Jump to content

FORMULA 1 PIRELLI UNITED STATES GRAND PRIX 2024 - 18-20.10.2024

JPM

Recommended Posts

Na osnovu reakcije Meklarena posle trke gde su odmah svi bili u fazonu "eh, trebali smo mesto da vratimo" i "teško je znati u trenutku" i gde generalno niko osim Tota ne diže galamu (a on to radi jer je Rasel dobio kaznu) mi govori da su timovi znali šta je tu kazna a šta ne.

E sad, što su pravila debilna je druga stvar

38 minutes ago, shonke said:

Ver protiv Sai nije dobio ništa a otišao je još šire u toj istoj krivini.

To je sad zanimljivo pitanje. 

Odlazak (pre)široko mu je omogućio da zadrži brzinu i ponovo uđe na stazu ispred Sainza.

Ali pošto je i Sainz tu izašao, ali daleko uže - čime je izgubio brzinu - verujem da je bilo - nema veze.  Što je OK.

Videlo se da ga Sainz ima brzinom, čak i posle žute zastave, i zato ga je pametno prošao posle promene guma bez da se cima kao Lando i rizikuje neki kontakt.

Ne sećam se kad je Ferrari odradio flawless trku kao što je bila jučerašnja.

Simpatičan Kimi momenat preko radija, ko se seća:

Ferrari: More phase 1 brake release, for turn 1

Sainz: I don't know what that means...

👀

• Like 2
  • Ha-ha 1

Meni je ovo ponašanje sudija prema Verstappenu u fazonu da su oni oguglali na njegovo bezbzirno ponašanje pa se ne cimaju da ga kažnjavaju. A ove ostale kažnjavaju. 

Na ovom klipu se odlično vidi i situacija u prvom krugu. Maks bukvalno ide da izgura Landa van staze bez ikakvog obzira za bilo šta drugo. Znači ili ću da te izguram ili završavamo trku obojica, a to Maksu odgovara. Lando ovde mora bukvalno da beži od kontakta.

https://racer.com/2024/10/20/norris-hurt-by-penalty-inconsistency-amid-battle-with-verstappen-at-u-s-gp/

Lando Norris says the inconsistency of stewarding decisions is frustrating after losing third place over overtaking Max Verstappen off the track in the United States Grand Prix.

https://racer.com/2024/10/20/mclaren-complain-about-a-lot-lately-verstappen/

Max Verstappen says he doesn’t sympathize with McLaren’s arguments over Lando Norris’ penalty in the United States Grand Prix amid multiple complaints this season.

https://www.racefans.net/2024/10/21/what-the-stewards-should-have-written-to-justify-unpopular-norris-decision/

Above all, it was an unwelcome reminder of how F1’s stewarding went to pot in the final races of 2021, when it seemed the only issue at stake in every decision which was made was: ‘How can we keep the championship alive?’ 

Jedan aspekt Landove kazne po meni nije adekvatno pokriven u ovim diskusijama, a i samim pravilima, a po meni je ispravno primenjen u duelu Max-a i Sainca ranije tokom trke, a to je da je u tom manevru i Max bio van staze. Dakle to je segment koji se najvise mora promeniti, ako oba vozaca koja su su duelu sidju sa staze, kako mogu jednog kazniti za "silazak sa staze i ostvarivanje prednsoti" kad onaj "nad kojim je ostvarena prednost" uopste nije bio na stazi!?

• Like 3

22 hours ago, Romantik said:

Jedan aspekt Landove kazne po meni nije adekvatno pokriven u ovim diskusijama, a i samim pravilima, a po meni je ispravno primenjen u duelu Max-a i Sainca ranije tokom trke, a to je da je u tom manevru i Max bio van staze. Dakle to je segment koji se najvise mora promeniti, ako oba vozaca koja su su duelu sidju sa staze, kako mogu jednog kazniti za "silazak sa staze i ostvarivanje prednsoti" kad onaj "nad kojim je ostvarena prednost" uopste nije bio na stazi!?

Za to postoji drugi prekrsaj, maksimum od 3 izlaska van staze pre kazne od 5 sekundi. Nakon sto je Max prvi stigao do Apex-a krivine 12, Noris ga ne sme obici van staze, makar Max isao 20 metara siroko.  Pravila su, za sada, tako napisana i Max ih savrseno eksploatise. 

• Like 1