Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Helena said:

Dakle, zašto su posebna vrsta debila?

Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne.

A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala.

Posted

Evo i opširnijeg odgovara. Samo pitaj ChatGTP, mogli su političari da ga konsultuju pre nego što su doneli ovakve retardirane odluke.

1. Potencijal za zloupotrebe i slabije proveravanje identiteta

Ako je promena pola na izvodu iz matične knjige rođenih besplatna i administrativno olakšana, postoji rizik da:

- ljudi to rade bez stvarne potrebe, iz praktičnih razloga (npr. pravne ili sportske prednosti),

- sistem postane podložniji zloupotrebama u oblasti osiguranja, zatvorskog sistema, kvota, sporta i sl.

- Kada je procedura previše jednostavna, država gubi deo kontrole nad verodostojnošću osnovnog identifikacionog dokumenta.

2. Slabljenje značenja zvaničnih dokumenata

Izvod iz matične knjige rođenih je istorijski dokument koji treba da odražava biološku realnost u trenutku rođenja.

Ako se on pretvara u dokument koji odražava subjektivni identitet, dolazi do:

- brisanja razlike između biološkog pola i društvenog identiteta,

- problema u statistici (zdravstvo, demografija, kriminalistika),

- konfuzije u zakonima koji se oslanjaju na jasne definicije pola.

3. Konflikt sa pravima žena i zaštitom ženskih prostora

Jedan od glavnih razloga zašto se ovo smatra lošim potezom je pitanje:

- ženskih sportova,

- svlačionica,

- zatvora,

- skloništa za žrtve nasilja.

Ako pravno postaje dovoljno samo promeniti dokument bez strogih kriterijuma, biološki muškarci mogu doći do pristupa prostorima namenjenim isključivo ženama.

To stvara realan konflikt između prava trans osoba i prava žena na bezbednost i pravičnost.

4. Ideološka poruka umesto praktične reforme

Mnogi kritičari vide ovo kao:

- politički potez za signaliziranje vrline, a ne stvarno rešavanje problema;

- fokusiranje na simbolična pitanja dok postoje realniji i hitniji problemi (zdravstvo, stanovanje, bezbednost, troškovi života).

Drugim rečima, vlada se bavi visoko-ideološkim temama dok građani imaju svakodnevne realne probleme.

5. Učinak na društvenu koheziju

Ovakve odluke često:

- produbljuju kulturne podele u društvu,

- izazivaju otpor velikog dela populacije,

- stvaraju osećaj da se važne društvene promene donose bez širokog konsenzusa.

To dugoročno može destabilizovati poverenje ljudi u institucije.

• Like 2
Posted (edited)
35 minutes ago, Darko said:

Ne vidiš nikakav problem sa menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol, i još taj potez napraviti besplatnim? Ovim putem se olakšavaju razne vrste prevara. Jedno je prepraviti grešku u rodnom listu, drugo je menjati identifikacioni dokument kako ti se ćefne.

A sada čekam odgovor na moje pitanje, hvala.

Jasno sam dala do znanja da trans žene ne smatram lažnim polom.

Navela sam primer Andree iz Tuzle, koja je došla do svog tela baš u Australiji.

Dakle, komentar mi je zasmetao, vest pozdravljam. 

Usput, svaki zakon, pravilo i pravilnik može da se zloupotrebi, sve ostalo je trabunjanje o ideološkim, komunističkim i inim stvarima, napisano da stoji, jer GTP :classic_rolleyes:

Pročitala sam takođe vest da Australija uvodi zabranu društvenih mreža osobama mlađim od 16 godina, što mi govori da ipak brinu o bezbednosti i mentalnom zdravlju.

Što se pak tiče stavke 3, upisa o bezbednosti, za mene je to obična fasada onoga za čega sam dobila ban.

Čestitke Australiji.

Edited by Helena
Posted (edited)
1 hour ago, Darko said:

menjanjem rodnog lista da se pokaže lažni pol

Zločin štetočinske ideologije.

Zločin pre svega prema ženama. 

42 minutes ago, Helena said:

trans žene ne smatram lažnim polom.

Zamena teza ili nerazumevanje onoga na šta je odgovoreno?

Ne možeš menjati podatak u rodnom listu, podatak o rođenju. To je lažni podatak - falsifikat.

Idioti koji su to izglasali su po fanatizmu nivo Trampovih redneksa, braindead.

OK lična karta, ili šta god ekvivalentno, promenio si pol, bio žensko sad si muško, bio muško sad si žensko, napišeš kakvo je tekuće stanje... 

1 hour ago, Darko said:

To dugoročno može destabilizovati poverenje ljudi u institucije.

Ili izazvati ekvivalentne budalaštine i odmazdu kad druga strana dobije izbore i vlast.

Ljudska glupost nema granice. :ajme:

Edited by fancy
  • Like 3
Posted
1 hour ago, Darko said:

Podseti me na ovo:

https://vt.tiktok.com/ZSfBM8AGj/

Od sada me oslovljavaj sa Your Majesty, molim. Kad je bal, nek je bar maskenbal. 

Tačno te zamišljam u ulozi tog ćelavog muškarca...ali ona je rekla isto što i ja-tako da si slab majesty.

Plus na intrnetu ćeš naći uvek pravih frikova za nešto što se iznosi u rasprav..., ali ovo nije jedan od tih, naprotiv:

Posted
1 hour ago, fancy said:

Zločin štetočinske ideologije.

Zločin pre svega prema ženama. 

Zamena teza ili nerazumevanje onoga na šta je odgovoreno?

Ne možeš menjati podatak u rodnom listu, podatak o rođenju. To je lažni podatak - falsifikat.

Idioti koji su to izglasali su po fanatizmu nivo Trampovih redneksa, braindead.

OK lična karta, ili šta god ekvivalentno, promenio si pol, bio žensko sad si muško, bio muško sad si žensko, napišeš kakvo je tekuće stanje... 

Ili izazvati ekvivalentne budalaštine i odmazdu kad druga strana dobije izbore i vlast.

Ljudska glupost nema granice. :ajme:

Ouf, rodni list i podatak o rođenju, puna usta dok izgovaraš-čovek promeni državljanstvo, dobije njihov nekakav matični broj.

Dalje, imaš zaista ljudi sa poremećajem hromozoma, retko, ali imaš, i nemaju jasno definisano telo, pol.

Australija je zaštitila manjinu i svaka čast na tome.

Posted
30 minutes ago, Helena said:

Ouf, rodni list i podatak o rođenju, puna usta dok izgovaraš-čovek promeni državljanstvo, dobije njihov nekakav matični broj.

Za razliku od državljanstva, ličnih karti, pasoša, rodni list je jedan. Jednom se rađaš.

Niti je Australija zaštitila neku manjinu dajući mogućnost da se de facto falsifikat ozvaniči niti je išta dobroga uradila za tu manjinu u budućnosti.

• Like 2
Posted
26 minutes ago, Helena said:

Dalje, imaš zaista ljudi sa poremećajem hromozoma, retko, ali imaš, i nemaju jasno definisano telo, pol.

Izvini, ali ovo jednostavno nije istina - oko pola, za telo se delimično slažemo. Biološki seks je baziran na produkciji gameta - ili imaš plumbing za produkciju sperme ili jaja. Postoje ljudi čini fenotipički atributi nisu tipični za svoj pol, na primer muškarci sa testisom koji nije spušten, mikropenis itd kao Caster Semenya. Danas se to zove disorder of sexual development (DSD), pre toga intersex. Ali ti ljudi imaju svoj biološki pol - ili su muško ili žensko, ne postoji ništa između. U svakom slučaju, to je drugačija trema od trans, gde osobe tipično muškog ili ženskog pola se izjašnjavaju kao suprotni pol. Ova žena detaljno objašnjava biološki seks, uključujući kako hormoni upravljaju razvoju mozga i definišu naše ponašanje:

Posted

U principu se slažem sa Darkom i Fensijem, ali ne i u pojedinostima vezanim za ovaj australijski slučaj.

Jer, ako sam dobro razumeo (a ispravite me ako grešim) u Australiji je Birth certificate primarni dokaz identiteta i koristi se i u mnogim slučajevima za koje bi se u Srbiji koristila lična karta. Stoga, poenta i jeste da on pokazuje "tekuće stanje" a ne stanje prilikom rođenja, iz praktičnih razloga. To nije nekakav "rodni list" koji je samo jedan, već se samo zove rodni list.

Uporedni proceduralni primer: u Srbiji se prilikom promene imena menja i izvod iz matične knjige rođenih i upisuje se novo ime, iako ono nema veze sa prvim imenom/identifikacijom koje je dobijeno nakon rođenja. U suprotnom bi građanin za svoje potrebe morao da vadi ne samo izvod već i dodatni dokument koji pokazuje izmenu stanja. Praktični razlozi.

Staro ime nije na izvodu, ali ostaje upisano u matičnoj knjizi rođenih kao istorijski podatak.

Ako i u Australiji u nekoj zvaničnoj bazi podataka postoji podatak o prethodnom polu/rodu i o promeni koja je nastupila, onda ne postoji ni "ideološki" problem u tome što dokument za svakodnevnu upotrebu pokazuje aktuelno stanje. Potencijalne probleme ne treba tražiti na tom mestu.