znaci da imaju pravo na zastite koje su specificno postavljenje za bioloski pol. Mozemo recimo da uvedemo neke zastite specificne za njih, tipa non-gender kupatila, ili non-gender sportska takmicenja....

• Like 1
Posted
5 hours ago, Helena said:

Naravno da imamo situaciju "ubistvo pedofil trans žena", jer kako bi prošli bez nje?

Ovde imamo situaciju gde je "beli hetero muškarac ubio devojku u sred dana praktično na ulici".

Zašto sam ovo napisala?

Ne znam.

Možda zato što žene svaki dan bivaju maltretirane i ubijane od bioloških muškaraca.

I to tamo gde bi trebalo da su sigurne.

Jeste. Zato je važno da žene imaju pristup svojim prostorima bez brige da će tu biti neki muškarac. Nije svaka trans osoba tvoj prijatelj, ima mnoštvo koji ulaze u te prostore iz drugih pobuda. Zamisli kako bi se osećala silovana žena da naiđe na muškarca u centru za victims of domestic violence?

5 hours ago, Helena said:

Mislim, ja i ne znam koliko ti trans ljudi znaš, koliko si ih sreo, kakva su ti iskustva, pošto ono gore nisi ti pisao, to je copi pejst nekog stava, bez želje da se makar proba razumeti.

Nekad su se levorukoj deci (ja pamtim bukvalno) vezivala leva ruka da "budu normalni" tj da propis koji je izjednačavao tu decu i implementacija istog  imao više štete po decu nego koristi..."

Niko ovde ne traži da se diskriminišu trans osobe nego da se ne uskraćuju prava većini. I da se gender dysphoria ne tretira kao fizički problem, pogotovo za decu. Opasnost od procedura za "promenu" pola je očigledna. Jednog dana će se na ovo gledati kao na lobotomiju.

5 hours ago, Smrtokapa said:

Ti ovde pišeš pod pretpostavkom da će zbog ovoga doći do naglog porasta ljudi koji će da prolaze kroz birokratske procedure da bi menjali oznaku pola u svom ličnom dokumentu kako im se ćefne. Meni je verovatnije da će u pitanju biti brojevi na nivou statističke greške.

Nisam se dobro izrazio. To što je besplatno je najmanji problem, samo me podsetilo na celu farsu sa time. Mada mi je čudno da je besplatno za menjanje pola a nije besplatno za druge razloge:

https://share.google/MQcFp0wdgJ8pOWYeS

Tipičan virtue signalling i proseravanje. Još će da košta taxpayers. Fuj!

5 hours ago, Smrtokapa said:

Što se tiče administrativne olakšice, glavno pitanje je odnos između broja ljudi kojima će ovo olakšati i broja ljudi koji bi pokušali ovo da zloupotrebe. Pretpostavljam da je broj ovih drugih mali i da bi svakako bili voljni da plate tu taksu ako su već namerili da zloupotrebljavaju sistem. S druge strane, nije ni ne znam kakva olakšica onima kojima je to preko potrebno - i oni bi bili voljni da plate. Ovo je čisto simbolički čin.

Za druge razloge treba određena dokumentacija, za promenu pola nikakva. Obezvređuje dokumenat i stavlja ljude u opasnost jer se dokumenat koristi kao identifikaciono sredstvo i to znam - ako nije toliko važno da bude istinito, pa koji će nam?! Ne slažem se oko socijalnog troška. Takođe, diskriminišu druge da bi se udovoljilo izuzetno maloj manjini, a time im čine medveđu uslugu i stvaraju odbojnost prema njima od strane većine.

Posted
51 minutes ago, Darko said:

Jeste. Zato je važno da žene imaju pristup svojim prostorima bez brige da će tu biti neki muškarac. Nije svaka trans osoba tvoj prijatelj, ima mnoštvo koji ulaze u te prostore iz drugih pobuda. Zamisli kako bi se osećala silovana žena da naiđe na muškarca u centru za victims of domestic violence?

Niko ovde ne traži da se diskriminišu trans osobe nego da se ne uskraćuju prava većini. I da se gender dysphoria ne tretira kao fizički problem, pogotovo za decu. Opasnost od procedura za "promenu" pola je očigledna. Jednog dana će se na ovo gledati kao na lobotomiju.

Bold prvi, a to mi uvek nekako promakne da pitam-zbog koga (ne ZA koga) postoje ti centri?

Ko je počinilac tog nasilja, pa da se pare nesrećnih plaćača poreza i briga osvešćenih ljudi konačno usmere na prave probleme?

Bold drugi-diskrimacija većine je totalni nonsens.

I da me razumeš dobro, pošto se stalno mimoilazimo- ti možeš da koristiš latinske izraze da bi pojačao efekat, ali pol i rod su neraskidivi.

Ne izmišljam ja nikakav nov pol, samo shvatam potrebu tih ljudi da budu svoji na svome tj svoj u svome.

Posted (edited)
19 minutes ago, Helena said:

Bold prvi, a to mi uvek nekako promakne da pitam-zbog koga (ne ZA koga) postoje ti centri?

Ko je počinilac tog nasilja, pa da se pare nesrećnih plaćača poreza i briga osvešćenih ljudi konačno usmere na prave probleme?

Muškarci. To uključuje i trans žene. U tom grmu leži zec ali nećeš da ga vidiš. 

19 minutes ago, Helena said:

Bold drugi-diskrimacija većine je totalni nonsens.

I da me razumeš dobro, pošto se stalno mimoilazimo- ti možeš da koristiš latinske izraze da bi pojačao efekat, ali pol i rod su neraskidivi.

Ne izmišljam ja nikakav nov pol, samo shvatam potrebu tih ljudi da budu svoji na svome tj svoj u svome.

Pričao sam o uskraćivanju prava većini radi hirova manjine, ne razumem zašto koristiš reč diskrimacija al dobro. Uskraćuje se pravo ženama na svoj prostor, što ih stavlja u veću opasnost. Uskraćuje se pravo na fairness u sportu i žene stavljaju u opasnost u kontakt sportovima, dozvoljavajući muškarcima da se takmiče sa biološkim ženama. Uskraćuje se moja sloboda govora, terajući me da zovem muškarca ženom ili ženu muškarcem ako te osobe to žele. Eksperimentiše se sa decom, rezultujući u dugoročnim negativnim posledicama.

Što je mnogo, mnogo je. 

Edited by Darko
Posted

Uključuje i lezbejke, ako ćeš baš.

Ali sam spremna da se kladim da ipak muškarci čine 99% tog nasilja i u TOM grmu leži zec, ali ne želiš da ga vidiš.

Pojam diskriminacije si ti uveo u konverzaciju jer si napisao da ta manjina ugrožava prava većini(!?!?!!).

Te osobe imaju pravo da se izjašnjavaju po rodu i daj molim te reci koliko puta si morao da se obratiš tako u životu do sad?

Od sporta sam se davno ogradila i to znaš.