Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Do roditelja je takođe, već sam pominjala drugaricu iz srednje koja je kao maloljetna izlazila sa likom blizu 30. Roditelji su kaznili nju tako što su pojačali kontrolu, nije izlazila, samo kuća-škola, ne znam kako su se "obračunali" s njim, ali ta se veza nije nastavila. Tada mi je to djelovalo užasno strogo,ali danas je srećno udata mama i poslovna žena. Napravili su najbolje što mogu u datoj situaciji.
JPM Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Kad je bila izolacija, oko korone, sedeci kuci poceo sam da pratim neke gejmera na youtube, i s obzirom da sam ljubitelj F1 naidjem na lika koji se na tjubu zvao TRL Limitless. Uglavnom je strimovao online trke. Nekoliko meseci kasnije, a to je dakle period 2021-2022... izbio je skandal upravo sa tim likom kada ga je neka cura prepoznala i prijavila policiji da joj je slao lascivne poruke kada je ona imala 14 godina a on 27. Od cele price nije bilo nista zakonski. Posledice su bile da je doziveo javnu osudu i izbacivanje iz tih nekih zvanicnih liga koje su cak i placene (ako neko zna sta je F1 Esports znace o cemu pricam). Onda je on molio za oprost, ostavila ga tadasnja devojka i tako dalje...da ne sirim pricu. I dan danas strimuje, sada se samo zove Limitless. E sad, kako se on odbranio. Pa...nije dokazano da je on znao da ona ima 14 godina, iako je ona to tvrdila, i nikakvog fizickog kontakta nije bilo, pa je tuzba jelte pala u vodu, ali never the less njegove namere su bile jasne. Ja sam stava da je i namera dovoljna da bi se neko osudio, ne mora da sprovede nameru u delo. Ali sta je sustina. Zakonski gledano postoje smernice kada je nesto krivicno delo a kada nije, sve ostalo je moralno pitanje. Ako neko stvarno misli da je ok zavoditi dete, onda on ima ozbiljan problem u glavi. A opet, imate i slucajeve gde je u tom dobu neka cura nasla momka i kasnije se za njega udala. Budale ce biti budale, normalni ljudi ce misliti o drugima i voditi racuna da ne prekrse neciji integritet bio on telesan ili verbalan, nebitno je. Potpuno je suludo to raditi, pa opet ljudi rade. I to im, eto primera, prodje relativno nekaznjeno.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Suluda je prica da neko moze da pomesa srednjoskolku sa odraslom osobom. Ziveo sam nekoliko godina direktno preko puta srednje skole, to su deca jbt, sta nije u redu sa ljudima. Sve i da se ovo dešava, eto svesni su da postoji mogućnost loše procene, onda je logično da budu na dodatnom oprezu i provere uzrast potencijalne partnerke. Umesto toga, činjenica da neke tinejdžerke deluju starije (zbog šminke, garderobe ili sekundarnih polnih karakteristika) je postala gotovo opravdanje da se šmiraju tj. romantizuju razne priče. 1
JPM Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 4 minutes ago, DameTime said: provere uzrast potencijalne partnerke. Naravno. Sve ostalo je suplja prica. Na kraju krajeva moze se to gledati i sebicno. Zar nije najnormalnije da proverom starosti potencijalne partnerke ti SEBE zastitis od eventualnih posledica ako ne ispadne kako treba? Edited 3 hours ago by JPM
JPM Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 10 minutes ago, Mina D. Harker said: Tada mi je to djelovalo užasno strogo,ali danas je srećno udata mama i poslovna žena. Nije strogo. Dete NE MOZE da shvati dugorocne posledice svog ponasanja. Prosto nije u stanju. To je u osnovi i poenta starateljstva. 1
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 23 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Oko mene nije, mada mi to stvarno nije bitno, valjda diskutujemo o tome da li je to prihvatljivo ili ne. Meni apsolutno nije, ne zanima me sve i da svakoj drugoj osobi na planeti jeste. Suluda je prica da neko moze da pomesa srednjoskolku sa odraslom osobom. Ziveo sam nekoliko godina direktno preko puta srednje skole, to su deca jbt, sta nije u redu sa ljudima. Pricamo i o tome da li se to desava generalno. A ovo za srednjoskolke, ne zajebavaj. Vecini se primeti, ali u svakoj skoli ima dvocifren broj devojaka koje ako hoce mogu da prodju kao da imaju 18-22 bez problema. Mozemo da vadimo i poznate primere iz proslosti ako hoces. Pocev od na primer Liv Tajler u Crazy spotu gde ona ima 16, a Alisa Silverston 17. Edited 3 hours ago by McLeod 1
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 10 minutes ago, JPM said: Nije strogo. Dete NE MOZE da shvati dugorocne posledice svog ponasanja. Prosto nije u stanju. To je u osnovi i poenta starateljstva. Apsolutno. Ali tada sam bila i sama dijete, to nisam shvatala. Ovo je ujedno i zgodna ilustracija zašto tinejdžeri i adolescenti ne mogu da daju informisan pristanak. Nebitno kako izgledaju i koliko se "zrelo" ponašaju. 1
Malkolm Brogdon Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 9 minutes ago, McLeod said: Pricamo i o tome da li se to desava generalno. A ovo za srednjoskolke, ne zajebavaj. Vecini se primeti, ali u svakoj skoli ima dvocifren broj devojaka koje ako hoce mogu da prodju kao da imaju 18-22 bez problema. Mozemo da vadimo i poznate primere iz proslosti ako hoces. Pocev od na primer Liv Tajler u Crazy spotu gde ona ima 16, a Alisa Silverston 17. Pa naravno da se desava, kao sto se desava jos gomila drugih uzasnih stvari, ne vidim da neko osporava to. 18 godina je jos uvek srednja skola, a sve i da neko od 16 moze da fizicki prodje kao da ima 22, sto je bas edge case, tesko da moze da se ponasa kao odrasla osoba da neki matori konj od 30 to ne moze da primeti osim ako nije emocionalno zaostao, sto i jeste slucaj u dosta ovakvih prica. Pritom ovde govorimo o primerima i gde je razlika u godinama svim stranama bila poznata pa se to i dalje nekako opravdava toplim ljudskim pricama.
40Wins Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 24 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Pa naravno da se desava, kao sto se desava jos gomila drugih uzasnih stvari, ne vidim da neko osporava to. 18 godina je jos uvek srednja skola, a sve i da neko od 16 moze da fizicki prodje kao da ima 22, sto je bas edge case, tesko da moze da se ponasa kao odrasla osoba da neki matori konj od 30 to ne moze da primeti osim ako nije emocionalno zaostao, sto i jeste slucaj u dosta ovakvih prica. Pritom ovde govorimo o primerima i gde je razlika u godinama svim stranama bila poznata pa se to i dalje nekako opravdava toplim ljudskim pricama. Ja dok sam odrastao, i u mom gradicu, i u vecem gde sam isao u srednju skolu bilo je devojaka od 16-17 godina koje nasminkane uvece najlaganije prolaze kao da imaju bar devetnaest godina, nemojte mi reci da niste videli slicne primere. Jaka sminka, cigareta, casa pica i ocas posla ne mozes da ukapiras da ta devojka u ponedeljak ima pismenu vezbu. Kada je mala sredina u pitanju onda se svi znaju pa nisam video slucajeve da se momci stariji od 18-19 bacaju na njih, jer matore rage sve i da ih rade primordijalni nagoni opet zbog pritiska sredine ne bi smeli nista, ali mogu da zamislim kako je to bilo u Beogradu ili nekom vecem gradu gde vidis random devojku u klubu. Ja sad ovo pisem iz perspektive nekog vremena gde te nisu smarali za godiste, licne karte i slicno.
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 26 minutes ago, Malkolm Brogdon said: osim ako nije emocionalno zaostao, sto i jeste slucaj u dosta ovakvih prica. Ovo je cak i pravna osnova za odbranu u slucajevima u kojima je primetna razlika u godinama. Sto je najcrnje u danasnje doba zaista ima puno nedozrelih muskaraca bas tih godina. Evo ja sam u 30 bio klinac. Doduse, iskreno, nije mi ni padalo na pamet da jurim srednjoskolke. 27 minutes ago, Malkolm Brogdon said: to i dalje nekako opravdava toplim ljudskim pricama. Ne mora da znaci da se pravda ili opravdava. Jednostavno i takvi primeri postoje, prosto ta devojka iz primera "tople ljudske price" je imala tu srecu da naidje na lika koji nije tu samo da bi je iskoristio i izdominirao, vec je zaista voli. Zaista ima takvih primera, ali opet u najmanju ruku bi to trebalo da bude "sankcionisano"od strane roditelja/staratelja. ALi ni tu ne lezi vraze, ima i roditeljima kojima je to super, nemaju nista protiv. I sta ces sad. Moras da zastitis nedozrelu osobu koja te, instruisana u tim ranjivim godinama, vrlo lako moze optuziti da joj ugrozavas ljudska prava. Znas ono "Mama nemoj da mi se mesas u zivot ja sam punoletna!". A mama MORA da se mesa jer je odluka potpuno pogresna. Dakle, vrlo je osetljiva tema, i nema generalnog zakljucka. Sve je od slucaja do slucaja.
Stiletto Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Kad sam ja imao dvadeset i kusur, opšte priznato pravilo među muškarcima moje generacije je bilo da se sa tri tipa ženskog sveta nikada ne petlja: maloletnim, udatim i pod uticajem opijata (alkohol, droga, štagod). Naravno, bilo je budala koji se toga nisu držale, ali bilo je i države koja je to sankcionisala. Jedan moj poznanik od 22 godine se tako zapetljao sa devojkom od 16, pao i seks. Nekako za to saznali njeni roditelji i pravac prijava policiji. Džabe se on na sudu vadio da nije znao koliko ona ima godina, čak je i ona svedočila da nije bilo prisile, sudija ju je samo presekao "devojko, za to će da ti sude roditelji, ja ovde sudim za nešto drugo". Dobio je dve godine Zabele. Naravno da ima devojaka za koje na pogled očima nikad ne bi rekao da je maloletna (treba li da kačim slike Trejsi Lords sa 16 godina?) ali tad smo se svi znali. Sve i da vidiš takvu i kreneš u muvanje, neki od drugara bi te odmah upozorio "gde si poš'o, znam je iz kraja, još ide u srednju". Ćao zdravo. A što se tiče odnosa dveju/dvojice/dve punoletne osobe, bez obzira na razliku u godinama, ako je sve "po pristanku" možeš ako smatraš da je neprikladno savetovati nju/njega da ne pravi gluposti (sa tvoje tačke gledišta), ali ne možeš ničim zabraniti. Neke od takvih veza ispadnu super. Neke ispadnu sranje, ali na tebi ostaje samo da im kažeš "jesam li ti rekla/rekao?". Nije neka uteha. 3
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 minutes ago, Stiletto said: Kad sam ja imao dvadeset i kusur, opšte priznato pravilo među muškarcima moje generacije je bilo da se sa tri tipa ženskog sveta nikada ne petlja: maloletnim, udatim i pod uticajem opijata (alkohol, droga, štagod). Tako razmislja svaki iole inteligentan muskarac. Ali avaj... bitno je razmisljati onom gore glavom.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Malkolm Brogdon said: Pa naravno da se desava, kao sto se desava jos gomila drugih uzasnih stvari, ne vidim da neko osporava to. 18 godina je jos uvek srednja skola, a sve i da neko od 16 moze da fizicki prodje kao da ima 22, sto je bas edge case, tesko da moze da se ponasa kao odrasla osoba da neki matori konj od 30 to ne moze da primeti osim ako nije emocionalno zaostao, sto i jeste slucaj u dosta ovakvih prica. Pritom ovde govorimo o primerima i gde je razlika u godinama svim stranama bila poznata pa se to i dalje nekako opravdava toplim ljudskim pricama. Cekaj stani, izadjes recimo u grad, muvate se, pitas je koliko ima godina, ona ti kaze 18-20 mozda ti imas 30 i to ti je premalo, ali postoje i druge stvari osim duge veze. Ona te je lagala i ima 16. Ti jesi konj jer je to svakako klinka, ali ne moze ona da bude nezrela i jadna ne zna sta radi. Slagala te je za godine, tacno zna sta radi. 1
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago @McLeod vidi se da nikad nisi bio tinejdžerka. A ni roditelj tinejdžerke.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, McLeod said: Slagala te je za godine, tacno zna sta radi. Zna šta radi, u trenutku. Ne razume posledice. Mi ovde pričamo o nekoliko stvari, lepo je napisano gore ovo: 26 minutes ago, Stiletto said: "devojko, za to će da ti sude roditelji, ja ovde sudim za nešto drugo" Jedno je zakon, drugo je moral, treće je vaspitanje. Ti kao stariji muškarac si pred zakonom odgovoran za svoje ponašanje. Nikog nije briga da li te je ona "navukla" ili nije. Očekuje se da sa 30 godina budeš zreo. Ako nisi, rizikuješ "Padinjak".
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Svako vreme ima svoje zamke - nekad su face izgledale starije, danas izgledaju mlađe, ali šminka i stil oblačenja često mogu da izbrišu razliku 17-25. Ko je imao skoro decu u srednjoj školi mogao je da vidi kakvi su moderni trendovi kod devojčica. i retko koja iskače iz tog miljea. Uglavnom sve to ide iz kuće, a na žalost u naprednoj Srbiji kultura je potpuno uništena, roditelji se sve manje bave decom ili podsvesno gledaju da se brzom udajom otarase jednih usta koje (jedva) hrane... surovo ali ja nemam drugo objašnjenje. Kod mog malog su klinke bukvalno sa 12 godina krenule da se šminkaju... prvo jedna-dve, 3... a onda se proširilo kao šumski požar. Pre 2 godine (imao je 17) vozimo se nešto nas dvojica kroz kraj i prolazimo pored neke ribe, procenio bih je na sredinu 20ih, "splav edition" duge platinasto plave kose, oštrih crta lica... on se okreće za njom ja ga zezam, ajd ne loži se na tetke, kad će on meni "Pa ovo ti je Isidora..." Molim? Da, Isidora iz mog razreda! (mislio je na osnovnu, pošto su upisali druge srednje škole) Pri tome je dotična devojčica jedno skroz fino vaspitano i dobro dete, od vrtića do kraja osnovne su bili super drugari, znam joj roditelje uopšte nije u fazonu koji sam opisao... pri tom je u međuvremenu s odličnim završila elitnu gimnaziju (!) i upisala fakultet...plus već skoro 2 godine i radi u nekom butiku i zarađuje, ne uzima od majke novac. Hoću da kažem, skroz OK dete, ali je transformacija bila zastrašujuća. To ume baš da bude zeznuto još ako devojka svesno ide na to da se muva sa starijima...nije teško isfolirati da je starija nego što zaista jeste.
Ilija Pandurović Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 42 minutes ago, Stiletto said: Naravno, bilo je budala koji se toga nisu držale, ali bilo je i države koja je to sankcionisala. Jedan moj poznanik od 22 godine se tako zapetljao sa devojkom od 16, pao i seks. Nekako za to saznali njeni roditelji i pravac prijava policiji. Džabe se on na sudu vadio da nije znao koliko ona ima godina, čak je i ona svedočila da nije bilo prisile, sudija ju je samo presekao "devojko, za to će da ti sude roditelji, ja ovde sudim za nešto drugo". Dobio je dve godine Zabele. Jbt koji horor od priče, uništili čoveku život. Odmah mi prošlo kroz glavu, moji najbolji kućni prijatelji, 5 godina razlike. Smuvali se kad je ona imala 16, on 21. Javna veza, sex, normalno, od početka. Danas, par decenija kasnije, i dalje zajedno, srećni, dvoje divne dece... A sve je moglo poći po zlu da se država umešala kao kod tvog poznanika. Jeza me prošla.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Ilija Pandurović said: Jbt koji horor od priče, uništili čoveku život. Odmah mi prošlo kroz glavu, moji najbolji kućni prijatelji, 5 godina razlike. Smuvali se kad je ona imala 16, on 21. Javna veza, sex, normalno, od početka. Danas, par decenija kasnije, i dalje zajedno, srećni, dvoje divne dece... A sve je moglo poći po zlu da se država umešala kao kod tvog poznanika. Jeza me prošla. Mnogo je rizikovao. Pametno je bilo sačekati par godina. Nikad ne znaš kako će da ispadne. Dete od 16 godina može i namerno da ti napakosti upravo jer je besno i ne razume kako može tebi da uništi život.
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne biva, idem da isperem oci izbeljivacem, ne zalazim vise ovde za dobrobit svog mentalnog zdravlja 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 15 minutes ago, fancy said: Pri tome je dotična devojčica jedno skroz fino vaspitano i dobro dete, od vrtića do kraja osnovne su bili super drugari, znam joj roditelje uopšte nije u fazonu koji sam opisao... pri tom je u međuvremenu s odličnim završila elitnu gimnaziju (!) i upisala fakultet...plus već skoro 2 godine i radi u nekom butiku i zarađuje, ne uzima od majke novac. Hoću da kažem, skroz OK dete, ali je transformacija bila zastrašujuća. To ume baš da bude zeznuto još ako devojka svesno ide na to da se muva sa starijima...nije teško isfolirati da je starija nego što zaista jeste. Ćerka moje reođene sestre je 2006 godište, skroz vaspitano, pametno dete. Na matursko veče otišla je obučena kao najjeftinija pevaljka sa zvezda granda. Bukvalno mi se gadilo, nisam joj rekao a možda je trebalo. To je takva moda, trending. Deca ne kapiraju to, neko im sa televizije prospe da to tako treba. Ako se buniš, ispadneš deda.
Mina D. Harker Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago 31 minutes ago, fancy said: Pre 2 godine (imao je 17) vozimo se nešto nas dvojica kroz kraj i prolazimo pored neke ribe, procenio bih je na sredinu 20ih, "splav edition" duge platinasto plave kose, oštrih crta lica... on se okreće za njom ja ga zezam, ajd ne loži se na tetke, Interesantno. 🧐 Je li tvoj, khm, prijatelj iz priče koji je sa 27 upoznao srednjoškoljku koja mu se na 18. rođendan [implicirano] podala isto bio tetak, ili je ljubav jednostavno ljubav i ne zna za godine? OsEćam ovdje neke duple standarde, don't shoot the messenger.
Gilmour Posted 39 minutes ago Posted 39 minutes ago Imam cetiri klinke, najstarija ulazi u pubertet i sve sto mogu da kazem je - samo vas citam! 😄 1 1
fancy Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago 27 minutes ago, Gilmour said: Imam cetiri klinke, najstarija ulazi u pubertet i sve sto mogu da kazem je - samo vas citam! 😄 Pa ti si zaista David Gilmour izvinite, nisam vas prepoznao
Recommended Posts